Suikerziekte en haar bestrijding
Bij de vele verenigingen in ons land, bestaat ook de „Nederlandse Vereniging van Suikerziekten." (N.V.S.) Voor de meesten op ons eiland zal het wel onbekend zijn, dat een groep patiënten van een bepaalde ziekte zich hebben verenigd. Hoofddoel is het bevorderen van medisch onderzoek naar de oorzaken van de suikerziekte, teneinde op deze wijze actief mede te werken aan de ontdekking van de zozeer begeerde geneeswijze diabetes mellitus. De artsen staan zeer welwillend t.o. deze vereniging, voor ons eiland is er een commissie van aanbeveling bestaande uit Dr C. H. Jessurun, Dr Diehl, de artsen Arends en Kuipers en Burgemeester Rijnders te Middelharnis.
Deskundige voorlichting betreffende het dieet.
In de Landbouwhuishcudschool te Sommelsdijk werd Dinsdagavond voorlichting gegeven voor Suikerzieken. Een groot aantal patiënten uit Middelharnis en Sommelsdijk, maar ook uit andere plaatsen van Flakkee (ongeveer 80) waren tegenwoordig. Ook merkten we op Dr de Man van Nieuwe Tonge, Dr Elvé van Dirksland en verschillende wijkzusters.
De heer Th. van Sorge, Lid van de Raad van Bijstand der N.V.S. nep de aanwezigen een welkom toe. Hij zette uiteen, dat de, N.V.S. nu zes jaar bestond en thans 11000 leden telt. Deze vereniging is in het leven geroepen, om de vraagstukken van de suikerpatiënten, op te lossen en in de allereerste plaats de bestrijding van deze ziekte te bevorderen. Dit doet de vereniging zelf niet, dit geschiedt in de ziekenhuizen en laboratoria, maar wordt door de Vereniging krachtig gesteund. De N.V.S. heeft een eigen bibliotheek met boeken uit heel de wereld over suikerziekte. Voor de kinderen is een vacantieoord te Epe gesticht, waar verleden jaar de eerste kinderen in twee groepen zijn uitgezonden. Deze proef is buitengewoon goed geslaagd. Ook wordt de bestrijding van de kwakzalverij krachtig ter hand genomen. In veel opzichten werden de patiënten bedrogen. Controle uitoefenen op hetgeen voor suikerpatiënten in de handel gebracht wordt geschiedt ook via de vereniging. Alleen die artikelen die voorzien zijn van het zegeltje van de N.V.S. zijn geschikt. Door lezingen, films, e.d. worden de patiënten opgevoed tot zgn. „goede" patiënten, d.w.z. die de ziekte onder.de knie hebben. Het zal zover moeten komen, dat de patiënten allen het praedicaat van de N.V.S. hebben, willen zij door de medici het best worden geholpen. De uitgifte van een eigen maandblad bevordert ook een goed verband. De vereniging bestaat uitsluitend uit
De vereniging bestaat uitsluitend uit suikerpatiënten. Op medisch gebied beweegt ze zich niet. Dit geeft een goede samenwerking met de heren doctoren. Er zijn in ons land plm. 50.000 suikerzieken, waarvan er ongeveer 11000 lid zijn van de N.V.S. Wij rusten niet, aldus spr. totdat allen van onze vereniging lid zijn. Dr C. H. Jessurun
Dr C. H. Jessurun Internist van het Ziekenhuis ,,van Weel en Bethesda" te Dirksland, daarna het woord verkrijgend, zeide het een genoegen te vinden iets over de ziekte te mogen vertellen. Het is noodzakelijk dat de patiënten zelf begrijpen, wat de ziekte eigenlijk is.
Op een voor de patiënten begrijpelijke wijze zette Dr Jessurun uiteen hoe de suikerziekte ontstaat. Suikerziekte is een aandoening van de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, (een achter en onder de maag gelegen klier die een speekselachtig vocht afscheidt en dit in de twaalfvingerige darm uitstort). Deze klier produceert het zgn. insuline en bevordert de „verbranding" van eiwit, vet en zetmeelstoffen. Wanneer nu deze klier niet goed werkt is er onvoldoende „verbranding" of omzetting en blijft de suiker in het bloed. De suikerdelen komen dan in de urine voor.
Het lichaam kan met die zgn. onvoldoende omzetting van genoemde stoffen geen genoegen nemen, zodat op andere wijze voorziening moet worden getroffen. In de eerste plaats openbaart het zich met gebruik van vet. Met die ,,vetverbranding" begint de narigheid, daardoor ontstaat een opeenhoping van stoffen, die we acidose noemen. Het is eigenlijk een vergiftigings toestand. Als het niet bestreden wordt kan bewusteloosheid (coma) ontstaan, wat buitengewoon gevaarlijk is en niet zelden voert tot de dood.
De acidose moet worden bestreden waartoe we eerst overgaan tot urineonderzoek. Wordt daarbij aceton gevonden, dan dreigt gevaar. Voor de bestrijding is het dieet het belangrijkst. Een normaal mens kan eten wat hij (of zij) wil, een suikerpatiënt kan dat niet, al ligt dat ook weer verschillend. Is er te weinig insuline, wordt dit tekort aangevuld met insulineinjecties.
Spr. wees hierbij op verschillende fouten, die patiënten maken. Bv. ze hebben geen honger en spuiten dan ook maar niet. Juist dan kan een inspuiting met insuline zeer nodig zijn. Vervolgens zette spr. de bestanddelen
Vervolgens zette spr. de bestanddelen van ons voedsel uiteen: de koolhydraten suiker, zetmeel, cellulose en welke percentages warmte en arbeidsvermogen deze bevatten. Nu zijn er andere voedingsstoffen, die geen warmteenergie leveren bv. zouten en vitaminen. Ook water kan niet worden gemist. De warmte drukt men uit in calorieën. Spr. illustreerde dat 1 gr. koolhydraat en 1 gram eiwit 4 cal. bedroeg en 1 gram vet 9 calorieën! Het is nodig, dat men dit weet, om te weten hoe men het dieet moet inkleden. Moeilijker is er variatie in te brengen. Spr. wees er verder nog op, dat de
Spr. wees er verder nog op, dat de patiënten het beste niet te veel eten, en vooral niet te dik worden. De geneesheer kan alleen door het dieet de ziekte regelen, zodat daar nauwkeurig op moet worden gelet. Een weegschaal bij het eten is beslist noodzakelijk. Door het gebruik van insuline is veel
Door het gebruik van insuline is veel in het spoor te brengen, hoewel men altijd goed dieet moet houden. De insuline is ingedeeld in 20, 40 en zelfs wel in 80 eenheden. De patiënten spreken meest van „streepjes", wat zeer onjuist is. Daar niet alle spuiten eender zijn, is het wel nodig daarin uniformiteit te brengen opdat de juiste hoeveelheid eenheden wordt ingespoten. Spr. achtte het wel noodzakelijk, dat de inspuitingen door de patiënten zelf geschiedt. Nodig is soms 3 ä 4 spuitingen per dag omdat het pancreas altijd werkt. Door inspuiten van ProtamineZinkInsuline is de werking langer, waardoor minder spuitingen plaats behoeven te hebben. De patiënt dient er op te letten, wanneer hij bv. suikervrij is, dat hij niet of minder spuit. In sommige gevallen kan het nodig zijn, dat zelfs een klontje suiker wordt genomen wanneer hij bv. op een moment zgn. suikervrij is.
Variatie in de voeding
Mej'. D. J. ten Haaf, Hoofddiëtiste van het Voorlichtingsbureau van den Voedirigsraad, gaf daarna een uiteenzetting wat suikerzieken kunnen en mogen eten. Alle voedingsmiddelen mogen zij gebruiken, al moet rekening gehouden worden met de toegestane hoeveelheden. Doordat vele voedingsgeleerden in ons land hiervan een aparte studie hebben gemaakt is er ontzaggelijk veel afwisseling in het eten te brengen. Naar de door de Voedingsraad samengestelde equivalentenlijst is dan ook zeer veel vraag. Hierop zijn vermeld alle berekeningen voor het gebruik van hoeveelheden groente, vruchten, vis, meelproducten e.d. Het is zelfs zo, dat men bij een goede samenstelling van het dieet ook aardbeien en zelfs een banaan mag eten. Het ligt in de bedoeling dat te Sommelsdijk 4 cursussen worden gegeven, nl. op de Woensdagen van 4—25 Juli van 7—9 uur, waarin wordt geleerd hoe de patiënten een en ander kunnen klaar maken en wat zij mogen gebruiken. De cursus wordt gehouden in het gebouw van de Huishoudschool, het cursusgeld varieert van ƒ 0.50 tot ƒ 2.50. Het is niet noodzakelijk lid van de N.V.S. te zijn. Ook andere mensen, die aan een stofwisselings-ziekte lijden, kunnen de cursus meemaken: Spr. hoopte dat er veel ambitie voor zou zijn, opdat zou worden bevorderd dat de patiënten, onda.nks hun suikerziekte, even gelukkig zouden zijn als hun mede-mensen.
De heeir Th. v. Sorge wekte op lid te worden van de N.V.S. Er zijn op het eiland reeds een 25-tal verspreide leden, uit wie een voorlopig- bestuur zal worden gevormd.
Verschillende vragen werden gesteld, die door Dr Jessurun werden beantwoordt.
Tenslotte dankte dhr v. Sorge degenen die het woord hadden gevoerd en aan het welslagen van deze avond hadden meegewerkt. Het was inderdaad een zeer leerzaam uur voor de diabetici, die ook zeer veel nut zullen kunnen hebben van de voorlichting, die op de komende cursus zal gegeven worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 juni 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's