Vervolg Kantongerecht
Kon U hem niet horen aankomen? Nee dat gaat daar niet. Je bent toch in dienst van de gemeente? vroeg' de rechter aan verd. Jawel. Betaalt die de boete? Nee, edelachtbare.
Gelukkig, want anders zou ik ook nog aan de boete moeten helpen betalen, merkte de rechter op.
De ambt. v. h. O.M. was ter plaatse bekend en wist uit eigen ervaring, dat het tiitzicht slecht is. Daarentegen vond deze de snelheid van 30 KM te hoog. Verd. heeft echter zoveel mogelijk gedaan om een aanrijding te voorkomen. Eis ƒ 15 of 6 d.h. Dat vind ik heel veel, zeide verd.
Dat vind ik heel veel, zeide verd. Ik niet, ;',eide Je rechter en deze vond ook geen redene a aanwezig- om de boe* e te verlagen. U kunt dit beschouwen als een ernstige waarschuwing. U had nu eenmaal voorzichtiger moeten rijden, temeer daar IJ een kostbare vracht bij U had.
Het was echt zuigen. A. de Blok te Middelharnis, niet verschenen, had de bevelen van de politie niet opgevolgd en voorts wilde hij niet hebben, dat de politie hem aanraakte. Volgens get. wachtm. Moerland deed verd. erg vervelend. Hij haalde het bloed van onder je nagels vandaan.
De ambtenaar vond het een misselijke wijze van doen. Het was echt zuigen en dat ging de ambtenaar te ver. Eis ƒ 30 of 12 d.h. De uitspraak luidde ƒ 20 of 10 d.h. in de hoop, aldus de rechter, dat hij het nooit meer doen zal. Hij slo^g de verzenen tegen de prikkels!
A. V. Zetten te Middelharnis, niet verschenen, bouwde zonder toestemming van B. en W. van Ouddorp een zomerhuisje.
Volgens get., gem.-architect H. Labee had verd. wel een tekening ingediend, maar niet afgewacht of deze werd goedgekeurd. Verd. was van mening dat het uitsluitend een formaliteit was.
Heeft hij U soms verkeerd begrepen? c Nee, edelachtbare, want hij heeft er reeds meerdere gebouwd. Eis ƒ 25 of 10 d.h.
Is het een mooi huisje, vroeg de rechter ? Niet mooi en niet lelijk.
Dus geen afschrikwekkend voorbeeld. Verd. heeft dus de verzenen tegen de prikkels willen slaan, merkte de rechter op. Uitspraak ƒ 15 of 10 d.h. H. Kievit te Herkingen hield niet vol
H. Kievit te Herkingen hield niet voldoende rechts van de weg en werd daar door aangereden. Ik liep op het rechter weggedeelte,
Ik liep op het rechter weggedeelte, merkte verd. op. v. d. Ster had achter mij moeten blijven, omdat aan de andere kant van de weg een,auto stond geparkeerd. Toen ik het signaal hoorde, wilde ik nog zorgen, dat ik weg kwam, maar het was al te laat.
Get. J. A. V. d. Ster, gem.-secretaris te Herkingen kwam op de motor over de Molendijk uit de richting Dirksland. Wat is er toen gebeurd? vroeg de rechter.
Kievit, aldus get., liep met zijn bakfiets voor me behoorlijk rechts. Op een afstand van 30 m gaf ik een signaal en toen ging Kievit hoe langer hoe meer naar links met de kennelijke bedoeling de weg over te steken.
de weg over te steken. Toen V een signaal gaf, keek hij toen achterom ? Nee, edelachtbare. Reed U met een grote vaart?
Reed U met een grote vaart? 30 tot 35 KM. Gaf verd. richting aan? Nee. Stond de geparkeerde auto rechts?
Ja, geheel rechts.
U hebt zich dus niet overtuigd, aldus de rechter tegen verd., of er iets achter U aankwam?
Nee, maar v. d. Ster had moeten wachten. Ik kan mijn bakfiets niet op mijn rug nemen. Get. A. H. Noorddijk te Herkingen
Get. A. H. Noorddijk te Herkingen reed op een rijwiel op de Molendijk in de richting Dirksland. Bij het passeren reed Kievit rechts van de weg en plotseling hoorde hij stei'k remmen. Toen hij achterom keek, zag hij Kievit op de grond liggen, terwijl v. d. Ster doorreed. Waar lag Kievit? Midden op de weg.
Vervolgens merkte verd. op, dat het ongeluk niet op 3, zoals in het procesverbaal staat, maar op 4 Sept. heeft plaats gevonden. De getuigen korden zich de datum niet meer herinneren en daarom werd de zaak voor nader onderzoek aangehouden.
Eerbied voor da gt-gne haren. A. L. van Dorsser te Middelharnis kwam de trap van het Zandpad af, wilde toen oversteken, ontdekte halverweg'e een auto en keerde wederom terug. U hebt zich dus als voetganger niet Het valt niet mee als je tachtig bent, zei verdachte, goed gedragen! zeide de rechter. Waarom liep U niet door? Omdat ik plotseling een jeep zag aan
Omdat ik plotseling een jeep zag aankomen. Was ik doorgelopen, had men vermoedelijk niet behoeven te remmen en was de jeep ook niet omg'etuinield. Get. E. L. Breen te Sommelsdijk reed ongeveer 27 mijl. Van Dorssen liep ongeveer vijf meter op de weg, bedacht zich plotseling en keerde terug. Doordat ik naar links uitweek, tuimelde de jeep om, zei getuige.
Wanneer Breen een signaal had gegeven, aldus verd., was er niets gebeurd. Zou U voortaan maar niet op het Zandpad blijven, vroeg de rechter?
Daar ben je ook niet veilig. Verd. kon niet begrijpen, waarom men niet had willen schikken. Dat kon 40 jaar geleden wel, maar dat doet men nu niet meer. Het is een lamme boel, aldus verdachte.
Get. J. Peeman te Hillegersberg vertelde het geval precies zoals de eerste getuige.
De ambtenaar O.M. vond het moeilijk om in deze zaak te requireren. Het is inderdaad zo dat verd. een verkeersovertreding heeft begaan, maar de schrik is reeds voldoende geweest. Verd. heeft, gezien de leeftijd reeds een physieke straf ondergaan en daarom eiste de amb tenaar schuldig verklaring zonder toepassing van straf. De uitspraak luidde conform. Oh, dank U wel, zeide verd. Nee, nee, niets te danken, antwoordde
Nee, nee, niets te danken, antwoordde de rechter.
Hij maakte een gargeltje. A. E. Visbeen te Melissant reed, op zijn bromfiets gezeten, de bocht Boezem- Staakweg door; ontmoette daar twee kinderwagens en kwam in de heg terecht. U had toch rechts van de weg kunnen
U had toch rechts van de weg kunnen blijven ?
Ik kon door de hoge heg de wagens niet zien. Bovendien stond de ene links en de andere rechts van de weg. Ik heb de ene rem aan gruus genepen. U reed toch met een flinke vaart ?
U reed toch met een flinke vaart ? Nee, dat deed ik niet.
Maar U hing toch in de bocht en dat doet men alleen maar bij een speedway, merkte de ambtenaar op. U wist toch, dat het daar onoverzichtelijk is.
Ik zag die dames wel, maar niet die kinderwagens. U hebt toch ook één der dames ge
U hebt toch ook één der dames geraakt ? Je kunt beter een dame raken, dan
Je kunt beter een dame raken, dan een kind.
Get. Mej. G. Hogchem-van Dam te Dirksland, stond met haar kinderwagen in de bocht.
Stond U ver van de hoek? Een ieder kon ons goed zien. Hoe stonden die wagens? Vlak naast elkaar. Was er nog voldoende ruimte om te
Was er nog voldoende ruimte om te passeren ?
Ja, want alle wielrijders konden goed voorbij en als Visbeen goed had gereden was er niets gebeurd.
Is hij tussen de wagens doorgereden? Nee, er langs heen. Waar lag uw vriendin? In de heg.
U stond er uiterst ongelukkig, merkte de ambtenaar op.
Dat is een tweede zaak, maar hij kon ons goed passeren.
Verd. beweerde nogmaals dat hij niet langs maar tussen de kinderv/agens was doorgereden.
Get. D. Wolfert te Dirksland kwam van Dirksland en zag het hele geval gtebeuren! Stonden ze ver van de hoek af?
Stonden ze ver van de hoek af? Ze stonden in de draai; juist waar je denkt, dat je de bocht gehad hebt, krijg je hem pas.
Hoe stonden de wagens? Naast elkaar, rechts van de weg. Had U voldoende ruimte om te pas
seren? Ja. Reed Visbeen hard? Een behoorlijke gang. Hoe hard denkt U? Dat kan ik niet schatten. Wat gebeurde er eigenlijk?
Visbeen maakte een gargeltje met zijn stuur en reed toen links langs de wagens, reed een vrouw aan en sloeg daarna met motor en al over de kop. Visbeen had aan de rechtse kant moeten passeren en niet links.
De ambtenaar vond het een moeilijke kwestie. Verd. zegt zelf, dat hij tussen twee wagens is doorgereden en de getuigen verklaren het anders. Met de omstandigheden wilde de ambtenaar ernstig rekening houden en eiste daarom ƒ 7.50 of 3 dagen hechtenis. Ik ben het er niet mee eens. U bent met een veel te grote vaart
U bent met een veel te grote vaart door de bocht gereden, ƒ 7.50 of 3 d.h. Het is veel, zei verd. Ik vind, dat U er met een koopje afkomt, antwoordde de rechter.
Tegen L. Kievit te Rotterdam werd wegens herhaalde dronkenschap een straf geëist van drie weken principale hechtenis. De uitspraak luidde ƒ 40.— of 20 d.h. met een voorwaardelijke straf van een week met een proeftijd van een jaar.
L. Beket te Sommelsdijk, aangehouden zaak, had op een verboden perceel grond gelopen.
De vorige maal • beweerde hij echter, dat hij geen bordje ,,Verboden Toegang" had gezien en dat er meerdere toegangen waren.
Verbalisant wachtm. de Vries verklaarde, dat er maar één toegang is, want wanneer men door een andere toegang komt, moet men eerst over verboden terrein heen. ƒ 3.— of 3 d.h.
C. Melissant te Stellendam, aangehouden zaak, overtrad de wet op de aardappelmoeheid.
Verd. had beweerd, dat links en rechts van zijn perceel grond huizen stonden. Get. wachtm. Sikkema beweerde echter, dat rechts en links wel grond lag, maar dat deze niet beteeld was. Volgens verbalisant kan men iedereen op Plakkee als teler beschouwen. Na enig
heen en! weer gepraat bleek echter, dat het voetpaden waren. Volgde vrijspraak.
P. Borgdorf te Den Bommel had zelf schrikdraad aangelegd en had deze niet laten keuren, ƒ 2.— of 1 d.h.
J. Kleijn te Goedereede overtrad de wet op de aardappelmoeheid, ƒ 5.— of 2 dagen hechtenis.
J. Grinwis te Goedereede idem. Waarom deed je dat? Toen Ze bij mij kwamen, wist ik pas, dat het niet mocht, ƒ 5.— of 2 d.h.
J. Flohil te Ouddorp, aangehouden zaak, had een fles persico in zijn café in voorraad.
Verd. liet verstek gaan, maar bracht zijn grieven per brief ter kennis.
ƒ 30.— of 20 d.h. met vernietiging van de fles drank.
A. Knöps te N.-Tonge had een 18-jarig meisje achter op de fiets ƒ 2.— of 1 d.h. C. V. Lenten te Melissant geen licht op de fiets, ƒ 4.— of 2 d.h.
J. V. d. Mast te Melissant hield niet behoorlijk rechts, ƒ 5.— of 2 d.h.
W. Padmos te Ouddorp, fiets zonder licht. Hoe durf je het? Ik ben in overtreding en ik ben straf-
Ik ben in overtreding en ik ben straf- baar, riep verd. uit. Toen ik op het postkantoor wilde betalen, wilden ze het niet meer hebben. Verdachte wilde nu direct betalen. Mijn 84-jarige vader was jarig en daar was ik naar toe geweest. ƒ 3.— of 1 d.h. P. H. Kardux te Melissant, fiets zon
P. H. Kardux te Melissant, fiets zonder licht, ƒ 4.^ of 2 d.h.
J. v. d. Baan te Sommelsdyk, idem. ƒ 4.— of 2 d.h.
P. Hobbel te Sommelsdijk bestuurde een bromfiets zonder licht. Omdat het een broer van de Korea-strijder was, moest hij maar ƒ 5.— betalen.
C. de Boer te Middelharnis reed naast twee andere wielrijders. ƒ 5.— of 2 d.h. L. v. d. Sluijs te Middelharnis parkeerde binnen 10 m. uit een bocht.
Volgens verd. was dat niet zo, want dat ik dat niet mocht, wist ik wel.
Tegen de politie verklaarde verd. dat zij beter naar de fietsers konden kijken. Eis ƒ 7.50 of 3 d.h., gezien het grote gevaar, dat aan een dergelijk parkeren verbonden is.
Hij heeft het niet afgemeten maar afgepast, en hij kan wel passen van twee meter nemen. De zaak werd tot de volgende maal
De zaak werd tot de volgende maal aangehouden. Mej. A. de Hoop te Rotterdam liep op
Mej. A. de Hoop te Rotterdam liep op verboden terrein te Ouddorp. ƒ 3.— of 1 dag hechtenis. M. Th. Sturm te R'dam, idem. ƒ 3.—
M. Th. Sturm te R'dam, idem. ƒ 3.— of 1 d.h.
L. de Visser te Middelharnis, idem. ƒ 3.— of 1 d.h.
Omdat verd. niet lezen kon, luidde de uitspraak ƒ 2.— of 1 d.h. Mej. L. Hotting te Ooltgensplaat, idem.
Mej. L. Hotting te Ooltgensplaat, idem. ƒ 3.— of 1 d.h. St. V. Lenten te Dirksland reed naast
St. V. Lenten te Dirksland reed naast twee andere wielrijders. ƒ 5 of 2 d.h. J. de Jong te N.-Tonge bracht de veiligheid van het verkeer in gevaar door
ligheid van het verkeer in gevaar door met onbeschermde arenlichters te rijden. ƒ 5.— of 2 d.h.
B. de Jong te Ouddorp bestuurde een te breed geladen voer stro. ƒ 3 of 1 d.h. A. V. Steenbergen te Dirksland, fiets zonder licht. ƒ4.— of 2 d.h.
W. V. Maastricht te Den Bommel, idem. ƒ 4.— of 2 d.h. Jac. Troost te Melissant had geen
werkboekje, ƒ 5.— of 2 d.h.
C. Grevenstuk te Dirksland leverde voor 10 uur vers brood af. ƒ 5 of 2 d.h.
J. H. de Wit te Dirksland had geen gevolg gegeven aan een last van B. en W. om voor 22 Augustus een landbouwschuur af te breken.
Waarom deed U dat niet? Ik kreeg 4 dagen voor die datum bericht, dat ik de schuur moest afbreken, en toen zat ik midden in de oogst.
De burgemeester heeft me nu toegezegd, dat ik haar pas 1 Januari a.s. moet hebben afgebroken. Hecht je zoveel waarde aan die schuur? Nee, maar wat erin staat, staat droog. Kan het geen gevaar opleveren?
Overdag niet, 's avonds en 's nachts komen ze er echter in vrijen. Doe je haar dan niet op slot? Dat gaat niet.
Volgens de architect, aldus de rechter, moet de schuur met palen gestut worden.
Zo erg is het niet. De zaak werd voor nader onderzoek aangehouden.
Onverantwoordelijk r^den. C. Kamp te Dirksland bestuurde een
auto beladen met lege veilingkisten, die niet waren vastgesjord.
Deze lading had ik zelf niet geladen, aldus verd.
Een ander had dit gedaan en blijkbaar heeft die het niet goed gedaan.
U had zich eerst moeten overtuigen, want nu is er een kist op het hoofd van Koorevaar terecht gekomen, aldus de rechter, ƒ 10.— of 4 d.h.
P. Poortvliet te Dirksland had een radiotoestel in voorraad, dat niet was aangegeven. Het was een onderduiker uit de oor
Het was een onderduiker uit de oorlog, merkte verd. op. Heb je in de oorlog ermee geluisterd? Jawel, edelachtbare. Heel veel. Hoe kwam het, dat je geen vergunning had ?
Vroeg'er had ik distributie en daar had je er geen bij nodig. Ik moest nu vanaf 1945 betalen en dat beliep een bedrag van ƒ 132.—. ƒ 5.— of 2 d.h.
J. Nipius te Sommelsdijk had geen bel op zijn fiets en gaf toen nog een verkeerde naam op.
Uitspraak ƒ 2 of 1 week tuchthuisstraf plus ƒ 15 of 4 weken tuchthuisstraf. Mej. R. Donkersloot te Ooltgensplaat
Mej. R. Donkersloot te Ooltgensplaat zat op het schoolplein te Oude Tonga te vrijen, ƒ 7.50 of 3 d.h. A. V. d. Valk te Oude Tonge, idem. ƒ 7.50 of 3 d.h. J. V. Gurp te Oude Tongc, idem. f 7.50 of 3 d.h.
H. Huibrechtse te Achthuizen had zijn visacte-bijdrage niet betaald, ƒ 2.50 of 1 dag hechtenis. T. Luime te Ouddorp overtrad de wet op de aardappelmoeheid, ƒ 5 of 2 d.h. C. Pape te Ouddorp, idem. ƒ 4 of 2 d.h.
A. J. de Geus te Dirksland liet zich, gezeten op zijn rijwiel, vooi trekken, ƒ 5 of 2 dagen hechtenis.
T. Nieuwland te Dirksland, fiets zonder licht, ƒ 3 of 1 d.h. St. V. Lenten te Dirksland, idem, ƒ 3 of 1 dag hechtenis.
P. V. d. Wende te Ooltgensplaat, idem. ƒ 5.— of 2 d.h.
J. Hogerwerf te Herkingen, idem. ƒ 3 of 1 d.h. W. V. d. Bosch te Melissant, idem.
W. V. d. Bosch te Melissant, idem. ƒ 3.— of 1 d.h.
H. Vroegindeweij te Sommelsdijk W goederen doen vervoeren door B \ t Veer, terwijl er geen vergunning voo: was. ƒ 10.— of 4 d.h. Was het eigen vervoer, vroeg de rechter Neen edelachtbare, ik had deze anti aan v. d. Veer gegeven om hem een boterham te laten verdienen. Het autootje was wel van mij, raas de goederen waren van v. d. Veer. Volgde vrijspraak. PI. Broere te Middelharnis reed na ï uur op de Westdijk. ƒ 3 of 1 d.h
L. Verolme te Middelharnis paikeerde zijn rijwiel binnen 10 m, van een hoek.
Ik had mijn ene been over de stang Dat is hetzelfde, want je reed met ƒ 2.50 of 1 d.h. Dezelfde verd. beging hetzelfde feit ook met een melkkar. ƒ 4.— of 2 dh
J. Klepper te Ouddorp, geen bel. 13- of 2 d.h.
H. Kik te Oude Tonge, fiets zondei liclit. ƒ 7.— of 3 d.h. J. V. d. Waal te Oude Tonge, idem ƒ 5.— of 2 d.h.
P. Tanis te Ouddorp reed links dooi een onoverzichtelijke bocht, ƒ 5 of 2 e'
J. V. d. Klooster te Dirksland, ficls zonder licht, ƒ 3 of 1 d.h.
J. Mosselman te N. Tonge bezigde zonder vergunning de Kerkrmg tot werkplaats door er timmerwerk te laten veirichten. Dat is zeker zo, vroeg de rechtei
Dat is zeker zo, vroeg de rechtei Gedeeltelijk. Ik had geen veigunmn?, maar toen Zuidbroek kwam, ben ik direct naar de bevoegde instanties gegaaa De burgemeester was er niet en mondeling kreeg ik toestemming van wetn Dekker en v. Alphen, want die vonden het, dat een dergelijke verordsmng m« zo letterlijk moest worden opgevatBo vendien wordt dit al vijftig jaar gedaan Eis ƒ 7.50 of 4 d.h.
Eis ƒ 7.50 of 4 d.h. De uitspraak luidde schuldig vrf* ring zonder oplegging van straf. T. Mulder te Stad aan 't Haringvli«
T. Mulder te Stad aan 't Haringvli« liet een kind arbeid verrichten, ƒ i"' 2 dagen hechtenis.
A. V. d. Sluijs te Sommelsdijk veivoeide personen in zijn auto, zonder dat e zitplaatsen in waren, ƒ3 of 2 dh. N. Osseweijer te Den Bommel had gee" rijbewijs, ƒ 20 of 8 d.h.
P. Tieleman te Middelharnis li« °P het kruispunt Hoflaan-Schoolstiaat o' doorgang niet vrij.
Verd. werd afgeleid door het,,- en de kar van Verolme. Daardoor stona i te laat stil en toen botste ik tegen a andere auto op, zei verd. ƒ 10 o' * M. V. Kempen te Oude Tonge bestmnde een bromfiets zonder licht sn \ daarna onbeschoft tegen de politie ƒ 10.— of 4 d.h.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's