Le aansluiting van dam door het iaringvliet op de uinen van Goeroe
RI J al il zil r - _jruari j.1. . de schutsluis in de dam door ingvliet in zuidelijke richting Je dammenweg en de toekomsti- Hwaterkering niet verder hetacé; de weg zal rechtdoorgaan hals van Goeree, terwijl de .terkering om de buitenhaven In richting volgt die loodrecht wegtracé staat, teneinde aante geven op de duinen van Het gedeelte van deze hoofding dat gelegen is tussen de ^s en het Zuiderdiep werd enige sleden reeds voltooid; het is uitin de vorm van een met asfalt dijk met een kruinhoogte op Hm. Thans rest nog het ge- ,n 1500 m tussen de kop van de ik op de Plaat van Scheelhoek uinen", aldus een artikel in het ndelijks bericht Deltawerken
Iet bleek in verschillende opzichten itrekkelijk om dit gedeelte van de ifdwaterkering niet als een dijk doch ^ ^^ kunstmatig duin uit te voeren. ioral ^'^ 6r een grote hoeveelheid d wijkomt bij het opruimen van de nï jw&t van de uitwateringssluizen en Rte^ijkertijd nog ontgravingen worii verricht voor het verlengen van de irtebedden van deze sluizen zal er bij jimond van het HaringvUet een grote eélheid bruikbaar zand vrijkomen, &raan een goede bestemming kan i] t gegeven door verwerking in een tige duinenrij, 'oor het vaststellen van het vereiste
'oor het vaststellen van het vereiste ifiel van een waterkerend duin benog geen geldende regels. Wel is a dat een duin onder invloed van njet storm gepaard gaande hoge ld, een zogenaamde storm ijsöstand, door de golfbeweging zal gf|Nen afgevlakt.
» ^et is echter moeilijk, vooraf te be ' ^"'^ welke helling zo'n afgevlakt duin k wel stormstrand genoemd, aan de 6ziide zal hebben na het optreden van ' P^ zeer zware storm.
! ^ ^en zeer flauw beloop, waarvan de lling die van het natte strand bena- rt. Getracht is om door metingen van op N treden duinafslag te komen tot het Y gistellen van bepaalde relaties, waar ^ ^oac extrapolatie het door een zeer . ^ storm gevormde profiel zou zijn 'vulden. Een moeilijkheid hierbij is . ^ ^'^ gevonden verband slechts geldig ü y*"^ het betreffende kustvak, en dan 5 maar onder de huidige omstandig '*"'• Ook door middel van fundamen s ^ ^ experimenteel onderzoek tracht ; ^ te komen tot de bepaling van de '•"' van strand en duin na de afslag ki >gevolge van een storm. De voorlo ^ resultaten van deze methoden wdj- * Ju de richting van een stormstrand
Het aan te leggen duin valt uiteen in gedeelten, gelegen aan weerszijvan de voormalige haven van Goelede. Ten oosten daarvan gaat het icé over een platengebied; voor dit leelte is een duin ontworpen, met óór een strand onder een helling 1 : 50. ! ] |
Dank zij de ruime hoeveelheid be- ;baar zand kon een duin worden aakt met een aan de voorlopige in beantwoordend dwarsprofiel.
Het westelijk gedeelte is geprojec- Jeerd op het aldaar voor de duinen ge- Hlêgen zeer brede voorland, ook wel het groene strand van Goeree genoemd.
' Een zo breed grasland buiten de duinvoet als men hier aantreft is een rij zeldzaam verschijnsel; mede door e zeer grote rijkdom aan plantensoor- ^ ^^^^^ dit gebied een bizonder na- - uvirhistorische waarde.
De breedte van dit voorland, ter laatse meer dan 1000 m, dempt de pUaanval in sterke mate. Zelfs de tormvloed van 1953 had op dit kust (edeelte geen duinafslag van betekenis ta gevolge.
Voigg^g ^^ nieuwste inzichten is de ge^^^ ^^^^ ^^^ ^^^ ^^ ^^^^ ^^^j. etekenis dan een grote hoogte. Een p ^^ j^ de aanvang vermelde beschou pjngen gebaseerde opzet zou geleid ebben tot een groot verlies aan op- ervlakte van dit waardevolle terrein.
" Gezien de breedte van het voorland • al daarom voorlopig worden volstaan net een profiel met een in vergelijking ^^ y^^^ theoretisch vereiste vrij steil nutenbeloop van 1 : 5, welk beloop lok bij de aansluitende natuurlijke ^^" ^°'^^'^ aangetroffen. Mocht la Br tengevolge van aanpassing van de lust aan de nieuwe toestand met afge «oten Haringvliet blijken dat de breed- •« van het voorland aanmerkelijk zou 'Verminderen en de golf aanval op het flum daardoor zou toenemen, dan kan alsnog een verdere aanpassing van het ^^^"^sprofiel van het duin plaatsvinden.
^et duin zal, deels om esthetische '^°^"S'^. een hoogte krijgen van onge- '«er N.A.P. + 11 m: het sluit namelijk aan de ene kant aan op de dijk op de v ^ ^^" Scheelhoek, die een kruin ogte heeft van N.A.P. + 11 m, en aan ^^ andere zijde op de bestaande duinen, S^.^'^ ^^ toppen tot een hoogte van ÏÏ'4;?- + 10 ó 12 m reiken. De aan sluitmg van het duin op de dijk, waar- I pij de asfaltdijk over een zekere lengte r?'- "^^ zandlichaam wordt opgenomen, [J^ zodanig ontworpen dat de asfaltdijk ^ ^^ boven stormvloedhoogte uit het veronderstelde profiel van afslag te voorschijn komt, zodat de golven op het zandbeloop zuUen doodlopen zonder het dijkbeloop te treffen. De bedoeling hiervan is, het ongunstige effect van discontinuïteiten in het beloop van de zeewering juist ter plaatse van het einde van de dijk zo klein mogelijk te houden. Ter verkrijging van meerdere zekerheid is bovendien de achterzijde van de dijk nog over 200 m lengte in een zandlichaam gepakt.
Om het gehele werk het aanzien van een natuurlijk duin te geven zal het profiel niet strak worden afgewerkt doch zullen de oppervlakken golvend worden aangelegd.
Direct na het aanbrengen van het zand zal moeten worden overgegaan tot het tegengaan van verstuiving door het ineggen met stro en de plaatsing van rijschermen; tegelijkertijd wordt graan gezaaid en kunstmest gestrooid, waarmee bereikt wordt dat de verstuiving voor enige jaren wordt voorkomen. Nog afgezien van grote zandverliezen zou anders het nabij gelegen vissersdorp van ontoelaatbare zandoverlast te lijden hebben. Daarna kan worden overgegaan tot het aanbrengen van een in botanisch opzicht verantwoorde duinbeplanting, die later de taak van het vasthouden van het zand kan overnemen. De uitvoering van het werk zal plaatsvinden gedurende de jaren 1967 en 1968. De totale hoeveelheid in het duin te verwerken zand bedraagt 3 500 000 m3.
„Hef is veiliger met de heiligen in rampspoed te delen en in de laagte te blijven, dan met de zondaren verkeren en ten top van voorspoed en eer gevoerd te zijn. De duistere nacht zal wel haast door een blijde en heugelijke morgenstond vervangen worden." (Ps. 98 : 11).
THOMAS BOSTON
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's