Twaalf ambachten, dertien ongelukken!
Als we in deze tijd eens alle vraagstukken in file zouden willen plaatsen moesten we toch ongetwijfeld het vraagstuk: wat moet ik, wat moet mijn zoon of dochter worden, er bij zetten. Want dat is dan toch ook een probleem.
Er is een rijke verscheidenheid van vakken en beroepen. Voor elk wat wUs. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën omtrent de aard van voorkomende takken van werkgelegenheid. Bij de één gaat de interesse naar dit en bij de andere naar dat uit. Dan komt hier nog bij de kern van de aanleg van de persoon zelf. Echter, iedereen is niet altijd in de gelegenheid zijn interesse te bevredigen. Hetzij om financiële of om andere redenen.
Momenteel hebben we weliswaar veel steun van de instellingen voor beroepskeuze voor ons opgroeiend geslacht. Als ze de schoolbanken verlaten moeten ze een vak gaan leren. Uit gegevens welke worden verzameld en naar het resultaat van psychotechnische keuringen, kan men voor onze jongeren een behoorlijk fundament leggen waarop zij dan kunnen verder bouwen. Inderdaad, hierin Wordt veel goeds gedaan. Maar het moet ook kunnen. En dat is altijd niet het geval.
Een persoon in kwestie zal wel eens voor enigen tijd wat anders moeten aanpakken. Hij moet toch ook wat gaan presteren al heeft hetgeen hij doen moet niet zijn volle interesse en bevrediging Soms gaat dat goed maar in vele gevallen ook weer niet. En het komt vaak voor dat hier de woorden: „twaalf ambachten, dertien ongelukken", in „dadpn" worden omgezet.
Enkele jaren geleden kwam er een jongemEin van nog geen twee en twintig jaar bij een psycholoog voor een keuring. „Ik zag het al voor dat ik hem één proef had laten doen. Hij moest al heel wat baantjes hebben gehad. Hij behoorde tot het type dat U overal tegenkomt: van alles aanpakken maar niets tot een einde brengen, zo vertelde deze psycholoog is ,,Succes."
Dit is varen in een wankel bootje. Vol energie wordt er aangepakt maar halverwege komt het tot een inzinking De geestdrift verdort. En dan wordt er weer maar een nieuwe plaat opgelegd. Een mengelmoes van ervaringen krijgt men dan en het gevaar kan zich voor doen dat onevenwichtigheid het ganse leven karakteriseert. ledereeen die van werk wil verande
ledereeen die van werk wil veranderen moet er zich goed van doordringen dat een overstappen, welke niet voortkomt uit verhoogde prestaties, een ach terudtganig en een afzakking is. Als men van werk verandert omdat men het niet meer „baas" kan door gebrek aan het nodige inzicht en routine, dan moet men afzakken naar een lagere plaats. En dat is funest.
Dit is een ernstig kwaad. In vele gevallen het gevolg van een karakterfout. Niet voldoende doorzettingsvermogen en of werkelijkheidszin.
Momenteel zouden we haast kurmen spreken van een tijdgeest. Maar dan moeten we er weer voor oppassen niet mede te sukkelen in de gedachtengang dat alleen tijdsomstandigheden dit kwaad hebben doen ontkiemen. Zeker de oorlogsjaren hebben hier geen goed aan gedaan, maar het ligt aan de persoon zelf of hij hier genezen van wil worden of niet.
Iedereen moet zich in zijn werk goed bekwamen. Hij dient daar alles van te weten alvorens hij veranderd. Dan heeft hij kans op dezelfde hoogte te blijven. Als men zijn plicht kan blijven doen behoeft er aan zijn recht geen afbreuk te geschieden.
Men moet iets beginnen en het ook afmaken. Dan pas kan men weer wat anders aanpakken, bouwen aan het bou^t werk dat men zich van de schoolbanken af al voor ogen heeft g'esteld.
Predikbeurten
ZONDA« 10 JUNI 1951
MIDDEIHARNIS Ned. Herv. Kerk vm. 9.30 en sav. 6 uur Ds H. Goedhart. — Chr. Geref. Kerk v.m. 10 en sav. 6 u. Ds L. de Boer van 's Gravenhage. — Geref. Kerk v.m. 10 en sav. 6 uur Ds P. A. Zeüstra. — Geref. Gem. v.m. 10 en sav. 6 uur Ds G. Zwerus. — Geref. Kerk art. 31 v.m. 10 en nam. 5.30 u. Ds H. Eenhoorn van Rozenburg.
DIRKSLAND Ned. Herv. Kerk v.m. 9 en 10.30 uur Ds J. Vermaas en sav. 6 uur Ds Koele. — Geref. Gem. v.m. 9.3.0 en sav. 6 uur lezen.
MELISSANT Geref. Kerk art. 31 nam. 2.30 uur Ds H. Eenhoorn van Rozenburg.
GOEDEREEDE Ned. Herv. Kerk v.m. 10 uur Ds Koele van Dirksland en sav 6.30 uur dhr Vetter' van Middelhamis.
OUDDOBP Ned. Herv. Kerk v.m. lezen en nam. Ds Steur. — Geref. Kerk 2 x Ds V. d. Berg van Woerden. — Geref. Gem. 2 x lezen. — Doopsgez. Gem. v.m. 9.30 uur Ds Smeding van Grijpskerk.
NIEUWE TONGE Ned. Herv. Kerk vm. 9.30 uur en sav. 6 uur Ds Vroegindeweij van Veenendaal.
OUDE TONGE Ned. Herv. Kerk v.m. 9.30 en nam. 6 uur Ds J. C. Wolthers.
DEN BOMMEL Ned. Herv. Kerk v.m. 9.30 uur lezen en sav. 6.30 uur Ds Postma. — Geref. Kerk v.m. 10 en sav. 6 uur Ds Becker.
OOLTGENSPLAAT Ned. Herv. Kerk V.m. 9.30 uvu' lezen en nam. 2.30 uur Ds Sonnenberg (Afscheid) (Collecte Rusthuis.) — Geref. Kerk v.m. 9.30 en sav. 6 uur Ds Scherpenisse. — Ger. Gem. v.m. 9.30 en sav. 6 uur lezen.
STAD AAN 'T HARINGVLIET Ned. Herv. Kerk v.m. 9.30 en sav. 6.30 uur Ds Steur. — Geref. Kerk v.m. 9.30 en sav. 6 uur Ds Datema Emer. Predt. te Driebergen. — Ger. Gem. 9.30 en 6 uur lezen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 juni 1951
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's