Gemeenteraad Stavenisse
i*jiteidag 21 Juli kwam de Raad in Inbare vergadering bijeen onder voor Imchap van Burgemeester L. A. Iturg. Alle leden waren tegenwoor
, opening en lezing der notulen, welfongewijzigd werden vastgesteld volg Lingekomen stukken: loedkeuring vacantietoeslag gemeenjersoneel;
Likbetuiging van de particuliere Iretaris van Z.K.H. Prins Bernhard Ir de op 29 Juni ontvangen gelukfeliiift van het Koninklijk Besluit
feliiift van het Koninklijk Besluit larbij de gemeente Stavenisse en St. >land worden aangewezen voor comlatie van het gemeenteontvangersohap |t het verzoek dhr M. van Dijke te St. maland als zodanig te benoemen. Jeze stukken worden voor kennitigeb aangenomen.
Mededelmg van het gemeentebestuur iKlundert dat daar een school voor [itengewoon L.0. is opgericht. Be heer Hage vraagt of dat alleen Br kinderen is, die het gewoon L.O. |t volgen kunnen, wat de voor/:, be Itigend beantwoordt.
Je 7e begrotingswijziging is met eiile opmerkingen terugontvangen. Koorts het controle rapport van de trdi'Echt bescheiden gemeenteontvan ^ 2e kwartaal 1951.
letreffende de controle gemeente Jnptabelen is een nieuwe regeling vooriteld, om deze voortaan slechts éénuil per jaar te houden.
be Raad vindt het beter deze voor [Secretarie en Burgerlijke Stand lé I, en de bescheiden van de havenmees ' éénmaal per kwartaal te doen en fcr de overige kassen om het half jaar leen mededeling van G.S. wordt oppragen over te gaan tot het aanleg I van een contraboekhouding.
[tegenover de meerdere werkzaamhe 1 staat het voordeel dat veranderinii in de boekhouding dan niet kunnen lats vinden:
Eet volgende punt is een voorstel van jen W. tot wijziging der gemeentebe Jtmg 1951. , , _,._ . ,
Bet aanvankelijke bedrag van'? 50.0ÖO p de verbouwing der O.L. School let wegens de kosten van toezicht op werk, architecten honorarium en lur van lokalen voor lesgelegenheid |t plm. ƒ 4500.— verhoogd worden.
p heer van 't Veer vraagt hoe het is t de huur van lokaliteiten. Moet ook [or de Bewaarschool, die .-eigendom is 1 de gemeente, huur betaald worden ? pe voorz. antwoordt, dat het Bestuur r Bewaarschool nog moet vergaderen. j moet geen lokaalhuur betaald wor- , het salaris van het personeel kan fct worden ingehouden, al staat het piwijs stil. Een en ander is reeds pwogen, maar wat het zwaarst is, *i het zwaarst wegen, en dan geeft t L.O. de doorslag tegenover het frö- BonflerwÄs.
Voorts kan men de beschikking krij- Ti over de consistorie der Ned. Herv. jtk tegen ƒ 10.— per week, zonder [rllchting of verwarming en het leslo- "' van dhr Koetsdijk tegen ƒ 4.— per alles inbegrepen. Zodoende loopt t totaal bedrag vanzelfsprekend op. De heer L. Haige vraagt of de goedping op de verbouwingskosten van Prov, Bestuur al binnen is.
pe vooi-z. zegt dat deze vergadering " ' IS om de geldige aanvraag in te Na, maar dat ze inmiddels reeds tepnisch IS aangevraagd.
pe heer Hage vraagt: komen we niet 'hoog met de financiering. Eerst was ; ƒ 50.000. Nu komen we weer plm. """ boven de raming. De opzet is • Weer maar te hoog.
w voorz. antwoordt, dat; verhogingen pit voorzien kunnen worden. Nadat de Srotmg vvas gemaakt is er weer een 1 loonsverhoging gekomen. Wie weet to verhogingen er nog meer komen. I)e heer Hage: Het gaat bij mij hierp; Voor de school zijn geen kosten te pt. Voor gemeentewoningen, Oude Pdse Dijk enz. kan er niets af en hier (W Wordt het geld weggesmeten.
IWeth. van der SKltlce zegt dat het j^h volkomen logisch is dat deze poswelke genoemd zijn er af komen. De heer Hage vindt dat niet logisch. ^ kosten wisten B. en W. maar ze niet meegedeeld. Maar nu moet er per zoveel bij.
|De heer de Vos zegt dat de demping van de sloot in de weg zit, anders waren er geen aanmerkingen gekomen.
De voorz. zegt er blij om te zijn, te merken dat de Raad overtuigd is, dat de aanbesteding goed is. Als er nu kans was geweest, dat bij eventueel uitstel van het dempen.der sloot men goedko» per uit zou zijn, dan was het te overwegen geweest. Maar het zou wel eens het tegendeel kunnen zijn, vandaar dat men het beste nu alles maar kan doen. Er is meer werk gebeurd, dat nog al wat kostte, maar waar men nu blij om is dat het gedaan is.
De heer "Rizelaar vraagt of, gezien het bedrag der lokaalhuur (20 ^i 10 = ƒ 30.— per week) er geen mogelijkheid zou zijn een tent te huren. Straks zitten er ouders met kleuters thuis in de drukste tijd van het jaar, onderwijzeressen moeten betaald worden, terwijl dan wellicht alles kan doorgaan.
De vtoorz. voorziet dat de kosten daarvan ook niet gering zullen zijn, indien er nog kans voor was. Hij geeft toe, dat men zich enige tijd zal moeten behelpen met de ruimte die beschikbaar is. Getracht zal worden zo mogelijk de schoollokalen op de bovenverdieping eerst klaar te maken; dat geeft dan ook weer ruimte.
De heer van 't' Veer vestigt de aandacht op de graanzolder in de schuur van 'dhr C. M. A. Steendijk. Dit zou een geschikte plaats zijn, met voldoende licht. De voorz. zegt toe dit te zullen onderzoeken.
Het voorstel tot wijziging der begroting wordt bij stemming aangenomen, met de stemmen van de heren Hage, Tazelaar en de Vos tegen.
Het volgende punt is een voorstel van B. en W. tot het aangaan van een geldlening ad ƒ 50.000.—.
lening ad ƒ 50.000.—. De voorz. zegt dat het rentepercentage is verhoogd tot i%.
De heer Hage meent dat het voorstel van B. en W. inhoudt een schuldbekentenis voor het volle kapitaal.
De voorz. antwoordt bevestigend. B. en W. wil trachten deze bij de Boerenleenbank aan té gaan indien dit kan. De heer Hage vraagt of men geen obligatielening kan uitschrijven. Hiervoor zullen zich wel deelnemers aan, melden en heti geJd der rente blijft in de gemeente.
De voorz. zegt dat vanzelf niet zb eenvoudig is, dan een lening voor het volle bedrag aangaan, maar hij zou er, indien de mogelijkheid van slagen er was, niet tegen zrjn.
Weth. V. d. Slikke meent dat de administratiekosten veel hoger zullen komen dan bij een lening ineens.
De heer Tazelaar bevestigt dit. Ook de ontvanger heeft er meer werk mede, maar het idee van een obligatielening zou hem wel lijken. Hij gelooft dat deze wel volgetekend zal worden.
De heer Hage zou het prachtig vinden, indien dit kon uit de gemeente zelf voor de eigen school.
De voorz. zegt dat een mededeling geplaatst kan worden, opdat gegadigden zich opgeven. Men kan dan zien hoe ver men komt. "
De Raad gaat hiermede accoord. Een voorstel Van B. en W. tot verlenging van een kasgeldlening welke binnenkort afloopt. Woi'dt aangenomen.
I Rondvraagi De heer Potappel zegt, dat met het oog op de a.s. bietencampagne het aanbeveling verdient de bestrating van het haventerrein voor die tijd te herstellen waar dit nodig is. De voorz. zegt toe er aandacht aan te zullen schenken.
Enige fabrieken zonden reeds bericht dat ze accoord gaan met de regeling verhuur opslagruimte voor de suikerbieten, deelt de voorx. hiertussen nog mede.
De heer Potappel acht het ook nodigde liguster haag in het Bos bij te knippen.
De heer de Vos vraagt naar de oorzaak van het aanzetten van de sliklaag in de haven.
Weth. V. d. Slikke antwoordt dat dit de gewone aanslibbing is door de bij opkomende water binnenlopende stroom. Volgend jaar zal de haven weer noodzakelijk uitgebaggerd moeten worden. De heer van 't Veer acht het aanbevelenswaardig, óm, nu het pad onder de Veerweg (Java) bestraat is, door het plaatsen van enige palen dit pad voor wagens en auto's af te sluiten. Hij zag ook gaarne de resten straatstenen aan de gemeente bergplaats behoorlijk opgeborgen. Wanneer dit zo wanordelijk er bij ligt ontsierd het het Bos. De heer van 't' Veer is er verder ver
De heer van 't' Veer is er verder verheugd over dat de verbouwing de school verwerkelijkt wordt. Hij hoopt dat B. en W. er op toe zullen zien, dat het werk met de nodige spoed zal geschieden. Op zijn vraag wie het dagelijks opzicht zal uitoefenen deelt de voorz. mede dat dit door de distriotsopzichter met de meeste nauwkeurigheid zal plaats vinden. Nadat de heer Hage nogmaals naar het eigendomsrecht in het Bos heeft gevraagd, waarover de voorz. hem nog niet verder kan inlichten gaat de Raad in besloten zitting over waarna sluiting.
THOLEN Zondagsdienst artsen ojp 29 Juli 1951 Voior de gemeenten Tholen, Oud Vossemeea, Nieuw Vossemeer en St. Phi Upslanfl hebben Zondag) dienst dr R. C. Rones te Omd Vossemeer, tel. 19 en dr H. Menger te St. PlüUpsland, tel. 20.
— „De Trouwe Duif." De P.D.V. „De Trouwe Duif" te Tholen hield Zaterdag 21 Juli jl. een wedvlucht van Vilvoorde, een afstand van 69 km. In concours waren 288 duiven, die met Noordoosten wind naar Tholen vlogen. De eerste duif kwam binnen te 1.46.2 uur en de laatste prijswinnende duif te 2,21,21 uur. De uitslagen luiden: H. Verkerk 1, C. Soomers 2, 10, J. Praat 3, 4, L. Jansen 5, R. de Groot 6, D. Jansen 7. J. Deurloo 8 en 9.
— Veiling 20 Juli. Eerstelingen, bonken ƒ 14.—, gewone ƒ 13.56—13.96, poters ƒ 11.50, kriel ƒ 7.11. Doré: gewone ƒ 13.62 —14.20; Bintje ƒ 12.93. Alles per 100 kg Aanvoer totaal 60 ton. Boontjes ƒ 0.60 per kg.
— Veiling 23 Juli. Eerstelingen, bonken ƒ 14.80, gewone ƒ 13.05, poters ƒ 11.63, kriel ƒ 7.33, Doré: gewone ƒ 13.54—13.70 Bintje, gewone ƒ 12.03, Witte Eigenheimers: gewone ƒ 14.—, Poters ƒ 11.63, kriel ƒ 7.33. Aanvoer totaal 35 ton. Pr. bonen ƒ 0.58 per kg.
— Veiling* 24 JuM. Eerstelingen, bonken ƒ 11.13—12.11, gewone ƒ 11.54—12.—, poters ƒ 10.71—11.05, kriel ƒ 7.03. Doré gewone ƒ 12.36, Bintjes gewone ƒ 10.30 Boontjes ƒ 0.52. — Veiling 25 Juli. Eerstelingen, bonken
— Veiling 25 Juli. Eerstelingen, bonken ƒ 11.07, gewone ƒ 11.97. poters ƒ 10.15 kriel ƒ 6.—; Doré: gewone ƒ 12.21, Bintjes: gewone ƒ 10.64, Eigenheimers: gewone ƒ 11.30—12.76, alles per kg. Totaal aanvoer 40 ton. Pr. bonen ƒ 47 p. kilogram.
— Landbouwhuishoudsohool. Aan de leerlingen van de 2-jarige cursus aan de Landbouwhuishoudschool te Tholen werden Dinsdag de diploma's uitgereikt. iDe vice-voorz. van het Kringbestuur van de Z.L.M, opende deze bijeenkomst waarbij hij in het bijzonder welkom heette mej. C. Bogert, Wnd. consulente de heer Groenewege, secr. van de Kring Tholen der Z.L.M., de commissie van toezicht, wethouder B. J. van Westen en verschillende ouders.
Nadat de leerlingen eükele liederen hadden gezongen werden door de leerkrachten 'aan de leerlingen verschillende vragen gesteld waarvan de antwoorden getuigden, dat zij de leerstof van buiten kenden. Met een toepasselijk woord werden
Met een toepasselijk woord werden hierna door mevr. Klompe de diploma's uitgereikt. ïrfej. Bogert feliciteerde de leerlingen met him behaald succes en dankte de leerkrachten en de commissie van toezicht voor hun werkzaamheden. Namens de Bond van Plattelandsvrouwen sprak Mevr. Bierens en namens de leerkrachten de directrice, mej. Koopman. Namens de leerlingen sprak mej. C. Meerman een woord van dank aan de leerkrachten en het bestuur voor het genoten onderwijs, waarna zij enige fraaie geschenken aanbood. Na enkele mededelingen dankte de heer Kooijman voor de grote belangstelling voor deze cursus en hoopte, dat de cursus zich steeds mag uitbreiden.
De geslaagden zijn: A. van Olfen, J. Deurloo, M. Contant, A. van Driel, N. Knuist, C. Meerman, J. v. d. Berge, J. Schot. H. Goossen en R. Geilings, allen uit Tholen. Voorts slaagden A. Riedijk uit St. Maartensdijk, C. Murre en G. v. As uit Poortvliet,, R. Hendrikse, W. Deurloo, A. Stoel en N. Mol, allen uit -Stavenisse.
ST. PHILIPSLAND — Ongeluk. Toen de heer C. den Braber met z'n motorfiets het hek van een boerderij inreed kwam hij te slippen. Zijn rechterhand raakte daarbij een paal zodat dit lichaamsdeel ernstig werd gekneusd. Opname in het ziekenhuis te Bergen op Zoom bleek noodzakelijk. — Birand. Op 21 Juli loede de sirene ten teken van brand. De motorcarrier van een koopman die hier ter plaatse geregeld komt venten, bleek in brand gevlogen, terwijl hij nog reed. De berijder, die zich niet vlug'genoeg in veiligheid kon stellen, kreeg ernstige brandwonden. Hij moest naar het ziekenhuis te Bergen op Zoom worden vervoerd. De schade aan voertuig en koopwaar was aanzienlijk.
POORTVLIET — KerlmiéaWs Ds J. Boeser. Ned. Herv predikant te Eethen en Drongelen (N Br.) heeft het beroep naar Poortvlie niet aangenomen.
ST. ANNALAND — Donderdag 2 Aug. a.s. hoopt voor de Geref. Gemeente des sav. 7 uur voor te gaan Ds Ligtenberg van Rotterdam (W) — Dezer dagen behaalde dhr M. Quist Jz. alhier het einddiploma B.S. Zeevaartschool te Scheveningen. — De Gemeenteontvanger alhier herinnert er de aangeslagenen aan, dat de navordering of terugbetaling van schoo gelden over de jaren 1945/1946 tot en met 1950/1951 zal kunnen plaats hebben op de öude gemeentesecretarie alhier en wel op Woensdag 1 Augustus 1951 des namiddags van 2 tot 8 uur Eén en ander staat ook duidelijk aangegeven op de dezer dagen verzonden aanslagbiljetten.
De Gemeenteontvanger voornoemd, M. van Dijke.
— Aardappelveiling Dinsidag 24 JuU. Doré gewone ƒ 13.05'—13.71, Eigenheimers gewone ƒ 14.20—15.16, Eigenheimers drielingen ƒ 10.76, Eigenheimers voer ƒ 5.74, Bintjes gewone ƒ 11.01— 11.22. Alles per 100 kg.
SCHERPENISSE —r Kerlaiieuws. Dinsdag 3). Juli des sav 7 uur voor de Geref. Gem. alhier voor te gaan Ds Honkoop. — Aardappelveilinig vam 24 Juli (via de veiling St. Annaland«)- Eerstelingen gewone ƒ 12.20—12.50, Eerstelingen drielingen ƒ 10.61, Eerstelingen kriel ƒ 6.80 Doré gewone ƒ 13.19; Eigenheimers gewone ƒ 13.55—13.77, Eigenheimers drielingen ƒ 10.24—10.83, blauwe eigenheimers gewone ƒ 12,05—13.41, bintjes gewone ƒ 10.84. Alles per 100 kg.
— Aardappelveiling van Maandag 23 Juli. Eerstelingen gewone ƒ 13.67, Doré gewone ƒ 13.50, blauwe eigenheimers gewone ƒ 12.75, Gele eigenh. gewone ƒ 12.00, Bintjes' gewone ƒ 11.79, bonken ƒ 11.50, drielingen ƒ 10.51, Aanvoer 30.000 kilo.
— Aardappelveiling van Dinsdag 24 Juli Eerstelingen gewone ƒ 12.34, Doré gewone ƒ 13.19, gele eigenh. gewone ƒ 13.50, blauwe eigenh. gewone ƒ 13.40 bonken ƒ 10.98, drielingen ƒ 10.61. Aanvoer 55.000 kilo.
'— Aardappelveiling van Woensdag 25 Juli. Eerstelingen gewone ƒ 11.50, Doré gewone ƒ 12.08, blauwe eigenh. gewone ƒ 12.50, gele eigenh. gewone ƒ 12.50, bonken ƒ 11.39, drielingen ƒ 10.99. Aanvoer 60.000 kg. Predikbeurten
Predikbeurten
ZONDAG 29 JULI 1951
THOLEN Ned. Herv. Kerk v.m. 10 uur ' Ds de Bres en nam. 3 uur Ds van ° Putten. — Geref. Kerk v.m. 10 en ,. nam. 5 Ds Possen van Zwijndrecht. — ' Geref. Gem. v.m. 10 ,nam. 2.30 en sav. '" 6.30 lezen. — Chr. Geref. G,em. 10, 2.30 en 6.30 uur dhr L. Gebraad. pUD VOSSEMEER Ned. Herv. Kerk ' v.mr 10 en sav. 6.30 uur Ds v. Putten — Geref. Kerk v.m. 10, en nam. 2.30 uur Cand. Baaien van Bergen op Zoom — Chr. Geref. Kerk 10, 2.30 en 6.30 uur lezen.
SCHERPENISSE Ned. Herv. Kerk v.m 10, en nam. 2.30 uur Ds Brons. — Ger. Gem. 9.30, 2 en 6 uur lezen.
POORTVLIET Ned. Herv. Kerk v.m. 10 uur Ds de Lint en nam. 2.30 uur lezen ' — Geref. Kerk v.m. 10 uur lezen en nam. 2.30 uur Ds Fossen van Zwijndrecht. — Ger. Gem. 10, 2 en 6 uur lezen.
ST. ANNALAND Ned. Herv. Kerk vm 10 en nam. 2.30 uur Ds J. van Dijk — Geref. Gem. 9.30, 2 en 6 uur lezen
ST. MAARTENSDIJK Ned. Herv. Kerk . v.m. 9.30 en nam. 2 uur Ds de Bre (nam. H. Doop.) — Oud Geref. Gem 3 X lezen. — Oud Geref. Kerk 3 x lezen. — Gebouw Rehoboth sav. 7 uu Ds Molenaar te Groningen.
BRUINISSE Ned. Herv. Kerk v.m. 1 en nam. 5 uur Da v. d. Brink. — Ger Kerk v.m. 9.30 en nam. 3 u Ds Bremmer. — Geref. Gem. v.m. 10 en nam 5 uur Ds Mallan. (Collecte bij de uitgang voor de Emer. en Predikantsweduwen. — Oud Geref. Gem. v.m. 10.30 en nam. 4.30 uur lezen (Jeugdgebouw)
STAVENISSE Ned. Herv. Kerk v.m. 10 uur Ds J. Enkelaar van Vreeswijk (H Doop) en sav. 6 uur Ds J. Enkelaar — Oud Ger. Gem. 9.30, 2 en 6 uur lezen.
ST. PHILIPSLAND Ned. Herv. Kerk voorm. 9.30 uur lezen en nam. 2.30 u , Ds de Lint H. Doop — Ger. Gem. lezen. — Oud Ger. Gem. 3 maal Ds v Leeuwen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 juli 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's