Artikelenreeks over Ouddorpse geslachten
MUS.
Alweer een vogelnaam, reeds voorkomende bij de aanvang van de d. en tr. boeken, dus plm. 1640. Zo ik al bij de naam Kievit opmerkte behorende tot de oudste familienamen, door anderen, die een of andere typische eigenschap der vogels in deze personen weerspiegeld zagen, aan hen toebedeeld. (Kievit: vlug te been; Mus: klein van stuk) Eigenlijk dus hetzelfde als wat men later bijnamen zou noemen. De betrokkenen wenden er aan; men zag er niets bijzonders meer in en vond het wel best. Er zijn in ons land heel wat vreemdere namen, die soms wel eens wat dwaas voorkomen, doch wanneer men ze vaak gebruikt gewoon worden. Gelukkig maar.
Sinds enige tijd is de mogelijkheid een familienaam te wijzigen vergemakkelijkt, doch daarvan is tot nu toe slechts een bescheiden gebruik gemaakt Traditie?
De oudst bekende naamdrager was Arent Arentsen Mus, die te O., 26 dec. 1654 huwde met Neeltje Commers, uit welk huwelijk 2 kinderen Arend en Commer, waarvan Arend, gedoopt te O., 31 okt. 1655 op 3 juni 1685 huwde met Dina Imers. Deze Arend werd „de jonge" genoemd.
De „oude" Arent Arentsen Mus hertrouwde te Ouddorp 11 juni 1673 met Grietje Arents. Uit dit huwelijk nog 8 kinderen; 1 overleed jong, 2 zoons (Claes en Johannes) huwden.
Uit Arend „de jonge" en Claes en Johannes sproot een tamelijk groot geslacht.
NOORDZIJ.
Een familienaam welke in O. niet lang heeft bestaan.
Deze naam is waarschijnlijk ook niet in Ouddorp ontstaan; in diverse gemeenten ten Zuiden van Rotterdam (Charlois, Hoogvliet, Pernis, enz.) is hij inheems. Het is dus aannemelijk dat Pieter Meessen Noortsy, die rond of even vóór 1660 zal zijn getrouwd met Ariaantje Dircks, te dien tijde zich hier heeft gevestigd van elders. Er is ook nog een Jan Meesse N.,
Er is ook nog een Jan Meesse N., wiens huwelijk met Pieternella Harrens ongeveer in 1664 valt. Blijkbaar zijn beide huwelijken elders gesloten.
Deze familie heeft mij voor een raadsel geplaatst.
Er waren verscheidene kinderen en kleinkinderen. Zo rond 1700 gaan al deze (klein-) kinderen zich Breen noemen!! Dit staat vast. Vraag: waar komt deze naam vandaan? Wat betekent die en wat zou nu wel de reden van die naamsverandering geweest zijn?
Nog ingewikkelder wordt het, wanneer men weet dat ik in het enig overgebleven register van de Doopsgezinde gemeente te Ouddorp, waarin aangetekend werd de geboortedatum van kinderen van lidmaten, enige malen de naam Breen tegen kom. De inschrijvingen lopen van 1709 tot aan de invoering van de Burg. Stand (1812). De voornamen van deze Breens zijn echter niet onder te brengen bij de Noordzij- Breens, Ik meen hieruit te kunnen concluderen dat er, toen de Noordzij's zich Breen gingen noemen er reeds Breens leefden, die van andere orieine waren. Maar aangezien deze Breens waarschijnlijk al langer doopsgezind waren en er t.a.v. oudere tijd geen registers meer bestaan van de Doopsgezinde gemeente is over hun afstamming — althans uit kerkelijke boeken — niets meer na te speuren. Slechts een zeer tijdrovend onderzoek in andere archieven zou misschien enig licht kunnen verschaffen.
ROON.
Deze naam komt voor in Ouddorp, Goeree, Dirksland en vermoedelijk nog meer gemeenten op Flaldcee. Mogelijk is de grondvester van dit geslacht uit de gemeente Rhoon gekomen.
Deze Roon's komen reeds bij het begin der d. en tr. boeken veelvuldig voor Het is zeker een oud geslacht. Het is in de loop der jaren zeer talrijk geweest en in kwartierstaten of stambomen van Ouddorpers zal men te eniger tijd vrij zeker een Roon aantreffen. Bijzonderheden over dit geslacht kan ik niet mededelen.
ROTTE, later Ruügentu^n.
Vermoedelijk aanvankelijk een bij- of scheldnaam. Joost Willemse Rotte (afkomst onbekend) trouwt te Ouddorp 23 Martij 1670 met Aaltje Krijns Kievit, die gedoopt was te O., 20 febr. 1650. (Vermoedelijk is zij pas geruime tijd na de geboorte gedoopt). Er worden minst ens 7 kinderen geboren, waarvan 6 gedoopt te O., en waarvan 1 jong overlijdt. Bij de doop van de eerste 3 kinderen heet Joost nog Rotte, doch bij die van de andere 3 is zijn naam veranderd — niet zo verwonderlijk! — in Ruijgentuijn. Mogelijk stond ziJn tuin vol „ruugte". Sinds 1679 wordt deze nieuwe naam gebezigd. Tot vermoedelijk de tweede helft van deze eeuw, want ik meen te weten, dat de laatste Ruijgentuijn nog niet zo lang geleden als laatste van zijn geslacht is overleden. Deze door zijn bemoeienis met een aan het laatste R. heeft zijn naam vereeuwigd Noorderstrand aanspoelende school potvissen, uit de opbrengst waarvan men een stevige ondergrond kreeg — geldelijk — voor de oprichting van de Christelijke Lagere School ter plaatse.
SANDIFORT(H).
Een der eerste Sandifort(h)'s of Santifort(h)'s in O. is Meester Eduard S., die gehuwd was met Pieternella Gerritse. Hun huwelijk zal naar schatting rond 1625 zijn gesloten. Waarschijnlijk had dit echtpaar 4 kinderen n.1. Leendert, Gerrit, Catharina en tenslotte Isabeeuw, gedoopt te O., 6 febr. 1639. Leendert trouwt te O., 19 sept. 1649 met Jacomina Backs, weduwe van Dordrecht. Van hem vind ik geen nakomelingen.
met Appolonia Jans en nog eens te Goeree, 2 febr. 1679 met Geertruydt Arents (Bogerman), wed. van Dinge.' man Cole. Uit dit Ie huwelijk 8 kinderen 3 zoons en 5 dochters. En zoon en een dochter overlijden jong. Van de 2 overschietende zoons trouwt alleen Eduard, die de familielijn voortzet. Drie van de 4 overschietende dochters huwen eveneens.
Uit het 2e huwelijk sproten 3 zoons, waarvan Leendert en Daniël huwen.
Wat betreft de titel Meester diene, dat dit praedicaat meestal aan chirurgijns werd gegeven.
Naast deze Mr. Eduard S. was er evenwel nog een Rochus Eduartsen Sandifort, die (alweer naar schatting) 1635 trouwt met Annetie Jans dr. waaruit 2 dochters. Hij huwt als weduwnaar nogmaals te O., 15 july 1640 met Dimmetie Hubrechts, uit welk huwelijk 3 zoons en 1 dochter. Twee zoons: Hubrecht en Eduard huwen. Eduard trekt naar Oudenhoom en daar wordt 1 dochter geboren. Hubrecht trouwt te O., 2 okt. 1667 met Neeltje Cornells, wed. van Jacob Teimisse (Cole). Uit dit huwelijk 4 zoons en 1 dochter, waarvan 3 zoons huwen. Ik vind in Ouddorp tussen 1700 en 1800 hiervan geen nazaten meer, dus moet ik aannemen dat deze tak is uitgestorven, tenzij hij in een andere gemeente is voortgezet. Gezien de tijdstippen der gesloten hu
Gezien de tijdstippen der gesloten huwelijken acht ik het niet waarschijnlijk dat deze Rochus een zoon van eerdergenoemde Mr. Eduard was, tenzij deze meermalen getrouwd is geweest, zodat Rochus een zoon uit een vroeger huwelijk zou zijn. Verwantschap is er zeker wel.
VAN STRIJEN. (van Strien).
Als oudste generatie van deze familie treedt in Ouddorp op Jan Willemse van Strijen, die in O., 24 jan. 1644 huwt met Leuntie Gom. Roon, wed. van Cornells Wouterse Moysis. Zij krijgen 2 zoons en 1 dochter, waarvan alleen de zoon Willem, gedoopt te O., 26 febr. 1645, trouwt met Neeltie Huymans te O., 29 Mey 1672.
Deze Willem Jansz. v. S. krijgt 4 dochters, waarvan 1 jong overlijdt en 1 zoon Huyman. Deze kinderen huwen alle vier. Willem hertrouwt nog tweemaal (1696 en 1698), uit welke huwelijken geen kinderen sproten.
Huyman, gedoopt O., 31 aug. 1687 huwt te O., 26 Mey met Marijtje Joh. Quetlet (= Queaetlant), ged. O., 17 febr. 1686. Zü krijgen 3 zoons en 3 dochters, waarvan slechts de zoon Willem in 1742 huwt. Huyman hertrouwt in Mey 1726 met Geertje Leenderts Witte, uit wellï huwelijk nog tenminste 2 zoons en 3 dochters worden geboren, waarvan slechts 1 dochter Ariaantje in 1751 trouwt.
Willem Humanse van Strien huwt in 1742 met Dina Pieters Mus, maar kinderen uit dit huwelijk zijn mij niet bekend, zodat ik moet aannemen dat hiermee het geslacht uitsterft.
Merkwaardig is, dat bovendien in deze „oudste tiJd" in Ouddorp als schout optreedt nog een Willem Jansz. van Strijen, die gehuwd was met Heyltie Jansdr. Wellicht kwamen beide van Strijens inderdaad van het dorp Strijen; de naam Heyltie kwam in O. slechts sporadisch voor, wèl veel in de Hoekse Waard. Zijn huwelijk wordt niet (dus in 1636 of later) te O. gesloten en zal dus vermoedelijk te Strijen of elders zijn gesloten. ZiJn eerste kinderen, de tweeling Metje en Jan, worden te O. gedoopt 11 nov. 1640. Nadien worden nog 3 kinderen gedoopt; aangezien de enige zoon Jan niet trouwt (wellicht jong gestorven) sterft deze tak vroeg uit.
(Wordt vervolgd)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's