De Kerkeraadsvverkeizingegn
Om de ongetwijfeld interessante polemiek over dit onderwerp te besluiten, moge ik puntsgewijze nog enkele opmerkingen maken over het laatste stuk van Ds Koele.
1. Het is altijd zeer moeilijk, de invloed van een krantenartikel na te gaan. Mij was vanuit Dirksland verzekerd, dat deze invloed er is geweest, doch verder blijf ik daarbuiten. Over de andere dorpen heb ik niet geschreven. Uiteraard ligt de uitslag van de stemming in Nieuwe Tonge, Herkingen, Stellendam en Sommelsdijk in mijn lijn en betreur ik die in andere gemeenten.
2. Ik ben niet te^en medezeggenschap van de Kerkeraad. Maar het synodale dubbeltallenstelsel betekent practisch aUeenze^gensohap van dat college. De gemeente moet buiten het tweetal van de kerkeraad kunnen gaan en de mogelijkheid moet bestaan om zo nodig een kerkeraad geheel of gedeeltelijk weg te stemmen. De lidmaten moeten in hun keuze vrij zijn. De kerkeraad kan leiding geven door zijn advies en eenmaal gekozen, regeert hij zonder parlement (i.e. de gemeente) dus heeft hij dunkt mij, niet te klagen over gebrek aan macht.
3. Het dubbeltallenstelsel der Kerkorde, dat ook door Ds K. wordt verdedigd, is m.1. inderdaad door theologen uitgedacht. Ds K. leest dit in Hand. 1, maar daar wordt het dubbeltal door de gemeente opgemaakt en niet van bovenaf. Dit is dus een heel ander en beter stelsel.
4. Dat ongeschikte ambtsdragers grote schade in de gemeente kunnen aanrichten, is een feit. Maar er is voor mij niet de minste waarborg, dat de kerkeraad betere ambtsdragers zal kiezen dan de gemeente. Is de Geest des Heeren alleen aan de kerkeraad gegeven of ook aan de gemeente? Mijn ervaring is, dat sommige (of vele?) kerkeraden andere maatstaven aanleggen dan de lidmaten. De laatsten willen doorgaans — behalve de Schriftuurlijke vereisten — als criterium laten gelden, dat de gekozenen geen figuranten of marionetten zijn, terwijl mij vele gevallen bekend zijn, dat in de boezem der kerkeraden vooral gelet wordt op de „meegaandheid" der candidaten. Overigens kan m.i. nu het nodig wordt in vele gemeenten een kerkelijke kiesvereniging of lidmatenkring op te richten, deze, mits ze onder goede leiding staat, veel bijdragen tot een juiste keuze.
5. Ik herhaal met klem, dat in een gemeente, waar gevaar bestaat, dat door lidmatenstemming de waarheid in het gedrang komt, men beter doet de gereformeerde kerkeraad het benoemingsrecht te geven. Tenslotte gaat de Waarheid boven het systeem. Maar op Flakkee doet zich, naar ik meen, dit geval niet voor.
6. Behoudens deze uitzondering in de practijk — die vanwege de richtingskwestie specitiekHervormd is — moet inderdaad de gemeente in beginsel in eerste instantie de verantwoordelijkheid dragen bij de verkiezing. Zij is tenslotte in wezen de Kerk. Een gemeente zonder kerkeraad blijft nochtans een Kerk in de zin van Schrift en Belijdenis. Een kerkeraad zonder gemeente is geen Kerk. Alzo is de gemeente primair en moet dit ook uitkomen bij de verkiezing der ambtsdragers.
7. Helaas zijn wij het niet eens geworden over de wijze van verkiezing. Maar, zoals Ds Koele terecht opmerkt, staan we naast elkaar, als het gaat over de opheffing der Herv. Kerk uit haar diep verval. Al mogen onze methoden verschillen, het doel is hetzelfde: met Gods hulp te strijden voor de ware reformatie onzer Kerk.
8. Tenslotte: ik noemde in pimt 1 Sommelsdijk onder de gemeenten, die voor de lidmaten stemden. Dit zal velen bevreemden, omdat een andere uitslag is bekend gemaakt. Ik meen er echter op te moeten wijzen, dat daar een fout is gemaakt en gestemd is op een wijze, in strijd met de Kerkorde. Bij eerste stemming was de meerderheid vóór de lidmaten. Er is daarna nog eens gestemd, doch deze stemnüng is omseldig. (zie Ord. 3 art. i lid 1 en art. 7 lid 1.) St. A. V. E.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's