Slot redevoeringen opening nieuwe Worteldrogerij te Ouddorp
Dhr C. Spee dankte namens zijn medeaannemer voor de vererende opdracht deze fabriek te hebben mogen bouwen, inzonderheid oolc voor de prettige wijze van samenwerking die er tijdens de bouw was geweest met bestuur en directie van de Caago. Spr. betrok hier ook bij liet technisch personeel van het Centr Bureau, de heren die „van wanten weten," met wie steeds in goede verstandhouding was gewerkt. Het was hun eer te hebben meegeholpen om Europa's grootste worteldrogerij tot stand te brengen. Chauvinistisch gezien had spr. de fa.briek liever in Sommelsdijk gezien, maar hij staat in ieder 'geval op Flakkee.
Over de Bweg wilde spr. geen suggesties doen; toen het bordje er stond reden zij als aannemers gewoon door en het speet hem, geen procesverbaal te hebben gekregen. Wie A zegt moet ook B zeggen zei spr. — hier heeft men regelrecht B gezegd! (Vrolijkheid) 't Komt best in 't reine zei spr. Tenslotte hoopte hij dat deze bouw een voldoening zou zijn en een toenemend succes en debiet zou brengen voor de Caago. De heer J. A. v. Nieuwenhuijzen van Ooltgensplaat deed in zijn betoog enkele aanvullingen op vorige sprekers. Allereerst merkte hij op, dat de Raad van Toezicht geen bemerkingen had gehad op de bestuursbesluiten. T.o. van burgemeester Kleijnenbérgs' gezegden zei spr., dat de fabriek niet alleen gezien moest worden uit een oogpunt van het arbeidsproces, maar ook en vooral tot oplossing van de problemen der kleine landbouwers, die op een kleine oppervlakte land hun brood moeten verdienen. Ook op gebied der kruidencultuur zou de fabriek zich verdienstelijk kunnen maken. Betreffende de gemakkelijk;e financiering v;aarover burg. Kleijnenberg had gesproken, merkte spr. op, dat de Boerenleenbank te Ooltgensplaat een flinke hypotheek had gegeven, die verantwoord was t.o. de spaarders. De enigste oplossing om voor woningbouw aan gereed geld te komen was z.i. dat het rentegamma niet zou worden gedrukt maar omhoog gevoerd. Spr. stelde de burg. voor, dit in den Haag aanhangig te maken. Met de beste wensen voor de nieuwe fabriek besloot spr. zijn betoog. De voorz. de heer C. Kardux ging daarna nog op enkele gezegdens van de sprekers nader in en hoopte dat de geuite wensen in vervulling zouden gaan. Hij besloot met een dankwoord voor de belangstelling bij de ingebruikneming van de nieuwe fabriek.
Ongeldige postzegels kunnen worden ingeruild
Bij het publiek nog voorhanden postzegels met de beeltenis van H.M. Koningin Wilhelmina van het type Hartz (uitgifte 1947), alsmede briefkaarten en andere postwaarden voorzien van een daarmede overeenkomende zegelafdruk, die sinds 1 October voor de frankering waardeloos zijn, kunnen tot en met 31 Januari 1952 op de postinrichtingen worden omgeruild tegen zegels enz. van de gangbare soort. Dit geldt uiteraard alleen voorzover de aangeboden! zegels gaaf en ongeschonden zijn.
De bloementeelt op Melissant
Er worden de laatste tijd rondom Melissant vrij veel bloemen geteeld. Een rijke verscheidenheid aan soorten en kleuren sieren ieder jaar het dorp. Voor de Flakkeeënaar is dat niets bijzonders meer. Men is er weer al aan gewend. Maar toch wordt deze teelt van grote betekenis. We hebben ons laten vertellen dat Melissant, op een klein plaatsje in Limburg na, het enige dorp is in Nederland waar zoveel bloemen worden geteeld.
Hierbij moeten we natuurlijk rekening houden met het feit dat Melissant eigenlijk een land bouwplaats is. Hillegom en omstreken is als van ouds een speciaal bloembollengebied. Met Melissant is dat anders. Jaren achteruit probeerde men hier
Jaren achteruit probeerde men hier en daar wat bloemen te telen. Het resultaat overtrof de veiwachtingen. Men ontdekte dat de grond hier beter voor bloemen was geschikt dan tov, ergens anders op Flakkee. Geleidelijk werden er al meer en meer bloemen op Melissantse akkers gekweekt. '
Momenteel heeft de bloementeelt rond om dit dorp een zeer grote omvang aangenomen. Landarbeiders zowel als boeren kweken naar verhouding violen, gladiolen en allerlei andere bloemen. Vooral de landbouwer P. D. Sieling stelt voor dit siergewas, welks zaad hoofdzakelijk is bestemd voor vervaardiging van parfumerieën, veel bouwgrond ter beschikking.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's