Nieuws uit Zeeland
THOLEN — Dankdaig voor het gewas. Woensdag 7November a.s. zullen de Herv. Kerken op het eiland Tholen en St. Philipsland de jaarlijkse dankdag voor het gewas houden. Naar vernomen wordt zullen de andere kerkgenootschappen in deze streek trachten eveneens op 7 Nov. de dankdag te houden.
— Benoeming. In de op 23 Oct. jl. gehouden' algemene vergadering van de Vereniging tot Bevordering van het Oesterbedrijf „VEBO" te Yerseke werd de heer J. H. Bal, directeur van de Oestermij. „Bona Fides" te Tholen met bijna algemene stemmen tot bestuurslid benoemd en in de daarop volgende bestuursvergadering met algemene stemmen benoemd tot secretaris-penningmeester.
— Woningbouw. Voor rekening van de heer T. Dijkslag werd Woensdag 24 Oct. onderhands aanbesteed het bouwen van een woning aan de Singel te Tholen. Het timmerwerk hiervan is opgedragen aan de heer I. Lindhout te Tholen en het metselwerk aan de heer Jac. Vos te Tholen. — TextieltentoonstelUnig. Dinsdag 20
— TextieltentoonstelUnig. Dinsdag 20 Oct. a.s. wordt er in het gymnastieklokaal te Tholen een tentoonstelling geopend van de Nederlandse Tapijtindustrie. Voor het publiek is deze tentoonstelling geopend tussen 31 Oct. en 14 November. Deze tentoonstelling gaat uit van de Stichting ,,Onderwijstentoonstellingen" en wordt voor het eiland alleen te Tholen gehouden. Het zien van deze tentoonstelling betekent voor de leerlingen een vermeerdering van kennis van grondstoffen, producten en fabricage van tapijten enz.
— Kerkeiyk nieuws. Tot ouderling van 'de Herv. Kerk is benoemd de heer G. Rietdijk. — Opbrengst collecte. De te Tholen in
— Opbrengst collecte. De te Tholen in de Herv. Kerk gehouden collecte ten bate van de Christelijke Kleuterschool heeft ƒ 76.76 opgebracht.
— Hei-v. Mannenverenigimg. Onlangs werd er te Tholen een Herv. Mannenvereniging opgericht, waarvan Ds B. G. A. V. d. Wiel tot voorzitter werd gekozen. De vereniging zal heten „Tot de Wet en tot de Getuigenis". Het bestuur werd voorts als volgt samengesteld: de heer G. Overbeeke, 2e voorzitter; de heer G. Rietdijk, secretaris; de heer H. G. Deurloo, penningmeester en de heer C. Gunst, bibliothecaris. -^ Orgelbouw Herv. Kerk. De Kerk
-^ Orgelbouw Herv. Kerk. De Kerkvoogdij van de Herv. Gemeente te Tholen is voornemens tot aanbesteding van de orgelbouw over' te gaan. Als minimum zal een kapitaal van ruim ƒ 30.000 hiervoor nodig zijn. Door het uitschrijven van obligatieleningen hoopt de Kerkvoogdij het bedrag bijeen te krijgen.
POOBTVLIET — Schietwedstrijden. Van de in de gemeente Poortvliet gehouden schietwedstrijden, waaraan door enkele eilandverenigingen en de Nationale Reserve werd deelgenomen, zijn thans de prijzen bekend gemaakt: De uitslagen luiden:
Korps: Scherpenisse, Ie prijs met 207 en 184 punten; St. Annaland, 2e prijs met 183 en 170 punten; Stavenisse, 3e prijs met 182 punten; Nat. Reserve Gtoes 4e prijs met 180 en 146 punten; Nat. Reserve Tholen, 5e prijs met 176 en 165 punten; Poortvliet, 6e prijs met 160 en 134 punten; Nat. Reserve, Poortvliet, 7e prijs met 130 en 91 punten.
Personele baan: 1. H. Boot, Scherpenisse 46 en 41 punten; 2. H. Keur, St. Annaland, 45 en 35 pnten; 3. M. P. Duijzer, St. Annaland, 44 en 40 punten; 4. H. M. Uijl, Poortvliet 44 en 36 punten; 5, J. L. Goedegebuure, St. Annaland, 42 en 41 punten; 6. D. J. van Popering, St. Annaland, 42 en 39 punten; 7. C. V. d. Jagt, Scherpenisse, 42 en 38 punten; 8. A. W. Kevir, Oud Vossemeer 41 en 38 punten; 9. J. C. Kooijman, St. Annaland 41 en 28 punten; 10. D. Uijl, Poortvliet 42 en 22 pimten; 11. P. Poot, Scherpenisse, 40 en 38 punten; 12. C. Tichem, Scherpenisse, 40 en 35 punten; 13. J. Bolier, Poortvliet 40 en 33 punten. Vrigie baan: 1. L. J. van Popering; 2. H. Keur; 3. A. W. Keur; 4. W. Minheere, 5. J. Moerland, 6. A. J. Duijzer, 7. J. C. Goedegebuure, 8 J. L. Goedegebuure, 9. J. Kurvink, allen te St. Annaland en 10 J. Bolier te Poortvliet.
BRUINISSE — Havenwerken, Het bestuur van de Kon. Ned. Schippersvereen. „Schuttevaer" ontving van de Rijkswaterstaat het bericht, dat met opzet in het najaar het onderhoudsbaggerwerk in de vluchthaven te Bruinisse wordt verricht om zeker te zijn, dat de vereiste diepte in het winterseizoen, als de havens het meest intensief worden gebruikt, volledig op diepte zijn.
ST. AKNALAND — De te St. Annaland in de Ned. Herv. Kerk gehouden Oogstcollecte heeft ƒ 2138.07 opgebracht en wel ƒ 1202.70 voor de Diaconie en ƒ 935.37 voor de Kerkvoogdij.
STAVENISSE — Zuiigwerkzaamheden In het vaarwa^ ter. In het Brabants Vaarwater en de Witte tonnenvlije in de Oosterschelde worden thans zuigwerkzaamheden verricht waarbij de schippers er rekening mede dienen te houden dat daardoor de tonnen niet in de juiste positie liggen. ST. MAARTENSDIJK
ST. MAARTENSDIJK — Opbrengst ooigstcollecte. De te St. Maartensdijk in de Herv. Kerk gehouden Oogstcollecte heeft in totaal ƒ 989.75 opgebracht. — Mididenstandsbond. Aangemoedigd
— Mididenstandsbond. Aangemoedigd door het grote succes bij de onlangs te St. Maartensdijk gehouden winkelweek is de Middenstandsbond aldaar voornemens in de St. Nicolaasweek weer een winkelactie op touw te zetten met speciale kinderattracties.
— Hervormingspreék. Woensdag 31 Oct a.s. wordt er in de Herv. Kerk alhier des sav. 7 uur een extra kerkdienst gehouden, waarbij Ds W. L. Tukker uit Delft een Hervormingspreek zal houden.
SCHERPENISSE — Aanbestedingl. Namens mevr. D. M. Bijl te Scherpenisse werd Donderdag 25 Oct. jl. door het architectenbureau Donkelaar te Bodegraven aanbesteed het bouwen van een boerderij aan de Hartogsweg. De inschrijvers waren: Jac. Vos te Tholen ƒ 32328.00; D. Burgers te Tholen ƒ 32500.—; F. Burgers St. Annaland ƒ 37975.—; B. Suurland, Scherpenisse ƒ 34900.—; Jac. van Driel te Oud Vossemeer ƒ 37212.—; De begroting was ƒ 31130.—.
ST. PHIMPSLAND — Gunning. De door B. en W. en de Centrale Dienst Noord-Zeeland aangehouden gunning van een te bouwen garage bij de woning van dr H. Menger te St. Philipsland is thans, na enkele vrijzigingen in het bestek, gegund aan de laagste inschrijver, de heer Everaers te St. Philipsland, voor de som van ƒ 2780.—.
— De laagste. Bij Donderdag 25 Oct. te Halsteren gehouden aanbesteding voor het bouwen van 12 gemeentewoningen was de firma Everaers te St. Philipsland de laagste inschrijfster met de som van ƒ 97.500.—. De Jioogste inschrijver was de heer P. van Aarden uit Putte met de som van ƒ 113.200.—.
ST. ANNALAND — Oudste mannelijke inwoner werd 93 jaar. Zaterdag 27 October vierde de heer Abr. de Jonge Jz., wonende Nieuwstraat A 555 alhier zijn 92e verjaardag. De heer de Jonge geniet nog een goede gezondheid en gaat nog geregeld tweemaal per Zondag naar de kerk. Als bijzonderheid kan vermeld worden, dat de heer de Jonge 21 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen heeft.
— Demonstratie Motorbrandspuit. Onder leiding van Burgemeester F. M, Boogaard werd Zaterdagmiddag alhier een demonstratie met de brandspuit gehouden. Er werd echter geen water gegeven.
— Gemeenteraad. In verband met het zilveren jubileum van de heer A. M. L. Weijler als gemeentebode en klokluider van de gemeente St. Annaland hoopt de raad dezer gemeente in een bijzondere raadszitting bijeen te komen op Donderdag 1 November a.s. in de raadszaal. Bij deze zitting zal n.m. ook het gemeentepersoneel uitgenodigd worden. — Uienveiling van 25 October 1951 Uien gewone ƒ 25.75, drielingen ƒ 24.99, picklers ƒ 25.—, stek ƒ 10.24, alles per 100 kg. Aanvoer 40 ton.
SCHERPENISSE — Uienveiling van 25 October 1951. Uien gewone ƒ 25.80, drielingen ƒ 24.72 picklers ƒ 24.60, stek ƒ 10.40, alles per 100 kg. Aanvoer 10 ton. Gele eigenheimers gewone ƒ 9.75 gele eigenheimers bonken ƒ S.49, alles per 100 kg. verkeer gebaseerd, hetzij gesocialiseerd, het zonder sparen kan stellen en ook voor de kleinste cel van de samenleving, het gezin, is de noodzaak van sparen onontkoombaar.
Men denke bv. aan de woningbouw, die door een tekort aan gespaarde middelen dreigt te stagneren, maar ook aan de kleding, de vernieuwing van huisraad, de brandstoffen, die de overgrote meerderheid der geziimen onmogelijk uit het lopende inkomen van een week of een maand kan betalen.
Hoe dan wel? Ziet U een andere weg dan sparen? Ook bij de volkscredietbank en het afbetalingsmagazijn ontkomt men niet aan sparen. Dan wordt het sparen achteraf. Men bedenke echter goed, dat sparen achteraf een heel dure weg is, waaraan bovendien nog grote gevaren verbonden zijn. Het overschrijden van de draagkracht bij de zo gemakkelijk schijnende aankoop; het verlies van de goederen bij betalingsmoeilijkheden; loonbeslag en de daaraan door sommige werkgevers verbonden consequenties.
„Beter aan de bakker, dan aan de dokter", zegt een van die nuchtere volksuitdrukkingen. Even goed kan men zeggen: Beter aan de spaarbank dan aan de voorschotbank. Aan de noodzaak tot sparen ontkomt men niet, doet men het niet vóóraf, dan moet men het wel achteraf doen. Maar hoeveel beter is men af door eerst te sparen en dan te kopen. Gaat U maar na: Bij sparen achteraf moet men een hoge rente en diverse extra kosten betalen en bovendien nog een ernstig risico op de koop toe nemen. Bij sparen vooraf krijgt men van de spaarbank rente. Het spaarbankwezen, op sociale leest
geschoeid, in 1810 in Schotland ontstaan, heeft zich van daaruit verbreid over de hele wereld. Nederland telde zijn eerste spaarbanken reeds in 1817, Het is een wereldbeweging, samenwerkend in het Internationaal Instituut voor het Spaarwezen, dat sinds de laatste wereldoorlog zijn zetel in Nederland heeft. De Wereldspaardag — in sommige landen en ook hier in sommige plaatsen reeds uitgegroeid tot een Wereldspaarweek — werd reeds in 1924 ingesteld, om de aandacht op de grote betekenis van het sparen voor enkeling en samenleving te vestigen.
Men hoort nogal eens bezorgde geluiden over de geringe neiging tot spaarzaamheid bij de rijpere jeugd, die toch naar verhouding zoveel meer verdient dan vroeger. De woningnood ende daaruit voortvloeiende inwoning kan oorzaak zijn, dat men de noodzaak van sparen voor een volledig meubilair en dito uitzet niet meer zo sterk voelt. Voor zover dit zo is, is het een sociaal belang van de eerste orde, dat hiervoor met Idem gewaarschuwd wordt. Anders komen de jonge gezinnen bij het verkrijgen van een eigen woning voor moeilijkheden te staan, die vele jaren lang een zware domper op de gezinswelvaart zetten. Onze samenleving kan het zonder
Onze samenleving kan het zonder sparen niet stellen? Spaar kleine bedragen bijeen en de gezinswelvaart zal toenemen.'
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's