Schrammetje schrijft
Minister Mansholt heeft de huismoeders verleden week weer een aardige verrassing bezorgd. Een simpel bericht in de krant, dat het brood vijf cent duurder geworden was, heeft hun zorgen weer een weinig verzwaard. Er was reeds lang kijk op, dat het brood iets duurder worden zou, maar dan alleen ten voordele van de bakkers. Want deze categorie klaagt al zo vreselijk lang, dat ze aan het brood geen droog brood kunnen verdienen en de Minister nodig toestemming diende te geven er een centje op te leggen. Webiu, de minister gaf er dan zijn fiat aan om de broodprijs niet met één, doch met 5 cent te verhogen. Dat zou dus betekenen dat het bakkersgilde met één slag uit de zorgen was, maar ho, ze zitten er nog middenin. Want met de verhoging van de broodprijs ging ook de bloemprijs evenredig mee, zodat het bij de bakkers nog steeds niet „voor den bakker" is. Van deze broodprijsverhoging worden ze nog geen cent beter, neen, ze moesten verleden week Maandag door de bloemprijsverhoglng weer een aardige cent extra bedrijfskapitaal voorschieten. De minister is zeker van mening dat de bakkers nog „zat" verdienen aan de bijproducten, waarom het er met de winst op het brood niet zo nauw komt. m de Tweede Kamer wordt echter van verschillende zijden het pleit gevoerd dat de bakkers aan dit eerste rangs volksvoedsel zelf een boterham, zullen verdienen. Waarmee Schram het van harte eens is. Al met al is naast de bakker ook de huismoeder en de kruidenier de dupe van dit ministerieel besluit. Hoewel de minister de 5-cents broodklap met een 6- cents margarinepleister tracht te helen, klopt dit zaakje naar Schrammetjes inzicht niet best. Vooral de gezinnen met flinke brood-eters hebben er een uitge-sproken strop aan. Ik reken zo: wanneer een gezin 4 broden per dag gebruikt, kost hun dat nu twintig cent per dag of ƒ 1.40 per week meer dan voorheen. Deel ik die ƒ 1.40 door 6, dan komt dat neer op plm. de prijsverlaging van 24 pakjes margarine. Stel nu dat men in zo'n gezin 8 pond boter en vet per week gebruikt, dus 16 pakjes, dan moet men toch nog 8 x 6 Is 48 of afgerond twee kwartjes per week op de broodprijs toeleggen. Ze moeten er toch weer maar komen. Met de stijgende werkloosheid komt zo'n verhoging der uitgaven allerminst van pas. Nu kan men het in Den Haag precies uitrekenen voor de huismoeders: „hier wat bij en daar wat af en dan kimnen jullie er weer net mee toe", maar theorie en practijk zijn twee afzonderlijke zaken. De heren in den Haag die het voor anderen zo prachtig kunnen uitrekenen, hebben blijkbaar nog nooit een jaar lang de huishoudportemenee van een doorsnee-gezin met een doorsnee-inkomen beheerd. Ze zouden dan wel tot andere cijfers komen, wat Schram je zegt. Nu wordt de goe-gemeente platweg een rad voor de ogen gedraaid.
Zoals Ik reeds zei, worden naast de huismoeders ook de kruideniers getroffen. Deze mensen, die ook met hard ploeteren het hoofd boven water moeten houden, zullen allerminst de handelwijs van de minister met vreugde hebben begroet. Behoorlijke kruidenierszaken zetten naar Schrammetjes mening toch wel een 400 pond margarine per week om. Dat scheelt hun nu in de omzet 800 x 6 cent is ƒ 48.— per week. Van de vrinsten die het kruldenlersbedrijf maakt heb Ik geen begrip, doch laat ik veronderstellen dat er bruto 15% aan verdiend wordt dan is dat over die ƒ 48.— een bedrag van ƒ 7.20. Is dat te hoog geraamd en zou het bv. maar 12% vnnst zijn, dan gaat er met deze nieuwe regeling toch nog een bruto-vsdnst van ƒ 5.76 per week te loor. Waar zal de kruidenier weer iets vinden oxa dit verlies te compenseren?
Tien tegen één of er komen nog meer prijsverhogingen, waarover de minister nog niet gerept heeft. Want met het broodgraan is ook het voedergraan In prijs verhoogd, al zegt de minister het nog niet, dan kan een kind begrijpen, dat de veepi-ijzen ook omhoog zullen gaan. Zodat we biimeqkort voor een pondje vlees ook weer méér moeten dokken. En de meubilering van de boterham onbetaalbaar wordt. Ook de kippen hebben belang bij de graanprijzen, waarom de eitjes ook wel de hoogte in zullen gaan. Wat de prijs betreft dan, natuurlijk. Over dergelijke dingen spreekt minister Mansholt nog niet. Waarom direct een hele waarheid gezegd als je met een halve kimt volstaan? Beter ware ons volk nu maar eens precies te zeggen, hoe arm we zijn, en er maar eens flink het mes in te zetten. Te beginnen in den Haag, vanzelf. Net als ChurchUl — een streep door dingen die we missen kunnen en niet kunnen betalen. Maar ook geen half milliard uit de middenstand knijpen bij „vergissing". Als we aan zo'n misrekening van de Haagse heren denken, dan wil ik Ze moeders portemené zéker niet in handen geven.
SCHRAMMETJE.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's