Den Bommel krijkt ook een Verenigingsbebouw
De gemeenteraad van Den Bommel hield Woensdagmiddag een openbar vergadering. De heren Vervloet en Lokker waren afwezig. Burgemeester Kruijf presideerde, sprak het welkomstwoord en opende met gebed, waarna de hee Munters de notulen van de voorgaande, spoedeisende vergadering las.
De ingekomen stukken betroffen diverse goedkeuringen van Gedeputeer de Stateni o.a. van het uitbreidingsplan voor de Zuidzijde, van begrotingswijzigingen, van de verordening op liggelden voor woonschepen en van de verordening op de heffing van haven en kadegelden. Voorlopige vaststelling moest geschieden van de gemeenterekening 1950. Het Verificatiebureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten had deze rekening al nagezien en in orde bevonden. Men had een rapportje opgemaakt, waarin als enige opmerking stond, dat men de combinatie van ontvanger der gemeente en eerste ambtenaar ter secretarie weinig gelukkig vindt. De voorzitter deelt mede, dat dit een veelvuldig in de kleine gemeenten voorkomend verschijnsel is, waarmede het provinciaal bestuur zeer wel op de hoogte is. De ontvangsten op deze rekening hebben bedragen ƒ 186.399.65.
De uitgaven waren ƒ 182.605,52 en dus blijft er een batig saldo van ƒ 3.794.13. Ook op de kapitaaldienst kwam men voordelig uit; deze heeft een batig saldo van ƒ 3.570.86. Volgens deze cijfers stelde men de re
l Volgens deze cijfers stelde men de rekening voorlopig vast.
Goedkeuring moest ook geschieden van de rekeAing 1950 van Burgerlijk Armbestuur en ook daarmede bleek men een goed slot te hebben nl. van ƒ 824.43 bij een ontvangst van ƒ 7.623.65 en een uitgaaf van ƒ 6.799.22. De raad hechtte aan een en ander zijn goedkeuring.
Onderzoek op t.b.c. Van de Stichting „Tuberova", die het bevolkingsonderzoek op t.b.c. uitvoert, ontving men het verzoek om toe te treden als lid. De voorz. gaf hierbij een toelichting.
De voorz. gaf hierbij een toelichting. Als de gemeente toetreedt zal zij 50 et per inwoner subsidie moeten geven of in totaal ongeveer 1000 gld. Spr. attendeerde er op van hoe groot belang het onderzoek is.
De heer Van Gelder wilde weten of het onderzoek voor de bevolking verplicht is.
De voorz. zei daarover nog niet eens gedacht te hebben, daar hij zich niet kan indenken dat iemand weg zou blijven. Dwingen kan men natuurlijk niet!
Weth. Hokke dacht dat er wel wegblijvers zullen zijn. De voorz. dacht dat hetwel nodig zal
De voorz. dacht dat hetwel nodig zal zijn om van ieder inwoner nog een bedragje te heffen voor het onderzoek ter bijdrage in de zeer hoge kosten. Alle heren stemden er mede in om lid van Tuberova te worden.
Enige redactionele wijzigingen bracht men aan in de legesverordening en voorts besloot men tot garanderen van een lening van het Ebof. Terzake de totale lening van 409.035
Terzake de totale lening van 409.035 gld. aan de woningbouwvereniging nam men een nieuw besluit daar deze lening kortelingsi met 7.035 gld. was verhoogd.
Restauratie Verenigingsgebouw Vervolgens deed de voorz. namens het college enige mededelingen over de restauratie van het Verenigingsgebouw. Men kreeg van de Stichting Noodfonds een bedrag van 6753 gld., maar daaraan komt men voor de restauratie nog 2500 tekort. B. en W. hebben nu gedacht voor de gemeente maar een lening te sluiten. Overwogen werd of de Stichting Verenigingsgebouw de lening zou kunnen plaatsen, maar men is tot de overtuiging gekomen, dat het gebouw niet zoveel zal opbrengen dat men deze last op zich kan nemen. Er is nu eenmaal niet zo heel veel in te doen. Maar B. en W. achten het gebouw zeer nodig voor bevordering van het culturele leven, voor vergaderingen enz., zodat zi met genoemd voorstel durven komen van een 4 jaren lopende lening.
De heer Matthflsse greep terug op hetgeen de voorzitter gezegd had over een niet zo druk gebruik van het ge bouw. Hij meende dat dit veroorzaakt wordt door de hoge vermakelijkheidsbelasting. Behalve in Middelharnis en Sommelsdijk is die nergens zo hoog als in Den BommeL
iDe voorz. memoreerde dat die belasting in 1947 is ingesteld onder dwang van regering en Gedep. Staten. Deed men het niet dan had men geen kans op een rijksbijdrage. Alle belastingen, die geheven konden worden, moesten ook ingevoerd worden. De heer Matthysse achtte het nu een
De heer Matthysse achtte het nu een struikelblok en hij stelde voor het tarief lager te stellen.
De voorz. verduidelijkte, dat de vermakelijkheidsbelasting eenzesde deel van de bruto-opbrengst vergt. „Dat vind ik teveel. Het is zelfs ook op voetballen!" critiseerde de heer )VIatth\jsse.
De heer Jacobs vond de belasting niet zo'n bezwaar. De gemeente steekt nu weer 2500 gld. in het gebouw en daar moet toch wat tegenover staan.
„'t Is een bezwaar voor het culturele leven!" hield de heer Mathijsse vol. „Zou U dan denken, dat er meer pu
„Zou U dan denken, dat er meer publiek komt als de entree een paar procenten lager is?" vroeg weth. Jacobs.
De voorz. verzekerde dat de gemeente doet wat zij kan. Dit geld wordt nu practisch ook ä fonds perdu gegeven. „Zullen we nu een behoorlijk gebouw krijgen?" vroeg de heer Buth. „Het zal niet groot zijn!" antwoordde
„Het zal niet groot zijn!" antwoordde de burgemeester. „Er kunnen ongeveer 170 mensen in. Maar dat is voor normale bijeenkomsten voldoende. Men kan geen gebouw gaan zetten dat berekend is ook op abnormale gebeurtenissen met honderden mensen publiek. Trouwens als vergeleken wordt met de verenigingsgebouwen van Oude en Nieuwe Tonge dan wordt dit gebouw heel goedkoop. „En het wordt wel wat moois!" verzekerde weth. Hokke.
De heer Buth dacht dat er meer in het gebouw te doen zal zijn als het groot is.
De voorz. geloofde dat niet. Men zi maar met 1100 mensen in de doi'pskom. De bewoners van Zuidzijde en Kranendijk komen er nooit. De mogelijkheden zijn hier minder dan
De mogelijkheden zijn hier minder dan elders. Voor exceptie kan men geen zaal gaan bouwen! „Komt er electriciteit in?" was de
„Komt er electriciteit in?" was de heer Matthösse nieuwsgierig. „Electriciteit, gasverwarming, toilet
„Electriciteit, gasverwarming, toiletten, een toneel enz." stelde de voorz. de vraagsteller tevreden. En daarop keurde de raad de lening
En daarop keurde de raad de lening zonder stemming goed. Eerder had men al eens een verorde
Eerder had men al eens een verordening ingesteld op de verhuur van het gebouw, maar nu dat in handen van een stichting is gekomen heeft die verordening geen zin meer en werd zij dus ingetrokken.
Aan de heer Breur kende men ontheffing aanslag straatbelasting toe omdat hij het betreffende perceel verkocht aan de provincie. Het ging overigens maar over een kwartje! Voor het gemeentepersoneel nam men
Voor het gemeentepersoneel nam men de rijksregeling inzake betaling van vacantietoeslag ook voor 1951 over. De voorz. deelde mede dat B. en W.
De voorz. deelde mede dat B. en W. zich er niet aan willen onttrekken maar het in principe niet eens zijn met deze regelingen, die de betrokkenen maar zorgeloos maken.
De raad benoemde ook voor 1952 alle tegeniwoordige leden weer in de woonruimtecommissie t.w. de heren Smeets, Lokker, Buijs, Van der Welle en Bakelaar. . In de rondvraag verzocht de heer v.
Gelder betere straatverlichting in het Stoofhof bij Van Biert en weth. Hokke stemde er mede in dat ter plaatse de lantaarns verkeerd staan.
De voorz. wilde het gaarne bezien, maar maakte de opmerking dat men niet bij ieder deurtje een lantaarn kan zetten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's