Vrede met Japan
Oêen beloning", maar miskenning " en achterultzettjng
^jjjerland was het eerste land dat na je verraderlijke aanval op de Amerikaanl vlootbasis Pearl Harbour aan Japan Je oorlog verklaarde.
Is het nu ook het eerste land, dat bij let sluiten wan de vrede met dit land tegenwoordig en geraadpleegd wordt? Geen sprake van. Neen ons land heeft OP het vredesverdrag geen enkele invloed uit kunnen oefenen.
Zeker we zijn met de voorwaarden van het bedrag in kennis gesteld. Meer
En schadeloosstelling voor al het leed ende schade? We ontvangen er niets voor Slechts aari oud-krijgsgevangenen en liun familie moet enige vergoeding worden betaald.
Dat is ons loon. Miskenning en achtermtzetting door het grote Amerika. Bj onze oorlogsverklaring was er aan je verheerlijking van ons land schier geen eind.
,0m nooit te vergeten". Om later beloond té worden, die onvergetelijke daad van het kleine Nederland."
En nu wordt geheel buiten ons en zonte ons de vrede met Japan gesloten. Zeker we mogen het vredesverdrag mede ondertekenen. Maar we kunnen het ook laten. Dat legt voor Amerika geen gewicht in de schaal. Onze eis, neen ons verzoek om schadeloosstelling door Japan aan Nederland is afgewezen. En toch welke onnoemelijke schade heeft Japan ons toegebracht. Onze Luchtvloot ten onder in de on- {elöke strijd.
{elöke strijd. Onze vloot kwam terecht op de bodem van de Javazee.
van de Javazee. Onze krijgsgevangenen werden als slaven behandeld ten bate van Japan. Een gelijk lot trof de Nederlandse burgerbevolking.
Meer dan 30.000 Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen zijn om het leven gekomen. Al het leed en de ellende door burgers
Al het leed en de ellende door burgers en krijgsgevangenen geleden is niet onder woorden te brengen. Het verlies aan materiële goederen is onnoembaar groot. En daarbij Japan is de eerste aanleiding dat we Indonesië zijn kwijt geworden, Een iverlies zo groot in moreel en financieel opzicht en welke gevolgen nu eerst aan de dag beginnen te treden Japan hielp Soekamo in het zadel. Het begin van het eind voor Nederland.
En toch krijgt Nederland geen schadeloosstelling. Ja rekent Amerika met Nederland in 't geheel niet.
De verheerlijking van weleer heeft plaats gemaakt voor verguizing 't oude spieekwoord; „'t Is met de groten kwaad kersen eten", gaat weer in vervulling. Amerika doet ons op deze wijze een schandelijke behandeling aan. Maar och, we zp met het minst door Japans toedoen een onbetekenend volk geworden Biet wie niet gerekend behoeft te worden.
En waarom zouden we ook? Hebben onze naoorlogse Regeringen whzelf en ons land niet weggecijferd, "wat zouden we dan van vreemden '«wachten?
De rekening vroeg Ungeboden
Korea is er vlug bij. Wel wat al te «1 naar het ons voorkomt. De vrede is nog niet verkregen. Ja ™s een wapenstilstand is nog niet ge Wen Om die te verkrijgen is reeds w wekenlange voorstelling aan de ?'ng aan de onderhandelingstafel. En nu komt ZuidKorea reeds met de tekening aandragen.
'*er voor het allergrootste deel is liet weer vrij. Zijn de vijanden door de verenigde Volken over de grens geworpen. Met een ontzettend groot verlies «1 materiaal, maar vooral aan gewon ''"1 en doden. Neen voor het aanbieden van de re
Neen voor het aanbieden van de re «erang is het nog rijkelijk vroeg. En «aaibij heeft dit zwaar beproefde land ™ enig recht om met een rekening «r de dag te komen. De feiten zijn er '^niet na. ZuidKorea én NoordKorea. Beiden bevrijd van de Japanners. '»ora Korea ontwikkelt zich onder de "»ssische bezetter tot een communistionrto ZuidKorea ontwikkelt zich Stnnt ,^'"'^"'^a tot een democratische aat. De bezettende mogendheden trekz", ^'* terug. NoordKorea vliegt tna? ^°''^* naar de keel. ZuidKorea zun " misschien goed democratisch comJ"*^'' ^^^^^ seen macht om het M'"!i™'stische broedervolk uit het wfden weerstand te bieden. ZuidKonn '" ^°^^^ tijd onder de voet ten m •^"'^''i'^a en de Verenigde Vo Korp '^" bijspringen en de Noordheen 'iet land uitdrijven. Wat na Zuid K^ ^eergolvende oorlogen, waarbij »oe^'t verschrikkelijk wordt verml ^^'"'^t. En nu komt ZuidKorea bewP7 '^'^ening. Wie een dienst wordt «en betaalt. Dat is oude gewoonte. jenw„ ^ei'''« Oosten, de Koreanen, Korea ^"^ anders over blijkbaar. Zuidojt T"'*^*^ ^°°^ "^e vijand onder de Atner,l °^®°' °e Verenigde Volken Zuid K '*"®"^ *°e om het te bevrijden zeti en ''^^ '"°^^^ ^^^ ee'i «dienst bewe »tede ^°" ^^^^''' "^ ^et sluiten van de "en vn*^"^ rekening tegemoet kunnen ZuidK ^e bewezen diensten. Maar •«110^ ^'^^'^^ "^e orde om. Voor de betaiin Seboden wordt eist het nog »elden °^ ^^^ gebruik van vliegvan 7,^? allerlei andere eigendommen Ajigf^J^'^Korea eist het betaling van tot een bedrag van 100 mil lioen dollar. Die Oosterlingen zijn wel leep. Ze vragen (voor de hen geboden hulp nog betaling ook. Na.ar het heet kunnen ook de andere landen, dus ook Nederland een rekening tegemoet zien Daar zal onze Minister van Financiën, de heer LJeftink met zijn berooide schatkist zeker niet happig op zijn. Het maakt wel een eigenaardige indruk. Met offers van goed en bloed komt men ZuidKorea te hulp en wordt dan nog een rekening aangeboden. Eigenlijk te gek om van te spreken. Maar die Oosterlingen hebben nu eenmaal voor ons Westerlingen een vreemde mentaliteit.
Dat ZuidKorea, dat door de heen en weer golvende oorlog buitengewoon zwaar venvoest is geholpen zal moeten worden ligt wel voor de hand.
En dat de Verenigde Volken daaraan vele millioenen zullen moeten helpen betalen is een feit dat van zelf spreekt. Maar dan kome men niet met een rekening terwijl men zelf eigenlijk schuldig staat.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 augustus 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's