Grootse Toogdag van de Hervormd Geref. Jongeren te Utrecht
5000 meisjes en jongens en belangstellenden vulden de Beatrixhal
Waa het wonder toen de jongei*en, staande aan het begin van hun Bondsdag, zich verhieven van hun zitplaatsen en het Hoofdbestuur, Ere-leden, Bre-Voorzitters, Jubileum-commissie en afgevaardigden van kerk en overheid door een applaus hartelijk begroeten! Als eerste beklom Zijn Excellentie-Generaal Duymaer V. Twist het podium die een extraovatie kreeg, gevolgd door Prof. Dr J. Severijn van Utrecht; Ds Wolfensberger, praeses van de Herv. Synode; dhr Oosterlee die aanwezig was namens de Minister van Onderwijs en de Staatssecretaris; Ds G. Lam van Willige-Langerak; Ds H. A. de Geus van de Bilt; Mr Dr E. P. Verkerk, Burgemeester te Boskoop; Burgemeester S. Hammer van Oud Beijerland; Mevr, A. A. E. Mulder-Rupke F>residente Meisjesbond van Houten; Ds Jac. Vermaas, Voorz. Jongelingsbond van Amersfoort. Verder de Ds Boer van Gouda; v. Hensbergen van Schalkwijk; Meijers van Utrecht; Bout van Amersfoort, Spilt van Ermelo; de dames Mevr v. d. Wal van Wageningen; Mej. van Lokhorst (Hilversum); v. Binsbergen (Lunteren), Verhagen ('s Grevelduin- Capelle), den Hoedt (Rotterdam) en anderen. Ook zagen we meerdere predikanten uit heel Nederland, henevens tal van godsdienstonderw<jzers, w.o. dhr v. Heemskerk uit Numansdorp, dhr Nevjenhuia uit Achthuizen en dhr D. D. Konings uit Putten. , Met een vriendeiyk gebaar dankte Zijn Excellentie d« aanwezigen voor hun groet.
Ds H. Bout van Amei'Sfoort, voorz. van de Jubileum-commissie, opende deze Bondsd^ en liet zingen Ps. 68 : 9 en 10. Na het lezen van Hand. 1 (ged.) ging hij voor in gebed. Ds Meyers van Utrecht verzorgde de
Ds Meyers van Utrecht verzorgde de Hemelvaartsmeditatie n.a.v. Ps. 110 : 3b. „De dauw uwer jeugd." Spr. vroeg de jongeren: „We vergeten toch niet dat het vandaag Hemelvaartsdag is?" Het is een hoogty dag als jonge strijders voor Koning Jezus. Behoort gö reeds tot de dauw?!
Ds Bout sprak hierna het welkomstwoord, waarin hij dank bracht namens Hoofdbestuur en Jubileum-commissie voor de grote belangstelling. Gij hebt al onze klachten beschaamd! Geweldig is de opkomst: een demonstratie van een stuk eenheid rondom het Woord des Heeren, dat alleen een licht op ons pad is. Tegen ons wordt nog al eens gezegd: zien jullie nu wel dat julHe de greep op de jeugd kwtjt zfln? Maar vandaag zeggen nog duizenden ,,neen." Laat het zo mogen ztjn dat men kan zeggen: „daar gaat wat van uit!"
Tegenwoordig zingt men: „Boven ons hoofd is de Hemel gesloten" en daarom ia al die armoede op de wereld en daarom al die oorlogen. Men heeft God en Zijn Wet verlaten.
Men heeft God en Zijn Wet verlaten. En nu aan ons de roeping om tegen al die duizenden die hier niet zijn (al mogen we ons zelf niet verheffen) de verantwoordelijkheid om hen te brengen tot de groei van Gods Koninkrijk.
Een bijzonder woord van welkom werd gesproken tot dhr Oosterlee, Ds Wolfensberger, ZiJn Exc. Duymaer v. Twist, Prof. Dr Severyn, Ds Lans, Ds de Geus en anderen. Telegrammen aan Koningin Juliana en
Prinses Wühelmina werden met instemming verzonden. Spontaan klonk hierop „Het Wilhelmus".
Dhr Oosterlee sprekende namens Ztjn Excellentie de Minister van Onderwijs en de Staatssecretaris sprak zijn grote waardering' uit voor het werk der Bonden in zo'n lange reeks van jaren tot heil van land en volk geschied. Door geloof en gebed heeft dit werk onder Gtods zegen mogen gedijen. Bij de regering is hiervoor groot begrip. Naast gezin, kerk en school heeft de vereen, in deze gematerialiseerde tijd een goede plaats. Goede wensen en een gezegende dag wordt U allen namens het Ministerie toegewenst tot in lengte van dagen onder Gods zegen tot ontwikkeling van iedere persoonlijk en het Nederlandse volk in zijn geheel. Ds Bout dankte deze spr. hartelijk
Ds Bout dankte deze spr. hartelijk voor zijn wensen namens de regering en merkte hierbij op: dat een goed Christen een goed burger is.
„Geestelijke Mobilisatie", over dit onderwerp refereerde Ds H. N. v. Hensbergen uit Schalkwek gevolgd door Ds G. Spilt van Ermelo, die sprak over „Het Licht in de nacht," terwijl Ds G. Boer van Gouda het onderwerp ,,Persoonlijke oproep" behandelde: Een drietal boeiende rede's van tot de Wet en tot de Getuigenis."
Na het zingen van de Bondsllederen sprak Ds Wolfensberger namens de Gen. Synode der Ned. Herv. Kerk. Het verheugde spr. een woord van hartelijke gelukwensen te spreken. Deze spr. memoreerde hoe eergisteren de overdracht plaats had van de oude synode en het in werking treden van de nieuwe.
De strijd om de waarheid van God is nu ook aan de orde, dat blijkt geregeld nadrukkelijk. Komend op de herdenking van de Bonden vraagt spr. „wat is Hervormd?" Op G.G. wordt hier bijgezegd: dat is breder dan Hervormd. Ger. Grondslag dat Is nu in het heden van onze kerk in de kerken een vraagteken geworden. In Christus is de Waarheid. Hij is zelf de waarheid. Verschillende voormannen van uw bonden o.s. Ds Boer, Meijer, Bout en Hensbergen hebben in de Synode of in de raden zitting gehad. Ger. Grondslag van onze Herv. Kerk moet nieuw en helder en positief behouden en beleefd worden.
Dan gaat het wat betekenen als je gewoon zeggen mag ik ben Ned. Hervormd, en of dat meisjes uit Schoonrewoerd of de jongen uit Noordeloos, dat hij van binnen weet ik leef op Ger. Grondsl.: ik ben Hervormd. Ds Bout dankte Ds Wolfensberger
Ds Bout dankte Ds Wolfensberger voor zijn gelukwensen en maakte daarbij de opmerking, dat Hervormd voor ons geen vraagteken is maar een uitroepteken en de Ger. Grondslag is voor ons geen vraagteken maar ook een uitroepteken.
Dhr Tanis Zendeling-onderwijzer werd naar het podium geroepen, maar aangezien de vogel was gevlogen merkte Ds Bout op, dat we D.V. dit tot volgend jaar te goed houden.
Deze morgen-vergadering werd door Ds Boer met dankgebed gesloten.
De middagvergadering werd geopend door Ds V. Hensbergen, waarna Mevr Mulder-Rupke haar onderwerp „Wij gedenken" uitsprak. Een gemaakt „Feestlied" door Ds G. Lans werd uit voll borst gezongen, die voor zijn werk een handdruk van Zijne Excellentie had t incasseren.
De voorz. las vervolgens enkele telegrammen voor. Allereerst van uit he Rotterdam Ahoy-gebouw waar de 7000 Ger, Jongeren hun vrienden en bx'oeder kwamen gelukwensen met dit Jubilea Getekend door dhr Algra. Dat doet on allen goed, is 't niet? aldus de voorz. In Nehemia staat, dat de een bouwde op de muui* daar en weer anderen op de muu daar. Na een hartelijke Instemming werd een telegram teruggezonden.
De patiënten van ,,Sonnevanck" ui Harderwijk bleven ook niet achter. In hun telegram kwam na de felicitatie he verzoek om het suppletiefonds te herdenken, want de nood Is groot. Een hartelijk bedankje ghig terug en een gedeelte van de collecte werd voor dit doe en de kankerbestrijding bestemd. U hoort in ons midden
U hoort in ons midden aldus de voorz. tegen Zijne Excellentie Generaal Duymaer v. Twist. Voor de waarheid Gods die U lief is, zijt gij ui en op mogen komen. Hoe was het in de tijd 40 jaar geleden? De Generaal b.d betrad hierna de lessenaar en begon te zeggen, dat toen de kinderen Israels aan het einde van hun reis het wonder in de wateren van de Jordaan aanschouwden, dan gebied de Heere aan Jozua dat de stenen uit het midden der Jordaan, naar het getal der stammen, gesteld zouden worden als een teken van het grote wonder Gods. Dus stenen der gedachtenis. God wil dat wij hem gedenken. Vergeet nooit een van Zijn weldadlgheden. Jongemannen en meisjes: de Heere heeft ook U welgedaan. Ziet op deze dag! Het vieren van Jubilea is Bijbels. Viert Uwe vierdagen, o Juda! Maar daarbij mag het niet blijven want daar staat achter: en betaal Uwe geloften. Dit moet ook giJ doen jongens en meisjes, nu gij hier bijeen zijt om Uwe vierdagen te vieren. Wij, o verheven Majesteit, gedenken Uw weldadigheid.
Uw weldadigheid. Toen ik In de tachtiger jaren aldus spr. (nu 70 jaren geleden) in miJn jongens jaren verkeerde was het Chr. Jeugdwerk niet veel meer dan een schamele vertoning. Weinig aantrekkelijks. De kerk was aan het Ger. Jeugdbeglnsel vreemd. De Kerkeraden vonden het al gauw goed. De predikanten hadden het te druk en wat bulten de kerk leefde stak met de J.V. de spot.
Maar nu zie ik een geweldige schaar van mannen en meisjes en dat zijn de weldaden Gods. Ik voel mij hieronder klein. Vergeet ze toch niet deze weldaden, het rijk bezit van de J.V. en M.V. in onze Herv. Kerk. Men kan de waarde van dit bezit niet hoog genoeg schatten. Voor me zit de toekomst van het Ger. volk in onze Herv. Kerk. Jonge meisjes en mannen: houdt U vast aan dit levensbeginsel, laat het U niet ontnemen! Mijn hartelijke gelukwensen gaan tot U uit! Ik bid U toe de Oud- Testamentlsche zegenbede De Heere zegene U en behoede U enz.
Soll deo Gloria
„God alleen ^«anh en Ere!" Hij steekt ons een hart onder de riem aldus Ds Bout. Leuk was het dat de meisjesbond de jongensbond een voorzittershamer met inscriptie aanbood en dat mevr. Mulder- Rupke uit de handen van Ds Vermaas (voorz. Jongelingsbond) eveneens zo'n cadeau in ontvangst mocht nemen. En de derde hamer kwam van de Ring Leerbroek (de eerste ring 40 jaar terug) die dhr Bikker' aanbood voor het nieuwen Bondscentrum.
Mevr. Mulder herdacht nog een Jubileum nl. Mej. A. den Hoedt uit Rotterdam die vooraf de oprichting bestuurslid en penningmeester is geweest en heeft daarmede de primeur. Juffr. Brinkers van Utrecht vertelde
Juffr. Brinkers van Utrecht vertelde ons iets over het verenigingsleven in de stad.
Prof. Dr Severijn begon met te zeg gen dat het hem niet moeilijk viel ons toe te spreken. Hij heeft al relatie vanaf de oprichting. Het is een grote groei geworden In die jaren, waarmede mfln hartelijke gelukwensen. Maar dan ga ik mij afvragen hoe zal het zijn over nog eens 40 jaren. Zie ik op de uitwendige omstandigheden dan gaat het aan ruimte ontbreken op het oud vaderlijk erf. Van U zal veel meer worden gevraagd in de toekomst, daar in het verleden. Een verloren zaak ia het als gij het moet doen, maar gij behoeft het niet te doen, Gods Woord ziJ uw richtsnoer, en, al is Christus te volgen een moeilijke taak, het is een taak die onverderfelijk wordt beloond tot in eeuwigheid. Wij hebben God mee als wij blijven in de dingen die in de Schrift geleerd worden. En dan zal over 40 jaren worden gezegd: „De Heere heeft ons ruimte gemaakt."
Als voorz. van de Get*. Bond (waarvan op 2 leden na het gehele bestuur aanwezig was) bracht Prof. Severijn eveneens zijn gelukwensen over, vergezeld gaande met ƒ 250.— voor het Jubileumfonds. Van de Zendingsbond waren officiële vertegenwoordigers aanwezig, terwijl de Mannenbond een bloemstuk had toegezonden.
De oud-Bondsvoorzitter Ds G. Lans vertelde een en ander uit de geschiedenis van de Bonden. Hij vond iedere Bondsdag mooi en vooral de 25ste. Op leuke wijze releveerde hij verschillende episoden. Hij hoopte dat de zoon van 40 en de dochter van 25 het met elkaar zouden blijven vinden.
Mevr. V. d. Wal van Wageningen sprak als oud-presidente en tekende de verhouding van de meisjes voor 25 jaar en nu.
Een nog jeugdig lid van de M.V. uit Hoogeveen mej. Henny Kleine vertelde op eenvoudige en duidelijke wijze wat zij heeft aan de M.V., terwijl Juffr. v. Binsbergen uit Lunteren een literair onderwerp behandelde, welke rubriek zij ook in de „Kandelaar" verzorgd. Verschillende sprekers moesten uitvallen wegens de tijd. Ook die Juffr. uit H\iizen, die we nog gaarne in haar Huizer klederendracht voor de lessenaar hadden gezien.
Alleen Ds de Geus moest nog spreken en dit deed hij met een bezielend woord. Hij heeft ook van begin af meegeleefd, oprichting en groei meegemaakt. De laatste tgd was hij echtei* wat bedroefd, wat bedrukt. Op een vergadering van S.S>.R. (Studenten beweging) had hij gehoord over de grote ontkerstening en was daardoor geschokt. Maar nu hij hier heeft mogen zijn is hij weer bezield en meer moed gekregen. Nog een ernstig woord richtte spr. tot de jongeren. We hadden allen wat gemist, aldus ds
We hadden allen wat gemist, aldus ds Bout, als wij Ds de Geus niet hadden gehoord. Het einde van deze dag was nabij. Ds
Het einde van deze dag was nabij. Ds Bout bracht dank aan allen die zo spontaan hun medeleven toonden. Het Is een toogdag geweest om ons te bezinnen op het geen wij hebben.
Ds Vermaas die altijd op deze dagen fungeerde als voorzitter was bij dit jubileiun hiervan ontheven. Hij sprak een kernachtig slotwoord, de jongei'en waarschuwende dat alle seinen in de wereld volkomen op onveilig staan, maar hen wijzende op een veilige haven die er Is voor al degenen die door het geloof op Christus zijn hopende.
Ds Vermaas ging hierna voor in dankgebed na het zingen van Ps. 119 : 88. Staande werd als afscheid gezongen „Dankt, dankt nu allen God." Spoedig was het een levendige drukte
Spoedig was het een levendige drukte op het Vreeburg. Afscheid van bekenden werd genomen en een ieder ging naar zijn plaats van herkomst. Rest ons nog te vermelden dat de
Rest ons nog te vermelden dat de Burgem. van Utrecht jhr mr C. J. A. de Ranitz een telegram had gezonden met gelukwensen. Door omstandigheden kon hij niet aanwezig ziJn.
De R.T.M, verzorgde het vervoer van de deelnemers van Plakkee (plm. 80) met 2 bussen waarvan een der nieuwste bus, die plaats biedt aan 43 personen. Alles was prima geregeld. De chauffeurs maakten nog een omrit en reden ons door het Kralingerhout bij Rotterdam. Een mooi stukje natuurschoon.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's