�Brandweer kolder"
Ingezonden stukken
N.a.v. het verslag in het Eilandennieuws van 5 mei j.1. over de opheffing van het brandweerkorps te Sommelsdijk graag de volgende opmerkingen:
Na veel geharrewar heeft de gemeenteraad van Middelharnis eindelijk een besluit genomen. En wat voor een besluit!
Volgens het verslag neemt de gemeenteraad de voUe verantwoordelijkheid van het besluit op zich. Maèr een verantwoordelijkheid die ze m.i. niet dragen kan, of de verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op de Brandweerinspectie. Zonder iemand te wiUen beledigen wil ik vragen: Wie van de heren, die over dit besluit gestemd hebben is brandweer-technisch zó geschoold, dat hij hierover kan oordelen?
Waarom dan niet direkt het advies van de Brandweerinspectie opgevolgd, maar eerst zoveel redetwisten? want bij de Inspectie weten ze er echt wel iets meer van.
Maar afgezien van het bovenstaande: als er door de heer Koppelaar gezegd wordt dat T.A. spuiten - HD waardeloos speelgoed zijn, zit hij er wel goed naast. Alleen al de uitdrukking „speelgoed"! Weet hij eigenlijk wel wat een Hoge
Weet hij eigenlijk wel wat een Hogedrukspuit (ook wel nevelspuit genoemd) is? Weet hij hoeveel verschil er is in de aanvalstijd van een H.D.-spuit en een L.D. spuit? Dat een H.D. spuit (er wordt bedoeld H.D. straal) brandverwekkend (er wordt bedoeld aanwakkerend) werkt, is onzin.
Weet hij, dat in alle gemeenten, die over een H.D. beschikken, dit voertuig als „eerste uitruk" gebruikt wordt? Dat daardoor: Kleine branden klein blijven en uitbreiding zeer dikwijls wordt voorkomen? Dat door de zeer snelle aanvalstijd mensenlevens zijn gered, die bij een aanval met een L.D. spuit waarschijnlijk niet meer te redden zouden zijn geweest? Dat de pompfabrikanten en bouwers van blusvoertuigen de H.D. pompen (soms gecombineerd H.D. - L.D.) echt niet als „speelgoed" ontwerpen en vervaardigen? Dhr. Opstelten vraagt zich nog af: is
Dhr. Opstelten vraagt zich nog af: is een H.D. spuit op z'n plaats? Anderen spreken over „status symbool". Dit laatste moest niet eens ter sprake komen! De opmerking: Instellingen en inrichtingen moeten zelf in eerste instantie voor brandbeveiliging zorgen. Zeer juist, maar deze beveiliging is maar zeer summier. Bovendien: hoe is het personeel dat met deze kleine blusmiddelen moet werken, geïnstrueerd?
Wordt er van gemeentezij de een (beknopte) cursus gegeven? Onkunde of verkeerd gebruik van kleine blusmiddelen hebben al nare gevolgen gehad! Vertrouw dus niet tevéél op dit soort brand bestrijding.
Zeker nu het verzoi'gingsgebied van Middelharnis is uitgebreid met Sommelsdijk zou een H.D. spuit niet overbodig zijn. Natuurlijk is dit alleen echter onvoldoende. Maar in heel wat gemeenten wordt gebruik gemaakt van een H.D. spuit met een losse L.D. motorspuit. En dit voldoet in de praktijk goed.
Ik kan natuurlijk niet over de gemeentelijke financiën oordelen, maar een pluim voor de heer Drooger, die opmerkte, dat financiën hierbij geen rol spelen. Dit gaat inderdaad om de beveiliging van have en goed en 't belangrijkste: mensenlevens!
Over de verdeling van het zware blusmateriaal kan ik niet oordelen. Alleen meen ik dat de centralisatie meer betrekking heeft op de brandpreventie, opleiding, onderhoud materieel enz., dan op de opstelling van het blusmaterieel.
Jammer, erg jammer voor de mannen van Sommelsdijk dat de zaken er zó bijstaan, en jullie materieel wordt weggehaald, terwijl jullie altijd klaargestaan hebben als er alarm kwam. Ondank is 's werelds loon! Maar laat jullie teamgeest niet „blus
Maar laat jullie teamgeest niet „blussen"!
P. Schipper,
Lid vrijw. brandweer Middelburg
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 mei 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's