Het dwaallicht van Veere
JEAN DE LABADIE
Een vreemde ster verschijnt aan de Zeeuwse kerkhemel. Een ster van bijzondere glans. Haar licht dringt door in het gemoed der Zeeuwse bevolking. Geen wonder, dat velen, door haar glans bekoord, deze ster volgen. Maar... haar glans verbleekt spoedig... * * «
Jean de Labadie wordt 13 Februair 1610 te Bourg, in het Franse departement Gironde — niet ver van Bordeaux — geboren.
Zijn vader Jean Charles de Labadie is militair gouverneur en behoort tot de adel des lands. Spoedig merkt hij de buitengewone aanleg van zijn
Spoedig merkt hij de buitengewone aanleg van zijn zoon op en bestemt hem voor de studie.
Nauwelijks zeven jaar oud, zendt hij de jonge Jean naar Bordeaux en stelt hem onder leiding der Jezuïten. Met de studie vlot het best.
Op 14-jarige leeftijd neemt men hem in het college op. De zware studie oefent echter een zeer nadelige invloed op de jonge Labadie uit.
Zijn kennis vermeerdert met de dag, maar zijn gezondheid wou niet. Een ontboden geneesheer adviseert: „Zo spoedig mogelijk weg uit het klooster! Naar de berglucht."
Jean de Labadie volgt dit advies op. Hij vertrekt op 20-jarige leeftijd naar de wijnbergen van Guyenne.
Zonder lid te zijn geworden van de orde der Jezuïten.
De kuur in de bergen doet Labadie goed. Spoedig wijdt men hem tot priester, maar wijst hem voor alsnog geen standplaats aan. Die tijd benut de Labadie voor onderzoek.
In 't klooster heeft hij veel over de Hugenoten gehoord. Bij voorbaat haat hij hen Maar toch wil hij ook wel eens iets weten uit de ge
Maar toch wil hij ook wel eens iets weten uit de geschriften der Hugenoten.
Hij gelooft zijn leermeesters wel, maar wil hun oordeel zelf toetsen
Jean de Labadie koopt een Bijbel. Hij weet, dat dit een der voornaamste bronnen is. Rustig begint hij Gods Woord te onderzoeken. Eerst doet de lezing hem wat-vreemd aan. 't Duurt niet lang, of zijn mening omtrent de Bijbel is radicaal gewijzigd.
Zijn scherpe blik ziet de zaken nu andera. Hij vindt in de ketterij der Hugenoten niets anders, dan de zuivere christelijke waarheid. Nu laat de Bijbel hem geen rust meer.
Verschillende gebruiken der Roomse Kerk toetst hij aan haar inhoud en constateert, dat dit bijgeloof en dwaling ia.
Een zielestrijd voltrekt zich bij de Labadie. Ze weerspiegelt zich in zijn prediking. Het zijn voor Roomse oren nieuwe klanken. Openlijk komt hij er voor uit, dat de Bijbel der Hugenoten zuiver Gods Woords is.
Dringend wekt hij op, veel daarin te lezen „Ze is de bron der Waarheid" verzekert hij. Zulk een vrijmoedig getuigenis blijft niet verborgen. Aller aandacht concentreert zich op de Labadie. Op welsprekende wijze stelt hij de dwahng der Roomse Kerk in het licht, en zet daar het getuigenis van Gods Woord tegenover.
De Jansenisten te Parijs horen van de vrijmoedige priester. Ze beroepen hem en de Labadie neemt dit beroep aan.
Ze beroepen hem en de Labadie neemt dit beroep aan. Nu vestigt zich zijn roem.
Duizenden zijn onder zijn gehoor en genieten van de „gezuiverde" prediking.
Zelfs de Bisschop van Amiens, Grootzegelbewaarder van Frankrijk zet zich onder zijn gehoor neer. 't Woord van de Labadie treft hem.
„Ik wens U geluk met de rijke gaven die God U gaf" zegt hij, als de vurige spreker de kansel verlaat: „Voelt ge er iets voor het Kanunnik ambt in mijn hoofdkerk te bekleden? Vanuit dit centrum, kunt ge geheel Picardië hervormen."
De Labadie neemt het beroep aan. Zeven jaar rust vrucht op zijn prediking. Honderden Nieuw Testamenten verkoopt hij en adviseert de mensen deze — inplaats van hun misboeken — mee naar de Kerk te brengen
Reactie kan niet uitblijven. Een openlijke strijd tegen de Labadie ontbrandt. De Jezuïten, die hem van een vriend in een vijand zien verkeren, zinnen op zijn ondergang. Men dwingt hem Amiens te verlaten.
Men dwingt hem Amiens te verlaten. Hij vlucht naar Port Royal en verder naar Toulouse om aan zijn vervolgens te ontkomen. Eenmaal hebben ze hem bijna in handen. Verborgen in een koffer, wacht hij met kloppend hart, de huiszoeking af.
Reeds nadert men de plaats waar de koffer staat. Gods beschermende hand strekt zich over hem uit ,.Hier! Hij is zoeven op de duiventil gezien" roept een stem. (Wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 november 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 november 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's