Goeree-Overflakkee heeft teveel storende schoonheidsfoute
ta land Flakkee waarvan de bevolking als welvarend wordt veronderoont zonder make-up enkele storende schoonheidsfouten die het il bj portret een akelige vertekening geven. Op de j.1. vrijdagavond in aUer te Middelharnis gehouden bijeenkomst waarop het door de N.V.V. TuuBiturcommissie i Goeree-Overflakkee uitgebrachte interim rapport discuta- 1 werd gesteld zijn de Structurele moeilijkheden weer eens in het volle ^ht gesteld Het rapport, onder de titel „Flakkee, een ander, een nieuw land" ^oeld een inbreng te zijn in het streven in een gezamenlijk overleg te ko ;»„ tot het opstellen van een structuurschets dat kan leiden tot de wezenlijke 'ffedMeling van het eiland. Over de inhoud van het rapport dient op een t^^prrein een discussie op gang te komen.
tej^^pr C. Schelling, districtsbeveg^p^ie de discussie injeidde wees Kip dat' in het rapport de situatie op rjjijee als in een analyse wordt voor- igd 'Óm zich daarop verder te be- Ken. Aanleiding tot het opstellen van rapport is de bij de N.V.V. toene- w^j^g bezorgdheid over het vraagstuk rr|^(|p^'V(rerkgelegenheid. In concrete ak^Seft dhr. Schelling geïllustreerd ]f\^, op Flakkee t.a.v. de werkgeKj^^üjl gesteld is. -
- lGoeree-Overflakkee telt momenteel uniaar liefst 644 werklozen die als escigt kumen worden onderverdeeld: w^ werklozen in de bouwnqverheid; ÏM in de metaalsector; 74 in de land- MsHW;. 119 in de sector „verkeer op e^t Iknd" chauffeurs en transportarbeiders; 167 losse landarbeiders; aos los-arbeiders in ambacht en in dustrie; 37 minder geschikten. Het erwerklozen aantal bedraagt 9,9°/o van de atbankelijke beroepsbevolking. In ocLlmburg 5*/»; het landelijk gemiddelde bedraagt ruim 3Vo. Met nadruk aistelde dhr. Schelling dat er boven- 'dien nog 1355 Flakkeese werknemers alipendeien!
N.V.V. staat — aldus dhr. Schelling .-niet afwijzend tegenover de pendel i#r ze wil de Flakkeese werknemers ei .ruimere keuze geven, thans is het mfielen voor hen een economische ge spgenheid. i"^ •
i"^ • !>NCIiUSIES:
^®* rapport was de Structuurcom ssie tot de volgende conclusies ge -iien: de regionale taak van Flakkee
a_ :. ^ "• Het functioneren als woongebied door ontwikkeling van enkele bestaande kernen; het uitbreiden van de recreatieve functie, mede in het kader van de plannen die ten aanzien van de Delta bestaan; het ontwikkelen van een gezonde land- en tuinbouw; het aantrekken van industrie naar enkele kernen.
d^ ^aar rapport wees de commissie enfactoren aan die een ongunstige ct l)| bed op de ontwikkeling van het ni| |d uitoefenen. O.m. zijn dat de ver- s _ering van de bevolking; het geleidek afnemen van de agrarische werkilegenheid, een te groot aantal pende- -ars onder de beroepsbevolking wat bij :n kentering van de conjunctuur Goe- e-Overflakkee tot een centrum van Gericeloosheid kan bestempelen; het ffi^kea van voldoende werkgelegen WW^TOW leerlingen van L.T.S., ULO dei^ödelbare scholen en een te gerin- - raogelijkheid tot sociale en culturele itplooUng veroorzaakt door de pendel- 'Tbeid.
vt' „Zo snel mogelijk dient in onderlin » gr samenwerking tussen de gemeen- K"; ten én met steun van Rijk en pro » vmde een structuurplan te worden i opgesteld om daardoor tot een l streekplan vodr het hele eiland te komen", aldus de commissie, die » terloops mogelijkheden aanwijst als het bevorderen van de tuinbouw en "' het aantrekken van bedrijven met een arbeidsintensieve productie.
'elangsteUing.
'® belangstelling voor deze discussie- e'^°^^ was vrij groot, o.m. waren aan '^"^ "^^ ^^"^ Hofwegen, oud burge t^^^ster van Dijk, dhr. R. Laan Jr. lid ^ ^^ Tweede Kamer (P.v.d.A.) Mr. ^' ^°°^- van de K.v.K. de secretaris ^'^ °® K.V.K. dhr. Oostveen als ook tal f ^5 '^adsleden en bondsleden ook van "dere organisaties. Ze werden verwel- :°"?° *3or de voorz., de N.V.V. district- '*'*""^^i^ Jo Witteveen.
)e heer J. A. van Nieuwenhuijzen be chreef het als een „grote onwaarheid" at wel eens wordt gesteld dat de ge- rganiseerde landbouw bezwaar zou M "* ^^^^ industrievestiging op het ."and. „Daartegen bezwaar maken zou :rel zeer onsociaal zijn!" vond hij, daar •J wel aantekenend dat bij industrie estiging goed zou moeten worden nagegaan waar een aanzet de meeste kansen heeft, het zou een mislukking worden als er hier en daar een fabriekje wordt neergezet.
„Het spyt me te moeten vaststellen dat de gemeentebesturen zijn doorgegaan ieder voor zich een fabriekje te bemachtigen. Het chauvinisme dat nog steeds bestaat is altijd een handicap geweest een aanzet te krijgen!"
Dhr. Nieuwenhuijzen vroeg zich af of het beeld van het aantal werklozen niet is geflatteerd omdat het Arbeidsbureau meer dan 1000 aanvragen voor werkkrachten naar Rotterdam en omgeving heeft. Aan het pendel-verschijnsel wilde dhr. V. Nieuwenhuijzen kennelijk niet al te zwaar tillen; wanneer straks de snellere verbindingen met Rotterdam gereed zijn zal het allemaal gemakkelijk gaan en spr. zag de pendelaars van dan meer als forensen. Een en ander concluderend vond spr. de samenwerking tussen de gemeenten onderling nog onvoldoende; ze proberen hun eigen oude plannen in een nieuwe schets ingetekend te krijgen" verweet hü. Sprekend over de gewenste bevorde
Sprekend over de gewenste bevordering van de tuinbouw zei spr. het te betreuren dat Flakkee al een prachtige kans heeft gemist.
„Onder Min. Marijnen is ons een middelbare land- en tuinbouwschool op een presenteerblaadje aangeboden, onder die voorwaarde dat de 3 standsorganisaties zouden meewerken. „Eén organisatie is echter uitgevallen omdat „doordrijvers in die club" daarvoor zorgden waarna de Minister zijn aanbod introk.
„De gemeenten moeten ook eens flink voor de dag komen met meer woningbouw", betoogde dhr. van Nieuwenhuijzen verder. Hij veronderstelde dat Flakkee m.b.t. de woningbouw dezelfde mogelijkheden kan krijgen als Zeeland en Flakkee moest het z.i. meer aan de orde stellen; „misschien willen industriële groepen te Rotterdam wel medewerking verlenen?" veronderstelde hij. Spr. onderstreepte dat Flakkee een aantrekkelijk gebied moet blijven. Hij haalde daarbij een gezegde aan van Mevr. de Ruijter-de Zeeuw. „De oude boerengeslachten hebben het platteland zijn inkleding gegeven, de jongeren verzorgen het en ze doen het nog gratis ook!"
Dhr. Nieuwenhuijzen meende dat met bekwame onderhandelaars en invloedrijke groepen meer vrijheid van woningbouw moet worden bepleit. De gemeentebesturen moeten dan niet alles verbieden zoals Ouddorp verbood dat Rotterdam een recreatieterrein aanlegde. Spr. wees ook op de 500 hectaren slikken bij Ooltgensplaat. „Als straks de Volkerakdam gelegd wordt en al het materiaal is daar geconcentreerd dan is het een fluitje van een cent er een dijk te leggen!"
Dhr. G. Winkels te Achthuizen stelde voorop dat, wil men een gebied meer leefbaar maken, de intellectuele bovenlaag niet kan worden gemist. Door de geïsoleerde ligging van het eiland moest het intellect noodgedwongen afvloeien en dhr. Winkels voorzag dat het steeds moeilijker zal worden de leefbaarheid van de gemeenschappen te bevorderen als men blijft pendelen.
Wat betreft de aantrekking van arbeidsintensieve bedrijven vond spr. een kleine aanzet aanlokkelijk; hij wilde er overigens geen goede grond aan teloor laten gaan. Spr. vroeg in het rapport op te nemen dat wanneer men op tuinbouwgebied iets bereiken wil men van overheidswege een impuls dient te geven. Dhr. Winkels wees erop dat Flakkee ook klimatologisch gezien bijzonder geschikt is voor de sierteelt.
GEEN STEEK VERDER!
„Er zijn al zo'n stuk of vijf plannen over dit onderwerp verschenen maar we zijn er nog geen steek verder mee!" betoogde dhr. P. J. Kreeft te Stad aan 't Haringvliet. Dhr. Kreeft miste in het rapport cijfers en feiten. Spr. wist dat de gemeentebesturen bij een aanvrage tot verhoging van het bouwcontingent nooit medewerking kregen. „Hadden we niet met de ramp te maken gehad dan was heel Flakkee een verouderde en versleten gemeenschap geweest!" betoogde hij. Ook keerde dhr. Kreeft zich tegen de pendel; ook bij snellere verbindingen blijven de afstanden te groot. „De tijden die nu gemaakt worden zijn niet meer van onze tijd!"
Aantrekken van petro-chemische industrieën en werven is — aldus spr. onbereikbaar; het aantrekken van een paar behoorlijke fabrieken vond hij absoluut gewenst. Spr. verwachtte veel werk voor de dienstverlenende sector als tenminste de recreatiemogelijkheden worden benut. „We moeten bij het landsbestuur laten weten dat we hulp nodig hebben", zo besloot dhr. Kreeft. De heer P. D. Sieling gaf te kermen een sterk voorstander te zijn van het aantrekken van werkgelegenheid als daardoor de vrucht van het vruchtbaarste eiland niet wordt geschaad. Dhr. Sieling meende dat in het Westland waar tuinders verdreven worden wat meer propaganda voor Flakkee moet worden gemaakt. Er dienen volgens dhr. Sieling ook verandering te worden gebracht in de bouwverordening; hij vroeg zich af wat erop tegen is dat iemand ergens in de polder een huisje wil zetten; daarvoor krijgt men alleen vergunning als er flink wat hectaren grond om liggen. Over de Ver. „Flakkeese Gemeenschap" die door voorgaande sprekers was aangevallen zei dhr. Sieling: „Er gebeurt weinig of niets; we hebben een voorzitter die er niets voor voelt de voorstellen tot uiting te brengen".
Zelfde verlangiyst.
De secretaris van de Kamer van Koophandel, dhr. Oostveen constateerde dat „het verlangiystje" van de N.V.V. Structuurcommissie precies gelqk is aan de Iqst van de uit de K. V. K. ingestelde commissie industrievestiging Flakkee. „Dat kan niet nalaten indruk te maken", vond h«.
Het Statenlid Chr. van Hofwegen vond het opmerkelijk dat na de brug er op Flakkee geen wezenlijke structurele verandering heeft plaats gehad; hij vroeg zich af of dat verband houdt met de gedachte dat Flakkee van buiten te weinig belangstelling geniet. Hij vond het juist Flakkee aan te wijzen als probleemgebied waarvoor de medewerking van de Min. van Economische zaken nodig is. Voorts kwam het burg. Hofwegen als een bezwaar voor dat voor goede recreatieve mogelijkheden het wegennet onvoldoende ontwikkeld is. In Ouddorps duinenrij ligt een prachtige weg die niet betreden mag worden; juist aan deze zaken moet aandacht worden besteed, alsook aan het aanleggen van behoorlijke fietspaden langs de Prov. wegen. Er moet verandering komen in het feit dat momenteel bij Oude Tonge 'A van het recreatieverkeer naar Zeeland afslaat.
GEEN SOULAAS!
Dhr. Duijm uit Ooltgensplaat zag voor de Flakkeese arbeiders in de tuinbouw geen toekomst, er zit wel perspectief in voor hen die enkele bunders land hebben. Spr. wist dat er in de tuinderigen in de Plaat met buitenlandse krachten wordt gewerkt. Dhr. Duijm vertolkte de mening van enkele collega pendelaars: „Probeer het te keren, want we voelen er niets voor om in de nacht voor een paar gulden kroppen sla te steken". Spr. concludeerde dat er daarom geen fabrieken voor al die pendelaars moet worden aangetrokken, maar als er zich zo'n fabriek als KONI zou melden, dan doen!" adviseerde h^j.
„Wat vnllen we eigelijk met de pendelaars" vroeg zich het Kamerlid R. Laan Jr. af. „We komen er alleen maar uit als Flakkee tot probleemgebied wordt verklaard zodat bij industrievestigingen faciliteiten worden verleend. „Dit gebied krijgt een onvoorstelbare recreatieve functie als men de kansen daartoe weet te grijpen" betoogde dhr. Laan. „Men moet voor de recreative plaats aan de slag en de gemeenschappen zouden de gemeentebesturen daarin moeten stimuleren". N.a.v. eerder gedane suggesties merkte dhr^ Laan op dat Flakkee een onafhankelijke taak heeft en daarom niet aan Rotterdam moet vragen wat er moet gebeuren. „Over drie jaar komt er zeker 100 h.a. grond aan de Grevelingen beschikbaar voegde dhr. Sieling daaraan toe".
UIENSCHOTEL!
In een korte beantwoording van de in de discussie geplaatste opmerkingen en bemerkingen die in overweging genomen zullen worden stelde dhr. Jo Witteveen dat de „image" van Flakkee meer naar buiten uit moet worden gedragen. Daarbij zag spr. de kleine zaken niet over het hoofd, waarom presenteert Flakkee b.v. geen uienschotel??? Een fel verwijt richtte dhr. Witteveen tenslotte aan het adres van de burgemeesters van het eiland die niet aanwezig waren. „Als dat de verantwoordelijke men
„Als dat de verantwoordelijke mensen zijn die leiding moeten geven aan Flakkee, het nieuwe land, terwijl ze nu al schitteren door afwezigheid dan heb ik in de ontwikkeling niet veel vertrouwen. Ik hoop dat ze zich alsnog zullen afvragen of ze nu de werknemers de zaken op tafel leggen wel juist deden. Ik vind het beneden de maat!"
Bij navraag aan de burgemeesters Hordijk, Bos en Smith werd ons verzekerd dat zij noch persoonlijk, noch het college van B. en W. een uitnodiging tot het bijwonen van deze vergadering hadden ontvangen. De burg. van Oostflakkee verblijft in Bangkok, zodat het verwijt van dhr. Witteveen wel wat te impulsief is gerezen!
(Verslaggever)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 februari 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's