Blijft raadhuis Oostflakkee gevestigd in Ooltgensplaat?
^ Raadhuiscommissie bracht advies uit
Vanmiddag heeft de raad van de gemeente Oostflakkee zich uitgesproken over het voorstel van B & W m.b.t. de situering van het raadhuis, afgeleid uit het rapport dat de raadhuiscommissie over dit onderwerp heeft uitgebracht. B & W kwamen het advies beschouwend tot de conclusie dat nieuwbouw achter het gemeentehuis te Ooitgensplaat noodzakelijk zou z^n wanneer | voor het aankopen van het pand Voorstraat 31 te Ooitgensplaat een z.g. „fan- I cyprijs" moet worden betaald, t.w. een prys die de werkelijke waarde verre te boven gaat. In dat geval moet om practische en financiële redenen de voorkeur gegeven worden aan de eer- 1 der genoemde nieuwbouw. | De raad werd voorgesteld aldus besluiten. te I
De mogelijkheden. 1
B & W verhelen in het prae-advies ' niet het gevoel te hebben dat het pand Voorstraat 31 waarin de administratie thans is gevestigd voor een veel te hoge prijs te moeten aankopen, waardoor de in dat gebouw verrichte investering a ' ƒ 3000,— nog eens dubbel betaald zou 1 worden. | Zou echter een redelijke koopsom 1
Zou echter een redelijke koopsom 1 worden bedongen, dan was hier gedurende tien tot twintig jaar — en misschien wel langer — een voortreffelijke oplossing voor de huisvesting van het gemeentelijk apparaat te bewerkstelligen, welke, behalve de aankoop, ongeveer ƒ 200.000,— zou kosten.
De financieel voordeligste eveneens definitieve huisvesting is te verkrijgen door achter het bestaande raadhuis op de Kaai een administratiegebouw op te richten. Daarbij zou — en niet geheel kansloos — getracht kunnen worden om dat gedeelte van de Molendijk in het saneringsplan te doen opnemen, waardoor maximaal SO'/o van de verwervingskosten van het Rijk kunnen worden terugontvangen. Daarbij zou tenslotte het historische raadhuis een uitermate waardevolle functie blijven behouden.
NIEUWBOUW.
Zo zou er sprake zijn van nieuwbouw dan ligt naar de mening van burgemeester en wethouders het dorp Oude Tonge, objectief gesproken, het gunstigst voor de nieuwbouw van een raadhuis (grootste bebouwde kom, meeste soorten onderwijs, verkeersknooppunt etc). De kosten van de bouw van een nieuw raadhuis voor een bevolking van 12.000 a 15.000 inwoners, met inbegrip van het aankopen en bouwrijp maken van gronden moet worden geraamd op ƒ 2,7 miljoen gulden. In het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan van Oude Tonge is voor dat doel voldoende ruimte.
De gang van zaken zou dan zijn, dat begonnen moet worden met achtereenvolgens: een principieel besluit, een plaatsaanwijzing en een architectenkeuze voor het maken van een ontwerp. Nadat het ontwerp definitief zal zijn goedgekeurd zal een rijksgoedkeuring moeten worden aangevraagd en een geldlening worden gesloten. Als de bouw voltooid is zullen de ambtenaren uiteraard naar Oude Tonge moeten verhuizen.
Gezien de ervaringen met de scholenbouw in Den Bommel, waarvoor sedert de watersnoodramp al pogingen in het werk gesteld zijn en in aanmerking genomen de huidige — voorlopig zeer wel bruikbare accomodatie — valt niet te verwachten, dat algehele nieuwbouwplannen binnen de tien jaar verwezenlijkt kunnen worden. De commissie had evenmin tot nieuwbouw geadviseerd.
De toekomstige ontwikkeling der gemeente is daarvoor nog te onzeker en de financiële toestand laat het niet toe. Bovendien waren de meningen te zeer verdeeld over de plaats, waar dat nieuwe gebouw zou moeten verrijzen.
Over het pand Voorstraat 31 gaf de commissie de volgende lezing: Het pand zou na aankoop en verbouw geheel in dienst van de administratie gesteld worden; het pand aan de Kaai kan voor representatieve doeleinden in gebruik blijven. Bij het pand a. d. Voorstraat zijn dan enkele verbouwingen en het aanleggen van een ruim parkeerterrein, aansluitend aan de Zuid Achterweg, nodig. Behalve de aankoopkosten, moet
Behalve de aankoopkosten, moet hierbij gerekend worden op een uitgaaf van ƒ 200.000,—.
De nieuwbouw van een administratiegebouw achter het raadhuis zal inclusief de aanleg van een ruim parkeerterrein volgens berekening van de commissie plm. 1,5 miljoen kosten.
Met de commissie zyn ook B & W van mening dat de voormalige gemeentehuizen te Oude Tonge en Den Bommel kunnen worden afgevoerd waartoe zij de raad een voorstel doen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 maart 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's