Tip voor uw zomervacantie
Wanneer vallen gemiddeld de warmste en zonnigste perioden?
(Van onze weerkundige medewerker) In een tweetal artikeltjes willen wij U aan de hand van een serie gegevens over de periode 1904 tot 1946 (verzameld door het K.N.M.I. en destijds samengesteld door de oudHoofddirecteur van het K.N.M.I., Dr H. G. Cannegieter) een gemiddeld overzicht van de zomer geven en zien welke perioden giesnlddeld het meest gunstig mogen worden geacht wor vacantie.
Om een zo gedetailleerd overzicht te verkrijgen, heeft men de maanden in decaden verdeeld (perioden van 10 dagen). In dit eerste artikel willen v^rij zien in welke tijd van die zomer de hoog "'! temperatuur voorkomt alsmede het grootste aantal zomerse dagen (dit per 10 jaren) en het gemiddelde aantal uren zonneschijn. Nu heeft lang niet iedereen iet maar voor het zeggen wanneer hfl met vacantie wil. Dit geldt o.a. voor lien, die in bedrijven werkzaam zijn en Voor hen, die schoolgaande kinderen Mbben. Maar zij, die reeds i n het voorjaar hun vacantie vrijwillig kunnen vast stellen, zullen uit deze twee artikeltjes rofijt kunnen trekken.
Wij laten, hier dan eerst een overzich K Sk staatje volgen met onder A de ge Mtóelde temperatuur, onder B het aan M zomerse dagen (per 10 jaren) en «lier C het gemiddelde aantal uren zon ™schijn. De maanden zijn in decaden «rdeeld, nl.: I van de Ie tot de 10e, II ran de 10e tot de 20e en Hl van de 20e tot de 30e van de maand.
Juni Juni Juni Juli Juli Juli Augustus Augustus Augustus September A I dec. 15.7 n dec. 16.5 ni dec. 17.3 I dec. 18.0 II dec. 18.4 lU dec. 18.4 I dec. 18.3 II dec. 18.0 ni dec. 17.4 I dec. 16.3 B 19 17 10 17 25 19 17 11 14 12 C 70 68 64 66 65 58 62 58 57 56
Deze cijfers zijn berekend naar in De Bilt ovp 'f"'*'^s waarnemingen en gelden »er de periode van 1904 tot 1946. tfim.f™!^'' ^ »>u «erst de gemiddelde temperatuur per decade nagaan, dan T„,i *fl <Jat de periode van 10 tot 31 w ^ warmste is van de gehele zomer ™t een gemiddelde van 18.4 gr C. Het vS,,^"^^^ ^^Sen onder B (dagen gr r P..?®, temperatuur tot boven de 25 20 ï;,, ?P' is het grootst tussen 10 en , " Hweede decade van deze maand) "25 per JQ jaren.
*m,i!,*?"'^'^®^'^« grootste aantal uren cade t '1 ^^^^ "'°°^ in <le laatste de Juni ^'^ ^^^ ^° "Je eerste decade van eiiff gemiddeld 70 uren. De maand '3* zonnigste van het gehele jaar, gevaikl vacantie is het dan in veel 20ste al X^ ^^ ^°^^' ^ *^eedt er na de Verbetw ^*^ ^^^^ een aanmerkelijke uren »„« ^ **P Het gemiddelde aantal zonneschijn bedraagt voor:
' Mei Juni Juli Aug. ^^"p^gen 216 204 192 180 e Bilt 217 213 204 191 '«stricht 217 201 194 186
oop^h,"^!?, ^' nu het temperatuurver 'n ain geheel, dan zien wfl dat de zonner gemiddeld, berekend over een periode van 43 jaren, als volgt verloopt:
in de laatste decade van Mei doen zich de eerste warme dagen voor, waarmede de zomer dan een aanvang neemt. Dit gimstige, vrö zonnige weer, duurt dan tot omstreeks 10 ( 15 Juni. Hierna komt een sterke terugval, welke tot begin Juli aanhoudt. Van 10 tot eind Juli komt dan de warmste periode van de gehele zomer, welke na de 20ste veelal in een regenperiode overgaat (Hondsdagen.) Wat betreft de maand Augustus, deze kunnen wg als vacantiemaand niet de gimstigste noemen. De eerste 10 dagen van deze maand zijn nog de b^ste, maar nadien worden de kansen op zomerse en warme dagen aanmerkelflk kleiner en de kans op regen groter, hetgeen w\j U in ons volgenid artikel zullen aantonen Wel hebben wij de eerste decade van September nog vermeld voor diegenen, die van een late vacantie houden. Deze eerste 10 dagen zijn gemiddeld heel wat beter dan de laatste 20 dagen van Augustus, die wtl tr dan ook niet kunnen aanraden. In deze eerste Septemberdagen zfln zelfs tropische dagen (maximum temperatuur 'boven de 30 gr C) geen uitzondering. , Daar wij ons in dit eerste artikel wil
Daar wij ons in dit eerste artikel willen beiMilen tot het uitzoeken van het warmste en zonnigste gedeelte van de 2»mer, zien vrij dat zo ongeveer van 5 tot 20 Juli de kans op warme zomerse dagen het grootst Is. Ook wat betreft de neerslag in deze periode zal ons volgende artikel een gunstige uitslag te zien geven. Verder is de periode van eind Mei tot 10 Jimi de meest zonnige, terwijl deze ook wat betreft de regenkansen gunstig is. Verder de eerste dagen van September. Augustus komt er dus niet best af, al zijn van deze maand, zoals vermeld, de eerste 10 dagen nog die beste.
Geen voorstpéUing. Men begröpe goed, dat dit geen voorspelling voor de komende zomer betreft, want zover is de wetenschap op meteorologisch gebied nog niet gevorderd. Het betreft hier een tip in welke perioden van de zomer U GEMIDDELD het warmste en zonnigste weei? kunt verwachten. Wanneer U dus bv. 10 jaren aaneen Uw vacantie opneemt van 5 tot 20 Juli, dan zult U GEMIDDELD een heel wat betere vacantie krijgen dan uw buurman, die 10 jareö aaneen van 10 tot 25 Augustus met vacantie gaat. U doet dan ook goed om. dit artikel
U doet dan ook goed om. dit artikel met dat van de volgende keer — waarin vrg de regen en onweerskansen onder de loupe nemen — uit te knippen, dan zelf een zo gunstig mogelflke periode voor uw vacantie te kunnen uitzoeken.
Garnalen uit sukiname
Binnenkort zal een grote hoeveelheid garnalen uit Suriname als proefzending naar Nederland worden verscheept aldus meldt het Alg. Dagblad. Uit het feit, dat deze bestelling is gedaan nadat monsters waren ontvangen, zou men kvmnen opmaJken, dat de Surinaamse garnalen een goede kans op de Nederlandse markt makeo.
Rode Kruis boekt prachtige resultaten
Mooie cbUecten en veel donors De voorzitter van de afdeling Dirkslan^ Herkingen en Melissant, Burgemeester van Heyst, deelde ons mede, dat de huisaanhuiscirculaire m.b.t. tot de Rode Kruiscollecte en de donorscampagne een prachtig resultaat heeft opgeleverd. In totaal werd ƒ 655.85 gecollecteerd
en gaven zich 427 donors op. Gesplitst naar deze 3 gemeenten is dit als volgt:
Dirksland ƒ 400.16 en 198 donors; Herkingen ƒ 71.04 en 50 donors. Melissant ƒ 184.65 en 179 donors.
De afdeling zegt hiervoor hartelijk dank en deelt tegelijk mede, indien er nog bloedgevers zijn die zich nog niet hebben opgegeven, zich daarvoor nog kimnen opgeven bij de Burgemeester, voorz. van die plaatselijke afdeling.
Technische Avondschool Middelharnis
Geslaagd als leerlingen van de avondschool voor het examen V.E.V. adspirant A, de heren: B. Bezemer en P. L. Rodenhuis. Oude Tonge; J. E. de Boed, Nieuwe Tonge; W. Visser, Stad aan 't Haringvliet; H. Hoogmoed, Dirksland; J. Verhage en J. Voogd, Sommelsdijk; Chr. Kievit, J. Kievit, P. Kievit en A. Krijgsman te Middelharnis. Voor het examen V.E.V. adspirant B slaagdien de henen St. Keijzer te Stellendam en W. Verduin te Middelharnis. Geslaagd als leerlingen van de avondschool voor het examen bakker-halfwas de heren: P. Breen, Melissant; W. Breen Ouddorp; A. Roon en C. Roon Stellendam. Voor het examen bakker-gezel is geslaagd, de heer Job Mierop te Ouddorp.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 juni 1951
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's