Gladiolentips
In de vakbladen hebt u kunnen lezen dat er op verzoek van de Ned. Gladiolus Vereniging en de Commissie Marktontwikkeling en Verkoopkunde een enquête gehouden is onder een aantal bloembollenexporteurs. Gevraagd werd o.m. welke verschillen men opvallend vond tussen de in Holland en de in het buitenland geteelde gladiolen. Hierbij bleek dat de Hollandse gladi
Hierbij bleek dat de Hollandse gladiolen vooral gevraagd werden omdat deze gezonder zijn. In het buitenland heeft men nog al eens te kampen met allerlei gladiolenziekten omdat het gewas in een warmer klimaat groeit. Nu kunnen we ons op de borst slaan en zeggen wij telen alleen gezonde gladiolen, maar dat is niet zo.
Vorig jaar is door de Bloembollenkeuringsdienst llVo van het areaal te velde afgekeurd! Dat is ongeveer 230 ha, hetgeen geen kleinigheid is. Ook bij de keuringen in de schuur werden vele manden gladiolen afgekeurd.
Dit jaar komen in de percelen gladiolen hier en daar zieke partijen voor. Door de droogte laat het zich nog niet zo ernstig aanzien, doch zodra de grond vochtig blijft zal de ziekte snel om zich heen grijpen. We moeten straks gezonde knollen afleveren, zodat de Hollandse gladiolen gevraagd blijven. Veel kan bereikt worden met een goede ziektenbestrijding te velde en met een goede behandeling in de schuur.
De ziektebestrijding te velde
a. Wekelijks blijven spuiten met 2V2 kg zink-mangaancarbamaat per ha.
b. Zorgen voor een goede onkruidbestrijding.
c. De bloemen op tijd koppen.
d. Spuiten tegen trips met 60 g of 60 ml parathion 25"/o per 100 liter water Dit kan gemengd gespoten worden met zink-mangaancarbamaat. Denk om de giftigheid van parathion
e. Vroeg ziekzoeken. Juist omdat er weinig zieke planten voorkomen en men minder in het gewas hoeft te wieden gaat men meestal te laat met het ziekzoeken beginnen. De zieke plant heeft dan de naaste omstanders reeds besmet, hetgeen door de veranderde teeltwijze (ruggenteelt) waarbij de gladiolen dicht bij elkaar staan, zeer snel gaat. De besmette plant moet zo vroeg mogelijk met de naaste omstanders verwijderd worden wil men verdere besmetting voorkomen. Dit lijkt veel werk, doch doet men dit niet, dan zullen de gevolgen niet uitblijven, bijv.: 1. kans op afkeuringen te velde; 2. afkeuringen in de schuur; 3. groot uitvalspercentage; 4. veel extra werk in een zeer drukke tijd.
f. Op tijd rooien.
De behandeling in de schuur
a. Goed en doelmatig drogen. Vorig jaar werden vele manden afgekeurd wegens stengelbotrytis. Meestal werd dit veroorzaakt doordat men de zakken met gedroogde gladiolen voor het pellen op stapels liet besterven. Na het drogen direct pellen en goed nadrogen.
b. Tripsbestrijding. Tijdens het drogen 1 kg naftaline verdampen bij 27V2° C per 100 m- schuuroppervlakte gedurende 6 uur. Indien men op een droogvloer droogt dan de naftaline in het kanaal of onder de droogvloer strooien. Nooit de naftaline op de gladiolen gooien, omdat dit verbrandingsverschijnselen op de knollen veroorzaakt.
De Hollandse gladiolenknoUen groeien in vergelijking met de buitenlandse minder dik en zijn iets minder mooi. Laten we de troef „gezond" in handen houden door hier alles aan te doen. U maakt dan niet alleen reclame voor de Hollandse gladiool maar uw geldelijke opbrengst is dan ook hoger.
Laat het uitvalpercentage door een goede ziektebestrijding zo laag mogelijk zijn!
Rijkstuinbouwconsulentschap Barendrecht, K. E. Schik.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 augustus 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 augustus 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's