Lezers aan't woord
Mijnheer de Redacteur,
Wil U me s.v.p. nog wat plaatsruimte verlenen in uw blad. Om „Een Flakkeese kleine landbouwer" niet van repliek te dienen als zodanig maar om In aansluiting van zijn betoog enige opmerkingen te maken. De juistheid van onze opmerldngen om tot werkverniiming te Itomen worden door hem niet betwist, maar wel betoogt hij de onuitvoerbaarheid om retlenen die eigenlijk bulten het onderwerp van bespreking liggen en die «laarom op een ander plan besprolien dienen te worden.
„Plakkeese kleine landbouwer' beweert dat de tegenwoordige boer de lust benomen wordt om zich nog meer te verdiepen in de teelt van arbeidsintensieve gewassen. Volgens hem is er een stroming onder de boeren om zich bij voorkeur toe te leggen op gewassen, die minder arbeidsintensief zijn zoals: tarwe, haver, gerst en vlas. Als redenen daarvoor noemt hij: wei
Als redenen daarvoor noemt hij: weinig werkloon, inkrimping van de wringende en omslachtige Soc. Bel. die nog steeds opgevoerd wordt 40%. Een en ander brengt de boer er toe om over te gaan tot een eenvoudig zaaiplan waarbij hij een ruimer gebruik kan maken van zijn machines en waarbij hij toch een zelfde financiële uitkomst verkrijgt. Schrijvers conclusie is samen te vatten in: 1. Dirigisme en te grote sociale lasten en allerlei wettelijke romlpslomp vormen dua de sta In de weg om tot de zo hoog nodlg-e werkverniimlnig te komen.
Volgens ,,Plakkeese kleine landbouwer" mag er niet gesproken worden van behoorlijke bedrijfsuitkomsten, want de boer kan op de bestemde tijd zijn bedrijf niet overdoen aan zijn opvolger, wat volgens inzender tot bevioist of onbewust lijdelijk verzet prikkelt. Uitholling van eigendom en streven naar gemeenschapsbezit wat tot een versteende maatschappij leidt belet de boeren om in gezonde ontwikkeling der bedrijven te streven naar werkverruiming, wat samengevat kan worden in: 2. De te htoge belastingen en liet streven naar de socialistische maatschappij beletten by de landbouw de hist om tot werkverruiming te komen.
De verdere opmerkingen van de inzender, als niet in rechtstreeks verband staand met de werkverruiming gaan we stilzwijgend voorbij. En nu onze conclusie. We z^n h«t met
En nu onze conclusie. We z^n h«t met inzendsr £^»hG«l een*.
De huidige maatregelen en helaas niet bij de boeren alleen fnuiken de ondernemingslust. Waartoe zal men, zo wordt er veel geredeneerd, zich zo inspannen als toch de belastingen met de vruchten van de verhoogde inspanning gaan strijken.
Als men als gevolg van de Rood- Roomse politiek zich bij alle meerdere en verhoogde inspanning zich de vruchten ziet ontgaan.
We weten het. Zo'n geesteshouding is tenslotte dodend voor de welvaart van het volk. Daarom is het zo erg. Er is gelegenheid tot uitbreiding van werkgelegenheid. Er wordt geen gebruik van gemaakt. Tot groot nadeel van deze en van de volgende generaties.
De ondernemers in de landbouw en waar al niet zijn beu van alle regeringsbemoeiingen, van de vreselijke hoge sociale lasten en van de uitputtende belastingen. Papieren rompslomp, soort van biljetten en aanslagen waarbij om ze te ordenen het gehele alfabet haast te hulp moet worden geroepen, doet de ondernemers vaak in tegenstelling met vroeger zeggen: „Beter grote knecht dan kleine baas" en doet hen de verzuchting staken „Ik vrist niet dat ik ook regeringsboekhouder was." Ook in dit opzicht moet het roer om.
We moeten van de Rood Roomse socialisten af. Opdat de ondernemer hetzij in de landbouw, het zij waar lok zijn lust en zijn energie kan ontvrikkelen en vrge baan geven. Opdat inspanning en verhoogde energie niet afgeroomd en afgetapt wordt door de fiscus e.d., maar opdat er weer beloning voor gevonden wordt.
Thoolse medewerker.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's