Raad St. Maartensdijk
De gemeenteraad kwam Maandag 26 Nov. in openbare vergadering bijeen. De voorz. burg. Bouwense opende de vergadering op gebruikelijke wijze, waarna de notulen werden gelezen en vastgesteld. De hoofdmoot van deze vergadering
De hoofdmoot van deze vergadering was het vastellen der begroting 1952. In de alg'emene beschouwingen die door de heer op den Brouw werden gehouden, wees deze er op, dat Donderdagavond de raadsleden zouden bijeen komen om deze begroting te bespreken. Er waren drie leden aanwezig.
Later kwamen er nog twee aanzetten. Spr. drukte daar zijn misnoegen over uit, gezien het toch wel belangrijk was om over de begroting een bespreking te voeren.
T.a.v. de begroting had spr. enige opmerkingen. Het is wel zo, dat de begroting krap is, maar hij meende dat er toch wat gedaan moest worden aan de verbetering van de straten. Ook merkte hij op dat de verlaatputteii in de Julianastraat te hoog lagen. Spreker stelde voor de post bestrating met 2000 ä 3000 gulden te verhogen.
Aangaande bestrating Westvest wilde spr. daar geen gladde maar andere stenen, zulks voor het uitghjden van de paarden. Als de Markt opnieuw bestraat is, zou hij het verkeer om willen leggen, dat men niet met mest en bietenkoppen over de Markt rijdt.
De post betreffende zenuwziekten en ouden van dagen, vond spr. te hoog. Met de vereen. Ned. Gemeenten wilde spr. een bespreking om 'die post te laten zakken Ook wenste hij, gezien de vorige bespreking dat de armlastigen kolen zouden krijgen. De voorz.: Dan moest daar toch een
De voorz.: Dan moest daar toch een post voor op de begroting staan? De heer op den Brouw 'drukte zijn spijt uit, dat er geen plan was voor een tehuis van ouden van dagen. Verleden week zag hij nog een man van 80 jaar buiten staan, die daclit: wat zal ik doen, naar binnen of naar buiten gaan? Die man leeft geheel alleen. In Oost Capelle is het ook zonder veel kosten tot stand gekomen. Moeten wij zo vroeg spr., op Tholen wachten? Er moet aan gewerkt worden. Ook zag spr. gaarne het Weezen Armbestuur omgezet in een Sociale Dienst.
Reserves kweken vindt spr. heel mooi, maar hij vroeg zich af blijft de gulden zo? Hij zou alvast maar willen beginnen om de gemeente woningen van binnen te schilderen. Wanneer er later 64 gelijk moeten valt dat niet uit te voeren en nu geeft het werk voor de werkloze schilders. Ook zou hij niet willen dat dit aanbesteed werd, opdat er geen mensen van buiten mee weggaan. Verder heeft spr. wel eens gehoord dat er partijdigheid in de raad heerst, hoewel hij er zelf nooit iets van merkt. Als door de ene partij wat meer gezegd wordt dan door de ander moet daar toch geen kwaad achter gezocht worden. Voorts wilde spr. niet te veel geld aan de haven besteden, daar het vervoer toch steeds minder wordt.
(De voorz.: de heer op den Brouw antwoordend zeide, dat de goedkeuring voor de bestrating nog niet binnen was, waarom dit nog even wacht. Wat de verlaging post krankzinnigen betreft was spr. van mening dat die er op het platteland meer zijn dan in de stad. De Provincie zou dus om lager te komen hierin moeten voorzien. Betreffende de kolentoeslag zei spr. dat er lijsten zullen worden opgemaakt waarna dit opnieuw in de raad komt. Aan een tehuis voor ouden van dagen kan niet worden begonnen zolang het te Tholen niet is afgeketst.
Een verenigingsgebouw zou nuttig zijn om de jeugd bezig te houden en ze Zondags van de Molendijk af te houden, maar de gemeente kan geen subsidie geven. Het is armoe troef! Het Weezen Armbestuur is een bestaande instelling en daar kan volgens spr. niets aan gedaan worden. Aangaande het schilderen van de woningen zal dit moeten wachten daar de reserve is uitgeput. Daarvoor mensen in eigen dienst nemen gaat niet. Spr. betreurde dat er minder vervoer was aan de haven maar zei, dat er toch onderhoud aan was. Over de partijdigheid in de raad had spr. nooit iets gehoord. Weth. Bout zag ook wel gaarne dat de oprit met andere stenen zou wordpn bestraat wat dhr Geluk toestemde daar de oprit steil was. De laatste wilde desnoods het verkeer omleggen, wat de vooi'K. nader zou bezien.
De heer Langejan zeide dat de begroting niet anders kon worden samen gesteld dan ze was maar zag gaarne dat nog werd uitgevoerd wat van 1951 wa blijven zitten. Hij doelde op de pui van het gemeentehuis en de rest weten de heren wel zei spr. Ook was hij voor de bestrating Havenstraat en wat de kolentoeslag betrof moesten de kleine burgers niet vergeten worden. Aan de post „Vrederust" zou hij niet graag willen komen. Als je daaraan komt, kom je aan de voorpost van de dood zei spr. Verder noopte hij op een zuinig beleid van het college.
De heer Geluk verontschuldigde zich met 'dhr Koopman, dat zij Donderdagavond niet aanwezig konden zijn o.m. de begroting na te zien, daar zij een roeping in de kerk te vervullen hadden. De heer de Viet zag gaarne dat de pad achter de nieuwe woningen Julianastraat verhard werd. Dit zou nader worden bezien. Na enige verdere besprekingen werd de begroting z.h.s. aangenomen en sloot de voorz. de vergadering.
ST. PHILIPSLAND — Dezer dagen hield de M.V. „Wees een Zegen" van de Oud Ger. Gem. haar Ie jaarvergadering. Ds van Leeuwen die met de kerkeraad aanwezig was sprak bij die gelegenheid een toepasselijk woord In zijn kort betoog, waarin calmineerde Ex. 35 en Hand. 9 deed hij uitkomen, hoe in het oude verband ook de vrouwen een niet gering aandeel hadden in het werk tot de dienst des Heeren, terwijl wij ook in het Nieuwe Verbond opgetekend vinden, hoe de vrouwen in het geven van aalmoezen en het maken van rokken en klederen, van zich deden spreken. De vereen, welke 23 leden telt, en waarvan mevr. van Leeuwen ere-presidente is, werd ook door ouderding M. d. Braber toegesproken. Hoewel de vereen, nog in haar kinderschoenen staat, werden met Kerstdag 1950 50 pakketten uitgedeeld aan ouden van dagen, terwijl in het tijdvak 1950-1951 27 babypakketten werden geschonken.
SCHERPENISSE — Uienveiling van 27 Nov. 1951 (vi de veiling van St. Annaland.) Uien middel ƒ 28.49, drielingen ƒ 27.60, picklers ƒ 30.69, stek ƒ 6.09, alles per 100 kg, aanvoer 10 ton.
— Uienveiling van Dinsdag 27 Nov. Middelsoort ƒ 28.49, drielingen ƒ 27.60; picklers ƒ 30.69, stek ƒ 6.09. Aanvoer 15000 kilo.
THOLEN — Nieuw raadslid. In verband met het bedanken als raadslid der gemeente Tholen, door de heer A. Wagemaker, is als diens opvolger voor de partij Gemeentebelang aangewezen de heer M. v. d. Sande.
— Mosselindustrie. De aanvoer en verwerking van mosselen te Tholen gaat de laatste weken verminderen. Ook de vangsten van bot zijn 'door het slechte weer slecht te noemen. De vangsten der kuilvisserij van bliek is redelijk te noemen. De omzet van oesters neemt de laatste week in verband met de a.s. feestweken weer toe. — Bietencampagne. De aanvoer van
— Bietencampagne. De aanvoer van bieten te Tholen raakt weer ten einde. Deze week worden de laatste bieten aan de haven aangevoerd. De opslag op het haventerrein is ook niet groot meer, zodat eind volgende week de campagne weer is afgelopen.
— Secretarie Zaterdags gesloten. Het College van B. en W. te Tholen heeft bekend gemaakt, dat in het tijdvak van 1 Dec. a.s. t.m. 1 Febr. 1952 de gemeensecretarie des Zaterdags gesloten zal zijn.
POORTVLIET — Gevonden voorwerpen. Bij de Rijks- \ politie te Poortvliet zijn inlichtingen te bekomen over 1 gevonden damesvulpen, t
OUD VOSSEMEER — Benoeming'. Tot hoofd van de KleU' terschool te St, Maartensdijk is met in^ gang van 1 Jan. 1952 benoem'd mej. N. den Engelsman uit Oud Vossemeer.
ST. ANNALAND — Gouden bruiloft. Het echtpaar J. v. d. BoogaartM. v. d. BoogaartPape te Amsterdam, afkomstig uit de gemeente St. Annaland, hoopt Woensdag 5 Dec a.s. zijn 50jarige echtvereniging te her denken. •^:t^Sr^ ttl^ez&ró aam 'twoord^
Een tunnel? ^
Door een onzer lezers woidt weer een' andere visie op het verkeersvraagstuk van en naar onze eilanden geworpen. Was er verleden week iemand die de oplossing zocht in landingsboten op een korter traject nl. de Hoornse Hoofden, thans is er een abonné die voorstelt een, tunnel te graven. Wij geven hem hier het woord:
Mijnheer de redacteur. Met verwondering heb ik uw verslag van „De Plakkeesche Gemeenschap" over Veer en Brug gelezen. Aan de eeuwigdurende concessie wan de R.T.M, behoeven we ons niet op te hangen — de R.T.M, hangt zich zelf wel op! Het toenemende aantal auto's en vooral niet te verge' ten bromfietsen zijn van de tram de grootste concurrent. De veerdiensten kunnen zich bovendien toch nooit bedruipen. Die antieke instelling van de R.T.M, kunnen we wel afschrijven; al wat er gedaan wordt is lappen en garen toegeven.
Wat moet er 'dan gebeuren? We moeten met onze tijd mee. De enigste goede oplossing is een tunnel! Laten we aannemen dat over 10 jaar de brug klaar is, dan is het zware verkeer zéker zó hoog opgevoerd ,dat het niet is te verwerken.
In 20 jaar tijd kwamen de vrachtauto's van 1% ton op 15 ton en over 10 jaar rijden er zeker 25 ä 30 tons wagens. Bouwen we dus een brug is dit weer funest voor ons nageslacht. Alleen een tunnel kan de oplossing
Alleen een tunnel kan de oplossing brengen. We beginnen alvast maar met alle afval in de smalle strook vaste wal- Scheelhoek te brengen. Over een jaar kunnen we dan Hellevoetsluis op een zeer korte afstand benaderen. Het vogeleiland zal dan wel verloren gaan, daar is helaas niets aan te doen. Vogels moeten leven, maar een mens ook. Over de Scheelhoek het verkeer en het resterende stukje door een tunnel. Als we toch op de ketting springen voor een beter verkeer, laten we het dan meteen goed doen. Regeren is vooruitstreven. Ons nageslacht heeft er dan ook nog wat aan. Stellendam. J, K.
Leestafel
„Rik en Ries", door L. H. Stronkliorst-Uitgeveiäj & Drukkerij Hollandia, Baam. In de serie „Jeugdboeken onder leiding van Diet Kramer" is weer een spannend boek bij gekomen, waarin de hoof'dfigniren twee stoere jongens zijn: Rik en Ries. Het verhaal speelt zich af op een eeuwenoude hofstede, die de naam draagt van „De Grijze Wereld" op welke boerderij we alle lief en leed meemaken, dat er zich in de loop der jaren voordoet. Stronkhorst heeft er een zeer goede moraal ingelegd, de auteur weet bovendien van begin tot eind te boeien. Het boek zal niet alleen door de jongeren, maar zeer zeker ook door de ouderen gaarne gelezen worden. Persoonlijk lazen we het graag in een adem uit. He is keurig gedrukt en de illustraties van W. A. van der Walle verfraaien het geheel. We zeggen er van: „zeer geslaagd" en bevelen het gaarne aan. Pi ijs in gebonden afwasbare plastic kleurenband ƒ 4.90. 't Is de prijs ten volle waard!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 december 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's