Eerste steenlegging nieuwe raadszaal te Den Bommel
Vrijdagmiddag vergaderde de Gemeenteraad van Den Bommel. Burgemeester Kruijff presideerde de voltallige bijeenkomst en deelde mede dat deze in hoofdzaak was belegd om twee zaken; de gemeentebegroting 1952 en de eerste steenlegging voor de nieuwe raads en trouwzaal achter het thans voor gemeentehuis in gebruik zijnde gebouw, welke plechtigheid de burgemeester na afloop van de raadsvergadering verrichtte.
Begroting zonder slag of stoot aangenomen
Aan een nieuwe raadszaal heeft men in Den Bommel grote behoefte. Het tegenwoordige gemeentehuis is een voormalig herenhuis aan de Beneden Oostdijk. Dat telt wel een tweetal flinke kamers, maar die zijn toch lang niet groot genoeg om de gemeenteraad waardige huisvesting te geven en veel minder zijn zij geschikt voor het voltrekken van huwelijken. Dat geschiedt tot heden op vrij hopeloze wijze en allesbehalve in omstandigheden, die deze plechtigheid vereisen. En daarenboven beschikt de burgemeester niet over een behoorlijke privékamer. Er diende in een en ander dringend te worden voorzien.
Wel 6f niet sanxenvoegen ? Een paar jaar geleden besloot de raad al tot de bouw van een geheel nieuw gemeentehuis. Dat zou weer op de Kaai gekomen zijn en er was al een plan van bebouwing voor dit dorpsdeel gemaakt. Maar de samenvoegingsplannen van Gedep. Staten gooiden roet in het eten. Men kreeg op het raadsbesluit geen goedkeuring van Gedep. Staten. En zodoende heeft men tot heden voort gelaboreerd met de te kleine ruimte in het tegenwoordige raadhuis.
Totdat het de raad en de burgemeester en last not least de bruidsparen al te zeer ging verdrieten. Andermaal nam de raad een besluit, nu tot aanbouwen van een raadszaal. En hierop heeft het provinciaal bestuur wel zijn fiat gegeven. Of nu de samenvoeging met Ooltgensplaat uit de lucht is? Er zijn mensen, die zulks uit deze goedkeuring afleiden, maar o.i. zal men voorzichtig moeten zijn met voorspellen. Deze zaal zal altijd nuttig zijn en bovendien is samenvoeging met Stad aan 't Haringvliet ook mogelijk. En dat heeft nu ook niet direct een flinke raadszaal.
In ieder geval, Den Bommel krijgt een raadszaal, die flinke afmetingen heeft en welks interieur de vereiste waardigheid teweeg zal brengen.
Men is al aan het bouwen! De'funderingen liggen al in de grond en de vloerbalken waren aangebracht. Het was nu het geschikte ogenblik voor de eerste steeiüegging. Burgem. Kruijff verrichte die plechtigheid, nadat de raad enige tijd in openbare vergadering was bijeen geweest voor het afwerken van diverse gemeentelijke aangelegenheden.
Alvorens de eerste steen te leggen, hield de burgemeester een korte rede. Hij wees er daarin op, dat de Grondwet zegt, dat aan het hoofd van de gemeente de gemeenteraad staat, maar een plaats waar de raad zetelt wordt er niet in aangegeven. Blijkbaar is het vanzelfsprekend geacht, dat de raad in een waardig en passend huis zetelt. Spr. memoreerde daarop het verloren gaan van het oude raadhuis met alle inboedel en de aankoop van het tegenwoordige gebouw na de bevrijding. Eveneens herinnerde de burgemeester aan de plannen voor een geheel nieuw raadhuis en de afwijzing daarvan. Thans wist men het zover te krijgen,
Thans wist men het zover te krijgen, dat de nieuwe raadszaal gebouwd kan worden. Spr. zegde dank aan de architecten Louwerse en Goudkamp, die beiden him gaven en krachten aan het ontwerpen enz. gaven. Het wordt een echte flinke zaal, de raad waardig. Hij komt op hechte fundamenten en als het waar is, dat de omgeving vem invloed is op de mensen, dan twijfelde spr. er niet aan of de raadsbesluiten zullen op even hechte grondslagen rusten. De burgemeester sprak de hoop uit,
De burgemeester sprak de hoop uit, dat de zaal spoedig opgeleverd en ingebruik genomen zal kunnen worden en daarop metselde hij op de Zuid Westhoek van het bouwwerk de eerste steen in.
De heer C. Smeets, de aaimemer, gaf enige aanwijzingen en de burgemees ter deed het werk met veel animo; zijn truweel tikte met heldere klank op de steen, die wat gladder, rechter en fraaier van kleur is dan de andere rode bakstenen, waaruit de raadszaal wordt opgetrokken.
De gehele gemeenteraad, de twee architecten, het secretariepersoneel en de bouwlieden, woonden de plechtigheid bij.
Na afloop kwam men nog enige tijd zeer gezellig in de tegenwoordige raadszaal bijeen onder het nuttigen van een hartige dronk, waarmede het feestelijk cachet op een en ander werd gezet.
Ite Baadsverga/derinig De heer Munters las de notulen, die onveranderd werden vastgesteld. Door Ged. Staten waren diverse raadsbesluiten o.i. inzake de op ƒ 330.— bepaalde wedden der wethouders, voorts betreffende de verordening vleeskeuring. Kassen en boeken van gemeentelijke instellingen waren gecontroleerd en in orde bevonden. Ook was de begroting 1952 van de gascentrale ingekomen.
De gemeentegelden zijn verzekerd tot een bedrag van ƒ 8000.— bij Lloyds te Londen en deze verzekering verlengde men weer voor 5 jaar.
De kas van de gemeente-ontvsmger werd volgens gemeente-verordening verzekerd. De directeur van wederopbouw en volkshuisvesting adviseerde om de woning Oostdijk A 301, bewoond door Berkenbos, onbewoonbaar te verklaren, wegens tal van euvels en totale bouwvalligheid. B. en W. stelden voor dit advies op te volgen en de raad besloot tot onbewoonbaarverklaring met een termijn van 6 maanden tot de ontruiming. De heer Matthigsse vroeg of het gezin
De heer Matthigsse vroeg of het gezin al een andere woning heeft.
De voorz. antwoordde ontkennend, maar wees op de vrij ruime termijn.
Een groot aantal pensioengrondslagen van gemeentelijke functionarissen stelde de raad opnieuw vast.
Zonder slag of stoot In deze raadsvergadering behandelde men enook de gemeentebegroting voor het komende jaar. Heel veel woorden wijdde men er echter niet aan. B. en W. hebben de begroting in elkaar gezet en blflkbaar was aan hun cijfers niet te tornen. Een commissie uit de raadsleden had gecontroleerd en namens deze rapporteerde de heer Buth. Op- of aanmerkingen waren er niet, alle inlichtingen, die de commissie wenste, waren volledig door de voorzitter en de heer Munters verschaft.
De gewone dienst van de gemeentebegroting sluit in ontvangsten en uitgaven met een bedrag van ƒ 224.940.37, waarbg een kleine post voor onvoorziene uitgaven geraamd kon worden. De kapitaaldienst heeft tegenover 632.910.35 ontvangsten een uitgaaf van 688.506.63 zodat hierop een nadelig saldo staat van ƒ 55.596.28.
De raad nam zonder slag of stoot de begroting aan en dat was ook het geval met de begroting van Burgerlijk Armbestuur, waarop een nadelig saldo van ƒ 1600.— voorkomt, dat de gemeente moet toepassen. „Dat gaat ons geld kosten!" verduidelijkte burgemeester Kruijff. „Voorheen hadden we meer inkomsten!"
Een verzoek om tegemoetkoming in de reiskosten van een leerplichtig kind werd afgewezen. De kosten per leerling lager onder
De kosten per leerling lager onderwijs bepaalde men op ƒ 26.11 voor 1952. De raad bepaalde in de vorige vergadering dat er een parkeerverbod zal gelden voor Stoofhof, o.a. met het oog op het feit dat Dr Buth dikwijls niet met zijn auto uit zijn garage kan vanwege er voor geparkeerde auto's. Maar het verbod voor de gehele Stoofhoek bleek al te ingrijpend en derhalve stelde nu het college voor om het parkeerverbod t€ laten gelden vanaf Melis sant tot Van der Zanden; het Noordelijk deel dus. De raad had er geen bezwaar tegen, het aldus te wijzigen. De Gascentrale Oost-Flakkee verzocht de eigendommen van deze instellingen over te dragen aan de Gascentrale Plakkee. Er is ƒ 26.547.— mede gemoeid en ook dat werd goedgekeurd.
Een rekening-courant bij de Bank van Ned. Gemeenten van 30.000 gld. werd verlengd. Diverse begrotingswijzigingen dienst
Diverse begrotingswijzigingen dienst 1951 ontmoetten niet de minste bezwaren. Dit betrof o.a. een bedrag van 2600 gulden, dat de gemeente krijgt uit de liquidatie van de gasfabriek te Oude Tonge. B. en W. stelden voor om dit te bestemmen voor aankoop van meubilair voor de nieuwe raadszaal en de raad keurde dit goed. Men gaat er een mooie ovale tafel en bijpassende zetels voor kopen en verdere aankleding. De voorzitter liet ontwerptekeningetjes van tafel en stoelen onder de heren circuleren. De bekleding wordt groen velours.
De instructie voor de hulpkeurmeester stelde men vast en hierbij bespraken de heren de vleeskeiuing voor huisslachting. De heer Matthijsse wees op moeilijkheden, maar de voorz. merkte op, dat het nu goed loopt in Oost-Flakkee. In het begin waren er wel moeilijkheden, maar de grootste drukte zal nu wel voorbij zijn. Men sprak nog kort verder over deze aangelegenheid. Dan ging men over tot de rondvraag.
Riolering in Aohthuizen De heer V«rvloet bracht het gesprek op de onvoldoende of geheel ontbrekende riolering in het Achthuizense deel van de gemeente, een, zaak, waarover men al menigmaal in de gemeenteraad heeft gesproken. Het betreft de huizen van de zgn. „Strop". De voorz. deelde de raad mede, dat de gemeente-architect een en ander bekeken heeft en een rioleringsplan opstelde. Men zit er met een sloot en een afrit. De sloot zou gedempt moeten worden en de weg moet bestraat worden, omdat anders de grond blijft wegspoelen. De kosten van deze werken worden begroot op 42000 gulden en er is geen kijk op, dat men dit onder de huidige omstandigheden kan uitgeven. Daarona is bekeken of men niet op een andere wijze goedkoper kan uitkomen. Onderzocht is of een riolering gelegd kan worden voor de huizen van Van Reyen naar Adr. Jacobs. De sloot zal schoon gemaakt worden. Dit vergt ƒ 18.000.—, ook nog een groot bedrag dus.
De heer Vervloet merkte op, dat de sloot direct weer vol zal zitten, maar de heer Hokke voerde aan, dat het afval er toch, niet meer in zal komen! De lieer Jacobs hoopte, dat de in
De lieer Jacobs hoopte, dat de inwoners de plannen niet zullen torpederen. Het is een behoorlijke oplossing.
„Dan komt er nooit meer wat van een straat!" vreesde de heer Vervloet. De heer Jacobs noemde het nu een
heel ongtmstige toestand en men moet dus de mogelijkheden, die er zijn, aangrijpen. De bewoners zullen begrip moeten tonen voor de omstandigheden en spr. hoopte, dat zij dat ook inderdaad zullen doen.
Men sprak dan over de mogelijkheid van riolering leggen voor de huizen langs. Daarvoor is uiteraard ook de medewerking van de bewoners nodig. De voorz. deelde ten slotte mede, dat hij met de bewoners over de plannen zal confereren. Hij vertrouwde er op, dat men overeenstemming zal kunnen bereiken. (Zie vervolg onderkant pag. 4)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 november 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 november 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's