De Graanverbouw in ons Land
Zowel tijdens de oorlog als in de eei ste jaren na de oorlog was er een dus danige schaarste aan granen, dat de te Iers alle graansoorten moesten inleve ren, tegen prijzen, die door de Oveiheii werden vastgesteld. In Augustus 191 werd besloten de verplichte Inlevering van rogge, gerst en haver op te heffci Tengevolge van de beperkte importiiio gelijkheden van voedergranen gaven i inlandse voedergranen, die daarna vr mochten worden verhandeld, een belan: rijke prijsstijging te zien, aldus de lieei J. S. Brandsma, Directeur van het Be drijfschap voor Granen, Zaden en Pei/- vruchten, in een dezer dagen gehoudei radio-causerie.
Deze vrijheid van afzet kon niet woi den toegestaan voor de tarwe. Ten aan zien van broodgraan is ons land nl voo 70% op import aangewezen, terwijl hier van meer dan 80% in dollars moetwoi den aangekocht. Deze omstandighede- noodzaakten tot handhaving van ees regeling, waarbij de in eigen land ver bouwde tarwe voor de broodgraanvooi ziening beschikbaar kwam. Om dez- redenfen bleef de inleveringsplichi w tarwe gehandhaaid tegen een dooi ft Overheid vastgestelde prijs.
Een en ander had tot gevolg, it voor de voedergranen in het algeinees aanmerkelijk hogere prijzen Iwndei worden gemaakt dan voor tarwe, zodat een toenemende neiging ontstond t«l uitbreiding van de verbouw van voede granen, o.a. ten koste van het tarat areaal. Om een verdere verschuivin: van de verbouw van tarwe naar die va voedergranen tegen te gaan, is dan oo' voor de oogst 1951 wederom een le\e ringsplicht opgelegd voor gerst en ooi voor haver. Daarbij is het niet de lif doeling, zoveel mogelijk gerst en ha« te laten inleveren, maar om mindei g wenste verschuivingen tegen te gaai Daarom is besloten de telers, die m bi hoorlijke mate in verhouding tot voi dergranen hebben ingezaaid of zulle inzaaien, niet, of in mindere mate, ef leveringsverplichting op, te leggen 'oc gerst en/of haver. Dit betekent, dat- nu stimulering van de verbouw van tat we niet kan worden bereikt door e" prijsverhoging voor dit product — i' ze moet worden verkregen via het gt ven van een vrijstelling op de mleii ringsverplichting voor gerst en havei De uitzaai van wintergranen, die i middels heeft plaats gehad, had tot i' sultaat, dat de oppervlakte winteitai we is beperkt tot ruim 70% van « oogst 1950, terwijl de oppervlakte wn tergerst nagenoeg even groot is als d' van de vorige oogst. De inkrimping * het arenaal wintertarwe is echtei vooi namelijk het gevolg van de zeer o gunstige weersomstandigheden tij lei de uitzaai. Ten aanzien van de uitzai van zomertarwe is het — met het ot op het voorgaande — gewenst, dat * ze nog zoveel mogelijk wordt bevorde" Voorts dient uitbreiding van het aiM' zomergerst en haver tot een ongeweu niveau te worden tegengegaan. -O- KERKNIEUWS
CHR. GEREF. KERKEN Tweêlal: te Noordeloos, A. Hilbeis' OudBeyerland, en C. van der Wee' te Harderwijk.
GEREF. GEMEENTEN Aangenomen: naar Yerseke, F ' Dieleman, te Borssele, die bedankte v* Ridderkerk. Bedankt: voor Tholen, Chr. van I"' te Werkendam.
DR J. N. VOORHOEVE TE UTRECHT OVERLEDEN De bekende homoeopatische ge'''*',' heer dr J. N. Voorhoeve, geneesheer« recteur van het homoeopatisch 2.iei" huis te Utrecht, ,is aldaar op 68jant leeftijd overleden '
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's