Ingezonden
Een bijzondere Thoolse medewerker schrijft ons: Tholen, het eiland nl. is een vrucht
Tholen, het eiland nl. is een vruchtbaar gebied. Maar welvarend en vooruitgaand kan het niet genoemd worden. Het blijft zo hetzelfde. De bevolking is vrijwel stationnair. Eigenlijk heeft het eiland, hoe vruchtbaar het ook moge iijn een te grote bevolking. Dat is al sedert enige tientallen jaren het geval en vooral de laatste jaren is dat nog nijpender geworden. Vooral sedert de Tweede Wereldoorlog is het vraagstuk van de overbèVolking meer urgent geworden.
De oorzaak daarvan is de toenemende mechanisatie van de landbouw. Ontegenzeggelijk is de machine voor het Thoolse volk ten opzichte van de werkgelegenheid een ramp geworden. De machine maakt werklozen. Dat is voor het eiland Tholen een hard, maar onweersprekelijk feit. Mechanisatie in de landbouw veroorzaakt werkloosheid. Dat kan op het eiland Tholen niet anders, want daar zijn geen andere uitwijkmogelijkheden. Het werkloosheidscijfer op Tholen is zeer hoog. Hoger dan het gemiddelde van de hele provincie Zeeland. Ja het werkloosheidscijfer komt zelfs hoger te liggen dan van geheel ons land. Tholen is een specifiek landbouwgebied. Slechts in het lage midden van het eiland komt veeteelt van betekenis voor. Daarvoor is de structurele opbouw van het eiland zeer vatbaar en dit is de oorzaak dat de mechanisatie het aantal werklozen zo hoog doet zijn. Werkloosheid is in tientallen jaren achter ons geen onbekend verschijnsel. De teelt van bv. zilveruitjes beïnvloedde de werkloosheid gunstig. Een natte warme zomer werd door de werknemer vaak begeerd omdat natte zomers uitbreiding van werkgelegenheid met zich brachten. Toch kon dit geen afdoende verbetering geven. Tal van jonge mannen verlieten in de Hoop der jaren het Thoolse land omdat er geen emplooi voor hen te vinden was. Gaan werken buiten het eiland, in Rotterdam en andere plaatsen van liandel en industriej tot zelfs in de puitse kolenmijnen was een veel voorkomend verschijnsel. Voor politie, marechaussee, kommiezen en allerlei andere beroepen waren onder de Thoolse jongelui steeds veel gegadigden te vinden. Ook tal van onderwijzers zijn uit het Thoolse volk opgekomen. De opheffing van de Rijks Normaal Lessen is dan ook door de Thoolse bevolking als een zware slag gevoeld. De loop der gebeurtenissen is voor
De loop der gebeurtenissen is voor Tholen de laatste tientallen jaren ook niet gunstig geweest. Ook het kantongerecht werd opgeheven. Wat bleef was het kantoor van de Rijksontvanger. Maar dit zijn maar bijzaken. De eenzijdigheid van de bestaansmiddelen, zo goed als uitsluitend landbouw, met voor het stadje Tholen wat visserij (mosselen en oesters) is oorzaak van de economische zwakheid van het eiland. Van verschillende zijden wordt er op aangedrongen om het eiland als noodgebied verklaard te krijgen. Naar we vernemen overweegt de minister van Economische Zaken een onderzoek te laten instellen naar de economische toestand van het eiland. Inderdaad is daar door het hoog werkloosheidscijfer wel alle aanleiding toe. Het vindt mede zijn verklaring in de eenzijdige ontwikkeling van het eiland. Waarmede zou het eiland gebeiat kunnen worden? Met industrialisatie menen velen. Sommige gemeenten doen dan ook veel moeite om industrie aan te trekken. Maar zonder succes. Of er geen belangstelling voor gevonden wordt Ongetwijfeld. Maar resultaten zijn niet of nog niet
Maar resultaten zijn niet of nog niet bereikt. Ook in het verleden is er iets van die aard geweest. Een klein fabriekje voor landbouwmachines. Het is al tientallen jaren verdwenen. Zelfs de heel bescheiden scheepswerf kon op de duur geen genoegzame bestaansgrond vinden. Ook deze moest worden opgeheven. Neen voor industrie is het eiland niet gunstig gelegen. Tenzij dat het Rijk stimulerend werkt en door steun en kleine industrie opbouwt. Maar welke industrie? Landbouwlndtustrie? De ligging van het eüand is er zeer ongunstig voor.
Tooh zou het eiland met een paar kleine industriën zeer gebaat zijn. Indien men kan komen tot het opvangen van een vgfhonderd tot duizend werknemers in industrie op het land, dan zou de economie van het eiland daar reeds de zeer gunstige invloed van ondervinden. Een andere mogelijkheid is de intensivering van de landbouw. Verbouw van veel arbeid vereisende producten, we wezen boven reeds op de teelt van zilveruien, zou de economie van het eiland ten goede komen. In deze richting was zeker door de landbouw wel wat te bereiken. De teelt en verbouw van allerlei landbouwzaden en van bv. bloembollen zou de arbeidsmogelijkheid zeer zeker ten goede komen. Maar leiding kan daarbij niet gemist worden. Evenmin als steun. De Thoolse landbouwer staat als uitermate kundig te boek. Ook durf en ondernemingsgeest kan men hem niet ontzeggen. Landbouwers uit het land van Tholen hebben enige decennieën geleden baanbrekend werk verricht in Zeeuws-Vlaanderen en in Flakkee. Maar in de tegenwoordige omstandigheden, om tot omschakeling en intensivering van de landbouw te komen kan leiding en steun zeker niet gemist worden. Ook het Landbouwonderwijs op het eiland moet beslist onvoldoende genoemd worden. Een daglandbouwschool in een zo bij uitstek landbouwgebied zou zeer zeker op zijn plaats zijn. Industrialisatie heeft vooral door zijn ligging naar het ons voorkomt geen grote kansen.
Mogelijk, dat voortgaande ontwatering en ruilverkaveling speciaal in het midden van het eiland ook nog enig perspectief biedt, maar de structuur van de bodem spreekt hier ook een beslissend woord in mee. Het is te hopen, dat de nijvere bevolking van het eiland vooruit mag gaan. Dat de werkgelegenheid uitgebreid moge worden, opdat de Tholenaar op zijn eiland werk en brood moge vinden.
Bijz. Medewerker.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's