Gemeenteraad Herkingen
Mestvaalten zijn nog altijd een bezwaar
De raad der gemeente Herkingen kwam Dinsdag 31 Juli 1951 des sav. 20 uur bijeen.
De heer h. van der Wende was met kennisgeving afwezig.
De voorz. opende de vergadering met gebed en heette de aanwezige leden hartelijk welkom waarna de notulen van de laatste vergadering zonder op of aanmerkingen werden vastgesteld. Ingekonnen stukliien:
De voorz. deelde mede, dat van Ged. Staten een belangrijk schrijven was ingekomen naar aanleiding van de begrotingswijziging van 26 April 1951, betrekking hebbende op het verzoek om een bijzondere uitkering in verband met de voorgenomen plannen om alle wegen te teren, de klokkestoel te vernieuwen, brandweermateriaal, hoofdzakelijk brand slangen aan te kopen en nog enige minder belangrijke zaken te vernieuwen of aan te schaffen. Dit schrijven behelst d'e mededeling, dat geen bezwaren bestaan tegen de bij dat besluit geraamde uitgaven, terwijl de afdoening van het besluit echter eerst zal kunnen plaats hebben nadat door de minister over de eventuele toekenning van een bijzondere uitkering uit het gemeentefonds zal zijn beslist. De voorz. heeft zich daarop met de provinciale griffie verstaan en hem is toen gebleken, dat de meest urgente werkzaamheden wel zouden kunnen worden uitgevoerd, nl. het teren van de wegen.
Door de gemeenteachitect is reeds overleg gepleegd met de firma Dijkers, zodat spoedig verwacht kan worden, dat dit zijn beslag zal krijgen. Wat betreft het bestellen van de brandweerslangen, hieromtrent zullen B. en W. zich zo spoedig mogelijk beraden. De grootte van de uitkering zal vermoedlijk ƒ 5000.- é. f 6000.— zijn het juiste bedrag kon nog niet worden genoemd. Met instemming werd dit stuk voor kennisgeving aangenomen.
Voorts waren ingekomen: een drietal begrotingswijzigingen voor de jaren 1950 en 1951, goedgekeurd door ged. staten; goedgekeurde besluiten omtrent een wijziging van de statuten van de drinkwaterleiding Goeree en Ovarflakkee, omtrent de verplaatsingskostenverordening; omtrent verhuur van de arrestantenlokaal aan het Rijk; omtrent deelneming in de stichting Tuberova; Bovendien zijn nog ingekomen: de rekening 1950 van de schoolartsendienst Middelharnis; alsmede het jaarverslag van de schoolarts en de begroting 1952 voor die dienst. Naar aanleiding hiervan deelt de voorz. mede, dat besprekingen gaande zijn met de hoofdinspecteur van de volksgezondheid om de schoolarts alleen voor het eiland Gtoeree en Overflakkee werkzaam te doen zijn, daar thans het rayon te groot is. Tenslotte zijn nog ingekomen een circulaire van Ged. Staten inzake verhoging van de jaarwedden van secretarissen en ontvangers met de bekende percentages en een controlerapport van het verificatiebureau omtrent de gehouden controle over kas en boeken van de gemeenteontvanger. Alle stukken worden voor kennisgeving aangenomen.
Het laatste ingekomen stuk betrof de mededeling van Ged. Staten van de goedkeuring van de gemeenterekening over het dienstjaar 1949. Vervolgens werd z.h.s. goedgekeurd
Vervolgens werd z.h.s. goedgekeurd de begroting voor het boekjaar 1951-'52 van de N.V. Emgo.
De voorz. zei, dat een sluitende begroting is verkregen door de verhoging van de tarieven, terwijl jammerlijk thans wederom een verhoging voor de deur staat in verband met de gestegen kolenprijzen per 1 Augustus a.s.
Besloten werd over het jaar 1950 aan de vereniging tot verstrekking van christelijk schoolonderwijs op Gereformeerde grondslag een bedrag van ƒ 150 beschikbaar te stellen voor het vak nuttige handwerken.
De voorz. deelde mede, dat Ged. Staten thans enige richtlijnen hebben gezonden inzake de controle op de kas en boeken van de gemeenteontvanger en andere comptabele ambtenaren. Een besluit hieromtrent is reeds in de vorige vergadering genomen naar aanleiding van de wijziging van de gemeentewet omtrent dit punt. Ged. Staten stellen voor een nieuw besluit vast te stellen waarin rekening is gehouden met hun wensen. B. en W. hebben hiertegen geen bezwaren weshalve werd voorgesteld het in concept overgelegde besluit vast te stellen en het vorige besluit in te trekken. Aldus werd besloten.
Blijkens mededeling van Ged. Staten hebben deze, noch de minister van Binnenlandse Zaken, bedenking tegen het besluit van de raad strekkende tot vaststelling ener verordening regelende de bezoldiging van de ambtenaren ter secretarie. Evenwel ware de verordening nog aan te vullen met een bepaling, houdende, dat voor ambtenaren, die de leeftijd van 21 jaar nog niet hebben bereikt, voor elk jaar of gedeelte van een jaar, dat zij beneden die leeftijd zijn, de aanvangswedde ƒ 112.— werd verminderd. De voorgestelde wijziging werd zonder hoofdelijke stemming vastgesteld. Behandeld werd een circulaire van de Minister van Binnenlandse Zaken betreffende vacantietoeslag voor het personeel in dienst van de lagere publiekrechtelijke lichamen. De voorz. zei, dat het in de bedoeling
De voorz. zei, dat het in de bedoeling ligt deze vacantietoeslag om te zetten in een vast onderdeel van de jaarwedde, waartoe de rechtstoestandsverordeningen en het arbeidsovereenkomstenbesluit moet worden gewijzigd, overeenkomstig 2de rijksregeling. De toelage bedraagt 2% van de jaarwedde met een maximum van ƒ 50.—. Werd goedgevonden. Ter tafel komt de circulaire van Ged. Staten inzake de bezoldiging van de Wethouders. Ged. Staten delen hierin mede, dat hun is gebleken, dat de minister van Binnenlandse Zaken bereid is de Kononklijke goedkeuring te bevorderen van besluiten van hun college, waar bij de bezoldiging van de wethouders op het voetspoor van de voor het overheidspersoneel getroffen maatregelen, per 1 Januari 1951 wordt verhoogd met 10% en daarna per 16 Maart nog eens met 5%.
De voorz. zei, dat hij persoonlijk op het standpunt staat, dat deze verhoging doorgevoerd moet worden in verband met de waardedaling van ons ruilmiddel. Nu de Minister zelf de mogelijkheid opent, moet de raad volgens spr. hiervan gebruik maken. De huidige Ie wethouder is niet voor de verhoging. Dit standpunt kan de voorz. billijken, omdat het slechts een klein bedrag betreft, maar aan de andere kant gaat het om de geldelijke waardering van het wethoudersambt. Besloten werd aan Ged. Staten te berichten, dat hiermede accoord werd gegaan.
Van enige ingezetenen zijn verzoeken ingekomen om een tegemoetkoming in de reiskosten van hun kinderen naar Middelharnis, die aldaar een ulo-school bezoeken. B. en W. stellen voor een zelfde bedrag te verlenen als vorig jaar, nl. resp. ƒ 15.—, ƒ 20.— en ƒ 30.— per kind. De raad verklaarde zich hiermede te kurmen verenigen. (Zie voor vervolg pag. 2 Ie kolom)
Cursus Landbouwwerktuigen
Negentien geslaagden Vanwege de Stichting Vakopleiding „SMECOMA" der Vakgroep Smederij is in het afgelopen seizoen een cursus Landbouwwerktuigenkennis georganiseerd te Brielle. Deze cursus welke beoogt de Smeden in staat te stellen, grondige kennis op dit gebied op te doen, verheugde zich in een grote belangstelling. De examens die te Utrecht werden afgenomen ter verkrijging van het diploma L.B.W. gaven een prachtig resultaat te zien voor cursus Brielle. Er slaagden negentien candidaten en wel de heren: C. Nieuwland te Nieuwenhoorn; G. Vermeer te Hoogvliet; R. A. Schols te Hekelingen; H. v. d. Meer te Hekelingen; B. Linthout te Nieuw Heivoet; W. Hameeteman te Vierpolders; A. V. d. Ham te Brielle; A. L. Bergwerf te Rozenburg; H. Bergwerf te Rozenburg; P. Arkenbout te Rozenburg; M. A. Quispel te Nieuwenhoorn; L. Rietdijk te Nieuwenhoorn; G. v. Kempen te Rhoon; F. de Ruiter te Tinte; H. v. Immerzeel te Melissant; Joh. de Lignie te Herkingen; K. J. de Goede te Stellendam; P. Nieuwland te Dirksland; Verhoef te Mookhoek.
Hieruit blijkt dat de Smeden zich volkomen bewust zijn van de taak die zij voorstaan op dit gebied nl. om deskimdig Handelaar en Reparateur te zijn en zich geen moeite besparen ofti aan de eisen welke de steeds voortschrijdende mechanisatie stelt te voldoen.
Komt aan de orde de goedkeuring van de rekening van het burgerlijk armbestuur over het jaar 1950. Deze rekening is nagezlen door de heren J. C. Kalle en A. Hogerwerf. Op verzoek van de voorz. brengt de heer Kalle verslag uit en deze adviseert de raad de rekening goed te keuren. De commissie heeft echter bezwraar tegen oninbaarverklaring van enige posten welke betrekking hebben op de achterstallige tuinhuren over de jaren 1944 en 1945 van de toen geinundeerde gronden.
De heer Kalle is van mening, dat of getracht moet worden deze pachten alsnog te innen of alle bedragen oninbaar te verklaren. Het betreft een zestal personen, .waarvan inmiddels 1 is overleden. Blflkens correspondentie met het bureau landbouwherstel zfln bovendien drie personen nog onbekend bij dat bureau, zodat mag worden aangenomen, dat deze geen vergoeding hebben ontvangen. Wat betreft de overige 2 zal door de voorz. getracht worden deze tuinhuren alsnog binnen te krijgen.
De rekening sluit zonder batig- of nadelig slot, terwijl een gemeentelijke subsidie van ƒ 38800.— benodigd wa» om de rekening sluitend te maken. De rekening werd aldus z.h.s. goedgekeurd.
Vervolgens werd met algemene stemmen vastgesteld de 5e vrijziging van de begroting voor het dienstjaar 1951. Op deze wijziging is uitgetrokken een bedrag van ƒ 400.— voor het verven van de bewaarschool. Dit bedrag wordt afgeschreven op het kapitaal, dat in de oorlogsjaren is gekweekt toen de school niet werkte. Tevens wordt vastgesteld de 9e wijzi
Tevens wordt vastgesteld de 9e wijziging voor het jaar 1950, de zgn. laatste wijziging voor het opmaken van de gemeenterekening. Tenslotte werd aangeboden de ge
Tenslotte werd aangeboden de gemeenterekening voor het dienstjaar 1950, welke op de secretarie voor een ieder ter inzage zal worden gelegd. Rondvraag
De heer T. Kalle klaagt over de straat verlichting, dat deze zo vaak niet brand De voorz. zei, deze aangelegenheid reeds met de Emgo te hebben besproken, doch zal nogmaals een en ander onder de atindacht van de directeur brengen.
Dezelfde spr. vroeg inlichtingen omtrent het herstel van de gemeentewoning, bewoond door de wed. Hogerwerf. De voorz. zei, dat hieromtrent reeds een rapport van de gemeente-architect is ontvangen en in de vergadering van E. en W. is besproken. Het is ook weer één van de problemen waarbij geld een rol speelt. Er zijn 2 mogelijkheden, nl. vernieuwing van de schoorsteen voor ƒ 250.— en tevens vernieuwing van de voorgevel, hetwelk een bedrag vergt van ƒ 1200..—'. Persoonlijk wilde spr. dit aanhouden tot de begroting 1952.
De heer de Geus merkte op, dat toch met de huurder gesproken kan worden over huurverhoging. De voorz. betwijfelt dit, daar het geen
De voorz. betwijfelt dit, daar het geen verbetering is. Weth. Witvliet is voorstander om het te verkopen.
Volgens de voorz. kan alleen de huurder het kopen, daar een ander toch geen recht van bewoning krijgt. Besloten werd goed te vinden, dat de voorz. een en ander bespreekt met de huurder. De heer J. C. Kalle vroeg of voordat met het teren van de wegen wordt begonnen eerst alle goten op de juiste hoogte worden gebracht, zodat een behoorlijke afwatering mogelijk is. Juist deze middag heeft de opzichter met de gemeentewerkman alle plaatsen opgezocht welke verbetering behoeven, zodat hieraan aandacht is geschonken, aldus de voorz.
Ook vroeg de heer J. C. Kalle of er iets gedaan kan worden aan de weg in Tuindorp, voornamelijk hoek J. Deugtstraat en A. de Vllegerstraat. Dit kan met kleine kosten geschieden. De voorz. zei, dat de gemeentewerkman reeds opdracht heeft ontvangen dat gedeelte van de weg te egaliseren en grond aan te voeren.
De heer M. de Geus kwam nogmaals terug op de mestvaalt van C. P. van Eek aan de Molendijk. Zoals hij vernomen heeft is er een brief bij het gemeentebestuur ingekomen omtrent de hinder die veroorzaakt werd. De voorz. zegt dat deze aangelegen
De voorz. zegt dat deze aangelegenheid reeds is afgehandeld en de briefschrijver van antwoord is gediend. Deze is er op gewezen, dat wel degelijk een dergelijke bepaling in de alg. politieverordening voorkomt. Hoofdzakelijk is dit een zaak van de polder en de gemeente heeft geen bemoeienis met de poldersloten. Het is hem wel bekend, dat dezelfde briefschrijver zich ook gewend heeft tot het polderbestuur. Voorts wees de heer ide Geus op de
Voorts wees de heer ide Geus op de toestand in de gemeenteschool. De voorz. zei, dat het rapport van de
schoolarts wordt afgewacht en hij waarschuwt er tegen om de zaak niet erger voor te stellen dan het is. Spr. is er voorstander van om geleidelijk aan alle openbare werken te verbeteren, want ineens gaat het zeker niet. In het rapport aan Ged. Staten is er nog terecht op gewezen wat allemaal tot stand is gekomen en dat is ook geleidelijk geschied. In de tegenwoordige tijd met de investeringspolitiek van het r^k is weinig te beginnen. Zonder geld kan niet veel tot stand komen. Hierna volgt sluiting.
Een aantrekkelijk vouwblad
Een dezer dagen kwam van de pers het vouwblad ,,Verse haring... smaakt ook zo goed." Dit is een geheel nieuwe uitgave, vol recepten en tips voor de huisvrouw, speciaal behandelend de verse haring, die thans in beduidende hoeveelheden wordt aangevoerd en steeds meer belangstelling gaat vragen. Mede door het feit, dat de verse haring niet duur is en er uitstekende gerechten van zijn te bereiden.
Het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad, Afd. Vis, Industriestraat 23 rood, IJmuiden, zendt, wanneer men het een briefkaart met 5 cent postzegels extra aan de adreszljde stuurt, het vouwblad gaarne toe. Men iplakke de 5 cent extra wèl aan
Men iplakke de 5 cent extra wèl aan de adreszijde, anders is de postzegel waardeloos.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's