De electrificatie van Sluishaven
Hei Sioofhof een groie modderpoel
De gemeenteraad van Ooltgensplaat kwam Dinsdagavond in openbare vergadering bijeen, om een lange agenda af te werken. Veel punten bleken echter van weinig belang te zijn, en passeerden dan ook als hamerstukken. Een punt was schijnbaar van groot belang, hierover vergaderde de raad bijna een uur in geheime zitting. Het betrof een nieuw te benoemen hoofd der O.L.S. no. I, in verband met het vertrek van de heer J. C. Broere naar Rotterdam. Na heropening werd het 10 tegen 1 stem de heer H. Hofstee uit Gosingarijp benoemd. De raad besloot verder tot electrificatie van Sluishaven. De totale kosten zullen rond ƒ 6000.— bedragen. In de rondvraag kwam een belangrijk punt aan de orde. De heer D. C. v. Oostende vroeg of het niet mogelijk was een eind te maken aan de modderpoel bij het Stoofhof. „Er wordt veel over volksgezondheid gesproken, zo zei hij," maar er zal in geheel Nederland geen erger bron voor volksongezondheid gevonden worden dan daar ter plaatse. Men moet door de „derrie" van de varkens om er te kunnen komen. De sloten die er eertijds lagen zijn nu gedempt met darmen. van varkens en niet te noemen ander vuil. De mensen lopen schijnbaar liever 40 meter om het vuil in de sloot te werpen, dan 15 naar de straat waar de vuilniswagen langs komt. Er moet een einde aan gemaakt worden. De voorzitter zei hiermede volledig in te stemmen. De politie zal in het vervolg dan ook zeer streng optreden.
Na opening met gebed, werden de notulen gelezen en een aantal ingekomen stukken behandeld, hiervan vermelden wij de goedkeuring van Ged. St. op het initiatief van de raad, tot het aangaan van de procedure met de Bruinzeelfafabrieken. De raad ging accoord met een door het gemeentebestuur van Oude Tonge voorgestelde aanvulling van de verordening op de vleeskeuringsdienst. In de aanvulling werd thans opgenomen dat men de slachtdieren verplicht is te bedwelmen, voor het doden. Ook ging men accoord met een voorstel tot het vervroegd aflossen en opnieuw sluiten van de ka^geldlening groot ƒ 70.000 De oude kasgeldlening loopt in Mei af. De opnieuw te sluiten lening in November. Door verkrapping op de geldmarkt is het niet mogelijk de kasgeldlening te consolideren. De nieuwe lening wordt aangegaan onder de zelfde voorwaarden als de oude.
De politieverordening van 30 Mei '42 is met ingang van 1 December '50 vervallen. Thans is het dus gewenst een nieuwe verordening vast te stellen. Het komt nl. in de laatste tijd veelvuldig voor, dat afval van landbouwproducten en andere afvalstoffen op allerlei plaatsen langs openbare wegen of bij de zgn Tweede Put op de dreef worden gestort. In verband hiermede is het noodzakelijk hiertegen met kracht op te treden en als algemene stortplaats deze Tweede Put zelve buiten de dreef aan te wtjzen met uitsluiting van elke andere stortplaats in de gemeente. De nieuwe verordening werd in deze zin gewijzigd. Wij wijzen onze lezers in het bijzonder op lid 2 van het betreffend art., deze alinea luidt: „Het is verboden afvalproducten en dergelijke stoffen te storten, buiten terreinen waarop men rechthebbende is, elders dan in de zgn. Tweede Put.
Bij het storten dezer producten aldaar is men verplicht, dit regelmatig van de kant af te doen geschieden, in aansluiting van het door vorige stortingen reeds gedempte gedeelte van deze put en zodanig, dat een regelmatige vlakke oppervlakte ontstaat op hetzelfde niveau als dat van het omliggende terrein." De voorz. zei dat na egalisatie van
De voorz. zei dat na egalisatie van de vuilnisbelt, de dreef zou worden opgeknapt. De raad kon met deze nieuwe verordening in zijn geheel accoord gaan Een voorstel tot wijziging van art. 5 der Salarisverordening Secretariepersoneel Ooltgensplaat, werd in dier voege gewijzigd dat een gemeente ambtenaar, welke tevens de functie als gemeente ontvanger, wordt, zolang hij beide betrekkingen vervult, zijn mede als ambtenaar met een vierde deel verminderd. Ook dit kon de goedkeuring van de raad wegdragen. Aan de heer J. C. Broere werd eervol ontslag verleend op eigen verzoek als hoofd van de O.L.S. no. 1./
De voorz. memoreerde het vele en goede werk wat het hoofd Broere gedurende de 18 jaar dat hij in de gemeente werkte heeft tot stand gebracht. Met veel liefde, ambitie en toewijding heeft de heer Broere zich van zijn taak gekweten, en hierdoor werd zijn stempel op de school gedrukt. De samenwerking noemde spr. voortreffelijk. Hij wenste hem in alles het beste in zijn verdere loopbaan. Hierna ging men geruime tijd in besloten zitting om te beraadslagen over het nieuw te benoemen hoofd. Na heropening ging men over tot stemming. De voordracht vermelde drie personen. H. Hofstee te Gosingarijp, J. Vermeer te Haarlem en R. Bronsema te Nieuw Beijerland. Met 10 stemmen werd de heer H. Hofstee benoemd. Voor drie bijz. scholen werden voorschotten voor 1951 vastgesteld, te weten voor de R.K. Meisjesschool en R.K. Jongensschool te Achthuizen en de School met den Bijbel te Ooltgensplaat.
Het bedrag van de voorschotten werden door de raad vastgesteld op respectievelijk ƒ 1977.21, ƒ 2163.87 en ƒ 3145.57.
Voorstellen tot vaststelling van een toelage besluit 1951 en tot vaststelling van een nieuwe kinderbijslagverordening passeerden als hamerstukken.
De raad ging verder accoord met een voorstel tot electrificatie van Sluishaven. Door diverse verkeersinstellingen en door de Rederfl v. d. Schuit was hier over al meerdere keren aangedrongen. De totale kosten zullen ongeveer ƒ 6000 bedragen. De Rederij v. d. Schuit geeft ƒ 1000.— en de N.V. Suikerfabriek Dinteloord eveneens ƒ 1000.—. Als wij het goed verstaan hebben, zal ƒ 1500.— aan korting verkregen worden, de rest ƒ 2500.— werd door de raad gevoteerd. Een voorstel tot vaststelling ener verordening inzake controle op het geldelijk beheer der gemeente ambtenaren werd ook zonder discussie aangenomen.
Hierna kwamen B. en W. met een voorstel om de kleine motorbrandspuit te plaatsen in Achthuizen. Deze kleine spuit is geheel gereviseerd, maar staat thans nog in Ooltgensplaat. Wenselijk werd geacht om deze spuit naar Achthuizen over te brengen, zodat bij eventueel brandgevaar of brand direct met eigen materiaal kan worden opgetreden. In de gemeente Achthuizen is nu een plaats vrijgekomen om de spuit te stationeren.
tioneren. Het huisje van de heer Swiebe komt leeg en B. en W. stelden voor dit aan te kopen voor 700 ä 800 gulden. Overleg zal met de gemeente Den Bommel plaats vinden, voor eventuele tegemoetkoming in de te maken kosten. Het huisje staat aan het Molenpad en mooi in de kern van de gemeente.
De heer v. Kempen vroeg of er wel voldoende water aanwezig was om bij een brand te kunnen blussen, de waterstand is daar niet hoog.
De voorz. achtte dit ook een bezwaar, maar hij zag op de duur daar gaarne een nortonpomp geplaatst, evenals in de gemeente Ooltgensplaat.
De heer v. Es vroeg of een nortonpomp wel voldoende was, waarop de voorz. zei dat de ervaringen met deze pompen in andere gemeenten goede resultaten opleverden. De heer v. d. Vliet achtte het in ver
De heer v. d. Vliet achtte het in verband met de woningnood niet verantwoord om de woning van de heer Swiebe te onttrekken aan de woonruimte en zag liever dat voor de kleine brandspuit een gebouwtje zou worden gezet. Het betrof hier echter een reeds onbewoonbaar verklaarde woning, volgens mededeling van de voorzitter.
Ook de heer Langeweg voelde er hee' veel voor om de woning nog op te knap pen. Hiertegen kwam de heer van E. in het geweer en hij noemde de woning vaji de heer Swiebe niet meer dan een varkenshok; zulke woningen mogen niet meer bewoond worden, opknappen zou niets helpen.
De heer D. C. van Oostende vroeg of het brandweercorps van Achthuizen wel capabel was bij een eventuele brand op te treden, waarop de voorzitter een toestemmend antwoord gaf. Bovendien is de brandweer-commandant van Ooltgensplaat ook commandant van Achthuizen, de leiding en de verantwoora^ lijkheid berusten bij hem.
De heer K. C. v. Oostende wilde graag weten of het huisje al leeg was. Dit bleek nog niet het geval te zijn, maai het zou wel heel spoedig leeg komen. Betaalt de gemeente Den Bommel de helft, vroeg de heer van Kempen. Dit bleek, volgens de voorzitter een bepaalt bedrag te zijn, aan de hand van het aantal inwoners.
De raad kon zich hierop met het voostel van B en W verenigen. De rekening van het doktershuis over
De rekening van het doktershuis over 1950 werd tijdens de vergadering dooi de heren Moerenhout en v. d. Vliet na gezien en in orde bevonden. Het voorstel tot wijziging der begroting voor 1950 werd goedgekeurd.
Verder stelden B en W voor het gym nastieklokaal van de O.L.S. te verbouwen en beschikbaar te stellen aan dt. stichting , voor gebruik van diverse ver eniglngen. De heer D. C. van Oostiji^d vroeg wat in dit lokaal ging gebeuren. De voorzitter lichtte toe, dat dit zou worden gebruikt als lokaal waarin repetities gehouden konden worden, een vergadering van een schaakclub, pingpongclub en zangverenigingen, om zo mogelijk de ontspanning te stimuleren en op hoger peil te brengen. Een en ander zal in de statuten worden vastgelegd en in de vergadering ter tafel worden gebracht.
In de rondvraag attendeerde de heer D. C. van Oostende op de grote modder bende bij de Stoofhof. Hij noemde dit een grote bron van volksongezondheid en naar zijn mening zou in geheel Nederland geen tweede plaats van ongerechtigheid gevonden kunnen worden zoals daar.. De mensen moeten door de „derrie" van de varkens om bij hun hok te komen. De sloten, die er vroeger gelegen hebben zijn dichtgegooid met darmen van varkens en met nog veel meer niet nader te noemen vuil. De mensen lopen schijnbaar liever 40 meter naar het Stoofhof om het vuil te lozen, dan 15 of 20 meter naar de weg waar de vuilniswagen langs komt. Er worden zoveel commissies gevormd, laten we daar voor een commissie benoemen, zo zei hij, desnoods moeten wij vrijwilligers op trommelen om de sloot uit te baggeren. De voorzitter sloot zich volkomen bij
De voorzitter sloot zich volkomen bij deze woorden aan; ook hij noemde de toestand daar ter plaatse ergerlijk. De mensen van Ooltgensplaat willen schijnbaar niet meewerken. Allerlei ongedierte huist op het Stoofhof, maar door het aannemen van de nieuwe verordening (Algemene Politieverordening, mestput ten in de kom) kan men nu krachtig optreden tegen de niet-willenden en de voorzitter beloofde dan ook strenge maatregelen bij het niet nakomen van de thans geldende bepalingen. Hierna volgde sluiting.
Telegrammen aan huis-toe varende militairen
Met de militairen aan boord van het Noorse schip .,Skaubryn", dat Nederlandse troepen van Indonestë naar Nederland vervoerd, kimnen radiobrieftelegrammen worden gewisseld via het Nederlandse kuststation Scheveningen Radio, ""tegen hetzelfde tarief als geldt in het verkeer met Nederlandse schepen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 maart 1951
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's