Raad Stavenisse
Op Vrijdag 28 December kwam de gemeenteraad in openbare vergadering bijeen, voorzitter Burgemeester L. A. Verburg. Tegenwoordig alle leden. In zijn openingswoord herdenkt de voorz. de overleden oud-commissaris der Koningin in Zeeland jhr mr Quarles van Ufford; veel, aldus de voorz., is door hem in het belang dezer provincie verricht. Hoewel van afkomst geen Zeeuw, heeft hij zich in lief en leed één getoond met de Zeeuwse bevolking.
iDoor enige ogenblikken stilte wordt de overledene herdacht.
De notulen der vergaderingen van 12 en 19 October worden ongewijzigd vastgesteld.
Voor de behandeling der ingekomen stukken deelt de voorz. mede, dat de verbouwing der O.L. School vrijwel voltooid is, en dat de Commissaris der Koningin de School in de loop der maand Januari officieel hoopt te komen openen.
Betreffende de zo noodzakelijke verbetering van de Oudelandse dijk (wat in 1951 in uitzicht was gesteld) deelt de voorz. mede nog geen nadere gegevens te kunnen verstrekken.
De heer Hage vraagt of hierover geen klachten binnenkomen; de toestand van deze weg is werkelijk desolaat. Het is toch al voorgekomen, dat er assen van wagens gebroken zijn.
De heer Tazelaar zegt vernomen te hebben, dat er een klacht naar Middelburg gezonden is. De voorz. heeft hiervan nog niets ver
De voorz. heeft hiervan nog niets vernomen, maar hoopt dat men ze indient.; laat men het dan echter via het gemeentebestuur doen. Dan kan de Raad zich er achter stellen, en krijgt men misschien vlugger verbetering.
Ingekomen stukken.
Met betrekking tot de pensioeninkoop van dhr W. Hanssens deelt de Pensioenraad mede, dat wanneer ter plaatse een desbetreffende verordening was, de gemeente slechts de helft der kosten voor haar rekening kreeg; nu dit niet het geval schijnt te zijn zal het haar dus aanmerkelijk meer kosten.
De heer Tazelaar zegt, dat er een dergelijke regeling moet zijn.
De voorz. heeft er nimmer iets van gezien of gehoord.
De heer Hage vraagt of hier niet naar geïnformeerd kan worden bij vroegere Wethouders.
Weth. V. d. Sliikke meent dat de Oud Burgemeester van St. Annaland hier meer inlichtingen over verstrekken kan.
De heer Tazelaar vermoedt ook dat Oud Burgemeester Hanssens, yan Smt Annaland hier wellicht meer van weet, de regeling dateert misschien uit de tijd dat hij hier secretaris was.
Er zal een nader onderzoek naar worden ingesteld.
Nu volgen een aantal goedkeuringen van het Prov. Bestuur nl. tot Verhviur stukjes grond, grenzend aan de speelplaats;
Verordening regeling verkeer op de wegen;
Effectenverkoop;
Wijziging bezoldiging ambtenaar tei' secretarie;
Heffing reinigingsrechten tot 1 Jan. 1955;
Verhuur strook grond langs de gemeentemestvaalt ;
Aankoop grond der gedempte sloot voor de O.L. School;
Kindertoeslagverordening en gratificatie ambtsjubilea;
Heffing omroepgelden.
Begroting 1951 het inbegrip van de wijzigingen.
Van de heren H. Zoeteman, J. A. Nortier, J. K. Droogendijk, C. L. de Braber, C. J. B. Gaakeer, A. J. v. d. Reest en J. Hage Lz. is bericht ingekomen dat zij de benoeming als lid der adviescommissie woonruimteregeling niet aanvaar den.
De heer C. J. Moerland zond bericht dat hij ze wel aanneemt.
Van verheugende aard is de mededeling van het Ministerie van Financiën dat uit de Ondememingsbelasting een bedrag van ƒ 7575.— ten goede komt aan de gemeente.
Het Waterschap Stavenisse heeft het vermeende eigendomsrecht op de grond van de gedempte sloot voor de O.L. School ingetrokken, daar dit niet bij hen berustte.
Een verzoek tot herziening van het Ambtenaren reglement valt buiten beschouwing daar dit is geschied.
Het Min. van Binnenl. Zaken verzoekt de commissie ex art. 8 der Woonruimtewet voltallig te maken. Daar aan het Koningin Wilhelmina
Daar aan het Koningin Wilhelminafond^ reeds een bijdrage van ƒ 10.— per jaar wordt verstrekt, wordt een verzoek om een bedrag van % et per inwoner voor kennisgeving aangenomen; dit, evenals de voorgaande mededelingen. Geen goedkeuring wordt verleend door
Geen goedkeuring wordt verleend door het Min. van Binnenl. Zaken op de verordening ontheffing Winkelsluiting, voor verkoop van ijs in winkels welke onder deze Wet vallen.
De heer Tazelaar merkt op, dat misschien wel goedkeuring zou gegeven zijn, wanneer het voor het betreffende geval afzonderlijk was gevraagd.
De vo.orz. antwoordt dat de Wet daarmede niet rekent. Het Prov. Bestuur kon geen goedkeuring geven op de geldlening van ƒ 20.000 ten bate van de kos ten verbouwing O.L.S'. daar de looptijd dezer lening van 25 jaar te lang is, ze is slechts toegestaan op een gemiddelde dus ± 13 jaar. Het resultaat is dat slechts ƒ 1000.—
Het resultaat is dat slechts ƒ 1000.— is opgegeven voor obligatielening, waar voor geen administratiekosten gemaakt kunnen worden. De heer Tazelaar zegt dat men ach
De heer Tazelaar zegt dat men achteraf beter heel de zaait aan de Boe renleenbank had kunnen overdragen, te-1 gen provisie voor de Bank was men misschien geslaagd. Op een verzoek van Ned. Ver. van
Op een verzoek van Ned. Ver. van lid tegen, een contributie van ƒ 5.— per Brandweerpersoneel toe te treden als jaar, wordt afwijzend beschikt. Op verzoek van het Prov. Bestuur,
Op verzoek van het Prov. Bestuur, zal het nieuwe Ambtenarenreglement evenredig gewijzigd worden met dat van Rijksambtenaren.
Door de Bank van Ned. Gemeenten is medegedeeld, dat in Rekening-Courant tegen 3=i% beneden ƒ 20.000, en 4%% max. ƒ 50.000 mag worden opgenomen voor bedragen die daar boven gaan.
Het Prov. Bestuur zag gaarne uitbreiding van de subsidie op het kleuter onderwijs, nl. voor opleiding van onderwijskrachten.
De voorz. zegt dat de gemeente hier een redelijke subsidie aan de kleuterschool geeft, waarom B. en W. voor stellen thans niet verder te gaan.
De heer van 't Veer vraagt in dit verband of de lichttoevoer in het schoolge bouw wel voldoende is. Hij vraagt voorts of het nut van de boom in de tuin, nl. de schaduw die ze geeft, wel opweegt tegen de onhygiënische toestand die in de tuin ontstaat door het vogelvuil.
De voorz .antwoordt na enige bespreking, dat de mogelijkheid van het bij plaatsen van een lichtkozijn wel overwogen kan worden; verder is het de be doeling het interieur t.z.t. in lichte kleuren te schilderen. Geen bezwaar ontmoet de wijziging
Geen bezwaar ontmoet de wijziging toelagebesluit 1951.
De Raad heeft inzage genomen van het plan met omschrijving voor de bouw van een nieuwe cel op het erf van de lijk hiermede komt het voorstel deze gemeentewoning Kerkweg A 361. Tege woning voortaan aan het Rijk te verhuren.
De heer Hage vraagt, of het wel verstandig is het heft uit handen te geven. Wij verhuren toch de woning nooit aan iemand anders dan een politie. Laten wij zelf baas blijven.
De voorz. antwoordt, dat er geen enkel nadeel aan verbonden is, de huur zal voor de heer Geuze alleen iets lager worden. Tegen verhuurder woning aan het Rijk
Tegen verhuurder woning aan het Rijk is voorts geen bezwaar. Geen bezwaar ontmoet ook de wijzi
Geen bezwaar ontmoet ook de wijziging van het salaris va,n secretaris, ont vanger en ambtenaar' Burg. Stand en de definitieve regeling der vacantietoe-
besluit van het Min. van Binnenl. Za De Raad betuigt instemming met het ambtenaren, indien zulks gevaar kan ken t.o. de politieke gedragingen van opleveren voor het landsbelang.
Dhr D. K. van Nieuwkerk te Kruiningen, die een huurschuld van ,f 55.50 heeft bij de gemeente van een destijds gehuurde gemeentewoning richtte een verzoek tot de Raad. om naast ƒ 23.— voor de kosten van aanleg van electrische leiding in die woning ook nog de kosten van aanbrengen van deurtjes in mindering daarop te zien aangebracht.
Reeds eerder was medegedeeld, vergoeding van het eerste te verstrekken doch op het laatste niet in te gaan. Dhr Nieuwkerk zal gemaand worden ten voldoen. spoedigste het verschuldigde bedrag te
De gemeentebegroting 1952 door een commissie uit de Raadsleden bestaande, nagezien, wordt vastgesteld.
De heer Potappel, als oudste lid, zegt, ze in orde bevonden te hebben.
De vooi'z. dankt de commissie voor het vertrouvren in het beleid van B. en W. gesteld.
Als leden van de commissie van ad vies, art. 8 der woonruimtewet worden H. Bos en J. Geluk en als plaatsverv. gekozen na enige stemmingen de heren appel Jacz., M. Moerland Cz. en M. J. leden de heren J. Neele Mz., L. Pot Leune.
ging controleregelen gemeentecompta Een voorstel van B. en W. tot vrijzl- belen ontmoet geen bezwaar. Dit wijziging houdt in dat controle op kas en boeken van de gemeente-ontvanger per kwartaal plaats vindt; op alle andere kassen om het half jaar.
Naar aanleiding van het voorschot van B. en W. tot herverpachting van enige percelen gemeente-bouwland, re leden van de gemeente niet in de ge vraagt de heer van 't Veer of ook ande pacht in aanmerking te komen. Dhr M. legenheid gesteld moeten worden voor ter het land in onderpacht te geven aan van Oeveren verzocht namelijk als pach zijn zoon, en dhr I. van Oeveren zou gaarne de pacht wensen over te zien gaan op zijn schoonzoon. Over een en ander wordt van gedachte gewisseld; bij de grondkamer zullen dienaangaande inlichtingen worden gevraagd. Be houdens de opmerking van de heer van nig geen bezwaren. 't Veer is tegen het voorstel als zoda
meentebegroting wordt goedgevonden. Een voorstel tot wijziging van de ge Deze wijziging is mogelijk geworden, doordat de gemeente een achterstallig bedrag uit het gemeentefonds ontvangt over 1951 van ƒ 11858.37.
Hierdoor kunnen verschillende posten op deze begroting geheel worden afgeschreven.
Vervolgens brengt de voorz. een uiteenzetting van het Ministerie van Bin betreffende de bescherming der burgernenlandse Zaken ter kennis van de Raad bevolking.
Het doel is allereerst de Raden voor te lichten over de activiteit welke zich op dit gebied openbaart.
Wil deze actie kans van slagen heb gedragen moeten worden. ben, dan zal ze door het gehele volk
Wat de indeling betreft, onderscheidt vattende de grootste gevarenzones, en de men hierin de zgn. A-gemeenten, om B-kringen, waaronder onder No. 5 de kring Tholen valt. De Burgemeesters gezamenlijk vormen de kringraad, terwijl ze elk in eigen gemeente het ge zag handhaven. De technische uitvoe ring berust bij de bevelvoerende instanties ter plaatse. De hoogste instantie in een kring is het kring hoofd (commandant) die zich doet bijstaan door de plaatselijke commandanten. Het geheel staat onder rechlstreekse leiding van de Commissaris der Koningin.
Wat de plaatselijke Tegeling betreft, onderscheidt men de dienst van Brandweer, opruimingsdienst, geneeskundige dienst (met in elke B-kring centrum een arts, verpleegster en 6 gediplomeerde EHBO-ërs) en politie.
Elk gemeentebestuur zal voor zich zelf die maatregelen dienen te treffen die voor een doelmatige bescherming noodzakelijk zijn.
Het doel van deze Burg. verdediging is de bescherming van niet-militaire doelen, en de burg. bevolking. De noodzaak hiervan heeft de laatste wereldoorlog duidelijk bewezen.
De gevaren der moderne oorlogvoering, die zo diep ingrijpt in het burgerlijk leven, eisen niet alleen de opbouw van een goed uitgerust militair apparaat, maar ook een gelijke tred daarmee houdende paraatheid en bescherming der burgerbevolking. Ten slotte: De Regering is er van uit gegaan, dat de gemeenten zodanig van het belang dezer organisatie doordrongen zijn, dat zij zich hiervoor ook de nodige uitgaven dienen te getroosten. Rondvraag.
Rondvraag.
De heer de Vos vraagt de aandacht op de afvoerputten in de goot onder de Havendijk. Z.i. worden deze slecht onderhouden.
Z.i. worden deze slecht onderhouden.
Weth. V. d. SUkke gelooft dat in de goot veel wordt gedeponeerd, wat op de mestvaalt thuis hoort, een goot is bestemd voor water- en niet voor allerlei afval.
Er zijn hier natuurlijk uitzonderingen; bovendien zijn er voor deze putten geen roosters; deze zouden ook veel afvalstoffen tegenhouden.
De voorz. zegt toe, dat de mogelijkheid tot het plaatsen van roosters zal bezien worden.
Verder zegt de heer de Vos gelezen te hebben, dat B. en W. gaarne haar medewerking geeft, bij het organiseren van winkeliers-acties, zoals de onlangs gehouden winkelweek. Hij zou dergelijke dingen liever achterwege zien blijven evenals een soort bazar zoals op 2e Kerstdag is gehouden. Bovendien meent hij toch dat weth. Hage om principiële reden tegen verloting is.
De voorz. antwoordt dat, wanneer toestemming ergens voor verstrekt wordt, daarbij niet wordt vermeld of dat met algemene goedkeurmg van B. en W gaat, of dat het met een meerderheidstoestemming is; dat moet dhr de Vos niet uit het oog verliezen. Wat er echter tégen het organiseren van een wmkelweek moet zijn weet de voorz, niet. Het doel is dat men bij eigen middenstand koopt in plaats van elders. Dat dhr de Vos en anderen daartegen zijn is mogelijk, maar er zullen op dit gebied steeds verschil van opvatting blijven. Op de vraag van de heer de Vos wat
Op de vraag van de heer de Vos wat men met de grond voor de school van plan is te gaan doen antwoordt de voorz. dat daar een passende beplanting zal aangebracht worden, doch niet aleer de grond daarvoor geschikt is.
De heer Potappel wijst op de waterafvoer van de Stoofdijk, waarvan veel op het terrein van dhr Heijboer en Hendrikse terechtkomt. Verder op de afvoerput in de Kerkweg bij dhr Goedegebuure en de goot op de Voorstraat.
Een en ander zal bezien worden.
De heer van 't Veer vindt dat de toestand in de Julianastraat (een straat met een vorstelijke naam!) zeer veel te wensen overlaat. Hij vindt het een schande voor het dorp.
Hij weet wel, dat de verschillende bedrijven uitgeoefend moeten worden, maar een klein beetje meer onderhoud was daar toch wel gewenst.
De heer de Vos zegt dat men eenmaal in een boerengemeente zit, dus dat men dergelijke omstandigheden niet kan voorkomen, wat de heer van 't Veer doet opmerken, dat waar dhr de Vos eerste over een spruitstronk valt in een goot onder de havendijk, die daar niet thuishoort hij een dergelijke toestand niet in bescherming moet nemen.
Tenslotte zegt de heer van 't Veer dat hij gezien de meevaller van de gemeente gaarne zag dat de Raad besloot, bij de jaarwisseling, zij het dan niet een kolentoeslag, dan toch een kleine extra uitkering te verstrekken aan minvermogenden.
Na enige bespreking wordt daartoe besloten.
De vo'orz. sluit hierna de vergadering Hij dankt de leden voor wat zij in 1951 in het belang der gemeente verricht hebben. Er is wel eens verschil van mening geweest, maar hij hoopt dat het nimmer uit eigen belang is gedaan.
Hij wenst de Raad een goed einde van 1951 en begin van 1952 toe, welke de heer Potapi)el beantwoordt, met de voorz. wederkerig een gelukkig 1952 toe te wensen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's