Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Zuinigheid moet de gezondheid ontzien

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Zuinigheid moet de gezondheid ontzien

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Als in een gezin goed met zuinig gepaard moet gaan, dan kost dat de huisvrouw heel wat hoofdbrekens. Vooral met het bezuinigen op de voeding zijn zorgzame huismoeders voorzichtig, omdat zij wel weten dat een goede voeding de grondslag is, vooral bij kinderen, van een heel kostbaar bezit: een goede gezondheid. Vooral zuinigheid op dat gebied kan de wijsheid heel licht bedriegen!

Maar wanneer er ingrijpend bezuinigd moet worden, is het toch niet mogelijk om de voeding, die over het algemeen tussen de 30 en 50% van het gezinsinkomen in beslag neemt (een groter deel naarmate het inkomen kleiner is) daarvan uit te zonderen.

In verschillende gevallen kan er trouwens nog wel wat op de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen bespaard worden zodat dat het gezin er schade van ondervindt. Daarvoor moet men in de eerste plaats

Daarvoor moet men in de eerste plaats weten, wat beslist nodig is en wat gemist kan worden (dus betrekkelijk als luxe moet worden beschouwd) en ten tweede moet men bereid zijn om „lekkere tanden" uit te trekken en van allerlei vaste gewoonten of vooroordelen op voedingsgebied af te stappen. Vooral tot dat laatste gaan de mees

Vooral tot dat laatste gaan de meesten van ons niet gemakkelijk over, maar als het „heilige moeten" ertoe dringt, dan blijkt het dikwijls nogal mee te vallen. Genot dat tot een sleur is geworden, is immers geen waar genot meer, juist wie zich betrekkelijk sober voedt, zal van een tractatie bij feestelijke gelegenheden van harte kunnen genieten.

Niet iedere dag feest Al te velen hebben er zich na de bevrgding aan gewend om geregeld gebakjes en andere versnaperingen te eten om ieder uitstapje en elke gezellige avond vergezeld te doen gaan van een eindeloze stroom tractaties. Zonder de waarde van het tracteren voor de gezelligheid en de gastvrijheid te willen onderschatten, moeten wij daarbij toch niet de redelijkheid, het maathouden uit het oog verliezen. Ons land is arm en aller inspanning is wel nodig om deze moeilijke jaren te boven te komen! Bovendien is overmatig snoepen, overvoeding in het algemeen, schadelijk voor de gezondheid. Na de oorlog, naarmate meer voedingsmiddelen verkrijgbaar werden, is b^v. het aantal lijders aan hartafwökingen, gal-, lever- en vaat Ziekten en ander« kwalen, waarop een overmatige voeding slechte invloed heeft, toegenomen. Besparen op snoep en lekkernijen, die

Besparen op snoep en lekkernijen, die geen beschermende waarde voor ons lichaam hebben, komt dus in de eerste plaats. Verder bedenke al vne bezuinigen moet, dat thee, koffie en cacao dure genotmiddelen zijn. Aan kinderen, die op thee en koffie vaak niet eens gesteld zijn, geve men liever wat melk, een (moes) appel, een wortel of iets dergelijks, dat zal ook hun gezondheid ten goede komen! Laten wij het verdei tot een gewoonte maken om niet meer thee te zetten dan zeker nodig is. Blijkt er toch te weinig te zijn, dan is een vers kopje vlug genoeg gezet en veel smakelijker dan een aftreksel dat lang gestaan heeft.

Voedingsmiddelen, die onze ge- Z)ondbeid bes<^eiinen Niemands gezondheid zal in gevaai komen, als hij op genotmiddelen bezuinigt, integendeel! Anders is het, wanneer onze dagelijkse voeding ons niet voldoende beschermende stoffen levert en helaas zijn het over het algemeen de duurdere levensmiddelen, die daaraan rijk zijn. Vooral in kaas, eieren, vlees en vis komen veel eiwitten voor en iii groenten en fruit veel vitamines en al deze voedingsmiddelen bevatten ver schillende voedingszouten (zoals kalken rjzerzouten) die wij al evenzeer no dig hebben. Gelukkig is er ook de melk, niet alleen een der goedkoopste maar ook een van de beste eiwitrijke voedingsmiddelen, die er bestaan en bovendien nog rijk aan verschillende vitamines en voedingszouten. Een halve liter melk per dag per persoon is dan ook wel een van de eerste vereisten door een goede voeding. Af en toe kan ze eens door karnemelk worden vervangen Het is voordeliger, losse melk te nemen, wanneer men ze toch moet warmen of koken.

Verder dient er iedere dag een eiwitrijk gerecht op ons menu voor te komen, hetzij een stukje vlees van 50 é. 100 gram of een ei (bijv. een eendenei), hetzij 35 ä 75 gram kaas, of 100 ä 200 gram (niet schoongemaakte) vis. De goedkopere vissoorten, zoals (bak) haring, bokking, wijting e.d. doen in voedingswaarde voor de duurdere niet onder; bijzonder eiwitrijk is stokvis, waarvan 100 gram (ongeweekte) voor vier personen toereikend is. Van de vlees soorten z^n het goedkopere paarden- en lamsvlees zeker even goed als rund- en varkensvlees.

Centrale Veiling Middelharnis

TJienveiling van Vrijdag 9 Maart 1951 Gewone en grove ƒ 3.16—3.31; Drielingen ƒ 2.85; Picklers ƒ 12.13. Alles per 100 kg. Aanvoer 160.000 kg.

Ettense veemarkt

Etten en Leur, 7 Maart 1951. De aanvoer op de veemarkt bedroeg: 208 stuks waarvan: 113 runderen, 3 paarden en 92 biggen.

De aanvoer van nmderen was ruim, de handel levendig en niet hoger in prijs In biggen was de handel zeer wUIig, de aanvoer iets ruimer en de prijzen vrij wel onveranderd. De belangstelling was zeer groot.

De belangstelling was zeer groot. Prfzen: kalf koeien ƒ 500—875; kalfvaarzen ƒ 500—800; pinken ƒ 300—500; guste koeien ƒ 450—700; graskalveren ƒ 100—200; paarden ƒ 400—700; biggen ƒ 30—50; lopers ƒ 50—80; vette koeien ƒ 2.00—^2.50 per kilo geslacht.

Nieuws van onze adverteerders

Zaterdag 10 Maart heropent de heer N. Spruyt officieel na een wel zeer grote verbouwing wederom zijn meubelmagazijn aan de Noordmolenstraat 32—34 Rotterdam.

Kosten nog moeite zijn gespaard om van deze zaak iets aantrekkelijks te maken. Toen wij dan ook op uitnodiging van de heer Spruyt, het een en ander in ogenschouw namen, stonden wij perplex over hetgeen hier tot stand was gekomen. Een schat van bloemen gaf deze nieuwe winkel een feestelijk aanzien en toen de verlichting in volle glorie ontstoken werd, kon geen enkele voorbijganger' nalaten een blik naar binnen te werpen.

Het was een komen en gaan van de vele vrienden en relaties die de beste wensen uitten voor het welslagen van deze heropende zaak, waaruit duidelijk bleek, dat de zaak van de heer Spruyt in ruime kring bekendheid geniet. Rest ons thans nog te vermelden dat de algehele'verbouwing door van Schagen's bouwbedrijf Noorderkanaalweg 3 Rotterdam' werd uitgevoerd en de fa. J M. v. Geest, Zwaanhals 206 Rotterdam verzorgde verlichting — Neon — en electr. verwarming.

Wij wensen de heer Spruyt succes met zijn heropende zaak en verwijzen onze lezers tenslotte naar de in dit blad voorkomende advertentie.

Inplaats van deze eiwitrijke voedingsmiddelen kan ook een peulvruchtenigerecht met aardapipelen eens dienst doen of een extro portie melk of karnemelk, bijv. in de vorm van pap of pudding, of yoghurt.

Groenten en fruit zijn soms duur, maar hierbij komt het er in de eerste plaats op aan, profijt te trekken van de seizoenproducten en ten tweede is het van groot belang, dat ze op de beste manier worden bewaard en toebereid Het bestanddeel van groenten en fruit, dat voor ons van heel veel waarde is, het vitamine C, gaat nl. door de inwerking van lucht en warmte, licht verloren, bovendien lost het in water op Daarom geldt voor groenten: zo vers mogelijk kopen, koel en donker bewp ren, niet in water laten staan en zo kort kort mogelijk voor het gebruik klaar maken. Verder moet groente met zo weinig mogelijk water wordeft opgeze (bladgroente zónder water) en zo kort mogelijk gekookt. Het groentenat kan men in plaats van het door de gootsteen te laten verdwijnen, beter in soep of saus verwerken (proefde U bijv. wel eens spinaziesoep ?) Het is het voordeligste, de groente rauw te gebruiken, in de vorm van sla of van stamppot met rauwe groente. Alle bladgroente en de meeste koolsoorten zijn geschikt om er sla van te maken; 100 ä 125 gram per persoon hiervan is voldoende.

De voedingsmiddelenl met weinig of geen beschiermende waande

Deze doen voornamelijk dienst als brandstof in ons lichaam, zij stillen de honger en leveren ons arbeidskracht en warmte. Het spreekt vanzelf, dat onze voorkeur uitgaat naar het voedsel dat nog geen kleine hoeveelheid beschermende stoffen bevat. Daarom verkiezen wij bruin­ en roggebrood en regeringswittebrood voor dagelijks gebruik, boven zuiver wdt brood en kadetjes of luxe broodjes, die bovendien aanzienlijk duurder zijn. Stroop, appelstroop en jam hebben meer waarde dan hagelslag en andere zoete strooisels en smeersels, havermout, grutjes en griesmeel zijn uit voedingsoogpunt beter dan bloem, maizena, custard­ en andere puddingpoeders, waarvan vooral de laatste naar verhouding duur zijn, te duur voor een zuinige huishouding! Hetzelfde geldt over het algemeen voor pakjessoep.

Margarine is een goed vervangingsmiddel van boter, sinds ze gevitamineerd is; wat er mogelijk nog aan ontbreekt, kan door het geregeld gebruik van melk aangevuld worden. Vet en olie zijn zeer geschikt voor bakken en braden, maar in tegenstelling tot margarine bevatten ze geen beschermende stoffen. Veel vet in de maaltijd maakt, dat die ons vlug verzadigt; degenen, die zwaar lichamelijk werk doen of lang in de kou moeten zijn, hebben een goede portie vet wel nodig. Voor de anderen echter kan een ruim vetgebruik schade­ Itjk zijn; vooral kinderen zijn daardoor dikvrtjls al verzadigd voordat zij nog voldoende van de voedingsmiddelen met beschermende waarde gegeten hebben. Suiker is als genotmiddel van veel waarde, maar een ander belang heeft het voor ons niet! Hiermee gaven vrij een kort overzicht

Hiermee gaven vrij een kort overzicht van wat voor een goede voeding nodig is en wat gemist kan worden. Daarbij blijven we ervan overtuigd dat ook op het punt van de zuinigheid geldt, wat Vader Cats zei:

„Het beste stuk uit 't huisbedrflf Dat is een goed en handig wijf".

Dit artikel werd u aangeboden door: Eilanden-Nieuws

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 1951

Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's

Zuinigheid moet de gezondheid ontzien

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 1951

Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's