Als de grenscorrectie doorgaat, telt Dirksland 500 inwoners méér
Kralingen valt dan van Sommelsdijk af
Vrijdagavond kwam de raad van Dirksland voor de tweede maal bijeen oVei* de samenvoeging gemeenten. De eerste maal werd het prae-advies behandelt en was men unaniem tegen samenvoeging, thans was aan de orde de behandeling van het Flakkee's Verweer met voorstellen voor grenscorrecties. Men besloot aan de op blz. 30 in het rapport, voorgestelde grenscorrecties, adhaesie te betuigen.
De vergadering werd geopend door Burg. van Heijst met gebed. Afwezig was de heer van Proogen. Onder de ingekomen stukken waren enige goedgekeurde raadsbesluiten. De verordening drankvergimningen moest worden gevrijzigd. Voor de eerste maal zal nu ƒ 170.— verschuldigd zijn (voorheen ƒ 100.—). Het vergunningsrecht voor Hotels wordt ƒ 45.— (voorheen ƒ 25.— ) Het verlofrecht werd eveneens bepaald op ƒ 45.—: (voorheen ƒ 25.).
Goedgevonden werd het voorstel tot stichting in instandhouding van scholen met de Bijbel ingevolge art. 72 der L.O. wet 1920 om gelden beschikbaar te stellen voor de invoering van het vak Handenarbeid voor de klassen Z en 8 van de lagere school. Hiervoor wordt een post van ƒ 625.— op de begroting gebracht. Ook werd goedgevonden het toelagebesluit 1951, het uitkeringsbesluit en het verhogingsbesluit MSO ten aanzien van de ambtenaren en het personeel der gemeente.
De grenscorrecties B. en W. gaf hierover het volgende prae-advies: Bij raadsbesluit van 12 September 1949 werd aan de Commissie tot onder
1949 werd aan de Commissie tot onderzoek van het voorstel inzake herziening van de gemeentelijke indeling op Goeree en Overflakkee een bedrag van 5 cent per inwoner beschikbaar gesteld voor de kosten inzake het uitbrengen van haar rapport.
Dit rapport is 13 Maart jl. verschenen en aan de raad ter kennisneming toegezonden. Het kwam te laat om dit tegelgk te behandelen met ons voorstel inzake dit punt in de vergadering van 20 Maart j.1.
Omdat ons prae-advies van 12 Maart jl. onze bezwaren tegen het voorstel van Heren Gedeputeerde Staten volledig heeft weergegeven lijkt het ons niet wenselijk opnieuw op de betreffend punten in het rapport in te gaan. Wij zouden dus alleen de voorgestelde grenscorrecties willen bezien. De ten opzichte van onze gemeente
De ten opzichte van onze gemeente voorgestelde correcties zijn destijds met de colleges van B. en W. van Herkingen, Melissant en Sommelsdijk besproken en door de Commissie overgenomen Bg Dirksland komt de Polder Oude Plaat, ter groote van Polder Oud Onwaard Totaal plm. 400 ha 78 ha plm. 478 ha
Van de Polder Dirksland komt aan Melissant 263 ha Dirksland wordt groter plm. 215 ha
De Polder Dirksland die thans geheel tot het grondgebied van de gemeente Dirksland behoort, zou dus door deze grenscorrectie ook voor een deel in de gemeente Melissant komen te liggen, dus van Noorddijk tot Tweede Stoofweg De boerderij van de heer C. Wamaer G.Lzn. blijft bij Dirksland. B. en W. vinden het wel jammer van dit mooie geheel, maar het behoeft h.i. echter geen overwegend bezwaar te zijn. Van Sommelsdijk zouden naar
Dirksland overgaan Van Melissant zouden naar D'land overgaan Totaal 310. inw(on6rs 240 inwoners
Totaal Van Dirksland zouden in de Noordhoek van de Polder Dirksland overgaan naar M'sant 550 inwoners 60 inwoners
Het aantal inwoners van Dirksland wordt dus 490 groter Door deze grensvrijziging zou dus het gehucht Kralingen dat aan de kom der gemeente is aangegroeid geheel aan Dirksland komen.
B. en W. stellen voor de op bladzijde 30 van het rapport voorgestelde grenscorrecties, wat Dirksland betreft, adhaesie te betuigen. B. en W. betreuren het wel, dat de
B. en W. betreuren het wel, dat de Polder Dirksland gesplitst zou worden, maar het is de enige mogelijkheid.
De heer D. Poortvliet vond dit ook jammer en merkte op, dat Melisant te veel eist. Hij vraagt of het niet zou kunnen, dat de scheidingslijn achter War^ naer zou lopen.
De vioorz. zette uiteen, dat dit weinig verschil maakt. Hij verduidelijkte de grens voor de leden,
De heer D. PoortvUet kan zich daarmee wel verenigen, te meer omdat Melissant veel inwoners verliest. De heer de Roon vond de grenzen niet zo aanlokkelijk. Er blijft nog een nauw en omsloten deel. Spr. vond de polder Diederik veel gemakkelijker gesplitst.
Na enige bespreking werd besloten een gedeelte van de Polder Diederik bij te voegen.
Brandweer. B. en W. had een voorstel 300 m slang aan te kopen, wat een bedrag van ƒ 2400.— zal vergen. De heer D. Poortvliet stelt voor een
De heer D. Poortvliet stelt voor een onderzoek In te stellen naar de waarde en capaciteit van plastic-slangen. Die behoeven, naar hij gelezen heeft, ook nooit te worden gedroogd.
De voorz. antwoordde, dat plastic t,d.o. inderdaad perspectieven opent, maar dat het nog in onderzoek is, of het voldoet. De aankoop van het materiaal is noodzakelijk ook omdat het duurder staat te worden. Het mooie is, dat alle corpsen op het eiland hetzelfde uniforme materiaal hebben, zodat bij een grote brand gemeenschappelijk hulp kan worden verleend.
Tot aanschaf wordt besloten en de bo groting in dien zin gevrijzigd. Goedgevonden wordt in de salarisverordening het woord ,,lantaarnopsteker" te laten vervallen, omdat deze betrekking is opgeheven. Dan volgde sluiting.
DE NEDERLANDSE BEVOLKING IN 1950 Het aantal inwoners van ons land was volgens de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op 1 Februari van dit jaar 10.212.684. In 1950 werden in ons land 83.116 huwe* lijken gesloten en werden 229.332 kinderen levend geboren, waarvan 3.369 on- Wettig. Er overleden 75.534 mensen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 april 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's