Woningbouw met geld van de burgers?
De raad der gemeente kwam Dinsdagavond in openbare zitting bijeen. De voorzitter. Burgemeester Van Heijst opende met gebed, waarna direct aan de orde werd gesteld de beëdiging van de plaatsvervangend gemeentesecretaris, en plaatsvervangend gemeente-ontvanger. Daar de heer v*. Dijk nog steeds ziek is, oordeelden Burgemeester en Wethouders het noodzakelijk deze plaatsvervangers aan te wijzen en hebben daarom als zodanig aangewezen de heren J. V. Jager en C. J. Vroege. Deze heren legden in handen van de voorzitter de vereiste eden af, waarna de voorzitter hen toewenste, dat zij in het belang der gemeente hun taak zouden vervullen. De notulen der beide vorige vergaderingen werden onveranderd vastgesteld.
Dienstregeling R.T.M, kwam ter sprake
Onder de ingekomen stukken waren enige ontvangen goedgekeurde raadsbesluiten o.m. de geldlening voor de Woningbouw, eni de kasgeldlening van de Rijkspostspaarbank.
Begroting Vleeskeuringsdienst Voor het dienstjaar 1932 De begroting gaf B. en W. geen aanleiding tot het maken rvan op- of aanmerkingen. In tegenstelling tot vorige jaren is de
In tegenstelling tot vorige jaren is de begroting sluitend gemaakt, zonder dat een nadelig saldo ten laste der aangesloten gemeenten blijft. Dit is mogelijk geworden door de bekende verhoging van de keurlonen. Werd onveranderd vastgesteld. Voorste] tot het verlenen van eervol
Voorste] tot het verlenen van eervol ontslag aan de heer A. J. Jurrij, wegens benoeming tot onderwijzer aan een openbare lagere school te Almelo, per 1 Januari 1952.
Werd eervol verleend. Inmiddels zijn sollicitanten opgeroepen.
Reclame straatbelasting. Door T. Molenaar, Molendijk 30, alhier, was een bezwaarschrift ingediend tegen de aanleg in de straatbelasting, belastingjaar 1951, op grond van de veronderstelling dat deze aanslag te hoog zou zijn.
Uit een daartoe ingesteld onderzoek is gebleken, dat de aanslag terecht was opgelegd, weshalve voorgesteld werd deze te handhaven.
Hiermee ging de raad, na een nadere toelichting, accoord. Verzekering van de gemeente tegen
Verzekering van de gemeente tegen wettelijke aansprakelijkheid.
Lof voor de Viijwilllge Brandweer Het door de gemeente in bedrijf stellen van een auto voor de brandweer brengt mee, dat er risico gelopen wordt in deze zin dat de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld voor aan derden toegebrachte schade, veroorzaakt, door ongelukken met deze auto.
Gezien het feit dat de vordering van schadevergoeding tot een zeer hoog bedrag kan oplopen, terwijl de premie voor een w.a.-verzekering vrij laag is, acht B. en W. het gewenst een dergelijke verzekering af te sluiten. De premie bedraagt ƒ 42.50 per jaar, bij een verzekerd bedrag van ƒ 100.000.'—.
bedrag van ƒ 100.000.'—. De 'voorz. sprak er zijn lof over uit, dat de vrijwillige brandweer, deze auto zo keurig in orde heeft gebracht. Dit werd ook door Wethouder v. Rossum bevestigd.
bevestigd. Besloten werd de verzekering aan te gaan.
Voorstel om het crediet voor de verbouwing van het brandspuithuis met ƒ 500.— te verhogen en ƒ 700.— beschikbaar te stellen voor de verbouwing van het arrestantenlokaal.
In de vergadering van 7 Augustus '51 nr. 44, werd een bedrag van ƒ 2500.— gevoteerd voor de verbouwing van het brandspuithuis. Naderhand is gebleken, dat dit bedrag ontoereikend is, waarom werd voorgesteld ƒ 500.— meer beschikbaar te stellen.
Voor het verbouwen van de arrestantencel is voorts nodig een bedrag van ƒ 700.—. De Rijksgebouwendienst is in beginsel bereid de door het Rijk te betalen huur te bepalen op ƒ 200.— per jaar, zodat de gemaakte kosten geheel in de huur zullen worden verdisconteerd. De voorz. wees op de noodzaak, dat
De voorz. wees op de noodzaak, dat de brandweerlieden hun kleding etc. in de kazerne kunnen bergen. Er zijn kleinen veranderingen bijgekomen.
De heer v. d. Spaan informeerde hoe hoog het bedrag voor de verbouwing reeds was, waarop de voorz. zeide van ƒ 2500.—. Het wordt nu ƒ 3000.—.
De voorz. wees verder op de noodzakelijkheid 'dat er te Melissant een cel aanwezig was, om arrestanten niet in een andere gemeente te moeten brengen. De heer v. di Vliet vond het vreemd
De heer v. di Vliet vond het vreemd dat er nu om die ƒ 500.— gevraagd werd. Hij had het idee, dat B. en W. ineens niet met het grote bedrag voor de dag wilden komen.
De voorz. antwoordde dat dit niet zo was. Spr. was van mening, gezien de plannen die er zijn van regeringswege t.o. van de brandweer, dat er bij de raad nog wel eens meer aangeklopt zou moeten worden!
De heer v. d. Vliet: Voor het ene kan alles maar voor het andere niet! Spr. wees op het huisje op de begraafplaats dat sedert de vergroting, nog steeds op dezelfde plaats blijft staan. De voorz.: Daar zijn oorzaken voor.
We mogen geen investeringen doen, die niet uiterst noodzakelijk zijn. Alles moet naar de investerings-commissie. Als men nu vraagt, wat is belangrijker, is het toch zeker een goede brandweer. .Dit betwistte de heer v. d. Vliet niet maar hij zou dit toch ook gaarne opgelost zien.
Weth. Leidens zou het huisje willen verrollen, maar dat bleek niet te gaan. Dan zakt het in elkaar.
De heer Vogelaar is niet tegen de ƒ 500.— en die ƒ 700.—, maar hij vond het vervelend dat die bedragen niet ineens begroot zijn en aangevraagd. Spr. heeft de overtuiging dat het een misrekening is van de architect. Het is al meer gebeurd, het is niet prettig dat dit telkens voorkomt. De V'oorz. vond het ook niet leuk om
De V'oorz. vond het ook niet leuk om het twee keer in de raad te moeten brengen. Formeel was het beter dat mt ineens goed was geweest. Wel zijn er nadien enige verbeteringen gevraagd, wat ter verontschuldiging dient. De heer v. d. Spaan: Als de opzichter goed gerekend had, had het ƒ 3700.- gekost. Nu is het niet goed en kost het ook ƒ 3700.— (Vrolijkheid.) We weten bovendien niet eens of de opzichter fout gerekend heeft. Spr. vond dat zo erg niet.
Besloten werd het gevraagde crediet te verlenen.
De schietbaan Wijziging gemeentebegroting dienstjaar 1951.
Hierin kwam o.m. voor de kwestie van de Schietbaan, voor de aanleg waarvan vorige week een proefaanbesteding is gehouden, waarbij de laagste inschrijver was ƒ 3500.—. De kosten van aanleg worden door het Ministerie van Justitie betaald. Aan het eind van de vergadering zal de opzichter de heer G. Vreugdenhil, dit plan nader aan de raad toelichten.
Ook werd gevraagd een klein crediet te verlenen voor de slot-avond van de militairen (op 9 November). Aan de tweede ploeg zullen dan de eretekenen worden uitgereikt. De voorz. zal daarbij ook de raadsleden uitnodigen. De heer v. d. Spaan wilde een blanco
crediet geven maar de voorz. wilde het stellen op ƒ 100.— wat werd goedgevonden.
In de rondvraag informeerde de heer Keijzer of de aanbesteding van de verbouwing brandspuithuis reeds had plaats gehad, waarop de voorz. bevestigend antwoordde. Dezelfde vroeg naar de verkaveling van de grond bij Wiegel voor de Landarbeidersvereniging.
De vo'orz. antwoordde, wanneer het gereed was dat hij gegadigden zou oproepen via het aanplakbord.
De heer v. d. Vliet zeide dat zeewer 40 mensen hem hier naar gevraagd hadden.
De voorz. lichtte nog nader toe, dat de opzichter dit verkavelingsplan onder handen had, waarmee mogelijk ook wijzigingen komen in het uitbreidingsplan. Men wil een intensievere bebouwing, bv. met niet zoveel open grond. Spr. verwacht dat het plan spoedig gereed is.
Woningbouw met igeld van de burgtera De heer v. d. Vlle* heeft in de Nieuwsbladen geleden, dat geen woningen kunnen worden gebouwd of de gemeente moet zelf voor geld zorgen. Spr. vroeg pf dat hier ook zou kunnen.
De voorz. achtte het uitgesloten van de normale instanties geld te ontvangen, het wordt nu geprobeerd van de burgerij zelf. De rente die wordt gegeven is 4%, maar de looptijd 50 jaar. Het laatste is het grote bezwaar. Nu zijn er gemeenten die doen het voor 20 jaar, die zeggen: dan zien we weer. De heer v. d. S'paan: Dan heb je 't alvast!
De voorz. achtte de lange looptijd het grootste bezwaar.
De heer v. d. Vliet informeerde naar de grond van Troost, waarop de voorz. antwoordde, dat de plannen klaar lagen voor een behoorlijke afscheiding. Troost wil de grond verkopen, maar de vraagprijs was vrij hoog. Hij heeft er intussen iets afgedaan. Spr. wilde dit na afloop van de zitting, in comité bespreken. De heer v. dt, Vliet wees op het euvel, 'dat door jongens de lantaarns worden losgeschommeld en de lampen stuk gaan. Nu zouden hier andere lampjes in komen, maar dit is nog niet gebeurd. Aan de Lage Nolleweg brandt er sinds 3 weken geen lantaarn.
De voorz.: ledere week is er toch controle? De heer v. d. Spaan: Ja, op de dag!!
De heer v. d. Spaan: Ja, op de dag!! De voorz. zal zich bij de Emgo beklagen. De heer Keyzer waarschuwt bij voor
De heer Keyzer waarschuwt bij voorkomende gelegenheid de agent zelf en dan wordt het direct opgelost.
Bussen van de B.T.M, langä de beneden Molenidük? De heer v. d. Spaan deed de vraag, gezien de opstopping die er vooraan op de Molendijk (bij Trommel) bij net inen uitstappen van passagiers in de bussen is, deze langs de beneden Molendijk te laten rijden.
De voora. zeide dit indertijd wel eens aan de fa. Buijsse te hebben doorgegeven maar ze doen het niet. Het is een kwestie waar de R.T.M, zelf in beslissen moet.
Weth. Leidens: Langs de beneden Molendijk is weer het gevaar met de schoolkinderen.
De heer M. W. Stru^jk merkte op, dat in de commissie tot wering van schoolverzuim van weerszijden (Chr. en Openbaar) leerkrachten behoorden te zitten (volgenis art. 76 der L.O. Wet) Spr. vroeg dit te bevorderen.
De heer Vogelaar merkte op, dat het artikel daar niet op sloeg, dat betreft de commissie van toezicht op het onderwijs in de gemeente, welke inmiddels is opgeheven. Met de strekking van hetgeen dhr Struik zei, is hij het overigens eens.
De voorz. zeide hierin voorziening te zullen treffen.
Veel werklozen dit jaar? De heer M. W. Struik vroeg of er iets naders bekend was over de werkverschaffing op de slikken aan de Diederick. Er zullen veel werklozen zijn dit jaar, meende spr. De voorz. antwoordde dat dit opge
De voorz. antwoordde dat dit opgenomen was door Ir. v. d. Burg. De Duw geeft momenteel de voorkeur aan de andere kant te beginnen aan de Weipolder en het Rietveld. Ook te O'Plaat is een plan en aan de Scheelhoek. „De Flakkeese Gemeenschap" heeft de plannen doorgestuurd naar Prof. Polak, die het in studie heeft. Men kan, aldus de voorz., niet op alle plaatsen gelijk beginnen.
De heer Vogelaar: Dan komt er van 't jaar niets van. Weth. Lodens: Steeds zegt men van
Weth. Lodens: Steeds zegt men van de Polder Diederick: „het is er te zanderig." Spr. zette uiteen, zolang men er niets doet, groeit er niets. Hij gaf voorbeelden, wanneer er in gewerkt werd, dat er gras groeit.
Ook de heer Struijk bevestigde dat. Hij sprak uit ervaring bij de inpoldering van „de Polder Struik." 'De voorz.: De officiële aanvraag moet
'De voorz.: De officiële aanvraag moet door de eigenaar worden ingediend. (Struik zei, dat hij dit gedaan had). Wordt deze aanvraag ten principale geaccepteerd, dan geldt dat ook voor de anderen en spr. zal ze dan bij elkaar roepen.
Het geval wordt dan onder elkaar technisch besproken, men moet het verder afwachten.
Tarieven en dienstregeling van de B.T.M. De heer Vogelaar wees op de verandering die ontstaan was in het passagiervervoer, door de overgave van de bussen van Buijsse aan de R.T.M. Over
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's