Helderheid en klaarheid gewenst
De zaak Aemout
De zaak ^Aernout heeft al heel wat belroering veroorzaakt in ons land. De heer lAernout was vaandrig bij het K.N.I.L. |en werd te Bandoeng onder verdachte lomstandigheden vermoord. Een en an- Icler scheen in verband te staan met mal- Iversaties en corrupties in het voormalige IKN.I.L. Mede in dit verband werd ook Igenoemd de heer Van der Putten.
Van der Putten was een van de voornaamste zegslieden ten opzichte van be- Iweerde corruptie in het voormalige K.N. llU We zouden deze zaak kunnen noe- Iniea de affaire Aemout-Van der Put- Iten Alle mogelgke geruchten en bepaal- |de aanwijzingen waren tenslotte aanlei- Iding voor de Minister van Oorlog een Icommissie van onderzoek in te stellen Inaar de zaak Aemout en wat daarmee lin verband stond. Hoge functionarissen luit rechterlijke en ambtelijke kringen Iwerden in die commissie benoemd. Man- Inen v£in hoge reputatie: Zaaijer, Van iHarinxma thoe Sloten en Gast. Maar Ihet K.N.I.L. was er niet meer, de heer lAernout was dood. Alleen de heer Van f der Putten leefde npg.
En eigenaardig hét rapport dat ver- Ischeen leek van de stelling uit te gaan: |„wat geweest is, is geweest, het K.N.I. II. is verdwenen, Aemout is dood, af er Imee." Niet meer uit te zoeken. De waarheid omtrent corruptie in het verleden lis niet meer uit te zoeken. In verband (met de omstandigheden — overdraging [souvereiniteit — opheffing K.N.I.L, en Idood van Aemout — een acceptabele [conclusie. Tot zover kunnen we spreken I van een rapport Aemout overeenkomstig I de opdracht van de Minister aan de com I missie Zaaijer verleend. Maar in het ver- I der wordt het zuiver een commissie Van [der Putten. En niet in diens voordeel. [Neen die Van der Putten is de beroerder Israels. De volle fiolen van de commissoriale gramschap worden over zijn hoofd uitgegoten. Dat er in het verleden ten opzichte van het K.N.I.L. wel een en ander niet in orde was geweest kan blgken uit de kwalificaties, die men diegenen geeft die de zaak Aemout tot klaarheid wilden brengen. Ze worden i aangeduid als mensen, die er een behagen in scheppen in de modder te roeren. Verder worden deze mensen er van
Verder worden deze mensen er van ; beschuldigd, dat ze de eer van het K.N. I.L. willen aantasten. Maar Van der Putten krijgt de volle laag.
Hij wordt voorgesteld als een onte- • vredene. Een psychopaat. Een nietsnut. I Ja eigenlijk als een soort misdadiger. I Overeenkomstig die conclusie waartoe 1 de Commissie Zaaijer kwam werd dan [ ook door haar gedacht aan ontslag van Van der Putten. Aan een mogelijke straf vervolging. Aan een psychiatrisch onderzoek. Men mei'kt wel die Commissie was niet zacht in haar uitspraak. In [ heftige bewoordingen werd Van der Putten commissoriaal afgemaakt. En zo ging het rapport naar de Minister van 1 Oorlog. Maar nu komt de verrassing. I De Mmister legt het rapport van de ' Commissie Zaaijer gewoon naast zich I neer. Anderen hebben zich het geval Van der Putten aangetrokken en die komen ten opzichte van Van der Putten tot een geheel andere conclusie.
De Ned. Chr. Bond van Overheidspersoneel heeft zich met het geval bemoeid en aan die activiteit is het te danken, dat de Mmister het rapport Zaaijer naast ! zich neer heeft gelegd. De heer Van der j Putten is hiermede volkomen gerehabiliteerd. Maar hoe zijn zulke dingen in eeu rechtsstaat als ons land is mogelijk. We hadden de zaak Aemout. Deze is geworden tot een affaire Van der Putten. En nu kunnen we niet anders zeggen, dan dat we hebben een zaak: Commissie Zaaijer. Een commissie die in een opgedragen onderzoek daarin niet slaagt, wat begrijpelijk is, maar die in haar rapport een zeker persoon. Van der Putten, in een totaal verkeerd daglicht stelt. Welks rapport door de Minister naast zich wordt gelegd. Hoe komt die Commissie tot zulk een conclusie. Antipathiën, qua leden van de Commissie moeten toch bepaald afgewezen worden, daarvoor staat die Commissie toch te hoog. Maar hoe komt die Commissie aan haar inlichtingen waarop ze haar rapport bouwde. Inlichtingen die tot gevolg moesten hebben, dat Van der Putten geestelijk en maatschappelijk gebroken zou zijn. Welke duistere machten zijn er bij en omtrent het Ministerie van Oorlog werkzaam? Een onderzoek daarnaar Ujkt ons gebiedende eis. Helderheid en klaarheid moge hier komen, door een nader onderzoek naar de achtergronden en omstandigheden van de Commissie Zaaijer wat haar bronnen van inlichtingen aangaat.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's