Uit het Kijkvenster
Een dominé vertelt — De preek — Zelfcritiek noodzakelijk
Door de aard van ons werk komen op onze redactietafel tal van kranten en lijdschriften terecht. Ook kerkbladen, die ons kleine landje, met zijn vele kerkformatics, er in massa telt. Wanneer wij die allen van a. tot z. zouden moeten door lezen, zouden we meer dan dagwerk hebben. Toch zijn er zo van die bepaalde rubrieken, die in de bladen en blaadjes die wij onder het oog krijgen, wekelijks door ons met interesse gelezen worden.
Zó is er sedert weken een dominé aan het woord in „De Waarheidsvriend" het officieel orgaan van de Geref. Bond in de Nederl. Herv. (Ger.) Kerk. Hij heeft het in het nummer van 26 Juli over de preek." Het is een interessant artikel, waarom ik er hier een en ander uit zal weergeven.
Allereerst heeft hij het over de „voordracht" van de preek. Die moet boven alles „natuurlijk" zijn, dus niet ,,gemaakt." Het is zaak, dat familieleden, vrienden en vooral de dominé'se, daarbij nuttige wenken geeft. Het is te hopen dat zij dit ook doen — aldus de schrijver — en dominé vooral niet ontzien, wanneer hij in zijn optreden wat onhebbelijke, althans minder gewenste manie "ren heeft. Hier geldt wel niet: „Wie de roede spaart, haat de man;" maak echter van het woord ,,roede" ,,terechtwijzing" en het is hier juist. Er kan vooral in de eerste jaren nog heel veel afgeleerd worden, wanneer er maar op gewezen wordt. En evenzeer veel aangeleerd. Wanneer eigen huisgenoten er niet op wijzen, wie zullen het dan doen? „Vooral dominé's horen zo zelden de waarheid over zichzelf, omdat zij gewoonlijk omringd worden door hun eigen volgelingen, dlie hen nogal eens in de hoogte steken. Zij staan daar ook zo hoog op de kansel! Die hoge „standplaats" is als het ware een aanloopje, een soort startbaan, om vandaar uit eens wat in het luchtruim te gaan vliegen. Het is zo goed voor hen, wanneer zij, met vriendelijke bedoeling, ook nog eens neergezet worden, als doodgewone stervelingen, op de begane grond."
Het komt mij voor, dat de dominé die dit schrijft — en het schijnt al een bejaard heer te zijn, want ergens zegt hij „honderden malen op dezelfde kansel te hebben gestaan" — wel enige zelfkennis heeft. Althans hij doet veel aan zelfcratiek. Dat komt o.m. in het volgende tot uiting.
„Meer dan eens in mijn ambtelijk leven heb ik mij betrapt op het verlangen, om mijzelf eens onder de preek, op een afstand te kunnen horen en zien. Wij horen onze eigen stem wel, maar hoe die stem klinkt, dat kunnen wij niet beoordelen. Of vsrtj verstaanbaar zijn tot in alle hoeken, dat weten wij ook niet." (De luidsprekers in de kerk helpen hier tegenwoordig wel een handje. Waarn.)
„Ik heb ook wel eens verlangd mij zelf te kunnen zien onder de preek. Dat klinkt wel vreemd, nietwaar? Wat heeft een mens nu toch aan zijn eigen gezicht? Maar dat was hierom, omdat men wel
Maar dat was hierom, omdat men wel eens de opmerking maakte, dat ik zo boos keek onder de preek, alsof ik zelf een briesende leeuw was, die de duivel zou willen verslinden en desnoo.ds ook weerbarstige zondaren.
Het is toch wel eens goed, om dat te horen, al verandert een mens daarmee zijn aard niet.
Er kan zoveel afgeleerd worden, als wij maar willen en er ons op toeleggen. Er is zoveel kunstmatige opwinding. Er is vaak veel lawaai, maar weinig inhoud.
Ik heb wel eena horen bidden, waarbij men zacht en kalm begon; en dan Ineens, zonder overgang, kwamen daar de zinnen aanrollen, als woedende baren voortgestuwd door een orkaan. Het schuim was zelfs aanwezig. De stem van de prediker beukte, daverde door de kerk. De woorden vlogen langs de kerk
gewelven. Dan ben ik onder zo'n gebed wel eens afgeleid. Dan dacht ik wel eens: Zou die man denken, dat God doof is? Maar gemeenteleden zeiden achteraf wel eens tot elkander: „Wat was de Geest weer werkzaam!" Weet zulk een spreker dat of weet hij (Zie voor vervolg pag. 2 Ie kolom)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's