Maagdarmwormen een gesel voor het jongvee
Het is goed om het maagdarmwormprobleem bij rundvee weer eens te belichten.
Ie. omdat zoveel veehouders hiermede te maken hebben, 2e. omdat de ernst van het probleem
2e. omdat de ernst van het probleem door de intensivering van de veehouderij sterk is toegenomen,
3e. wegens de betere bestrijdingsmogelijkheden.
Om uw geheugen weer op frissen: de volwassen wormen leven, zoals de naam aangeeft, in maag en darmen van het rund. De eieren die zij produceren komen met de mest op het land terecht alwaar zij na korte tijd uitkomen tot larven. Deze larven kruipen in het gras omhoog en wachten daar totdat zij door een geschikte gastheer — een grazend rund — worden opgenomen.
Eenmaal in het dier, nestelen zij zich in maag en/of darmen waarna zij zich binnen enkele weken kunnen ontwikkelen tot volwassen wormen die direct weer kunnen beginnen met het produceren van honderden eieren per dag. De kringloop of levenscyclus is hiermede gesloten.
De schade die zij toebrengen is aanzienlijk: zij zuigen bloed, zij beschadigen de wand van magen en darmen waardoor de vertering bij de gastheer gestoord wordt. Wegens zijn verzwakte conditie wordt deze bevattelijker voor andere ziekten. Uiterlijke kenmerken bij het jongvee zijn vooral diarrhee, vermagering en tenslotte groeistilstand. Een slechte jeugdgroei kan later een verminderde melkproduktie tot gevolg hebben. Voor de Nederlandse veehouderij als
Voor de Nederlandse veehouderij als geheel betekent dit een miljoenenverlies!
Meestal kan een dier, dat er op het oog gezond uitziet, toch een wormenlast herbergen (het ziektebeeld blijft dan sluimeren en is z.g. „subclinisch") en zolang de besmetting maar binnen de perken blijft, hindert dit niet al te zeer: een rund kan n.1. best met enkele wormen leven. Maar al te vaak komt het echter voor dat in de nazomer en herfst de besmetting zó massaal is geworden, dat de dieren duidelijk ziek zijn en dan zijn wij met al onze goede bedoelingen en bestrijdingsmaatregelen eigenlijk al te laat. Was er maar eerder ingegrepen, vooral omdat we de middelen hebben om vroegtijdig vast te steUen of de bedrijven besmet zijn met maagdarmwormen. Zo ja, dan zijn er thans doeltreffende bestrijdingsschemas ontwikkeld die zeggen wanneer, hoe en waarmee er ingegrepen kan worden.
Indien u dus uit ervaring nog niet weet hoe het op dit stuk met de gezondheid van uw vee is gesteld, dan is het raadzaam om een aantal mestmonsters bij uw dierenarts of Provinciale Gezondheidsdienst te laten onderzoeken Let wel: enkele kleine mestmonsters
Let wel: enkele kleine mestmonsters van jongvee, individueel genomen en apart verpakt zijn voldoende (dus niet van de weide opscheppen!) Bij een positieve uitslag op maagdarmwormen zal dan een advies volgen hoe er het beste gehandeld dient te worden. Van het allergrootste belang om de
Van het allergrootste belang om de besmetting van de weiden laag te houden zijn onder alle omstandigheden landbouwkundige maatregelen. Deze kunnen o.m. bestaan uit omweiden, regelmatig hooien of voor kuilgras bestemmen en een goede afwatering. Deze maatregelen kunnen dan desgewenst gekoppeld worden aan een specifieke wormbehandeling.
a) op grond van een uitgesproken ziektebeeld (diarrhee, diepliggende • doffe ogen, een uitgedroogde huid, dor baarkleed, vermagering).
Tot dusverre is het gebruikelijk dat dan de hulp van de dierenarts wordt ingeroepen die vervolgens tot directe behandeling overgaat.
Duidelijk is dat de schade dan alreeds is toegebracht.
b) Daarom is behandelen uit voorzorg beter.
Deze z.g. routinebehandelingen kunnen thans door de veehouder zelf worden toegepast omdat er veilige middelen zijn gekomen, die dit mogelijk hebben gemaakt. Tot deze gewoonte moet men beslist overgaan indien men in het verleden regelmatig met het probleem te kampen heeft gehad en het is hier dat de term routinebehandeling het duidelijkste spreekt. Op economische gronden dient dan slechts behandeling van jongvee onder 2 jaar (natuurhjlj mestkalveren uitgezonderd) plaats te vinden.
Gezondheidsdiensten hebben ten behoeve hiervan voor hun provincies behandelingsschema's ontwikkeld waarnaar wij u gaarne verwijzen.
Helaas verdwijnt het probleem óók met behandelen met een doeltreffend wormmiddel niet in één seizoen, maar de kansen op herbesmetting worden bij een konsekwent doorgevoerd wormprogramma wél allengs geringer. Het kan voorkomen dat er bedrijven
Het kan voorkomen dat er bedrijven zijn die vrij blijken te zijn van maagdarmwormen bij rundvee. Dit zijn echter gunstige uitzonderingsgevallen en iedere veehouder doet er dan ook verstandig aan om zich bovenstaande raadgevingen persoonlijk aan te trekken!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 mei 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's