Raad Goedereede Stelt F 13.000 Beschikba, Voor Opmaken Structuurplan
"k Vorig jaar viel een steek bij toekenning kampeervergunningen.
'k Mededeling over „het Commertje".
De raad van Goedereede die dinsdagavond vergaderde heeft een crediet van ƒ 13.000,— beschikbaar gesteld voor het doen opstellen van een structuurplan voor het grondgebied van de Gemeente waarin de toekomstige ontwikkeling wordt aangegeven. Het prae advies van B. & W. vermeldt dat veelal aan de hand van het structuurplan de bestemmingen van de gronden nader worden geregeld in een bestemmingsplan in overeenstemming met de bü het structuurplan gegeven richtlijnen.
„Er wordt nogal wat op touw gezet" constateerde dhr. G. Tanis; hij wist dat er soms 10 man naar Rotterdam of Den Haag gaan en hij vroeg zich af of dat wel nodig is. „Het wordt tijd dat we eens gaan bezuinigen" vond hij. Dhr. Tanis vond het Instituut Stad en Landschap maar een erg duur Instituut en hij vond het tijd worden dat daar de prijs wordt beheerst. „Het kan bij mij niet door de beugel dat dit zoveel moet kosten" besliste hij.
„We moeten het geld eens meer omkeren" mijmerde ook dhr. Kr. Grinwis. „'t Is nodig om straks goed uit de bus te komen" oordeelde dhr. de Jong.
Liever iets positiefs.
„Je krijgt pijn in je hoofd van het lezen van al die plannen" verzekerde dhr. Visser; hij wilde liever iets positiefs zien b.v. een plan van B. & W. tot ontsluiting van de wegen en het strand.
Daarentegen zag dhr. Snijder wel de waarde van een structuurplan i.v.m. de toekomstige ontwikkeling.
De voorz. burg. Smith, wees erop dat thans — anders dan in de oude woningwet — een structuurplan wel juridische gevolgen heeft. De voorz. maande de structuurplannen te zien als bouwstenen tot een streekplan naar de totstandkoming waarvan de Overheid op korte termijn streeft. „Als de gemeente zijn bouwstenen niet heeft dan bakken G.S. wel een koekje uit eigen deeg!" waarschuwde de voorzitter.
Tien man veel te veel hield dhr. G. Tanis vol.
„Ik zie het nut ervan wel in" gaf dhr. Santifort te kennen.
„Onbegrijpelijk" vond dhr. Tanis. Ook dhr. Visser bleef twijfelen aan de waarde van een structuurplan; hij vreesde dat ook dit op te stellen plan de kast in zal gaan.
De voorz. besloot zijn verweer met de vermelding dat ook hier de kost voor de baat zal blijken te gaan.
De heren Visser en G. Tanis stemden tegen het voorstel. Wanneer van G.S. machtiging tot het doen van de uitgaaf a ƒ 13.000,— wordt verleend zal aan Stad en Land de opdracht tot het opstellen van het plan worden verstrekt.
Geen kampeervergunning.
Zoals we in ons j.1. vrijdagnummer vermeldden werd aan dhr. Th. Meyer, Vrijheids weg 4 de exploitatievergunningen geweigerd voor 4 terreinen; voor 2 terreinen was het hem wel verstrekt. Bedoelde terreinen kwamen niet voor een vergunning in aanmerking, gelet op de ligging en gelet het feit dat er weinig of geen toezicht aanwezig is. B. & W. stelden thans voor het door dhr. Meyer tegen de beslissing van B. & W. ingestelde beroepschrift ongegrond te verklaren.
Meerdere raadsleden voerden hierover het woord.
Mevr. Grinwis-Blok wilde nader geïnformeerd worden.
Dhr. G. Tanis wist dat er kleinigheden zijn gebeurd die niet hadden mogen gebeuren; spr. zou het graag nog een jaar aanzien waarbij de exploitant er tegen zou kunnen worden gewaarschuwd dat bepaalde dingen niet weer mogen gebeuren. Dhr. Tanis ontkende dat er sprake is van ontsiering van het landschap, eerder vond hij dat het geval waar caravans e.d. door elkaar staan.
„Gebeurden er onregelmatigheden?" informeerde dhr. Visser. Hij vond dat er soms te weinig overleg is met de betrokkenen. „De kop van het eiland mag niet het stempel krijgen van een politiestaat, een goede verhouding is voor de mensen en voor U beter" waar- Schuwde dhr. Visser.
Desgevraagd wees de voorz. erop dat er op de terreinen optrekjes waren gebouwd, in de duinen waren toiletten gegraven, koppen van beplanting waren afgezaagd en er waren tegelplateaux gelegd. Daarentegen weet de natuur niet als er goede kampeerder is geweest; mede i.v.m. de prognoses voor het gebied tussen Punt en Vuurtoren tot 80.000 mensen per zonnige dag, kan individueel kamperen niet meer worden getolereerd. Dhr. Meyer mag op zijn terreinen wel Paspoortkampeerders toelaten voor max. 3 x 24 uur.
„We dienen het natuurschoon te behoeden; de natuur pleegt zelf al aanslagen genoeg nu de lucht zwanger is van het zout" aldus de voorz.
De uitdrukking „politiestaat" wees spr. ten stelligste af; dit jaar werden zelfs vergunningen gegeven die vorig jaar geweigerd waren Spr. bekende dat vorig jaar bij de verstrekking van vergunningen een kapitale vergissing was gemaakt i.v.m. kadastrale nummering van de percelen van dhr. Meyer. Tegenover de voorz. had dhr. Meyer zich vorig jaar erover verwonderd getoond dat hij voor de terreinen een vergunning had gekregen.
Dhr. Visser vond de motivering van B. & W. niet steekhoudend.
„Er zijn houten toiletten gebouwd, maar wilt u ze dan in het open veld laten zitten?" stelde dhr. Visser.
„Er zijn andere en zeer schone oplossingen" repliceerde de voorz. Bij stemming waren de heren Tanis en Visser tegen.
Bezwaarschrift niet ontvankelyk.
Aan dhr. H. Polie te Stellendam was door B. & W. een vergunning geweigerd voor de bouw van een kippenhok bij zijn woning aan de Langeweg. Het bouwsel zou niet voldoen aan de in de bouwverordening gestelde eisen van brandwerendheid en brandveiligheid.
Er gelden wel enige vrijstellingsbepalingen maar die bleken aldus B. & W. niet op het door dhr. Polie aangevraagde van toepassing.
Dhr. Polie diende een bezwaarschrift in, echter na de daarvoor gestelde termijn waarom B. & W. voorstelden het niet ontvankelijk te verklaren.
Evenals de commissie ruimtelijke ordening dat had gedaan verzocht ook dhr. Visser op dit punt een soepeler beleid mogelijk te maken. Overigens meende dhr. Visser dat een vrijstellingsmogeUjkheid wel van toepassing is.
De voorz. antwoordde dat de gem. zich reeds tot de Ver. van Nederlandse Gemeenten heeft gewend met het verzoek een herziening der bouwverordening voor te bereiden.
Spr. verwachtte dat deze wijziging spoedig aan de orde zal komen waardoor op dit punt een verruiming ontstaat. Dhr. Polie kan dan een nieuwe aanvraag indienen.
Het bezwaarschrift werd i.v.m. de te late indiening niet ontvankelijk verklaard.
Jaarwedde wethouders.
G.S. hadden medegedeeld dat de wethouders wedden aan de nieuwe normen kunnen worden aangepast; voor de gemeente van 6 tot 8000 inwoners bedraagt de wedde ten hoogste ƒ 4250,— per jaar, ingaande 1 jan. j.1. Voorheen bedroeg de wedde ƒ 3950,—. De raad ging met de verhoging accoord al bestonden er ook wel bedenkingen.
Zo kon dhr. G. Tanis moeilijk aannemen dat beide wethouders elk 40 uur per week aan de Gemeentezaken werken. Spr. meende dat de commissies die hen ten dienste staan hun werk toch wel zullen verlichten. Ook dhr. Bruggeman dacht in die geest. Hij meende ook dat de commissie ruimtelijke ordening een verlichting geeft van het werk van B. en W. „Als ze by de besprekingen van de commissie willen zitten is dat hun zaak en hun consequentie" vond hij. Dhr. Visser hoopte dat de commissies zo gauw mogelijk aan de kant worden gezet; hij was bang dat ze een telraam voor de burgemeester gaan worden.
De voorz. maande de vergoeding niet af te meten aan het aantal werkuren maar meer aan de te dragen verantwoordelijkheid. De voorz. wilde de commissie ruimtelijke ordening liever niet opheffen; ze is krachtens wettelijk besluit ingesteld en vooral op de ruimtelijke ordening zal de grootste aanslag worden gepleegd.
„Het frappeert me dat de wethouders zelf geen commentaar hebben, U bent een goed pleiter voor ze" vond dhr. Santifort.
„Een arbeider is zijn loon waardig", besliste dhr. Kr. Grinwis. Het voorstel wel z.h.s. aangenomen.
Nemen van verkeersmaatregelen.
Besloten werd de bevoegdheid tot het nemen van verkeersmaatregelen aan B. & W. te delegeren. De heren Santifort, Tanis, mevr. Grinwis en dhr. Visser stemden daar tegen, zij wensten het aan de raad te houden.
School Goeree Havenhoofd.
Een crediet van ƒ 41.481,— werd beschikbaar gesteld voor herstel en verbetering van de bijz. lagere school te Goeree Havenhoofd. O.m. zal centrale verwarming worden aangebracht, er worden bouwkundige voorzieningen getroffen en meubilair, zonwering en verlichtingsarmaturen worden aangeschaft.
Door de Inspecteur werd een post a ƒ 385,— voor de aanschaf van een electrische vloerwrijver geschrapt...
„Mogelijk kan de schoolver. zelf daarin voorzien" verwachtte de voorz.
Grondverkoop.
Aan dhr. K. Orgers werd een perceel grond verkocht, groot 375 m^, gelegen tussen de woningen van dhr. K. Tanis J.zn. en H. Tanis J.zn. op Goeree Havenhoofd. De prijs bedraagt ƒ 19.88 per m2. Een perceel, groot 360 m'' werd verkocht aan de Coöp. Raiffeisenbank „Stellendam en Goedereede" voor de vestiging van een bijkantoor op Goeree Havenhoofd.
Aan de N.V. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten werd het recht van optie verleend op 3000 m'^ bouwgrond in het plan Hermansweg te Ouddorp voor de bouw van een 14-tal premie woningen. De duur van de optie bedraagt drie maanden.
Parkeerplaats.
Een crediet van ƒ 5050,— werd gevoteerd voor de aanleg van twee parkeerstroken bij het nieuwe winkelcentrum te Stellendam. B. & W. meenden aldaar een parkeerverbod van een uur in te moeten stellen.
Mevr. Grinwis vond een uur te kort, zij wilde IV2 a 2 uur.
„Prettig dat u ons als huisvrouw daarin kunt adviseren" vond de voorz. Met de opmerking wordt in de bespreking met de politie rekening gehouden.
Motor-maaimachine.
Met behulp van de aanwezige machines is het niet meer mogelijk het maai-en van de Gem. terreinen en weJ men tijdig en goed te laten geschs B. en W. stelden derhalve voor il materiaal aan te schaffen tot eenB drag van ƒ 8.877,—. Het bedrag 1 gevoteerd.
Tubei|
In de periode van 7 tot 15 sepj zal „Tuberova" weer het bevolL onderzoek in de gemeente vernciS Daartoe werd een crediet van ƒ 3 beschikbaar gesteld.
Oprichting StitÜ Maatschappeiyk en Soc. n^
„Reeds enige tijd bestaan plarmer| te komen tot de oprichting van| stichting voor maatschappelijk eiii aalwerk in deze gemeente", zo dek[? en W. mee. I
In verband hiermede werd gec.' aan de oprichting van een stictol welke dit doel nastreeft, waarin v) de in deze gemeente gevestigde kstnootschappen vertegenwoordigd ZL.» zijn. Bij een aantal van 10 bestuu!' den, werd gedacht aan een bezcijj van 7 bestuurszetels door vertej woordigers van deze kerken. Dooiï der kerkgenootschappen zou dan 11 tegenwoordiger worden aangewezeiil zitting te nemen in het bestuur vani ze stichting. De resterende 3 bestuJ zetels zouaen dan bezet kunnen worl door vertegenwoordigers van lielg meentebestuur. Hierbij werd aan een vertegenwoordiger van eikj voormalige gemeenten SteUenil Goedereede en Ouddorp. Deze opi| ting vloeit voort uit de overweging, ook de niet bij enig kerkgenootstl aangeslotenen een beroep kunnetitr op gemelde stichting. Daartoe zoi*^ deze personen zich kunnen vervof'i bij één van de door de burgeC overheid aangewezen vertegenwooj gers.
In de vergadering van de commi^ belast met de uitvoering van de k% mene Bijstandswet, gehouden op mei j.1. is deze aangelegenheid besf ken. Besloten werd met de h»>^, geschetste plannen akkoord te gaï
Tevens besloten de kerkeraden, iny speciaal daarvoor belegde vergader op 18 mei j.1. met de hen toegezow concept-statuten van deze stichting" koord te gaan. Nadat de uitbreiding het aantal bestuursleden van 9 oc in verband met de uitbreiding \ai aantal vertegenwoordigers van het meentebestuur, was besproken, 'f, eenparig besloten de consept-stafc te aanvaarden, zodat deze in de ^' tingsakte kunnen worden opgenoEC'
Voor wat de financiële consequen betreft, zij medegedeeld, dat bij f optimale personeelsbezetting dier' worden uitgegaan van:
1. maatschappelijk werkster, *. leidster van de gezinsverzorging; 3 gediplomeerde gezinsverzorgstei 4 gezinshelpsters; en: 1 bejaardemster.
B. & W. deelden voorts mede dat' de gem. registers 1966 reeds rakere is gehouden met het salaris van' maatschappelijk werkster van plr 14.500,— gelet op de verhogingen dit bedrag op ƒ 16.500,— worden ge- Tevens dient rekening te wordt' houden met de door de gemcei verlenen bijdrage aan de stichtit maatschappelijk werk en gezinsvet' ging „Midden-Flakkee" te DirkJ' ten bedrage van in totaal ƒ 8.000,- gemeentebegroting 1966 werd derl* reeds belast met een totale uitgaaf_ dit doel ten bedrage van ƒ 22 5 ' (ƒ 14.500,— en ƒ 8.000,—).
Door de Stichting Voor Maatschac: lijk Opbouwwerk in Zuid-Holland v' medegedeeld, dat de hiervoor bedct begroting kan gelden voor een stief' welke reeds jaren functioneert in gelijke gemeente als de gemeente dereede. Hierbij is geen rekenini, houden met de moeilijkheid van de*« ste paar jaren, waarin veelal g^^'.' diplomeerde gezinsverzorgsters besci", baar zijn. Er is dan n.1. geen n^oë^W' heid voor het verkrijgen van rijl^s^'J sidie. Daarvoor is vereist, dat het a tal gezinsverzorgsters tot dat van zinshelpsters in verhouding staat a\ : 1 (waarbij de helpsters voor be;'- den en chronisch zieken buiten «' verhouding blijven) Practisch bete»' dit derhalve, dat althans het eerste J de gemeente ook het aandeel van rijk voor haar rekening neenit
De raad besloot aan de stichting" te nemen en aanvaardde de concept . tuten. Na goedkeuring door G.S, » nen de vertegenwoordigers worden s gewezen.
Secretaris Jongkoet herdacht
Aan het begin van de vergadetil heeft burgemeester Smith gevoJ volle woorden gewijd aan de rj gedachtenis van wijlen sekretaj J. Jongkoen. Burgemeester Smi| beschreef de overledene als beminnelijke persoonlijkheid ieder met een menselijke warirl tegemoet trad. Hij toonde zJ werk te verstaan en legde i\ goede basis voor een goede orgJ nisatie en een prettige sfeer, M was een uiterst toegewijd mj zijn heengaan betekent een grol verlies. Spr. betuigde gevoetl van medeleven met de nabestaarl den. „Zijn nagedachtenis zal J ons in hoge ere blijven", zo \ sloot hij, waarna enkele oge blikken stilte in acht werden { nomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juni 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's