Rondom de Landbouwschool
Dinsdag, 20 Augustus jl. hebben we het genoegen gehad te Steenbergen een vergadering te 'mogen meemaken van de Nederlandse Uienfederatie en daarna deel te nemen aan een excursie naar de nieuwe proefboerderij „De Scheldemonden" te Bruinisse.
Natuurlijk stond deze dag ,,de juun" op de voorgrond. Op de vergadering heeft onze uienspecialist, Ir C. W. C. v. Beekom, onder wiens consulentschap vier jaar geleden ook ons eiland ressorteerde en die uithoofde hiervan bij al onze landbouwers zeer bekend is de stand van zaken rondom de uienteelt uiteengezet. Een zeer belangrijk punt is en blijft
Een zeer belangrijk punt is en blijft het rassenonderzoek, dat ten doel heeft uit te maken, welke rassen in de Rassenlijst behoren te worden opgenomen. Uit hetgeen de Heer van Beekom meedeelde, bleek, dat een ras of selectie niet een, twee, drie In de rassenlijst wordt geplaatst, doch ook, dat een in de rassenlijst voorkomende selectie het volle vertrouwen van de teler verdient. Er is berekend, dat door dit rassenonderzoek het geteelde uiensortiment dermate is verbeterd, dat een jaarlijkse meeropbrengst van ƒ 250.000 is ontstaan, terwijl nog slechts 40% van ons uiensortiment uit deze rassen bestaat. Ook de buitenlandse uienzaden worden ieder jaar uitgezaaid en beoordeeld. Tot heden vallen deze rassen tegen. Ze zijn aangepast aan de bodem en' het klimaat van de streek van hei'komst en voegen zich moeilijk naar de omstandigheden, waaronder ze in ons land worden geteeld. Vooral de daglengte speelt een zeer grote rol bij de bolvorming.
De buitenlandse rassen zijn zeer gevoelig voor meeldauw, doch ook de bestaande geselecteerde inlandse rassen zijn daar niet onvatbaar voor. Vooral dit jaar zal bekend blijven als een echt meeldauw jaar. Hoewel bespuiting met Dithane Z 78 zeker aanbeveling verdient, is dit jaar gebleken, dat dit niet afdoende is. In 1949 zijn met dit middel op sjalotten zeer gunstige resultaten bereikt, zodat zeker verwacht mag worden, dat bij vroegtijdige aanwending, de resultaten op uien beter zullen zijn. Terwijl in het midden van ons eiland de meeste uienpercelen door de meeldauw een hopeloos gewas te zien geven, is het opmerkelijk, dat er in het Westen van 't eiland, (Ouddorp en Goeree) nog prachtig groene uienpercelen te zien zijn. De invloed van de zee — minder broeierig weer —, een minder vroeg en min- der zwaar gewas — en het feit, dat daar minder uien worden g«teeld, zullen de meeldauw minder gelegenheid gegeven hebben, zich op de uien te vestigen. Bij de cultuurproeven is gebleken, dat de rijenafstand bij uien zeker op 32 cm kan worden gebracht. Wanneer er gelijke hoeveelheid zaaizaad wordt gebruikt als bij nauwere rijenafstand, treedt er geen oogstdepressie op, terwijl de sortering gelijk blijft. Het, grote voordeel levert de gemakkelijke onkruidbestrijding. Ir C. W. C. van Beekom heeft uit
Ir C. W. C. van Beekom heeft uitvoerig de onkruidbestrijding met verdund zwavelzuur behandeld. De ervaringen hiermee zijn bepaald gunstig. De eerste bespuiting heeft plaats 1 week voor het opkomen, terwijl gespoten wordt met zwavelzuur ter sterkte van 8%. Alle onkruid wordt gedood. Na het opkomen is het wenselijk, dat het land direct wordt opengereden. De uien groeien rustig door en blijven het onkruid voor. Als de uien tot 10 cm hoog zijn, (niet groter, anders is er kans op ernstige beschadiging) kan weer gespoten worden met 6—8% zwavelzuur — beslist zonder uitvloeien, en niet bij winderig weer. Voorzover soms enige beschadiging mocht optreden, herstelt het uiengewas zich zeer spoedig. Op de wiödkosten, die normaal op plm. 600 manuren worden geschat, kan op deze wijze zeker 50% worden bespaard.
Aanbeveling zal het zeker verdienen, alvorens tot bespuiting over te gaan, zich in verbinding te stellen met d^^ heer J. L. Koert te Sommelsdijk, Hoofda.ssistent van de N.U.F.
Wat de bewaring betreft, deelde de heer van Beekom mee, dat luctitgckcdde bewaarruimten perspectieven bieden. Hierin komt geen broei voor en er is altijd in te werken.
Na de gemeenschappelijke lunch v/erd des middags een bezoek gebracht aan de pas gereed gekomen Proefboeideiij: „De Scheldemonden", te Bruinisise. Zowel de bedrijfsgebouwen als het woonhuis wekten ieders bewondering. Het geheel is een sieraad voor de omgeving, terwijl de verschillende proefvelden — natuurlijk namen de uien proefvelden een zeer belangrijke plaats in — veel leerzaams te aanschouwen gaven. Veel belangstelling toonde het gezel
Veel belangstelling toonde het gezelschap voor de nieuwe uienafstaartmachine van Mosselman en Vis, een Moviproduct dus.
Door Ir van Beekom werd tijdens zijn reis in Amerika naar een goede afstaartmachine gezocht. De machine, die volgens de heer van Beekom het best voldeed, heeft de N.U.F, uit Amerika laten komen. Met deze machine is op verschillende bedrijven proef gedraaid en daarbij bleek, dat de machine goed afstaartte, doch een te kleine capaciteit had. Door Mosselman en Vis is nu in samenwerking met de N.U.F, deze nieuwe machine geconstrueerd, die op hetzelfde principe berust als de Amerikaanse, doch waarvan de capaciteit driemaal zo groot is, en die zowel voor kleinmiddel als grootbedrijf kan worden gebruikt. Aangezien het vuil en de staarten niet weggezogen worden, kon de trekkracht der motor op de helft worden teruggebracht (bedraagt plm. 4 pk.) De slijtage is veel minder, alle delen lopen op conische rollagers, waardoor het stroomverbruik zeer laag is.
Een 3delige Jacobsladder brengt de uien op een der drie batterijen, welke de staarten afknipt. De rollen van deze batterijen hebben een veel groter diameter dan bij de Amerikaanse, waardoor de trefkans om te staarten veel groter wordt.
Bij de demonstratie op de Scheldemonden bleken de uien niet beschadigd te worden, terwijl zeker 97% werd af gestaart. De aanwezige uienspecialisten waren zeer tevreden over het geleverde werk, zodat men algemeen van gedachten was, dat het afstaartprobleem met deze machine zo goed als was opgelost.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's