De Herv. Kerk en de Chr. School
Pe kwestie - Haxdegaxijp
in. (Slot)
Gelijk te voorzien was, heeft de rede an Prof. Van Niftrik, op 1 Dec. te Jtrecht g'ehouden, heel veel stof opg'e- \rorpen.-De schoolkwestie is nu eenmaal •en teer punt. Er is tachtig jaar met eel opoffering gestreden voor de vrijj,eid en de gelijkstelling van het Chr. Onderwijs en het is derhalve vanzelEsfrekend, dat elke actie, die'beoogt vergadering te brengen in ons onderwjijs- ^ -«teem en de Chr. school bedreigt, vcjoral van de zijde der voorstanders de- /At school grote belangstelling heeft. ï r IS dan ook in allerlei bladen aanuicht gewijd aan de theorieën van Prof. Van Niftrik, die tevens door de Herv. Baad voor K. en S. en de synodale leidslieden gepropageerd worden. Dr Van Itterson schreef als voorzitter van de „Schoolraad", de grote organisatie van het chr. onderwijs, een lang artikel in „Trouw", waarin hij de agitatie en het ideaal van Prof. V. N. afdoende bestreed. In de Openbare School-pers ging een juichkreet op over de rede van V. N., waaruit te concluderen valt, dat er van de zijde van de Herv. Raad groot gevaar dreigt voor de Chr. School. Na wat we in het tweede artikel over dit onderwerp schreven over de grote lijnen der Herv. kerk- en sohoolpolitiek, willen we in dit slotartikel de rede van Prof. V. N. nog aan een korte beschouwing' onderwerpen en ons standpunt bepalen tegenover deze actie.
Prof. Van Niftrik is een militante figuur: hij vecht graag. Zulke mensen moeten er ook zijn, maar helaas strijdt ht|:
1. voor een verkeerd ideaal.
2. voor een onmogelijk schoolsysteem. 3. ten bate van de openbare school.
3. ten bate van de openbare school.
4. tegen de huidige chr. school.
Zijn ideaal is: één school voor heel Protestants Nederland door ineenvloeiing van de chr. en de openbare school. De eerste is te dogmatisch, de tweede te neutraal. Met een slappe en homoëopatisch-verdunde theologie zijn ze tot synthese te brengen, doch daarmee is de chr. school, zoals vrij die wensen, om hals gebracht. Dit ideaal verwerpen wij. Zijn schoolsysteem is nimmer te verwezenigken. Het is een studeerkamer-theodie, waarvan de verwerkelijking zal afstuiten op^' -^^^ -^—-• -V
a. het verzet van ' alle gereformeerde groepen,
b. dat van vele openbare schoolmensen,
c. staatsrechtelijke bezwaren.
Intussen speelt hij de Op. School door zijn actie in de kaart en gaat het er veel op lijken, dat wij een soort vijfde colonne krijgen binnen de kring van het Chr. Onderwijs. Daarom moeten hij en zijn medestanders gedwongen worden duidelijk partij te kiezen. Al willen zij geen fronten meer erkennen, deze blijven er nochtans en wij willen niet dulden, dat Prof. V. N. en de zijnen het Chr. onderwijs in verwarring brengen. In zijn rede betoogde hij, dat de Herv.
In zijn rede betoogde hij, dat de Herv. Kerk geen partij wil kiezen inzake de school. Dat is op zijn standpunt begrijpelijk. Maar wij nemen dat niet, vooral niet, omdat meer en meer blijkt, dat zijn ideaal dichter staat bij het openbaar dan het christelijk onderwijs. Daarom blijven wij van de Herv. Synode eisen als hoogste orgaan van een kerk, die volgens haar Kerkorde zegt te handelen „in gehoorzaamheid aan de H. Schrift en in gemeenschap met de belijdenis der vaderen."
dat zij rich ondutobelzimüg uitspreekt in deze zin, dat ook voor haar gedoopte kinderen de christelijke ecliool van mü het aangewezen Instituut is tot opvoeding en onderwiys.
De Synode moet telkens weer voor de eis worden gesteld om in de huidige situatie kleur te bekennen. Haar gedragslijn is voor alle gereformeerden in de Herv, Kerk onaanvaardbaar. Een voortgezette ja-en-neen-politiek accepteren wij niet. Wil of kan zij niet kiezen in verband met haar heterogene samenstelling, die elk positief optreden uitsluit, dan moet haar suBMdiair de eis worden gesteld,
dat Kö zich absoluut onthoudt van enigerlei actie op schioolgebled. Wij kunnen niet lijdelijk aanzien, dat de Synode van de kerk, waarvan duizenden voorstanders der Chr. School lidmaat zgn, zich practisch schaart aan de zijde onzer tegenstanders, ook al doet zij dat met het argument, dat zij een geheel nieuw schooltype nastreeft. Want ten eerste wordt dat schooltype nimmer verwezenlijkt, daar dit in de huidige verhoudingen onmogelijk is, maar bovendien heeft zij te rekenen met de concrete situatie. Wil zij dit niet, dan moet ze op dit terrein zwijgen.
Vervolgens dient elke Herv. plaatselijke gemeente, vertegenwoordigd deor haar predikant en kerkeraad, zeUst&adig positie te kiezen en zich van de leiding der Synode niets aan te trekken. Als deze niet kiest, ontheft dit de kerkeraden niet van de plicht om dit wèl te doen. Geluldcig is het in honderden gemeenten, ook in alle plaatsen op Goeree en Overflakkee, zó, dat de Chr. School de liefde en de medewerking heeft van predikanten en kerkeraden.
Wat betreft de Herv. Raad voor K. en S., dJt orgaan van de Synode dient ten spoedigste te verdwijnen. In de eerste plaats, omdat de Herv. Kerk wel wat anders te doen heeft dan zich met schoolzaken te bemoeien. Ten tweede omdat een Synode, die ook duizenden voorstanders van Chr. onderwijs vertegenwoordigt, geen orgaan in stand mag houden,' waaraan een groot deel der kerk zich ergert. Er moet dus onzerzijds bg de Synode op aangedrongen
worden, dat zij deze Raad liquideert. En zolang zij bestaÉlt, moet niemand van gereformeerde richting er zitting in nemen. Wie dat toch doet, is mede verantwoordelijk voor de actie van de Raad en voor de schade, die deze eventueel toebrengt aan het Chr. onderwijs.
AUes bijeengenomen, kan worden vastgesteld, dat de rede van Prof. Van Niftrik zeer verhelderend heeft gewerkt. We weten nu, *vaar we aan toe zijn. De geesten zijn openbaar geworden. De Synode weigert de zijde van het Chr. onderwijs te kieken. Zij streeft naar een nieuw' soort school met een nieuwe theologie, gelijk aan die der nieuwe volkskerk. Zoals de Herv. Kerk met haar diverse modaliteiten „op weg" is gegaan en niet weet, waar ze principieel terechtkomt, zo mo^ het ook met de school.
Bolwerken en fronten moeten vervallen en alles moet open staan naar de wereld: kerk en School moeten zg. apostolisch werken op een nieuwe theologische basis (Barth.) De doopbelofte betekent niets voOr de schoolkeuze en kerk en staat moeten de plaats der ouders innemen. Ziedaar de nieuwe koers op schoolgebied!
Uit alles blijkt, dat deze Hervormde activiteit niets anders is dan een verlengstuk van de kerkelijke actie der „midden-orthodoxie", zoals die na 1945 is geweest. De leidslieden daarvan willen echter nog steeds niet begrijpen, dat hun idealen zowel op kerkelijk als schoolgebied door het belijdende deel van ons volk niet gedeeld worden. Zoals Dr Berkhof, zelf een man van het „midden", in zijn jongste geschrift toegaf, wordt de nieuwe koers in de kerk een mislukking en wendt het kerkvolk zich meer en meer naar de Geref. Bond. De kerkdiensten van de Barthiaanse en socialistische predikanten trekken ondanks hun gerichtheid op de „wereld" steeds minder volk. De inkomsten der Synode dalen onrustbarend, omdat een groot deel der kerk geen geld geeft voor arbeid, die in verkeerde richting gaat. Zo zal het ook gaan met de schoolactie der Synode, die gevoerd wordt door een aantal intellectuelen, doch die de massa instinctief verwerpt. Veel gevaar duchten wij er dan ook niet van. Maar het is goed, dat we van één en ander op de hoogte zijn: een gewaarschuwd man geldt voor twee. Laten vrij het „front" van het Chr. Onderwijs en het „bolwerk" der Chr. School handhaven en verdedigen, tot heil van het kind, tot opbouw der kerk en tot kerstening van ons volksleven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's