Voor het vestigen zonder vergunning worden na 1 Mei a.s. zeer ernstige straffen uitgedeeld!
Zitting van 9 Maart 1951. Kantonrechter: Mr v. d. Velde. Ambtenaar O. M.: Mr van Buuren.
Voldoende bewüsstukken
Ate eerste verdachte verscheen voor de groene tafel A. Th. H. Schippers te Nieuwe Tonge, die zonder vergunning een bedrgf in electrotechnisch materiaal en electrische verbruiksartikelen op de Molendijk in stand zou hebben gehouden.
Dat mag ik doen. Heeft U hiervoor vergunning? Hebt U vroeger ook electrische leidingen aangelegd?
Jawel heren en verdachte staafde dit door verschillende bewijsstukken. Waar is uw vestigingsvergunning? Die heb ik niet nodig, want ik heb
Die heb ik niet nodig, want ik heb een vergimning van de Kamer van Koophandel en ben aangesteld als vertegenwoordiger van de Emgo. Voor 1940 legde ik reeds electrisch aan; hetgeen bleek uit rekeningen welke toen waren uitgeschreven. Voorts kwam een verklaring van de vakgrroep ter tafel dat hij sedert 1941 reeds lid was.
Bg Hollemau te Battenoord heb ik reeds in 1935 electrisch aangelegd. Ambt. O.M.: U hebt alle papieren, die U nodig hebt, maar waarom hebt U die niet aan de politie laten zien? Dat heb ik gedaan. Allemaal ? Ja, maar die waren niet voldoende.
Ja, maar die waren niet voldoende. Ik moest een vergimning hebben en die had ik niet. Ambt. O.M.: Verd. heeft het wettig en overtuigend bewijs geleverd, dat hij voor 1941 reeds gevestigd was, waarom ik vr^spraak moet requlreren.
Heb je daar bezwaar tegen, vroeg de rechter? Nee, Edelachtbare! Jac. V. d. Hoek, niet verschenen, te
Jac. V. d. Hoek, niet verschenen, te Sommelsdijk, had zonder noodzaak op de dorpel van het perceel Zandpad 31 gezeten.
Was hi|j vervelend? Get. wachtm. van liceuwen: Hö was erg vervelend en trad ook zeer hinderlijk op. ƒ 5.— of 3 d.h.
L. Mijnders te Ouddorp, aangehouden zaak, had zonder vergunning met een luchtbuks op straat gelopen. Wachtmeester Ruisse had nimmer
Wachtmeester Ruisse had nimmer zgn broer ermede op de weg gezien of het was netjes ingepakt.
ƒ 7.50 of 3 d.h. met teruggave van de labeslaggenomen buks.
In de kluiten groot gebracht
W. Luijendi[jk te Oude Tonge aangehouden zaak, verkocht zonder Vergunning tabak, sigaren en sigaretten. Bc ben steeds bezig met de Kamer
Bc ben steeds bezig met de Kamer van Koophandel.
Je hebt dus nog geen vergimning? Dat had ik de" vorige maal obk niet.
U moogt geen bedrijf gaan uitoefenen zonder toestemming.
Ik ben in de kluiten grootgebracht en dus weet ik dat niet. Een commies van de belasting heeft mij gezegd, dat het wel mocht en nu zit ik nog steeds te wachten op bericht van de Kamer van Koophandel. Ambt. O.M.: Ik kan me begrijpen dat
Ambt. O.M.: Ik kan me begrijpen dat U op het ondesktmdig advies van de commies bent afgegaan. U diende echter vooraf te controleren wat U voor papieren nodig heeft. In de toekomst zullen voor dergelijke feiten zeer ernstige straffen worden uitgedeeld. Langzamerhand is het tijdstip aangebroken dat het uitstel geven is afgelopen en hier moet een ieder aan wennen. De boeten zullen in de honderden gaan lopen en dat wil ik hier op het scheiden van de markt nog eens duidelijk laten uitkomen. Waarschijnlijk zullen na 1 Mei dergelijke zaken in Rotterdam worden behandeld en daar geven ze hoge boeten en zelfs vrijheidsstraffen. Het O.M. wilde daarom geen aanhouding meer vragen van deze zaak en eiste ƒ 20 of 8 dagen hechtenis. Als ik nu van de K. v. K. bericht
Als ik nu van de K. v. K. bericht krijg, dan ben ik onschuldig gestraft. Natuurlijk niet, want je had geen ver gunning.
Uitspraak ƒ 5 of 4 a.h. De ambtenaar kon hier geen accoord mee gaan en tekende hoger beroep aan.
D. Hoogerwerf te Melissant bouwde zonder vergunning een kippenhok ƒ 4 of 2 d.h. J. H. Reijnders te Oude Tonge was
J. H. Reijnders te Oude Tonge was niet verschenen en daarom verzocht de ambtenaar O.M. op 13 April voorgeleiding.
J. P. de Braber te Ooltgensplaat, aan gehouden zaak, hield zijn zoontje van school thuis omdat deze altijd last van hoofdpijn had.
Verd. legde nu een medisch advies en een advies van de inspecteur Lager Onderwijs over, dat het beter voor de jongen was, dat hij niet meer naar school ging. Zowel de ambtenaar O.M. als de kan
Zowel de ambtenaar O.M. als de kantonrechter verklaarde ver. schuldig zon der toepassing van straf.
P. V. d. Berg te Rotterdam, niet verschenen, veroorzaakte een aanrijding waardoor de auto van Snijder te Melissant beschadigde.
Get. A. V. d. 'Spaan te Melissant had de botsing zien gebeuren. De vrachtwagen van verd. kwam uit de richtingvan het dorp de Julianaweg uit. Van den Berg moest op het terrein van de Gebr. Wiegel wezen, kon niet ineens de draai krijgen en bij het achteruit steken, ramde verd. de luxe wagen van Snijder welke links van de weg stond geparkeerd.
Had hij voldoende ruimte? Jawel, edelachtbare, maar hij reed te ver achteruit. Get. reed reeds 25 jaar en kon niet begrijpen, dat zoiets kon gebeuren. Dus dergelijke ongelukken zou jij niet veroorzaken, merkte de rechter op. ƒ 15 of 6 d.h.
De glaidde weg speelde parten
H. Bechtum te Middelharnis reed over de Oostmoersedijk en ging richting Stad a. 't Haringvliet. Door de mist en de gladde weg en de snelheid kon hij niet tijdig zijn auto tot stilstand brengen en veroorzaakte daardoor een aanrijding.
Verd.: Snelheid is rekbaar, maar met mist en gladde wegen rijdt men niet hard.
Je reed plm. 25 km. Nee, het was maar 20 km. Je had maar 20 meter uitzicht. Verd. wilde zich beroepen op over
Verd. wilde zich beroepen op overmacht door gladheid van de wegen. Je moet je snelheid regelen naar de omstandigheden.
Korteweg had eerder en beter kunnen uitwijken en ik remde uit alle macht, maar het hielp niet. Je hebt wel geremd, maar je bent niet gestopt. Geen wonder, je bleef maar doorglijden.
Get. wachtm. Mulder kwam vertellen dat hij pas de volgende dag op de plaats des onheils was gearriveerd, maar had zich er wel van overtuigd, dat de weg glad was.
Had de chauffeur daar last van? Ik vermoed van wel. Was de snelheid verantwoord? Dat kan ik u niet vertellen.
Verd. beweerde vervolgens, dat hoewel hig straf remde, de auto niet uit de wegsporen wüde.
De ambtenaar O.M. achtte het wettig en overtuigend bewijs niet geleverd, om dat er omstandigheden aanwezig waren, die buiten verdachte's schuld lagen. Er bestaat dus twijfel over schuld, waarom hij dan ook vrijspraak requireerde. De uitspraak luidde conform.
C. de Vos te Oude Tonge, niet verschenen, veroorzaakte een botsing. Get. Mej. J. A. Buth te Sommelsdflk
Get. Mej. J. A. Buth te Sommelsdflk reed met haar auto op de Molendijk. Ter hoogte van de Heul zag zij de vrachtwagen van de Vos aankomen en bleef daarom stilstaan.
Was dat verstandig? Ik dacht van wel. Is hij al bij U geweest om zijn deelneming te betuigen?
Neen, edelachtbare. Had hij toen hij bij U wilde passeren verder kunnen uitwijken? Ja, 70 cm. Reed hq hard? Nu, niet zo erg. Waren er dan andere omstandighe
Waren er dan andere omstandigheden, dat de Vos niet meer naar rechts uitweek. Ik meen van niet. Volgens de ambtenaar O.M. was verd
te vroeg naar links afgeslagen. Een verzachtende omstandigheid was echter, dat het een drukke passage was. ƒ 10.— of 4 d.h.
BtomHeits contna auto
A. V. Oostenbrugge te Stellendam kwam met z'n bromfiets tegen het oprit van de Eendrachtsdijk op, keek niet voldoende uit en botste tegen een auto aan.
U bent tegen de vlakte gevallen? Jawel, edelachtbare, maar de chauffeur was geheel onschuldig. U hebt de bocht naar rechts te ruim
U hebt de bocht naar rechts te ruim genomen.
Get. C. V. d. Kooij kwam met zijn auto over de Eendrachtsdijk en ging in de richting Ouddorp. Op het laatste moment pas ontdekte hij van Oostenbrugge. Was ik niet naar links gereden, dan had ik verd. in het ziekenhuis gereden.
Het is een gevaarlijke plaats. Hebt U wel eens meer een ongeluk gehad ?
Neen edelachtbare. Dit is de eerste maal dat ik voor de strafrechter moet verschijnen. O.M. Zonder deze getuige zou U mor
O.M. Zonder deze getuige zou U morgen U verjaardag niet meer vieren. XJ moogt al uw cadeaux wel aan getuige geven. tJ hebt op dit pimt merkwaardig gereden, temeer daar dit een voorrangsweg is. De Ambtenaar hield er rekening mede, dat verd reeds een psychologische straf heeft gehad, ƒ 10.— of 4 dagen hechtenis.
De bromfiets kimnen we helaas niet verbeurd verklaren, aldus de rechter. Uitspraak ƒ 5.— of 2 d.h.
HQ kon niet op z^n benen staan ?
Joh. de Jager te Stellendam, niet verschenen, had zich te Goedereede in kennelijke staat van dronkenschap bevonden. Toen verbalisant er bij kwam, ston
Toen verbalisant er bij kwam, stonden er 25 man omheen en vertelde de omstanders wartaal.
Hij staat op de zwarte Igst te Stellendam. Hij kon niet meer op zijn benen staan en zakte, wanneer we hem helpen wilde, telkens weer inéén.
Verd. beweerde toen dat hij een hersenschudding was gevallen, maar de dokter kon niets constateren. De Jager was zo dronken, dat hij dacht, dat hij met een auto was meegereden en dat ze hem ir. Goedereede er uit hadden gegooid. Maar na onderzoek bleek, dat hij met de bus was gekomen.
Verd. werd tot ƒ 15.— of 6 d.h. veroordeeld.
Wat is zwakstroom?
T. Koppenaal te Nieuwe Tonge had zonder vergimning electrisch materiaal en verbruiksartikelen voorhanden. Ik heb het in voorraad gehad, maar ik ben nog niet bewust, dat ik dat niet mocht, aldus verdachte.
Wat heeft U voorhanden? Stofzuigers, electrische apparaten en lampen, doch aanbrengen doe ik het niet en daarom ben ik nog niet bewust, dat ik in strijd handel met de wet. Ik heb altijd stofzuigers verkocht. Ja, maar niet voor sterkstroom.
Ja, maar niet voor sterkstroom. Jawel, want ik leverde deze artikelen door geheel Flakkee en ook buiten Flakkee.
Kunt U dit aantonen? Uit de overgelegde stukken bleek, dat de contributie aan de vakgroep steeds betaald is, dat verd. een vergunning van de K.v.K. had. Bent U reeds eerder verballseerd? Neen, nog nimmer. Wat heeft U op de da&vaarding aan te merken?
Installeren doe ik niet, want dat doet de fa. Blobland te Middelharnis voor mij. In mijn woning had ik reeds voor de oorlog een lichtleiding laten aanleggen. Ik heb nog nooit geen stopcantact aangesloten, hoewel ik daar deskundig personeel voor heb.
Verkopen doe ik deze artikelen wel. Aan get. wachtmeester Zuidbroek vroeg de rechter, of het deze bekend, was, dat verd. voor 1939 reeds stofzuigers verkocht? Get. was toen nog niet op Nieuwe
Get. was toen nog niet op Nieuwe Tonge. Maar wel weet hij, dat ze geen van alle 'een vergunning hebben. Op de vraag wat sterkstroom of
Op de vraag wat sterkstroom of zwakstroom is, kwam get. D. de Bruyn inspecteur bij de bedrijfsgroep detailhandel een antwoord geven. Volgens de wet is meer dan 50 volt sterkstroom en minder dan 50 volt zwakstroom.
De Ambt. O.M. meende, dat verd. voldoende bescheiden had en vroeg daarom vrijspraak, waarmede de rechter accoord ging. Mej. A. C. Nugter te Den Bommel fietste zonder licht, ƒ 4.— of 2 d.h. Joh. de Boer te Sommetódijk, idem, ƒ 4.— of 2 d.h.
C. Jongejan te Middelharnis had geen vergunning voor goederenvervoer ten behoeve van derde, ƒ 15.— of 6 d.h. KI. de Ruiter te Ooltgensplaat fiets zonder licht, ƒ 10.— of 4 d.h. P. C. V. Loon te Middelharnis, tractor
P. C. V. Loon te Middelharnis, tractor met aanhangwagen zonder vergunning, ƒ 5.— of 2 d.h. G. V. Es te Sommelsdgk fiets zonder licht, ƒ 3.— of 1 d.h.
J. Kamerling te Den Bommel reed met een auto zonder achterlicht en een onverlicht nummerbord, ƒ 12.50 of 7 dh. J. Geluk te Den Bommel, fiets zonder licht, ƒ 4.— of 2 d.h. J. V. Wezel te MiddeUiamis overtrad
J. V. Wezel te MiddeUiamis overtrad de loterijwet, ƒ 5.'— of 2 d.h. met Vernietiging van de advertentie. Verdachte kreeg zo'n lage boete, omdat hij na de Waarschuwing was opgehouden.
G. J. J. Heestermans te Sommelsdijk parkeerde een auto zonder verlichting.
Ik heb mijn wagen geplaatst binnen een straal van 30 m van een lantaarn.. Tijdens mijn afwezigheid was de lantaarn uitgegaan. De volgende avond brandde ze weer niet, maar toen ik aan de paal rommelde, g^g z6 plotseling weer aan. ƒ 8.— of 4 d.h.
D. Kleqn te Melissant had geen bel op de fiets, ƒ 3.— of 2 d.h. G. Kardux te Dirksland liet zijn rijwiel onbeheerd staan, ƒ 2.50 of 1 d.h.
J. P. Wamaer te Dirksland schrapte de modder niet van zijn wielen, waardoor de weg glad werd, hetgeen gevaarlijk is. ƒ 7.50 of 3 d.h. M. F. v. Peperstraten te Oude Tonge
M. F. v. Peperstraten te Oude Tonge bestuurde een auto, waarvan het achterlicht niet brandde. Dat was onderweg kapot gegaan.
Dat was onderweg kapot gegaan. ƒ 4.— of 2 d.h. B. V. d. Steenhoven te Stellendam,^ fiets zonder licht, ƒ 3.— of 1 d.h. J. v. d. Laan te Sommelsdijk, bromfiets zonder licht, ƒ 5.— of 2 d.h. A. Jordaan te Middelharnis maakte geen gebruik van het rijwielpad langs de Langeweg, omdat dit door de sneeuw onberijdbaar was. De rechter vond verzachtende omstandigheden aanwezig. ƒ 2.— of 1 d.h.
ƒ 2.— of 1 d.h. M. Bom te Sommelsdgk, idem ƒ 2. of 1 d.h. J. A. Keijzer te Nieuwe Tonge, idem ƒ 2.— of 1 d.h.
C. V. d. Tonnekreek te Oude Tonge fiets onbeheerd laten staan, ƒ 2.50 of 1 dag hechtenis. A. Keizer te Melissant had op een andermans hek gezeten, ƒ 3.— of 2 d.h. Mej. J. Kornet te Den Bommel fiets onbeheerd laten staan, ƒ 2.50 of 1 d.h.
Een teerpUcht overtreding is een ge^^utrlfjhe overtreding ten opsäebte van bet kind zelf
iD. Peeman te Middelharnis, niet verschenen, overtrad de leerplichtwet door zijn zoon de school te laten verzuimen, omdat hg deze goed in de landbouw kon gebruiken. Er werd rekening mede gehouden, dat hij btjna 14 jaar oud was maar desondanks is het een gevaarl^ke overtreding ten opzichte van het kind zdf. ƒ 15.— of 6 d.h.
De rechter merkte nog op, dat verd. zich niets van de wet en van de commissie tot wering van schoolverzuim aantrekt, ƒ 10.— of 4 d.h.
T. Vroegindeweij te Middelharnis pleegde hetzelfde feit. Alleen hield men hier rekening met het g-unstig oordeel van de commissie, ƒ 5.— of 2 d.h. C. Vis te Enkhuizen, parkeerde zijn
C. Vis te Enkhuizen, parkeerde zijn auto zonder lichten op de Koolweg te Ouddorp. ƒ 15.— of 6 d.h. A. B. van Vugt te Oude Tonge fiets zonder licht, ƒ 7.— of 3 d.h.
A. Vroegindeweij te Sommelsdijk vervoerde zonder vergunning goederen voor' derde ƒ 15.— of 6 d.h. Verd. was in het bezit van twee vergunningen, doch niet voor deze. ƒ 12.50 of 4 d.h.
P. Troost te Melissant, fietste op het trottoir, ƒ 5.— of 2 d.h.
Hij had resultaat
11. Mosselman te Sommelsdijk hield zijn dochtertje thuis van school, omdat zfln vrouw ziek was. Op 7 Febr. had de ambtenaar O.M.
Op 7 Febr. had de ambtenaar O.M. hem aangeraden, dat hij een verzoek bij de inspecteur L.O. moet indienen. Verd. had dit gedaan en had een gunstige beschikking ontvangen. Hier werd rekening mede gehouden, ƒ 2.— of 2 d.h. A. de Geus te Dirkslajid bestuurde
A. de Geus te Dirkslajid bestuurde een motor zonder een behoorlijke achterverlichting en een deugdelijk kenteken. ƒ 12.50 of 5 d.h. W. Kievit te Sommelsdijk maakte
W. Kievit te Sommelsdijk maakte geen gebruik van het rijwielpad, omdat er sneeuw lag. ƒ 2.— of 1 d.h. H. Kachelland te Herkingen fietste op een afgesloten rijweg, ƒ 3.— of 1 dag hechtenis.
A. C. Jongejan te Middelharnis had zich des avonds op het schoolplein bevonden. Blijkens het procesverbaal waren enkele jonge mensen, daar diepgaand aan het vrijen en hier moest volgens de ambtenaren srteng tegen worden opgetreden.
In verband hiermede is reeds overleg gepleegd met de politie. ƒ 7.50 of 3 d.h.
De rechter zal verzoeken dat het hek dicht gaat. ƒ 7.50 of 3 d.h. B. de Ruiter te Sommelsdijk liet zijn dochtertje de school verzuimen, omdat zijn vrouw ziek was. ƒ 5.— of 4 d.h. S. V. Gurp te Ooltgensplaat liep langs
S. V. Gurp te Ooltgensplaat liep langs de trambaan, ƒ 3.— of 2 d.h. R. Verkerke te Sommelsdijk liet zijn rijwiel onbeheerd staan. Verd. werd vrijgesproken, omdat niet
Verd. werd vrijgesproken, omdat niet in het verbaal was vermeld, dat de fiets lEings de weg stond.
J. V. Bodegom te Dirksland bevond zich na sluitingstijd in een café. ƒ 3.— of 1 d.h.
J. C. de Ruiter te Dirksland, idem, ƒ 3.— of 1 d.h.
Een misselijke houding
M. li Lodder te Den Bommel sloeg op Zondag op het voetbalveld te Dirksdand een fles kapot tegen een betonnen paal.
Waarom deed je dat? Was je dronken?, vroeg de rechter. We hadden, omdat het zo koud was een borreltje genomen. Ik gooide defies sso maar argeloos weg, want ik had mijn goede kleren aan en die wilde ik met die fles niet bevuilen. Waar kwamen de stukken terecht? In de nabijheid van het speelveld. Als je van voetballen houdt, is dit
Als je van voetballen houdt, is dit een misselijke houding, merkte de ambtenaar O.M. op.
Werd er nog gespeeld? Ja.
Dan is het helemaal schandalig. Get. J. C. Berkhof te Den Bommel had ook mee gedronken, doch volgens hem, wilde verd. de fles alleen maar weggooien en had er geen bijbedoeling mee gehad. De fles kwam per ongeluk tegen de paal aan. Een ander vriend heeft de scherven nog opgeraapt, omdat deze het zo gevaarlek vond, ƒ 15.— of 6 dagen hechtenis.
Het is een misselijke overtreding. ƒ 15.— of 6 d.h. W. Mastenbroek te Melissant overtrad
W. Mastenbroek te Melissant overtrad het stierenreglement door een stier ouder dan 10 maanden in voorraad te -hebben, ƒ ia.— of ö d.h.
— „Kerkrovems en berkdieven." Verleden Zondag heeft ds D. Zemel, afscheid prekend van de gemeente van Axel (Ger. Kerk art. 31 K.O.) in zön dankwoord tot de gemeente o.m. gezegd: „De uitspraak van een procedure moet nog komen en hopelqk zegent God ons met een goede uitslag. Mocht het anders uitvallen, dan zou het spr. een kwelling des geestes zijn, wanneer het kerkgebouw in handen zou vallen van kerkrovera en kerkdieven.' (Kerknieuws)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's