De vissershaven van Middelharnis in 1898
Hoe het vroeger was!
Middelharnis was vroeger een welvarende vissersplaats. Vooral in het begin van deze eeuw was er een tamelijk grote vloot. Men ziet op deze foto, genomen in het laatst van de vorige eeuw, ons welwillend afgestaan door de 97jarige heer L. Gouswaart, een groot aantal zgn. sloepen in de ,,Meneerse haevene" die op de Noordzee ter visvangst voeren en in de zomer ook wel naar IJsland op de kabeljauwvangst. Hoofdzakelijk oefende men de beugvisserij uit. Soms bleef men lange tijd aaneen weg; een reis duurde dan wel ongeveer 12 é. 13 weken, Aan boord van deze sloepen was 13 man bemanning: „den baes" (de schipper) de „ouweman", (die onder meer voor de inventaris zorgde) 6 matrozen en een boveimian, de zgn. ,,bakker" (die zorgde voor 't inhalen van 't want in de bakken, na het ophalen van de beug; de keteltapper (die moest zorgen voor 't water m de ketels) en een jongen van dertien of veertien jaar: de koffie-koker.
Men viste op deel d.w.z. er was 6 deel voor de rederij en 12 voor de bemanning. De koffiekoker kreeg 14 deel, de ketellapper 1/3, den bakker %, de kok %, de bovenman %, terwijl „den baes" ƒ 150.— stuurgeld per teelt van een jaar kreeg. De schipper monsterde de bemanning aan. Later, toen de visserij niet meer lonend was, werd niet meer op deel gevaren, maar kreeg een volle matroos 3% van de besomming en werden de andere naar rato uitbetaald. De schipper kreeg 6%. Een meer volledige beschrijving over de visserij is te vinden in de artikelen „Folklore en Taal" in de maand Sept. 1951 in ons blad opgenomen.
De sloepen waren eigendom van de rederij Slis te Middelharnis die er acht en van de rederij Kolff, die er twaalf had. Het was dus minstens een vloot van 20 schepen. Motorea had men nog niet, alles ging op de zeilen. Ze waren toen nog meest alle van hout, later werden ze van staal gebouwd. Een volledige minutieus nagemaakte houten sloep is in het bezit van het ,,Streekmuseum Goeree en Overflakkee".
Van rechts naar links ziet men op het plaatje de volgende personen: de heer met strohoed is L. Gouswaart, thans 97 jaar oud. De tweede er naast (in 't zwart) is Aagje Onderdelinde; no. 3, het ventje met petje Aren Witvliet Bz.; no. 4 het meisje met handen in de zij: Maatje de Koning; voorts staan er op: Sijtje Gouswaart; Piet Vroegindeweij W. Looij; Bet je Witvliet Bd.; H. M. E. Gouswaart; A. H. Gouswaart, R. Gouswaart (in het lichte pakje, thans gepensionneerd postambtenaar te Borculo), Bert Meijer Pz. De twee jongens geheel links zijn: Joost v. d. Doel Hz. en Krtjtenberg. De heer L. Gouswaart was bij het nemen van deze foto 43 jaar oud, zodat de kiek uit het jaar 1898 dateert.
Op de voorgrond ziet men de houten tjalk van de beurtschippers Balt Witvliet en Aart Hoek die een beurtdienst op Dordrecht hadden.
Achter de masten van de sloepen zijn de pakhuizen en woningen op het Vingerling te zien. Op de Vissersdijk waren ook tal van pakhuizen, waar netten en ander materiaal werd opgeborgen. Ben er van, het tegenwoordige pakhuis van de grossier dhr Verbrugge, had een torentje, dat diende als kijkpost om de sloepen op de rivier te zien aankomen.
Het valt te begrijpen dat deze vis» serij in Middelharnis grote levendig- Iieid bracht. Waren de vissers binnen dan was het een enorme drukte •aan de haven. Van deze vergane glorie geeft deze kiek een aardig beeld, waarom deze foto zeker de aandacht zal trekken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's