Raadszitting van Middelharnis in het teken van het Onderwijs
Woensdagavond 8 uur kwam de gemeenteraad in openbare zitting bijeen. Vooraf was de gehele raad een half uur in comité geweest. Toen wij de raadszaal binnentraden viel het ons direct op, dat deze een geheel ander aspect had gekregen dan voorheen. De nieuwe raadstafel was gearriveerd, de vroede vaderen zateI^ er in hoefijzervorm om heen geschaard. Aan het eind bevindt zich nu de dwarse tafel, waaraan de voorzitter, de beide wethouders en de secretaris was gezeten. De gemeentebode heeft op deze wijze een looppad gekregen om de heren te bedienen. De tafels zijn met een grijs kleed bedekt. Op het eerste gezicht vonden wij de nieuwe vorm wat stijf, de vorige raadstafel leek ons knusser. Het zal echter moeten wennen. De gehele zitting stond in het teken van het onderwijs.
De voorz. Burg. RijndeTs opcrde de vergadering met gebed. De notulen werden vastgesteld. Alvorens tot afhandeling van de agenda over te gaan, heette de voorz. mevr. v. Groningen, die door bijzondere omsandigheden enige malen absent was geweest, van harte welkom.
MovT. v. Groningen antwoordde hierop, dat er in haar gezin weer een schepje was opgelegd, maar dat zij hoopte de belangen van de gemeente verder te kunnen blijven behartigen. Ook bracht zij dank voor de felicitaties van het college van B. en W. de secr. en de leden bij de geboorte van haar zoon, en ook voor de gezonden fruitmand. Het was, zo zei zij, zulk een mooi geheel, dat ze er bijna niet aan durfde te beginnen, maar het had haar goed gesmaakt. De voorz., de ingezonden stukken ter
De voorz., de ingezonden stukken ter tafel brengend, deelde mede, dat de minister van Finantiën uit de geblokkeerde gelden van het Gemeentefonds over 1948 had uitgekeerd ƒ 38721.—. Reeds was uitgekeerd ƒ 4082.—, resteert ƒ 34.600.—. Het bedrag zal worden bestemd ter consolidering kapitaalsuitgaven 1951
Voorts waren er enige goedgekeurde raadsbesluiten en procesverbalen van kasopname gemeente-instellingen. Van de Oudercommissie Openb. Lage
Van de Oudercommissie Openb. Lagere School was een verzoek om de subsidie van ƒ 25.— op ƒ 50.— te brengen, waartoe echter bij de begrotingsbehandeling reeds was besloten.
Van dhr Lengton, onderwijzer aan de O.L. School, was een verzoek om eervol ontslag wegens een benoeming te Delft. Dit werd verleend. Inmiddels zijn sollicitanten opgeroepen.
Het V.G.L.O.
4. Voorstel tot het verlenen van medewerking ingevolge art. 72 e.v. der L.O.-wet '1920 voor aankoop van leermiddelen voor het V.G.L.O. aan de Hervormde School.
De heer C. v. d. Meide was van mening hier niet mee verder te gaan. Er waren z.i. reeds zoveel onderwijs-inrichtingen voor kinderen van 13 jaar, de M.U.L.O.. de H.B.S. enz., die daar'toch ook terecht konden. Er moeten bv. naaimachines aangeschaft en spr. meende, dat naaien beter op de Huishoudschool kon worden geleerd. Daar konden leerplichtige kinderen ook terecht. En jongens van 13 é, 14 jaar konden naar de Nijverheidsschool. De gemeente ging hier z.i. boven zijn kracht.
De heer L. v. d. Waal sloot zich bij dit betoog aan. Is het bovendien wel nodig, vroeg spr., nu toch geen nieuwe lokalen kunnen worden gebouwd?
De heer Koppelaar bracht naar voren, dat de aanvragen voor V.G.L.O. toch door een advies van de Inspecteur waren gedekt. Het Schoolbestuur had z.i. het recht, wanneer de ouders het vragen, dit onderwijs aan de kinderen te geven.
De heer Boomsana zeide, dat in dit tijdperk de uiterste zuinigheid moest worden betracht. Hij achtte dit soort onderwijs niet nodig. Er was z.i. een mogelijkheid, die uitgaven te ontgaan. Zou het al moeten, adviseerde hij, het zo zuinig mogelijk te doen.
De heer de Blok: Het schoolbestuur voert het V.G.L.O. in op verzoek van de ouders.
De heer Kleöngeld zeide altijd een voorstander van het V.G.L.O. te zijn geweest en dat was hij nog. Dit onderwijs achtte hij echter meer op zijn plaats in de stad, dan op het platteland. Hij meende dat % van de kinderen, als 2e niet meer leerplichting waren, en er was wat op het land te doen, toch niet op school zouden verschijnen. Daar was niets aan te doen. Hij achtte daarom grote uitgaven niet verantwoord.
De heer Krijgsman zeide, waar dit onderwijs gecreëerd was, het schoolbestuur recht had op de aanvrage. Wel diende het te geschieden in overleg, om de gemeentekas niet in moeilijkheden te brengen.
De voorz. wees op de bepalingen in de Onderwijs wet. Of men voor of tegen dit onderwijs kon buiten beschouwing worden gelaten, omdat het wet was geworden. Wel was de vraag gerechtvaardigd, is het wenselijk voor het platteland. Het Nijverheidsonderwijs brengt inderdaad meer vakbekwaamheid dan door handenarbeid. Binnenkomende aanvragen ex art. 72, dienen te worden bekeken; zonder meer weigeren is niet mogelijk zei spr. Daarom heeft B. en W. deze aanvragen gunstig geadviseerd en stelt voor, dit in overleg met het schoolbestuur te doen.
De scholen zijn voor het platteland van betekenis, indien ze gecentraliseerd worden opgezet. Hier betreft het een school met 45 leerlingen, waarvan de bijdragen kunnen worden gedeclareerd voor kinderen van buitea-gemeenten. Te Sommelsdijk, waar de school is ondergebracht, deed zich een formele moeilijkheid voor, over de plaats van vestiging. Er is nu eeni regeling getroffen, dat de plaats van vestiging Middelharnis is en de kinderen uit S'dijk als van een buiten gemeente worden beschouwd.
De bedragen zijn dus niet voor 100% voor de gemeente Middelharnis. Het gaat precies als met de Ulo, iedere gemeente draagt voor de kinderen bij. De mate van de bijdrage dient echter te geschieden in overleg met het schoolbestuur.
In de volgende raad zullen de voor- stellen komen over het bedrag per leerling voor het V.G.L.O., die volgens spr. niet laag zullen zijn. Het is een geschat bedrag en zal wel ongeveer op ƒ 90.— per leerling komen. Het B.L.O. is hoog, maar dit ligt nog hoger. Er komt een splitsing in de leerjaren: de lagere school van de Ie tot de 6e klas, de 7e en 8e klas zullen niet meer behoren tot de Lagere maar tot het V.G.L.O.
Ds heef Koppelaar informeerde hoe de Inspecteur er tegenover stond.
De voor«. antwoordde,, dat he^; wettelijk was eü de Inspectie dus heeft toe te zien op de doorvoering er van. Men Icon het wel afschuiven geruiji(\en"-tgd, maar het komt toch.' ^ '
De heer C. v. d. IHeiJfe -wilde deze school maar i^,Sommelsdi]Ii: laten, dan had men er iDs'M'harnis geen moeite mee. Ook niet met hfet timsvesten-van onderwijs krachten.
De voorz.: Het is-i%'en ï^iddelharnisse school, z6|3r*-m®geltik wordt deze weer overgeplad*^t. - ' ^ -
Weth. Vroegindewei} oji&öpté-^zich als een tegenstander van hét'UiG.U.'O. Toen het los kwam, dacht hij wat-zaWat een geld kostenj Het kost ons land millioenen, maar he i^genng is wijzer dan ik, zei spr., zé werkt imm'eYs ten goedte der bevolking! De wet is er, en spr. zejde als wethouder niet tegen de wet^*s--mpgen zijn, daarvoor had iig.tle eed ^fgfeiegd. Daarom was hij ook voor de aanvrage geweest.
De heer C. v. d. Meide: WÉtSi-öhi'? Misschien dat de.ogen van'de,.rRg;gwng nog opengaan.' ^
Daarna volgde 'ètèitftning. Wetd' aangenomen met 6 voor en 5 tegen. Vóór de beide wethouders,-- -de heren Beversluis, de Blok, Kfijgsiïianf^ên Ko.ppelaar. Rest tegen. f^ ' " •• \- .••,- " •
• - -.i,- B.1,.0.
Voorstel töt^hetr verlenen vah'het bedrag per leerjing voor 1952 ten bate van het B.L.O:"''^ ƒ "60.— per leerling. De heer Koppelaar informeerde of de
De heer Koppelaar informeerde of de vaststelling geschied was, •naar, VEtga- ven van andere-'B.L.O,-scholen, waaro^p de voorz. antwoordde, dat dit niet mogelijk was. Het was een startcijfer.
De heer Boomsma vond het B.L.O. op Zichzelf een iiuttig-e instelling. Hij vroeg echter wat er aan die kinderen gedaan werd, wann,i5er _ze van school waren? Deze kinderen zijn niet volwaardig, waar om hij meeflde, d^t er iet? aan g'edaan diende te worden; bv. opname in een fabriek, een manden-vlechterij e.d.
De voorz. antwoordde dat ^wat betrof de Middelharnisse kinderen, .dit _geval voor geval zou' wordeti- bekeken;' in samenwerking ntet de SÉÏ%tftjg-.- Maatschappelijk wérk. Op'feen betreffende vraag van de beer Jlte^iigeld zei -spr., dat de B.L.O. .school no'g'%iSBs^een halve schooi was. Vöor.inibecielen was er nog geen plaats. Was" er geld, dan was er reeds een aanvrage .geweest, om hiervoor lokalen te bouwen. Het was volgens de voorz. zo, daC-^iJt- jjitailegenüequotient van de debielen kort aan de 79 zit, zodat die, wanneer" de maatschappij niet te. wreed is, daaiin kunnen worden opgenomen. Met de imbecielfen staat dat anders. Daajrmede zal men zich ook na school-afloop bemoeien.
Het voQ.rgtel werd aangenomen.
T.b.v. het bijzonder onderwijs werd een voorstel aangenomen tot het verlenen van een exploitatie-vergoeding voor 1952 ten bedrage ,van ƒ 1435.71.
De kaaigeldvèrortJening onderging een wijziging. _ .
Bij de wijziging- gemeentebegroting 1951 vroeg dhr Kleingeld, of inzake het pleidooi van--Mr den -Hollander, gehouden over de samenvoeging van gemeenten, waarvooi£B 'C± per inwoner was betaald, res4s een'Verantwoording binnen was. •»*',•• s, - _' '
De voorz. antwoordde ontkennend. Het laatste punt betrof een formeel
Het laatste punt betrof een formeel besluit betreffende de procédure onteigening v^reqSjjig^^choolstraat (grond fa. Vermaas en ^n.y De'Ari'. "Rechtbank te Rotterdam zal nu uitspraak hebben te doen. en--het bedi'ag bepalen. Het rechtsge wordt dus° een gemeentelijk ding. Daarn^ ^sluiting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's