Staatskapitalisme
RHken en armen ontmoeten elkander, Heere heeft hen allen gemaakt. Nimfr 19 het anders in de wereld geweest. , is altijd onderscheid geweest onder mensen. Gods vrijmacht zegent de boven de ander. De een mag de anr niet verachten; de ander mag de n niet benijden. Echter, de aarde is -„uit met wrevel. Zo was het in de en van Noach, die aan de zondvloed oraf gingen. Zo is het ook nu, waar wereld ten vure wordt bereid.
Hoe minder de mensheid haar roeping rstaat in het dienen van Gods raad hoe meer de mens kleeft aan het stof weigert te erkennen dat het hem ralts zal begeven, dan alg zijn lichaam -ten zal in dat stof — hoe groter de -vel lioe scherper de tegenstellingen rijk en arm worden. Wij vergeten ijat wij rentmeesters zijn van hetgeen wil 'HS eigendom mogen noemen, of dat nu vre) of weinig is. Wij verteren ons leven in de smart der begeerlijkheid naar tgeen onze hand niet kan bereiken, in -ts van ons te verblijden in hetgeen ogen aanzien en hetgeen wij met kbaarheid zouden mogen genieten. het wonder dat er zo grote spanninn zijn tussen de meer gegoeden wier el in dit leven wat ruimer is, en hen er bestaan soberder is? Het zijn de volgen van dit materialisme. De arider wordt geleerd te schelden op de apitalist". Deze ziet met een zekere rachting neer op de „Proletarier." De noch de ander verstaat zijn roeping. ken en armen ontmoeten elkaar niet eer.
Hoe lokt het woord: Vrijheid. De vrö- Id is de mens ingeschapen. De aard de mens is om wat hij doet in vrijd te doen. Daar zijn wij redelijke hepselen voor. Gelukkig, zegt men, wij 'en nog in een vrfl land. Wij denken ug aan toen wij gedrukt werden onr het juk van de Duitser, en onze vrij- Id moesten derven. Zes jaar geleden rden wij daarvan bevrijd. Wat idealen bben wij ons in die bezettingstijd van vrijheid gemaakt. Wat goede voomeens om in vrijheid als Nederlanders leven! Staatkundige vrijheid: burgerke vrijheid: vrijheid om God te nen naar Zijn Woord! Ja waarlijk, vrijid in gebondenheid. Vryheid om te enen. Hoe beseften wö het dat de tse staatstyrannie de dood was voor e ware vrijheid. En nu?
Al meer wordt het zichtbaar, dat wij neigen tot dezelfde staatsalmacht. De chiedenis na de bevrijding leert het duidelijker dat, wat wij ter voordeure bben uitgeworpen, door de achterdeur or ons weer wordt binnengehaald, veiwarring en de verarming bieden eds meer gelegenheid om datgene wat verfoeiden om de gevolgen, in beglnweer te omhelzen. Het staatkundige tel gaat bij ons steeds verder op de g om het gehele vrije economische en onder het beslag van het staatdige te brengen. Steeds groeit bij ons macht van het staatkundige leven en erwoekert het het maatschappelijke en. Niet het recht in het maatschap ISjlïe leven wordt door de Overheid beid en gehandhaafd, maar het maatappelijke leven zelf wordt tot staatsie gemaakt. Handel, economie, techek het wordt alles hoe langer hoe mi» staatszaak. Niet de souvereiniteit gebondenheid aan Gods wet) in de derscheidene kringen wordt gehandfd, maar alles wordt overkoepeld r de almachtige staat, en onder haar slag gebracht. En dit is de dood voor Mt verantwoordelijkheidsbesef en de aoüil voor alle ware vrijheid. Toen de t op de P.B.O. (publiekrechtelijke rijfsorganisatie) werd aangenomen is t van protestantschristelijke zijde wel "rgesteld, als zouden Rooms en Rood rbij zijn ingewonnen voor specifiek "lelijke beginselen, maar helaas "tt men niet ingezien dat dit een begrijlte schrede is geweest op de weg "r een totalitair stelsel op economisch ied.
Nu ligt er een wetsontwerp gereed om credietverlening tot staatszaak te en. De Nederlandse Bank, reeds eervan haar zelfstandigheid beroofd en werktuig van de staat gemaakt, zal de controle op de credietverlening ' gaan oefenen. Door rigoureuse belasetten (men spreekt wel van ontenmgswetten) is de credietverlening zeerste bemoeUijkt. Nu zullen de ticuliere credietinstellingen van hun rantwoordelijkheid worden ontheven vadertje staat zal, met de Neder Qse Bank als werktuig, de leiding en over de dienende functie welke ' ..kapitaal" in het maatschappelgke en had te vervullen. Zo voltrekt zich ..Koude socialisatie. Zo wordt de at stiUetjesaan de grootkapitalist. ™.* staat is van de arbeiders, dus het « IS van ons allen. Zo wordt een „bepreiding" verkregen, waarvoor in .nise en iode kringen openlijk het wordt gevoerd, maar waarvan men aas ook in christelijke kringen mt. Zal ook dit laatste wetsontwerp eer worden geslikt? Zullen de ogen X opengaan om al deze wetten in haar aerimg verband en als één geheel te ^ len. Zodra de staat de kapitalist is, •B« WIJ allen staatskind en staatsslaaf. Men zal crediet krggen van een staat, nn men zelf niet gelooft. Zulk een pil '^ seen crediet (geloof.) De gegen voor ons land kunnen niet an ^ aan funest zijn. Wat onderscheidt aan nog .van het totalitaire DuitsdoorTO^^i^lL^® geestelijke vrijheid eert 4, ^ hebben zelf onze boeien ge :zt. v"^ ^6 Russen hier komen vinden net bed gespreid. En, wat erger is, geesten bereid voor de goddeloze
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's