Huisvesting in Australie een probleem
Gundagai, 19 Juli 1951 Hallo, hallo! hier Gundagai op de bekende golflengte. Hoe staat het zoal op Plakkee ? Fijn zomerweer ? Hier is het volop winter. We hebben bijna de gehele week regen, wat heel wat anders is dan in Holland. Zondag ging ik naar de buren, waarbij we twee kleine riviertjes moesten passeren. Als het regent stroomt hier het water van de bergen door verschillende geulen naar beneden, zo naar de rivier. De wegen zijn dan bijna niet begaanbaar, want verharde wegen hebben we hier niet. De aardenwegen worden dan zo glad als zeep.
Zondag was er een schaap in de „kreek" geraakt en bijna verdronken. Met Piet en Krijn van Tilburg hebben we het beest er uitgehaald. Dat viel niet mee, want de vacht zat vol met distels, die hier in massa groeien en zeer kwaadaardig zijn. Ze groeien tot borsthoogte en staan zo dicht op elkaar, dat men er niet door weet te komen.
We zijn nu druk aan het bouwen in de stad. Ik moest er wel even aan wennen want er worden geen profielen gezet. De hoeken worden opgehaald met een waterpas en daar steek je de draad dan op. Het tweede huis hoop ik op de Hollandse manier te doen om te kijken wat er beter gaat. Ik kan het naar mijn eigen zin doen, dus dat is nog al gemakkelijk. We hebben ook veel bekijks daar we vlak langs de weg zitten. De Aussie's willen wel eens een praatje maken met the Dutch people. Jullie moesten ons eens horen redeneren in de Engelse taal! Maar het gaat al aardig hoor! De materialen zijn hier erg schaars. Er wordt zoveel gebouwd, dat de steenfabrieken en de houtzagerijen het niet aan kunnen leveren. Er wordt hier veel gewerkt met cementsteen, geperst van zand en cement. Onze bouwcompagny heeft ook zo'n machine gekocht, wanneei' deze arriveert maken we onze eigen steen. De compagny heeft wel een eigen steenbakkerij, maar ze weten geen steenbakker te krijgen. Als er soms een steenbakker uit Holland over wil komen, kan hij de reis betaald krijgen. Er zijn reeds advertenties geplaatst in Hollandse bladen, maar tot dusver zonder resultaat.
Vandaag was er een aardig schouwspel op de weg te zien. In Tumut, een plaats dicht bij Gundagai was veemarkt geweest, zodat de geweldige kudden soms van 1000 stuks vee gelijk over de weg zagen trekken. De drijvers reden te paard, waarbij ze goed afgerichte honden gebruiken, die de dieren in elke gewenste richting stuwen. In een moment hebben ze de kudde aan de linkerzijde van de weg, wanneer er auto's moeten passeren. ledere farmer heeft van die honden,
ledere farmer heeft van die honden, sommige wel meer dan tien, de zgn. rabbit en scheeps of cabledogs. Hondenbelasting kent men hier niet. Een rabbitdog is een speciale konijnenvanger en een scheep of cabledog is een veehond. Paarden en honden is voor de boeren een echte liefhebberij.
Nu nog over een ander onderwerp Van verschillende mensen die naar Australië willen emigreren heb ik brieven ontvangen, die mij schreven alleen te kunnen komen als zij bewijzen van accomodatie hadden. Zij vroegen mij, of ik daar voor zou kunnen zorgen. Dit is echter niet zo eenvoudig, want huisvesting is hier een probleem. Zelf zitten wc met 3 gezinnen in een huis, waaruit wel blijkt, dat dit niet gemakkelijk valt. De meeste kans op een woning vindt men bij de boeren, waarom ik de vragen dan ook doorgegeven heb aan de baas van onze farm, die mij beloofde uit te zullen kijken en moeite te zullen doen Een ander middel is lid te worden van de emigratievereniging. De Christelijke Emigratievereniging, Raamweg 28 te Den Haag, waar ik zelf cpk lid van ben, heeft hier zijn contactmensen. Een er van is Ds J. J. Mol, Sydney University, St. Andrew's College, Newton N.S.W. Ik raad de belanghebbenden eens aan hem te schrijven. Een heel aardige man, door wiens bemiddeling wij hier ook zitten. Zou ik intussen iets vernemen, laat ik wel van mij horen.
Een ding wil ik de a.s. emigranten nog op het hart drukken: leert Engels! Dagelijks zie ik aan mijn collega's, die het niet voldoende kunnen, hoe moeilijk het hun valt. Wij vinden het bijzonder prettig van
Wij vinden het bijzonder prettig van deze en gene zo eens een brief te ontvangen, waaruit blijkt, dat mijn epistels in de krant met belangstelling gelezen worden. Met hartelijke groeten en tot de vol
Met hartelijke groeten en tot de volgende keer. W. DROOGER.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's