Holsbergers
,,Hoor es", had de huishoudster gezegd, ,,ik moet het toch op de een of andei'e manier vinden; het moet uit de lengte of uit de breedte komen, als U mij zo „kort" houdt. Stelen doe ik met hoor."
Neen, daarvan was Harm overtuigd. Het mens had alleen het ellendige gebrek, dat zij niet met geld kon omgaan. Maar daarvan wilde hij niet de dupe worden! Dus was, na een klein jaar van onaangenaamheden, de tweede vertrokken.
Harm had er eerst ernstig over gedacht, niet meer een huishoudster te nemen. De dienstbode was flink. Die hielp ook wel eens in de winkel. Als hij nu nog een wat jonger meisje nam, misschien ging het dan wel.
Maar die idee had hij spoedig weer verworpen. Een andere oplossing leek toen nog begeerlijker. Had hij er vroeger, toen met Katrien, wel eens niet aan gedacht, een winkeljuffrouw te nemen, als Katrien inderdaad niet deugde voor de winkel?
Dus zocht hij een winkeljuffrouw. Op het dorp waren evenwel geen gegadigden. Er kwam er een uit Zaandam op de advertentie af. Maar die was, naar Harm spoedig bemerkte, de vrijpostigheid en brutaliteit in hoogst eigen persoon.
Nummer twee was een Amsterdamse en verklaarde eerlijk, dat zij het land aan een dorp had, maar dat haar moeder deze betrekking een goed begin vond. Het meisje beviel hem wel, niaar Harm vond dit nu juist een goed begin en dacht: die ben ik over een half jaar weer kwijt.
Van deze twee was hij zo geschrokken, dat hij de andere sollicitanten niet meer komen liet. Zo was de dexde huishoudster ver
Zo was de dexde huishoudster verschenen. Volgens Harm een lot uit de loterij. Wijl de dochter van een bakker. Wat wilde hij nog méér? O, zij kende het hele bakket ijleven
O, zij kende het hele bakket ijleven en het leven in een bakkerszaak. Men behoefde haar niet wegwijs te maken. Zij kon er zó maar instappen. Zij had evenwel niet verteld, dat zij
niet alleen een hekel, maar een als het ware ingekankerde haat bezat tegen al wat winkel was. En zo moest Harm tot de smartelij
ke ontdekking komen, dat zij in huis de opgewektheid en vriendelijkheid zelve was, maar in de winkel kort en afgemeten, tot het stuurse, stroeve toe. Hoe vlugger zij de klanten kon afschepen, hoe liever het haar was.
In Holsberg verklaarde men, dat bakker Janse een verwaand nest van een huishoudster had. En men bedankte er feestelijk voor, op deze wijze in de winkel behandeld te worden. Met zijn lieve geld kon men ook bij een andere bakker terecht. Evenals bij de tweede huishoudster,
Evenals bij de tweede huishoudster, bemerkte Harm geleidelijk, dat de ontvangsten in de winkel minder werden. Maar de oorzaak was nu een gans andere: het aantal klanten verminderde; de omzet werd geringer.
En dat stootte hem het meest. Om de verminderde inkomsten nog niet alleen, maar méér nog om het feit, dat Janse niet meer de bakkerszaak van het dorp was.
Jaren en jaren, tientallen jaren geweest en nu... door deze juffrouw naar het tweede plan! Het vergalde zijn van nature opge
Het vergalde zijn van nature opgewekte leven.
Hij werd somber gestemd. De verhouding, die overigens goed was, werd er door vergiftigd.
Het stond voor hem vast; deze taakkersdochter moest hoe eei', hoe liever verdwijnen.
De naam Janse mocht geen schade lijden. Janse was de zaak en geen andere
Janse was de zaak en geen andere concurrent mocht zich er tussen dringen. Aanvankelijk had hij nog enige hoop
Aanvankelijk had hij nog enige hoop gekoesterd, dat het klanten verloop zou gaan luwen, op de duur zou ophouden, sterker nog, dat de klanten geleidelijk zouden terugkeren, omdat het nu eenmaal een feit was, dat Janse de beste waar van het dorp had — hij was een meester in zijn "vak; op elke tentoonstelling kon hij op eerste prijzen rekenen — en toch niet duurder was dan de anderen.
©och zijn hoop vervloog in rook. Geen enkele klant keerde terug.
Na enkele maanden was zijn vast besluit genomen: de juffrouw kreeg haar congé. IvTummer drie zou verdv/ijnen.
Maar hij aarzelde, het haar te zeggen.
Want hij kon geen oude schoenen wegwerpen, vóór hij nieuwe had. En tegen een nieuwe zag hij op, als
En tegen een nieuwe zag hij op, als tegen een hoge, niet te beklimmen berg. Wat voor ellende zou hij met de even tuele vierde weer beleven ? Hij piekerde er hele dagen over, zon
Hij piekerde er hele dagen over, zonder tot een oplossing te komen. Zijn gemoedsrust leed er onder. Job Berveld — want die was er nog steeds en Harm had een eerste klas bakker van hem gemaakt — bemerkte het wel en hij wisl ook wel de oorzaak.
Feitelijk wist Stevens het ook wel. Maar het fijne was hem onbekend. Want Harm uitte zich zelfs tegenover hem niet. Tot Stevens hem paixJoes vroeg en
Tot Stevens hem paixJoes vroeg en Harm zijn opgekropt hart in ene uitstortte.
De wagenmaker had, lustig rokend zijn pijpje, kalm zitten luisteren. Hij was een wijs man. Zulke mensen moet je eens laten uitpraten. Dat doet ze goed. En die Harm Janse was de kv/aadste niet. Die moest geholpen worden. Hij moest een zetje hebben.
„Man gebruik nou je verstand", zei hij opeens.
,,Weet jij een oplossing?" vroeg de bakker gretig. „Wel natuurlijk, kerel. Je moet gaan
„Wel natuurlijk, kerel. Je moet gaan trouwen. Had je al lang moeten doen". ,,Mei'ci", zei Janse uit de groad van zijn hart.
„Nou, dan niet. Dan Wijf je je he!e leven hommels hebben met huishoudsteis. Met de een dat, met de ander weer wat anders. Als je je zaak er aan wagen wil, ga dan je gang, man. Als je maar weet, dat je gewaarschuwd bent." ,,Trouwen is ook niet alles. Dan ben je zeker voor je leven geborgen, als het niet gaat. Een juffrouw kun je tenmi i- ste wegjagen." Stevens lachte hartelijk.
„Je moet natuurlijk verstandig trouwen", zei hij dan . „Ja, ja-, daar weet ik aXlen van. Je
„Ja, ja-, daar weet ik aXlen van. Je kunt er geen een verti-ouwen". „Dat is een mooi compliment voor je moeder en voor zijn vrouw en voor duizenden andere vrouwen. Je hebt eens een strop gehad, Het rechte weet ik niet, kan me ook niet schelen. Maar dat wil niet zeggen, dat ze allemaal zó zijn. Als je veistandig bent, dan zoek je een sa de vrouw van jou leeftijd ongeveei ' dan zul je eens zien, man, dat het geiii| in je huis komt en dan beu je van ds" gezeur af. Bovendien, hoe moet 'IJ straks ? Ik heb er al eens mee Ü\ vrouw over gepiuat. Al meer dan ht» derd jaar is er een Janse in deze bJ' kerij. Je bent daar niet weinig trotb f Maar als jij niet zorgt voor nakomelir gen, hoe moet het dan? Heb je Jai' over ook wel eens gedacht?"
Inderdaad had Hprin Janse daaiO\i' meermalen gedacht. Die gedachte kv' de hem zelfs wel eens. Hij had zijn ^' der beloofd goed voor de zaak (e z'^ len zorgen. Maar dat betekende dan tei' voor zover het aan hem lag, dat Inj ' zorgen had voor een opvolger? Hci ci van zijn denken daaiaan was dan aW Aldert, de oudste zoon van zijn hi'» Klaas, de smid van Laaghcuvel, ^of' niets voor de smederij, maar alles M de bakkerij. In zijn vacantie woi ' jongen altijd bij zijn oom, die moest i>' maar opvolger worden. Dan was ei toi een Janse in de zaak. En met die i^ dachte had Harm zich waarlijk a' ongeveer verzoend, als de beste oi'l' sing. Maar de opmeiking van Steven^ J^' hem weer wankelen. (Wordt veno';
I „et een slotwoord en gebed v:erd geslo ' ^"Vabdiplonia. De heer J. J. Deurloo Z Tholen slaagde te Eindhoven voor iiiet vakdiploma Banketbakker. U GOTiden bruiloft. Donderdag 22 Pebr. Cs zal het 50 jaren geleden zijn, dat de heer Matthijs Hage in het huwelijk trad met mej. Mathea van der Klooster. Het zal het gouden bruidspaar die dag ,aan blijken van belangstelling niet ontbreken. ___ pg fruitteelt in Amerllïa. Ir van Soest zal op Donderdag 22 Febr. a.s. in de zaal van het Hof van Holland van Tholen een lezing met lichtbeelden heulen over de fruitteelt in Amerika. I gevonden voorwerpen. Bij de Rijks Liitie te Tholen zijn inlichtingen te bekomen betreffende een gevonden kin Idergummilaars, 1 huissleutel en een paar groene kinderwantjes.
POOKTVIET |_ Verbetering polderwerken. Op 9 Maart a.s. zal het bestuur van het Wa Iterschap Poortvliet aanbesteden het opnemen *en herzetten van 800 m2 basalt Klooiing en het vervoeren van 600 ton Iteenslag benevens 1450 ton grind.
ST. MAARTENSDIJK . Pui gemeentehuis. Dezer dagen is Eén begin gemaakt met het slopen van L veivallen pui voor het gemeentehuis te St. Maartensdifk. Deze pui, die waarschijnlijk tegelijk met het gemeentehuis gezet is, dateert Ut het jaar 1628 en werd gebouwd on Ber het bestuur der Republiek door Frederik Hendrik, Prins van Oranje, [leer van St. Maartensdijk; Cornells rijiens, rentmeester en Cornells Elants |n Adriaan Michiels, burgemeester van It. Maartensdijk. i Zijn blauwe zerk heeft reeds vele perlonen gedragen, waaronder vorsten en lorstinnen van het Oranjehuis. 1 Met deze afbraak verdwijnt dus een tuk geschiedenis der gemeente St. Itaartensdijk. Het ligt in de bedoeling later een nieuwe pui te plaatsen. Tl Benoemd. Tot keurmeester in vaste lïenst werd benoemd dhr Bos.
STAVENISSE j In de vacature, ontstaan door het ledanken van de heer C. J. B. Gaakeer, I tot kerkvoogd in de Ned. Herv. Kerk Ilhier benoemd de heer J. Neele, die leze benoeming heeft aangenomen. I Bij het te Breda gehouden examen lan de E.N.S.A.I.D. slaagde voor coslumière de dames Jo van den Berg, Ida iaakeer en Haartje Oosdijk. Zij werden Ipgeleid door mej. J. Vermeulen te Bergen op Zoom.
Eiland tholen heeft behoefte aan agrarische industrie
Burgemeester L. A. Verburg van Stavenisse hield hierover een lezi^— '
De burgemeester vJki Stavenisse, de Ler L. A. Verburg, heeft Vrijdagavond |6 Febr. jl. in de oude raadszaal te Poortvliet een lezing gehouden over het Ictuele onderwerp: „Is industrialisatie Bp Tholen noodzakelijk?' I Burgemeester Verburg stelde vast, lat door de jnechanisatie van de landlouw de werkloosheid op het eiland Tho \n onrustbarend is gestegen. Dit vormt ]en probleem, waarvoor dringend een op fcssing moet worden gevonden. I Het is echter zeer bezwaarlijk om gro industrieën op Tholen gevestigd te hijgen. Bovendien zou de aanwezigheid laarvan in oogsttijd weer een nieuw areidsvraagstuk opleveren. (Burgemeester Verburg achtte het an het grootste belang, dat Tholen een Bdustrie krijgt, waarvan de aard in har |onie is met het agrarisch karakter lin het eiland. Hij noemde in het bijpnder de vlasindustrie. Deze zou spe |aal in de stille wintermaanden de érkioosheid kunnen opvangen. iDe heer Verburg wees er tenslotte op Bt de gemeentebesturen een grote taak
Bt de gemeentebesturen een grote taak ebben te vervullen, terwijl ook het iniatief van de bevolking onontbeerlijk is. [Op deze belangwekkende rede volgde geanimeerde nabespreking.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's