Interessante lezing voor fruittelersorganisatie
Onderstaand volgt de lezing die op de j.l. woensdagavond gehouden bijeen- ^komst van de fruittelersorganisatie te Middelharnis werd gehouden door dhr. P. A. Spoor, hoojd van de sectie fruitteelt van het LEI.
Dhr. Spoor is diep ingegaan op de concurrentiepositie van het iVederlandse fruit. Nadrukkelijk heeft hij de telers op het hart gedrukt vooral voor kwaliteit te zorgen. „Kwaliteit en nogeens kwaliteit. De Nederlandse fruitteler heeft veel voor. De export is voor hem voordelig, omdat het afzetgebied, de consument, dichtbij is; het klimaat is gunstig, zodat met een regenapparatuur niet gewerkt behoeft te worden.
De export van appelen is de laatste jaren naar omhoog gegaan, terwijl de export van peren naar beneden ging. De peer neemt een betere positie in op de Europese markt. Het kweken van peren vraagt echter grotere investeringen. Pas op langere termijn moet men deze investering zien. Het binnenlands gebruik neemt toe. De consumptie spitst zich toe op de betere kwaliteit.
De import van zuidvruchten is evengroot als de export van onze appelen en peren", aldus de heer Spoor. „Sinds 1 jan. van dit jaar is de handel in fruit vrijgekomen. Er bestaan hiervoor geen grenzen. Dat geldt echter ook voor andere landen, die evengoed naar Nederland kunnen exporteren. Ook de landen buiten de EEG.
Om marktbederf te voorkomen heeft men een interventieregeling in het leven geroepen. De regeling is van belang, wanneer de minimum prijs niet gehaald wordt. De kwekers betalen een heffing, waarvan een fonds gevormd •wordt. Onze minister in de EEG heeft hiertegen ernstige bezwaren gemaakt, met het gevolg, dat er een regeling gekomen is, waarbij het fruit in klassen verdeeld wordt.
De minimum prijs zal worden gebaseerd op het gemiddelde van de laatste drie jaren. Men kan stellen, dat de interventieregeling is op de prijsregeling. Negen soorten groenten en fruit vallen onder deze regeling.
De heer Spoor sprak verder over de andere landen in de EEG. Italië vond de heer Spoor een drama. Een paar jaar geleden was er een explosie van fruit en export daarvan. De boomgaarden zijn verouderd en de voorlichting laat alles te wensen over.
„Er is zelfs niet eens een proeftuin. Wat geteeld wordt aan appelen in Italië wordt voor een groot deel gebruikt om er drank van te maken. Er is slechte grond en men heeft netten, heel duur, nodig tegen hagel. De verzekeringspremies zijn er erg hoog.
De Fransen kunnen een grote vuist maken, omdat de organisatie prima in elkaar zit. Er is een bundeling van krachten. Wij komen wat dat betreft slecht uit de bus met ons klassieke systeem van organiseren.
Wanneer je altijd dezelfde appel teelt en daarmee natuurlijk op de markt moet komen, word je er misselijk van. De consument koopt het niet meer. Wan neer we goede, verkoopbare rassen telen, zal het prijsverschil tussen deze rassen minder worden. Dat moet voor ons de basis gaan betekenen. Laten we zorgen, dat de sluitageslag niet doorgaat. We moeten zorgen voor goede en moderne boomgaarden; van minder belang is dan dat de geldreserve minder is. Het geld moet in de boomgaarden achter het huis zitten, maar niet in de kast. Ik voorspel u, dat de mensen, die niets doen aan de slijtageslag, uitgerangeerd zullen zijn, binnen de kortst mogelijke tijd.
Het transport voor de fruitteelt is van groot belang. Het moet georganiseerd zijn; ieder voor zich in het eigen bedrijf. We hebben goede voorlichting. Nederland staat voor wat dat betreft ver aan de top. We staan op de drempel van een vol
We staan op de drempel van een volkomen nieuwe methode van fruitteelt. Wie nu de aansluiting mist, zal binnen 10 jaar mislukken. Houdt er rekening mee, dat de prijzen niet gelijk stijgen met de onkosten. Toch zijn er lichtpunten. Door de vooruitgang in de chemische industrie kan de grond en groei worden beheerst. Er is niets erger dan een te sterke groei. Men zal moeten zorgen voor kleinere boomvorming, met meer bomen per ha. Er moeten grotere oppervlakten met tussenruimten voor nieuwe aanplant komen en er moet veel zorg besteed worden aan de verpakking van het fruit. Houdt er rekening mee, dat het binnenland de grootste afnemer is en dat de eigen bevolking evenveel gesteld is op goed fruit dan het buitenland", aldus de heer Spoor, die daarna nog heel wat vragen te beantwoorden had. De Flakkeese fruitteler is zeer gesteld op een goede bedrij f s vorming, maar evenzeer op goed fruit. Men wil graag wat leren in deze nieuwe bedrijfstak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's