Achter de grenspaal
De Westduitse minister van Buitenlandse Zaken, Willy Brandt, de bekende oud-burgemeester van Berlijn, heeft deze week zijn zorgen over de binnenlandse toestand, even opzij gezet door naar Den Haag te komen voor het bijwonen van de ministersvergadering van de West-Europese Unie (E.E.G.-landen plus Engeland). Brandt heeft als centrale figuur in de Westduitse socialistische partij ongetwijfeld zorgen over de coalitie tussen zijn partij en de C.D.U., welke thans aan een krachtproef wordt onderworpen.
Het gaat namelijk met de Duitse economie niet goed. Het tekort op de begroting nadert de tien miljard DM, of wel negen miljard gulden. Een formidabel bedrag, dat toch op een of andere wijze zal moeten worden gedekt, zeker voor het grootste deel. Bondskanselier Kiesinger, die niet schroomt de economische toestand van zijn land zeer ernstig te noemen, heeft zijn voorgenomen reis naar de Ver. Staten ervoor afgezegd, resp. uitgesteld. Hij wil dat het kabinet op korte termijn beslissingen neemt om tot economisch herstel te geraken!
Wirtschaftswunder.
Het is wel duidelijk, dat de dagen van het „Wirtschaftswunder" voorbij zijn en de socialistische minister van Economische Zaken, prof. Schiller, heeft het heel wat moeilijker dan zijn voorganger van weleer, prof. Erhard, Eerstgenoemde heeft onlangs bij de opening van de Hannover Messe (begin mei) de verwachting uitgesproken, dat deze grootste Duitse voorjaarsbeurs een bijdrage zou leveren tot herstel. Maar deze jaarbeurs, die tienduizenden bezoekers uit alle werelddelen heeft getrokken, heeft aan die verwachting niet beantwoord. De standhouders zijn niet met dikke orderportefeuilles naar huis gegaan. Integendeel. De Duitse industrie had in het eerste halfjaar 1967 een omzet, welke zes miljard DM lager was dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het gevolg: een stijgende werkloosheid (meer dan 450.000 werkzoekenden).
Bezuinigingen.
Deze tegenvallers voor de Duitse economie hebben ook invloed op de belastingopbrengsten, welke belangrijk minder zijn geworden. Het kan dan ook met anders, of bondskanselier Kiesinger moest het snoeimes hanteren. Hij wenst stringente bezuinigingen op diverse onderdelen van het regeringsbeleid, o.m. op defensie, onderwijs en sociale voorzieningen. Vooral tegen de bezuinigingen in de sociale sector zijn protesten gerezen, in het bijzonder in de kring van de socialistische partij en de vakbonden. Kiesinger wil o.m. de kinderbijslag verlagen, enkele premies verhogen (voor ouderdomspensioen en ziektekosten voor de hogere inkomenklasse), terwijl hij ook belastingverhogingen in petto heeft.
De minister van Financiën Strauss, is voor een moeilijke keuze geplaatst, want hij beseft zeer goed, dat de voorstellen inpopulaire maatregelen zijn, evenals de ministers Schiller en Katzer, minister van Arbeid, daarvan overtuigd zijn. De geruchten, welke kort geleden de ronde deden, dat zij met aftreden zouden hebben gedreigd, werden prompt tegengesproken. Toch wijzen die geruchten erop, dat het kabinet-Kiesinger vermoedelijk niet homogeen is ten opzichte van de onontkoombare maatregelen. Trouwens Kiesinger heeft zelf gedreigd te zullen aftreden, indien de bezuinigingen, welke naar zijn oordeel nodig zijn, niet zouden worden doorgevoerd.
Wie en wat?
Met spanning wordt uitgezien naar het antwoord op de vraag: Wie zal het winnen en wat gaat er gebeuren? Indien de coalitie zou uiteenvallen — hetgeen nog niet behoeft te worden verwacht — zou prof. Erhard, die als kanselier het veld moest ruimen, in zijn vuistje lachen. Het zou koren op zijn molen zijn, om
Het zou koren op zijn molen zijn, omdat hij steeds de grote tegenstander van de huidige coalitie is geweest. Men begrijpt, dat Kiesinger dus zulk een echec niet zal kunnen lijden en dat hij alles in het werk stelt om zijn prestige te handhaven en de coalitie te behouden.
Ook voor Nederland is het van belang, hoe de krachttoer, waarvoor Kiesinger zich ziet geplaatst, zal aflopen. West-Duitsland is nog altijd de belangrijkste handelspartner van ons land en de tegenslag in de Duitse economie zal niet nalaten zijn weerslag te hebben op onze economie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 juli 1967
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's