Goede ontwatering van de grond zeer belangrijk
De Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting Goeree, en Overflakkee, kwam Maandagavond in de zaal van Hotel Spee bijeen, met het doel het draineren van de landerijen op ons eiland te bespreken. Gezien de toestand, waarin de drainages in onze contreien verkeren, was het nodig hieraan apart aandacht te besteden. Voor deze avond, die, hoewel vroeg begoimen, tamelijk veel belangstelling had, stonden drie sprekers, op het programma o.m.: Ir W. Wijbenga, met het onderwerp: „Wanneer draineren", de heer J. Aartsen over „Hoe draineren" en de heer H. G. Kuipéri over „Hoe financieren wij de drainage". In de zaal was mede vertegenwoordigd de Rijkslandbouwconsulent Ir van Galen en vertegenwoordigers van de „Heide Maatschappij", door wie dergelijk werk ook wel in werkverschaffing wordt uitgevoerd.
Nieuwe methoden voor draineren
De voorz. de heer Joh. Mol van Stad aan 't Haringvliet heette de vele aanwezigen welkom, inzonderheid de Rijkslandbouwconsulent ir van Galen, de heer Aartsen thans werkzaam aan de verkaveling op Walcheren en de andere sprekers. De voorz. lichtte de bedoeling van deze avond toe en zeide o.m., dat naar de nieuwe draineer-methoden in Zeeland door het bestuur een excursie was gemaakt, waarbij zij het wel nodig achten, deze methode aan de leden nader toe te lichten. Ook is thans bij de heer K. v. Es te S'ommelsdtjk in de zgn. „de Lekke" in het Oudeland de nieuwste toepassing practisch te zien zijn, die door vakmensen uit Walcheren wordt uitgevoerd. De voorz. gaf daarna de eerste spreker het woord.
Waar de heer Ir W. Wybenga verhinderd was aanwezig te zijn, was de heer ir van Galen zo vriendelijk, het betreffende onderwerp voor zijn rekening te nemen.
Ir van Oalen begon met er op te wijzen, dat bij een mens de bloedvaten goed moeten functionneren, wil er geen ongezondheid op treden. Met de ontwatering van de grond, is dit eigenlijk even zo, de grond in orde moet zijn, wat wel het belangrijkste is van een goed boerenbedrijf. Het Ontwatering-systeem van een polder kost enorme bedragen, maar het blijft noodzakelijk er de hand aan te houden.
Nu is de vraag, hoe kunnen wij die ontwatering controleren? Sloten en wateringen zijn te overzien, er is bovendien keur op, maar het fijnste adertje bij de ontwatering van het land is echter de drainage, wat moeilijker valt na te gaan. Om dit te controleren, graaft men zo af en toe eens een blokje op, om te kijken of het goed functionneert. Spr. vindt echter, dat daar weinig systeem inzit. De eerste controle moet z.i. zijn bij de eindbuizen, die het best een beet je dienen uit te steken, waarbij men dan kan na gaan of ze goed lopen. Het kost veel moeite en de oplossing brengt het niet. Het plaatsen van grondwaterstandbuizen is z.i. de beste methode. Dat is wel ietwat duur, maar het zou door de landbouwers in coöperatie kunnen worden uitgevoerd. De vraag is nu, hoe ver moet ontwaterd worden?
In Groningen wordt tot 1.20 m ontwaterd; in de N.O. polder stelt men 50 cm onder het maaiveld. Wanneer men de ondiepste plekken afzoekt, zal men daar hier veelal niet eens aan toe komen. Op de proefboerderij Westmaas was bij controle de ontwatering slecht, hier en daar was het slechts 30 cm, wat spr. tegenviel. Wanneer men nu die contróle-buizen plaatst, ziet men direct waar het het slechtst is en waar men met herdrainering moet beginnen. Als een der oorzaken noemt spr. het ontijdig ploegen, waardoor men de grond van onder dichtsmeert. Het ontstaan van de zgn. ploegzool leidt tot slechte ontwatering. Een andere reden is een vaste laag, die diep en vast zit, die eigenlijk met diepgaand ploegen en breken moet worden voorkomen. Hierbij moet men voorzichtig zijn, want er kan ook verslibbing door ontstaan. Men neemt hiertegen wel maatregelen door een diepwortelend gewas te zaaien. Ook keurt spr. af bij nat weer te draineren, waardoor de grond vlak bij de buis dicht gaat zitten.
Vaak komt het voor, dat de buizen verstopt zijn. Men trekt ze wel eens door met spoeling, wat meebrengt dat er breuk ontstaat, waardoor het middel erger is dan de kwaal. Zit de zaak radicaal verstopt, moeten de buizen er uit. Het kan ook zijn, dat de buizen te ver van elkaar liggen.
Na deze summiere opmerkingen, stelde spr. voor ona de boeren, die met een zgn. verstopping of slechte ontwatering zitten, deze door de Voorlichtingsdienst te laten helpen. Deze dienst wil de buizen opgraven en de oorzaak onderzoeken, wat gratis kan geschieden. Natuurlijk niet op heel Flakkee, maar op bepaalde blokken land. Aan de hand van een kaart gaf spr. een toelichting hoe dit werk wordt uitgevoerd. Op deze kaart stonden de waterstanden aangegeven in herfst en vróiter en ook hoe de contróle-waterstandsbuizen moeten worden geplaatst. Spr. voegde er de wens. aan toe dat de landbouwers volle aandacht voor de ontwatering zullen hebben en de door hem uiteengezette methode zal worden toegepast.
De heer Aartsen die niet voor de eerste keer voor de Plakkeese boeren optrad, begon met er op te wijzen, dat het onderwerp niet nieuw is. In 1905 werden over draineren al lezingen gehouden. Of de uitvoering altigd practisch gebeurde is een andere zaak. Tegenwoordig stelt men andere eisen dan vroeger, ook wat de afstanden van de rijen betreft. In de eerste plaats bepaald men de doorlatenheid van de grond. Spr. lichtte aan de hand van een schets toe, hoe men de doorlatenheid van de grond vast stelt, en ook de breedte van de drainreeks. Voor die vaststelling zijn tamelijk wat apparaten nodig, zodat dit niet voor een paar hectare kan worden toegepast, maar bv. voor het draineren van een gehele polder.
Er zijn veel mensen die menen, dat het grondwater ontstaat door de regen wat in de grond zakt. In werkelijkheid is het echter anders. Het regenwater vermengt zich met het grondwater. Dit lichtte spr. nader toe.
Waarmee draineren wij nu? vroeg spr. Hij liet gebakken buizen met eru zonder kraag zien en een betonnen buis. Men meent meestal dat het water door de gebakken aarden buizen heen zakt, wat echter niet het geval is. Spr. demonstreerde, dit door een dichte buis vol water te gieten. De betonnen buis (die zeer duur is) is wel poreus. Het water komt dus door de kraag, en bij kraagloze buizen door het voegje. Spr. beval het gebruik van kraagloze gebakken aarde buizen aan. Het beste is ze af te dekken met turfmolm, of met eeni ander preparaat.
Bij het draineren kan men verschillende methoden toepassen, bv. met handkracht, met de spekhaak, maar ook machinaal met een zgn. baard-ford achter een trekker. Tegeni de spekhaak heeft spr. bezwaar, omdat men daarmee de structuur van de grond bederft. De zgn. baard-ford graaft slechts 60 ä 70 cm, en gaat erg langzaam, zodat dit eigenlijk meer geschikt is voor een sportveld. Op Plakkee prefereert spr. draineren met handkracht omdat hier voldoende arbeiders zijn. Aan de hand van een schema lichtte spr. twee methoden toe, waarvan bij de Groninger methode de beste achtte. Deze wordt thans in „De Lekke" gedemonstreerd. Gewenst is wel, dat de teelaarde apart wordt gehouden. In de smalle sleuf, vlak boven de buis, is het gewenst wat van die teelaarde te doen, om volslibbing te voorkomen.
Bij drainages van betekenis is het nodig dat er een goede waterbergüig is. Op sommige plaatsen had men toegepast alle sloten dicht te gooien om grond te winnen, wat tot gevolg had, dat het watergemaal over z'n capaciteit kwam. Spr, wil daar voor waarschuwen.
Ook merkte hij op dat men met 5 cm buisjes niet tot in het oneindige kan draineren. Nodig is 8 cm te gebruiken en soms wel 10 en 12 cm buizen. Door tot in het ongerijmde 5 cm buizen aan te sluiten wordt het effect van de drainage negatief. Op het ogenblik is het erg moeilijk
Op het ogenblik is het erg moeilijk om aan buizen te komen zei spr. Hij adviseerde in groepsverband te draineren en een paar millioenen buizen gelijk in te kopen, wat goedkoper is en waardoor men van de fabriek zo'n groot order gemakkelijker los krijgt. Het toegepaste systeem is in ,,de Lekke' te zien.
Vragen Op deze lezing kwamen vele vragen los. Tussen de heer Warnaer en de heer Aartsen onstond een aardig dispuut, over de vraag hoe de buizen moesten gelegd met de kraag naar boven of naar beneden. Volgens de heer Aartsen was dit om het even, maar de heer Warnaer had in de practijk bemerkt dat de kraag naar beneden de beste methode was. Na de pauze werd de finantiële kant van de zaak bekeken.
De heer Kuipéri van de Cultuur Technische dienst, sprak over het onderwerp „Hoe flnancjeren wij de drainage"? Allereerst wees spr. op de logica, dat de finantiële consequenties door de landbouwers zelf gedragen moet worden. De directe resultaten zijn voor de privéeigenaars meestal te hoog, waarom dergelijke werken achterwege blijven. Nu heeft de regering maatregelen genomen om de privé-eigenaars over het dode punt heen te helpen. De gronden zijn daardoor privaat economisch en sociaaleconomisch meer waard. Wanneer het particulier initiatief
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's