Opening 3de Tentoon-stelling van het Streekmuseum
De derde tentoonstelling van het Streekmuseum werd Zaterdagmiddag 22 December officieel geopend. Voor deze gelegenheid waren met het Bestuur in Hotel Spee verschillende functionarissen aanwezig. Wij bemerkten o.m. Burg. D. Rijnders met de beide wethouders uit Sommelsdijk, Weth. v. Eek uit Middelharnis, Burg. V. Knobelsdorf namens de Natuurhist. Vereniging;, dhr de Boer, Wethouder van Onderwijs en de heer Verwaayen, directeur van de Visserij-school beiden uit Velzen; Ir. Mijs, Dijkgraaf en voorz. van de Dijkring Flakkee, Ir v. d. Meer van de Prov. Waterstaat, dhr P. den Eerzamen, van Wassenaar en meer anderen. Over de tentoonstelling zelf hebben we reeds een volledig verslag gegeven, zodat we met een kort verslag van de redevoeringen volstaan.
Direct grote belangstelling
I De voorz., de heer Kruider opende met een welkomstwoord tot de aanwezigen Daarna gaf hij een resumé wat er zoal op de tentoonstelling te zien was en kenpierkte vooral het werk van de heer J. Üe Veen, adviseur in Visserijzaken bij fle regering te Den Haag, die de zaal mer Visserij-attributen in gereedheid had gebracht. Spr. stelde het zeer op prijs, dat de directeur van de Visserijschool te ÏJmuiden met de Weth. v. Onderwijs de verre reis hadden gemaakt, om bij deze opening tegenwoordig te zijn. Hij dankte hen voor de afgestane voorwerpen, alsook dhr F. den Eerzamen, voor het in bruikleen geven van de miniatuur-landbouw-werktuigen. Ook het gemeentebestuur bracht hij zijn dank over voor het welwillend afstaan van de 3 lokalen der gemeentehjke kleuterschool. Daarna gaf spr. het woord aan
Burgemeester Rijnders die zijn dankbaarheid uitte aan het bestuur voor het initiatief en de organisatie van deze 3e tentoonstelling, waardoor bij de bevolking de liefde tot verzameling van het oude wordt aangekweekt. De eerste tentoonstelling vond hij een groot succes, de tweede was weer beter, maar nu hij iets van de derde had gezien moest spr. zeggen, dat er steeds meer lijn in kwam, en een groeiend begrip voor de historie van de eigen streek. AUes op deze historische expositie was zeer logisch gegroepeerd, idaarom achtte hij de tentoonstelling bij voorbaat geslaagd. WJj mensen van de 20ste eeuw aldus
WJj mensen van de 20ste eeuw aldus spr., beseffen te weinig wat door vorige generaties is gepresteerd. Als voorbeeld noemde hij de -visserij te Middelhamis, toen er reders waren met een grote vloot, van welke tak van bestaan practisch de gehele bevolking- leefde. Namen als: Lijnbaanstraat, Visserstraat enz. herinneren er nog aan, als ook de oude gebouwen langs de havens. Daai'om is het goed, aldus spr., dat door een tentoonstelling als deze, de geschiedenis van dit alles wordt levendig gehouden. Ook dient men sociologisch en sociografisch terug te grijpen in het verleden en ook Waterstaatkundig te bezien, hoe met allerlei problemen is geworsteld. De maquettes over het ontstaan van ons eiland geven daar een levendig beeld van.
Spr. noemde het een goed idee, dat er apart gelegenheid was gegeven aan de schooljeugd, om. een kijkje te kunnen ne-. men. De liefde voor de eigen grond wordt op deze -wijze aangekweekt. Spr. hoopte ook dat velen uit het eiland zouden nagaan of iets in hun bezit was om aan het Streekmuseum af te staan. Het Streekmuseum dat in 1952 in de Kerkstraat gereed zal komen kan er des te belangrijker door worden. De twee pandjes die zullen worden gerestaureerd zullen slechts een voorzichtig begin zijn. Spr. hoopte dat het spoedig te klein zou zijn en de aangrenzende panden ook zouden moeten worden betrokken.
Tenslotte wekte spr. de burgerij op alle steun aan het Museum te verlenen, wat hij inzonderheid ook van de onderwijzers verwachtte om de jeugd er voor te interesseren. Met de -wens dat de tentoonstelling
grote drommen bezoekers zouden trekken, eindigde spr. zijn betoog. Ir Mijs
Ir Mijs dijkgraaf en voorz. van de „Dijkring Flakkee" zeide in een toespraak net bijzonder op prijs te stellen, dat het bestuur van het Streekmuseum, naast vele andere bezienswaardigheden, het waterstaatkundige deel van ons eiland in het middelpunt der belangstelling heeft gezet. Op zijn smalle schouders rust mede de verdediging tegen het water, en als hij bij stormvloed over de buitendijken gaat, denkt hij wel eens, hoe dit vroeger alles geweest moet-«ijn. Wat een arbeid en doorzettingsvermogen was er toe nodig om die kleine kernen aaneen te sluiten en tot vruchtbare grond te maken. De maquettes op de tentoonstelling geven van dit alles een leerzaam beeld. Spr. juichte toe, dat het bestuur de jeugd al vast gelegenheid had gegeven dit alles te bekijken. Voor zover schoolhoofden zich daarvan hadden onthouden riep hij hen toe, bekeer U, en ga dit als nog zien! Spr. eindigde met de wens op het welslagen van de tentoonstelling. Burg. van Knobelsdorff
Burg. van Knobelsdorff van Stellendam sprak namens de Natuur Hist. Vereen, van Zuid Holland en prees de initiatieven die waren genomen Het werk van de Natuur Hist. Vereen, is afhankelijk van de streek, en zij kan niet werkjen, als de onderdelen de Streek niet animeren. Het Streekmuseum werkt daar bijzonder toe mee, ook door deze tentoonstelling. Voor spr.'s eigen gemeenten Goedereede en Stellendam is deze tentoonstelling iets bijzonders, omdat de visserij in oude en nieuwe vorm er tot uitdrukking komt. Spr. wenste het bestuur een groot succes toe.
De heer de Boer weth. van Onderwijs te Velzen weis het een -vreugde deze opening te mogen meemaken, te meer daar de Visserijschool via 'dhr de Veen medewerking had kunnen verlenen. Spr. was tot de ontdekking gekomen, hoewel Velzen (IJmuiden) ver van Flakkee ligt, dat er och oude banden zijn die verbinding geven. Door de visserij zijn er bij hem ter plaatse Middelhamisse families gebleven, onder meer was de naam Langbroek hem niet vreemd en ook niet die van de Korte, een oud-Middelhamisser, die voorheen aan de Visserijschool les af.
Spr. ruimde het misverstand uit d weg, dat er in de visserij geen toekoms meer zou liggen. Door een behoorlijk opleiding biedt de -visserij vele perspectieven. Daarom noemde spr. het ee goede gedachte van het bestuur, dat zi de visserij in de belangstelling had gezet, uit welks verleden mogelijk de jeug de kracht zou putten voor het heden om mee te helpen bouwen aan de toekomst
te Wassenaar, schrijver van Folklore e Taal benutte de gelegenheid om bij zij wensen voor het welslagen der tentoonstelling, meerdere medewerking te vragen voor opgaven van uitdrukkingen i de mooie Flakkeese taal. Het waren to nog toe meest ouderen die wat inzonden en hij verwachtte gaarne ook iet van de jongere generatie. De voorz. dhr Kruider dankte de spre De heer F. den Eerzame
De voorz. dhr Kruider dankte de sprekers voor de geuitte wensen. En was oo nog een telegrafische gelukwens van d heer P. v. Beveren, conservator van he Stadsmuseum te Zierikzee. Daarna gin het gezelschap naar de Kleuterschoo om de tentoonstelling te bezichtigen.
Met enig ceremonieel, nl. het doorknippen van een zijden lint door Els Mijs (oudste dochtertje van Ir Mijs) ha de opening plaats.
Na de opening trok de tentoonstellin direct veel bezoek.
Ingezonden Stukken
(Buiten verantwoordelijkheid redactie en uitgeefster) de
EtLAND-TOEKOMST-IDEALEN (E.TJ.)
Het door het E.T.I. uitgestippelde 25 50 jarig plan voor Middelhamis-Sommelsdijk lijkt ons toch wel al te sober Als wij een plan hadden moeten ontwerpen, dan waren we wel wat royale voor de dag gekomen.
Over 25—50 jaar ben je immers nie de minste verantwoording meer schuldig. Dan ben je of van hier vertrokken of je bent er niet meer of op een zijspoor gerangeerd.
Waarom zal je dan met je plannen zo krenterig zijn? Het idee van een steekhaven te Mid
Het idee van een steekhaven te Middelhamis lijkt ons wel aantrekkelijk maar wij zouden deze willen doen aansluiten op de vliegers. Dan komt Nieuwe Tonge ook wat dichter aan vaarwater te liggen.
Deze gemeente kan idan in de nabijheid daarvan eveneens eén groot industrieterrein aanleggen. We denken voo Nieuwe Tonge bv. aan het stichten van een atoomfabriek. Over 50 jaar wordt natuurlijk iedere handkar, boerenwagen, tractor, auto, autoped, ja noem maar op, met atoomkracht bewogen vanuit de atoomcentrale te Nieuwe Tonge. Een exportslagerij is misschien ook wel iets voor Nieuwe Tonge.
Wij zouden ook een steekhaAren vanuit de Dirkslandse haven naar Melissant in ons plan hebben opgenomen. Dan zouden deze beide gemeenten ook over een ruim industrieterrein kimnen beschikken.
In Melissant zou bv. een grote uurwerkenfabrlek kunnen verrijzen. Wij geloven dat Melissant wel over voldoende krachten beschikt, die met succes tot horlogemaker in de Ambachtsschool te Middelhamis zijn op te leiden.
Dirksland kan beginnen met een grote speelgoedfabriek, die met het oog op de grote bevolkingstoename beslist rendabel zal zijn.
De steekhaven te Middelhamis willen wij zien uitgerust, met elevators, los- en laadkranen, kortom, zoals een goed geoutiUeerde haven behoort te zijn.
Een terrein van 14 ha is naar onze smaak veel te klein. Men mag in de hoofdgemeente toch minstens rekenen op een vulpen- en potlodenfabriek, een fabriek voor atoomapparaten, een vishaakjesfabriek, een courantendrukkerij voor diverse partijbladen, een bromfietsenfabriek en niet te vergeten een naar de eisen des tijds ingerichte scheepswerf, waar de grote oceaanstomers voor buitenlandse rekening zullen worden gebouwd.
Bij de grote uitbreiding van de Flakkeese industrie, het beoefenen van meer intensieve teelten, zoals bloemen, sterkers en meer andere producten, behoort natuurlijk een goed geoutilleerde vlieghaven. Willen we voor de toekomst dus behoorlijk zijn ingericht, dan moeten we minstens de beschikking hebben over de gehele Westplaat ea de van Pallandtspolder.
De tramlijn zouden wij dwars door het industrieterrein leggen naar een op de westelijke punt van de Van Pallandtspolder te graven haven, annex zwembassin, met aansluiting op een veer, geschikt voor opname van het gehele tramstel, naar Goudswaard.
We hebben ook wel gedacht aan een brugverbinding, maar in verband met de eeuwigdurende concessie van de R.T.M, is deze niet te verwezenhjken. Als de tram op de veerboot kan rijden, is dit geen onoverkomenlijk bezwaar. De haven van Sommelsdijk zouden wij willen dempen. Aangezien kan worden verwacht, dat het toekomstige vervoer uitsluitend met atoomkracht zal geschieden, is een eindje verder rijden naar de goed geoutilleerde haven van Middelhamis van geen betekenis. Op het door demping verkregen ter
Op het door demping verkregen terrein kimnen worden opgetrokken filialen van de Bijenkorf, Vroom en Dreesman. Peek en Kloppenburg en niet te vergeten een groot Eilandverenigingsgebouw. De niet genoemde gemeenten, die alle over waterverbinding beschikken zuUen zich waarschijnlijk wel toeleggen op uitbreiding van hun havens.
De kop van het eiland Ouddorp en Goeree moet geheel worden aangewend voor waterlevering van onze dan grote bevolking. Voorts wordt dit eilandgedeelte recreatieoord. In Middelhamis zullen de ondenvijs
In Middelhamis zullen de ondenvijsinrichtingen aanmerkehjk worden uitgebreid.
Voor vergroting van de H.B.S. kan de gehele noordzijde van de Burg. Mijslaan worden aangewend, voor uitbreiding van de U.L.O. scholen kan het terrein van de Proeftuin dienen en voor de Ambachtsschool moeten noodwendig de huizen in de Weistraatjes ruimen. Wij denken ook aan een groot gebouw voor de politie en brandweer met oefenterrein. Natuurlijk een brandweer voor het gehele eiland.
Dit zou kunnen verrijzen tegenover het rusthuis „De Goede Ree".
Met dit plan, dat geen aanspraak kan maken op volledigheid, zouden wij voorlopig willen beginnen. De industriecentra omvat dan de gemeenten Middelhamis, Nieuwe Tonge, Sommelsdijk, Dirksland en Melissant, welke gemeenten dan natuurlijk bij elkaar worden gevoegd.
De uitvoering dezer plannen zal worden opgedragen aan enige, zo mogelijk Flakkeese fantasten. Zijn die er niet, dan moeten ze worden ingevoerd. De kosten worden voorlopig geraamd
De kosten worden voorlopig geraamd op één miljard.
Jaarlijkse rente en afschrijiving één miljoen.
Dit mag echter de pet niet drukken, want.in het jaar 2000 bestaat er geen geld meer. Als dit alles is verwezenlijkt roepen
Als dit alles is verwezenlijkt roepen wij de beste fantast tot Koning van ons eiland uit. Ons is niets te dwaas.
Ons is niets te dwaas. Een fantast. (Naam bij de redactie bekend)
Naschrift van de Redactie Het artikel over de Havenplannen te Middelhamis en Sommelsdijk in ons nummer van Zaterdag 22 November opgenomen, heeft verschillende reacties gewekt. Een van deze reacties komt naar voren in bovenstaand ingezonden stuk, van een schrijver die er danig de spot mee drijft. Wij hebben het stuk van deze fantast niet vsiUen weigeren, omdat het bedoeld kan zijn als een rem op al te grote verwachtingen.
Wij blijven echter bij onze laatste zinsnede, onderaan de uiteenzetting over dit havenplan, dat men wat moet durven riskeren om in de toekomst wat te bereiken. Wil Middelhamis en Sommelsdijk niet ten dode gedoemd zijn, zal er aan de havens — die toch verbetering behoeven — wat gedaan moeten worden. Dan kan men het beter ineens goed doen. Daarbij „gaet de cost voor de baat" uit.
Landbouw en Veeteelt
MatMnaal melken vereist reinheid Het aantal melkmachines neemt ook in ons land steeds toe. Natuurlijk juichen wij dit verschijnsel van harte toe, maar wel dient men er terdege rekening mee te houden, dat het nuttig effect van de melkmachine in sterke mate bepaald wordt door de wijze, waarop ze wordt gebruikt. Daarom willen vrij — zij het zeer beknopt — enige opmerkingen maken over de gebruikswijze, en wel over een zeer bepaald onderdeel hiervan, nl. het rein houden van de machine. Het schoonhouden van de metalen on
Het schoonhouden van de metalen onderdelen zal wellicht geen moeilijkheden opleveren, aangezien men hierin ongetwijfeld over de nodige ervaring beschikt. Anders staat het met de rubber onderdelen, die men op allerlei plaatsen aantreft.
Een van de belangrijkste is de rubber tepelvoering, die zich in de metalen beker bevindt. Deze moet zeer elastisch zijn en daarom verdient het gebruik van natuurrubber hier verre voorkeur boven dat van synthetische rubber, ook al is de laatste iets beter bestand tegen vetzuren.
De verbindingen tussen ide metalen bekers en de emmer worden gevormd door rubber slangen, een slang voor afvoer van de melk en twee andere voor lucht en vacuum. Een rubber ring onder het deksel van de emmer dient voor luchtdichte afsluiting. Al deze onderdelen, die geregeld met
Al deze onderdelen, die geregeld met de melk in aanraking komen, vergen een nauwkeurig en goed onderhoud. Direct na het melken moet men door spoelen met water de melkresten verwijderen. Verder verdient het aanbeveling met een dubbel stel tepelvoeringen te werken; zij blijven dan veel langer goed. Om de week kan men dan bijv. de gebruikte voeringen verwisselen en het reservestel dient men zo mogelijk te bewaren op een koele, niet te droge plaats.
Bij het gebruik van water voor de reiniging dient men er op te letten, dat de temperatuur hiervan niet boven de 70° ligt. Warm sodawater, eerst voor de metalen onderwerpen gebruikt, is hierdoor wel voldoende gekoeld om. de rubbervoorwerpen er in onder te dompelen. Een goede reinigir^ bepaalt mede de kwaliteit van de melk. Zorgt daarom, dat uw materiaal blijft. rein en hygiënisch
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 31 december 1951
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 31 december 1951
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's