Holsbergers
^J'nat moeder het goed?" vroeg Be Äen «'1, "^^^"^ "^^^' Die zal het C!° ^\ soed vinden."
»astmet'''7^'t**,,^«end. Mieke zeide f^ag gewild T,»^^ ^^'^ P*"^ ^^'«°<^ 5=°^ Keg emrii ^^^"^"^ dat moedere even
f»tóe Ha^L 2 T^^^ '^^^^ beneden en iMe. "" ^^^ verlangen van Mleke
I '^'' al het hri ,,^" '"^ schudde van de ' *« «ä« noodzakelijkheid er na tuurlijk niet van kon inzien. „Kleed je dan maar om en ga naar Zaandam Daar woont die domlné immers? Wi zullen het werk wel verder doen."
Met bekwame spoed maakte Berend zich gereed ea was iets later op weg naar Zaandam. Hfl fietste, alsof zijn leven er van afhing. Net was hij weg, toen Tine naar beneden kwam. „Heeft Berend nog niet gegeten?"
„Heeft Berend nog niet gegeten?" vroeg zfl. „Is die zonder eten weg?" zei Harm
„Is die zonder eten weg?" zei Harm „Dat was toch niet nodig geweest?" „Voor Mieke doet hö alles", hoonde
„Voor Mieke doet hö alles", hoonde Aldert. „Hfl weet wel, wat hfl doet!" „'k Heb tenminste méér aan Berend
„'k Heb tenminste méér aan Berend dan aan jou," meende H^rm, teven vergetend het leed, dat In huis rondwaarde „Als je mfl mfln zin geeft, zul je van
„Als je mfl mfln zin geeft, zul je van mfl geen last hebben," zei Aldert. „Stil nou toch, Aldert", vermaande
„Stil nou toch, Aldert", vermaande moeder. „Luister toch naar vader." „Nooit, nooit! Ik wil en zal lUer weg
„Nooit, nooit! Ik wil en zal lUer weg 'k Heb genoeg vam de rommel."
Met moeite bedwong Harm zich. Toch gelukte het hem. Hfl verliet fllings de bakkerfl. Uit het gezicht van „die aap van een jongen." Hfl liep naar boven. „Berend is naar Zaandam, hoor, Mieke".
„Goed", zei Mieke, met een dankbare lach.
„Waarom moet dat nu?" vroeg Harm. „We kunnen dan eens praten over de Heere Jezus en over de hemel. En dominé wil wel met mfl bidden."
Harm zat met een mond vol tanden. Mieke had even goed latfln kunnen spreken.
ken. „Als je het graag %ilt, gebeurt het. We willen alles voor je doen. Als je maar beter wordt."
„Ik geloof, dat ik niet beter word, vader".
„Zeg dat niet, kind. Je moet niet van ons weggaan. Ik heb al verdriet genoeg van Aldert".
Harm zei het met stokkende stem.
„Als de Heere het wil, gebeurt het, vader".
Mieke gaf te kennen, dat zfl diep lag door te denken. Maar met vader en moeder kon zfl er niet over spreken. En dat pflnde haar zo.
Harm kon niet anders dan haar aanstaren met een blik vol wanhoop Veel vlugger dan verwacht werd, kwam Berend terug. Hfl liep onmiddel Iflk naar boven.
„De dominé komt gauw, hoor, Mieke. Hfl zal een auto nemen."
iDominé Zelleven hield woord. Geen tien minuten later stond de auto voor de winkeldeur. Hfl kende Mieke zeer goed. Wist ook Van de familieverhoudingen; Huisman had hem wel eens het een en ander meegedeeld. En hfl had bespeurd, hoe het meisje en hoe ook de pleegzoon van de bakker tot de getrouwen behoorden en indronken 't water uit de fontein des Letens.
Bfl het bed zaten Harm ea Tin«. Ze behoorden er bfl, vonden zfl. Waren eigenlflk ook wel ietwat benieuwd naar wat de domlné zeggen zou. Hfl was een sympathiek man, die on
Hfl was een sympathiek man, die onniiddellflk voor zich innam. Met enkele woorden vroeg hfl en liet zich op de hoogte brengen van de omstandigheden. Dan wendde hfl zich tot Mieke. Op zfln vragen deelde zfl hem mede, te geloven, dat zfl sterven ging. „Dat zou wel eens kunnen zfln, Mieke.
Oude mensen sterven. Maar jonge neemt de Heere ook vaak weg. En als dat nu zo is, Mieke?" Een glimlach kwam op haar gelaat.
Een glimlach kwam op haar gelaat. „Dan ga ik naar de hemel, dominé". „Weet je dat zeker, kind?" „Ja, als ik in Jezus geloof, dan zfln mfln zonden toch vergeven?" „Ja. Geloof In de Heere Jezus en gfl
„Ja. Geloof In de Heere Jezus en gfl zult zalig worden", zei de predikant, ontroerd.
Daar sprak een kind uit Hobbei^! Hoe was het toch mogelflk dat er nog mensen waren, ook in zfln eigen gemeente, die feitelflk geen goed woord over hadden voor de Evangelisatie en die dat werken in Holsberg, nu ja, niet verkeerd vonden, natuurlflk niet, stel je voor, maar die het toch met een soort mede Ifldend lachje bekeken. Hier was nu het levende voorbeeld van een gegrepene door middel van de Evangelisatie. (Wordt vervolgd)
Centrale veiling middelharnis
Veiling van Woensdag 9 Mei 1931 Sla A ƒ 10.-^; Spinazie ƒ 12.—15.—; Rabarber ƒ 11.—12.—; Radfls ƒ 9.— 12.—; Witlof ƒ S8.—41.—; Bloemkool B t 70.— idera C ƒ é4.—48.—j Postelein ƒ 38.-42.—.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's