Wervelstorm treft Tibetaans vluchtelingengezin
Het vluchtelingengezin Tontan Dorje — man, vrouw en twee kinderen — is één van de duizenden Tibetaanse gezinnen, die in 1959 naar India uitweken. Het gezin had het de eerste jaren zeer moeilijk totdat het drie jaren geleden zo gelukkig was naar de Tibetaanse landbouwnederzetting Bylakuppe in Zuid- India te kunnen verhuizen. Weer een eigen bestaan na vele jaren, net als in Tibet. Eigen grond, een huisje en wat kippen. Geen rijk bestaan, want gebrek aan regen stond de afgelopen jaren een goede oogst in de weg.
Tontan Dorje was toch een gelukkig man. De maisoogst was binnen en hing te drogen in de schuur naast zijn huisje. De opbrengst van deze oogst zou voldoende zijn om hem en zijn gezin tot november, wanneer er opnieuw geoogst werd, in het leven te houden.
Een wervelstorm op 28 januari van dit jaar trof dit gezin. Door de kracht van de wind werd de kachel omvergeworpen en vatte de schuur vlam. Binnen enige ogenblikken was er slechts een ruïne over. De maisoogst was door het vuur verteerd. Geen inkomen voor het gezin Tontan Dorje tot de nieuwe oogst en een triest vooruitzicht in een land, waar voedsel schaars is.
Hoe kon er in dit geval worden geholpen. Er was geen overheidssteun en er was ook geen verzekering die de schade dekte. Er was hoogstens wat burenhulp. Maar kunnen Tibetaanse buren, die door slechts oogsten het zelf niet breed hebben, een gezin als dat van Tontan Dorje negen maanden onderhouden?
Sedert enige dagen kan het gezin Tontan Dorje weer lachen, dankzij de hulp van de Stichting Vluchtelingenhulp Goeree en Overflakkee. Deze hulp — in totaal f 600 — was
Deze hulp — in totaal f 600 — was overgemaakt voor Tibetaanse noodgevallen en werd als volgt besteed. Het gezin Tontan Dorje kreeg een
Het gezin Tontan Dorje kreeg een schadeloosstelling van f 300, als tegemoetkoming in de door brand vernielde oogst.
Voorts kregen 16 Tibetaanse meisjes uit de wegwerkerskampen, die in Mussouri een cursus voor kleuterleidster of verkoopster volgden, een stel nieuwe Tibetaanse kleding. Totale kosten f 200.
Tenslotte werd f 100 besteed voor aanschaf van een radio voor een t.b.cafdeling van een ziekenhuis in Ambala, waar 20 Tibetanen, geïsoleerd van de buitenwereld, niet zelden jarenlang moeten kuren.
Dit voorbeeld toont aan, hoe belangrijk een voor Nederlandse begrippen bescheiden gift bij de hulpverlening aan Tibetaanse vluchtelingen in een land als India kan zijn.
Het is mogelijk een aanwijzing, dat de gelden van de Tibetaanse vluchtelingenactie van maandagavond 24 oktober 1966 zuinig en goed worden besteed. Goeree en Overflakkee bracht op deze avond in totaal f 31.560,— bijeen voor hulp aan Tibetaanse vluchtelingen. Naar verwacht wordt zal een aantal Tibetaanse gezinnen, die tot voor kort van elke hulp waren verstoken, door deze hulp een geheel nieuw bestaan kunnen opbouwen. Later in dit jaar hopen wij op deze hulpverlening, die een voorspoedig begin heeft gehad, terug te komen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 maart 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's