Augustus: natste maand vann het gehele jaar
De regen- en onweerskansen in de zomer
(Van onze weerkundige medewerker) In dit tweede artikel willen wij eens zien in welke perioden van de zomer GE MIDDELD de kans op regen en onweer het grootst is. Wij willen ook nu weer beginnen een staatje te geven van de gemiddelde aantallen millimeters regen per decade (onder A), de aantallen regendagen (dagen met 0.1 mm regen of meer), berekend over tien jaren (onder B) en de gemiddelde aantallen onweersdagen (onder C).
Juni Juli Augustus September I II III I II III I II III I A 19 18 20 19 24 28 22 24 29 20 B 44 44 46 46 46 58 45 51 60 48 C 11 9 12 12 12 14 12 13 15 9
Uit dit staatje blijkt ten eerste, dat zowel de laatste decade van Juli als die van Augustus de meeste regen brengt. Het begin van Juni (1 tot 20) en het begin van Juli (1 tot 10) zijn de perioden met de gemiddeld kleinste regenhoeveelheden. Ook de eerste decade van September geeft een gunstig cijfer te zien. Bekijken wij het aantal regendagen, dan zien wij dat dit vooral na de tweede decade van Juli sterk toeneemt, nl. van 46 tot 58. In de eerste decade is het aantal weer opvallend kleiner, maar na 10 Augustus wordt dit aantal weer veel groter. Vooral de laatste decade van Augustus laat wat betreft het aantal regendagen wel een zeer hoog cijfer zien. De eerste tien dagen van September doen het ook hiermede, evenals met de temperatuur, heel wat beter dan de laatste 20 dagen van Augustus. Augustus is niet alleen de natste maand van de gehele zomer, maar ook van het gehele jaar. Konden wij voor het aantal zomerse dagen in Augustus weinig goede woorden vinden, met de neerslagkansen is het nog minder gesteld. Hieruit blijkt dat U, wanneer U vrije keuze hebt, uw vacantia niet in Augustus moet nemen, daar het weer gemiddeld in de andere zomermaanden beter is. Gemiddeld vallen er in de zomermaanden op de onderstaande stations de volgende hoeveelheden regen:
Juni Juli Aug. Sept. Groningen 62 77 90 69 mm De Bilt 61 79 88 70 mm Maastricht 60 78 70 57 mm
Slaan wij nu nog even een blik op het lijstje om te zien in welke periode de meeste onweersdagen voorkomen, dan zien vrij dat eind Augustus met gemiddeld 15 per 10 jaar aan de kop staat Ook eind Juli zijn de onweerskansen groot, daarentegen in midden Juni en begin September klein. Wanneer wij nu aan de hand van deze
Wanneer wij nu aan de hand van deze gegevens de gunstige perioden uitzoeken, waarin de minste kans op regen en onweer bestaat, dan kunen wij de volgende decaden gunstig noemen. De eer ste helft van Juni, de eerste helft van Juli, de eerste 10 dagen van Augustus en de eerste 10 van September. Nu is het heel goed mogelijk, dat, wanneer U dit jaar van 20 tot 31 Augustus of van 20 tot 31 Juli met vacantia gaat '— in een door onê dus ongunstig beoordeelde periode — U toch goed zomerweer treft. Wij willen er dan ook de aandacht op vestigen, dat, wanneer U deze zomer met vacantie gaat in een door ons (gemiddeld) gunstig beoordeelde periode, bv. van 5 tot 15 Juli, het best kan zijn, dat U slecht zomerweer treft. Eerst wanneer U zich enige jaren achtereen aan een door ons gunstig verklaarde periode houdt en U vergelijkt deze met die van hen, die in een minder gunstige tijd hun vacantie nemen — bv. van 20 tot 31 Juli — dan zult U ongetwijfeld een zeer bevredigend resultaat verkrijgen.
Nemen wij nu uit een reeks van 43 zomers de gemiddeld beste vacantietijd wat betreft de meeste kans op zomerse dagen, nog vrij veel zon en de kleinste kans op regen en onweer, dan blijken GEMIDDELD over deze 43 jaren (1904 tot en met 1946) de volgende perioden het meest gunstig te mogen worden genoemd. Van 28 Mei tot ongeveer midden Juni van 5 Juli tot ongeveer 20 Juli. Over de Augustusmaand kunnen vrij gemiddeld maar weinig goeds zeggen, al zijn de eerste 10 dagen veelal nog de beste. Voor hen, die daarvoor voorkeur hebben of genoodzaakt zijn een late vacantie te nemen, zal het het beste resultaat opleveren, wanneer zij deze gedurende de eerste 10 dagen van September nemen. Door gedurende een aantal jaren in
Door gedurende een aantal jaren in deze tijden vacantie te nemen, zal — zoals de statistiek ons laat zien — uw vacantie, wat het weer betreft, beter geslaagd zijn dan die van hen, die bv. elk jaar van 10 tot 20 Augustus er op uit trekken.
Vluchtelingen zonder bezit
In Rotterdam meert een schip aan de kade. Aan boord bevinden zich 1395 burgerpassagiers van Indonesië naar Nederland. De helft van hen weet nog niet waar zij 's avonds het moede hoofd ter ruste zal leggen. Zonder kleren, zonder geld en geestelijk zwaar geschokt door alle rampen, die over hen kwamen, werden zij bij duizenden tegelijk ingescheept op boten, die maar ternauwernood aan hun doel van passagiersschip konden beantwoorden. Men stelle hier voorop, dat deze reis voor hen gesn vacantietochtje was, maar een redding uit een ten hemelschreiende nood. Hun aanwezigheid doet een nieuw beroep op het Nederlandse volk. De vrijzen waarop hier steun verleend moet worden vormen geen probleem.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 juni 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's