Schrammetje
Wanneer Schrammetje zo af en toe met wat bijzondere aandacht zijn dagblad leest, kan hij als eenvoudig metselaar geen wijs meer uit alle conferenties en vergaderingen die er overal gehouden worden om een gederailleerde wereld weer in het goede spoor te krijgen. Zo lees ik van de Assemblee te Straatsburg en elders valt mijn oog op een verslag van de vergadering der O.E.E.S., wat bij nader uitpluizen de Organisatie voor Europese Economische Samenwerking blijkt te betekenen. Op een andere plaats is men weer bezig een conferentie van „de grote vier" voor elkaar te dokteren en zo praat en vergadert men dag in, dag uit, zonder dat er altijd merkbare resultaten van al die inspanningen te boeken zijn. Want wanneer men het bijna over een bepaalde kwestie eens is, houdt de een of ander het been stijf en alle besprekingen vallen weer in het water. Dat dergelijke vergaderingen de deelnemende landen handen vol gelds kosten behoeft geen betoog. Werd er nu mee bereikt wat er mee beoogd werd, dan was dat nog tot-daar-aan-toe, want onze verre voorvaderen hadden al tot lijfspreuk: „de cost gaet vóór de baet uyt." Doch wanneer de resultaten zo pover zijn, vindt Schrammetje het maar erg, dat zijn met moeite bijeengegaarde belastingcentjes worden aangewend om de diners en soupers van de naar zulke vergaderingen afgevaardigde heren te betalen. Daar moet hij zelf voor zonder doen.
En wat me daarbij nog meer tegen de borst stuit is, dat onze Nederlandse voorzitter van het ministercomité der O.E.E.S, Mr Stikker zich niet ontziet om in zijn redevoeringen aanloopjes met de Bijbel te nemen. Deze minister heeft enkele dagen geleden aan de Europese Assemblee het eerste jaarlijkse rapport van de O.E.E.S. overhandigd waarbij hij een begeleidende toespraak hield. Hij had het daarbij o.m. ook over de tariefmuren, die tussen de verschillende landen zijn opgetrokken. „Een verenigde markt, zeide hij, is slechts mogelijk, indien de tariefmuren definitief gesloopt zijn. Dit zijn geen muren, die zullen omvallen als die van Jericho, nadat zeven maal op een trompet is getalazen. Ons vraagstuk echter heeft met dat van de helden van het Oude Testament gemeen, aldus minister Stikker, dat de formidabele sterkte slechts kan worden genomen indien het geloof essentieel blijft om mirakelen te verrichten." Onze minister Stikker heeft hier de Bijbel er met de haren bijgesleept om zijn rede te illustreren met het verhaal over het omvallen van Jericho's muren. Dat had hij beter kunnen laten. Want de tariefmuren hebben met Jericho's muren niets te maken. Ik las in een ander blad, dat er bij het opstellen van de redevoering in mr Stikkers staf tvrijfel gerezen was over de vraag of er zeven- dan wel driemaal een rondgang om Jericho's muren was gemaakt. De meningen bleken verdeeld, dus moest er een Bijbel aan te pas komen. In de bibliotheek van het Huis van Europa bleek echter geen Bijbel aanwezig te zijn. Tussen de vele boeken werd het Boek der Boeken gemist. Toen schoot er niets anders over dan zich te behelpen met het advies van een Bijbelvaste journalist en is er zeven maal van gemaakt. De voorzitter van de Synode der Gereformeerde Kerken van Elzas Lotharingen kwam dit geval ter ore en deze domlnê toog ogenblikkelijk met een Bijbel naar het Huis van Europa, welke Bijbel hij de voorzitter der Assemblee, Spaak, heeft aangeboden. Spaak heeft de Bijbel onder dank aanvaard en beloofd hem een plaats in de bibliotheek te zullen geven. Wanneerde heren dus weer eens een Bijbelse illustratie nodig hebben kunnen zg nu him verhalen controleren. Toen ik dit las, heb ik weer eens m'n
Toen ik dit las, heb ik weer eens m'n grijze hoofd geschud. En ik dacht zo: wat kan er voor goeds uit deze hoge vergaderingen terecht komen. Want voor de Bijbel, die het richtsnoer van ons aller leven dient te zijn, is geen plaats meer. Men wil als het zo eens te pas komt nog wel eeng een aanloopje met een Bijbels verhaal nemen, doch met de Bijbel zelf heeft men afgedaan. En al staat nu de Bijbel in de bibliotheek van de Assemblee, dan is dat niet om hem als grondslag voor de besprekingen te gebruiken. Hoogstens bereikt de Bijbel er de rang van naslagwerk op encyclopedie. In het Huis van Europa, waar de wereldproblemen worden besproken door afgevaardigden van tal van landen, is voor de Bijbel geen plaats. Dat ziet er niet zo mooi uit. Want in die Bijbel lees ik: :„zij hebben Mijn Woord verworpen, wat wrijsheid zullen zij hebben? SCHRAMMETJE.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's